multumesc cheluakame,nu e prima data cand ma ajuti.Atunci corespunde se pare cerintelor mele.Toate cele bune
Totul despre SOBA CU SERPENTINA
Adună
Acesta este un topic important.
X
X
-
Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA
multumesc cheluakame,nu e prima data cand ma ajuti.Atunci corespunde se pare cerintelor mele.Toate cele bune -
Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA
Numai bine, succes cu proiectul.iTermice --- Sursa ta de calduraComentariu
-
Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA
Nu ...incerc sa adaptez o soba cu plita din teracota.Cu unele modificari sper sa obtin in focar temperaturi peste 800 grade....sa primeasca tot ce e necesar pentru o ardere performanta: focar din samota, cale directa, rost uscat, aer secundar, izolatie cu vata ceramica, usa cu geam termorezistent si un clopot cu dimensiunea de h-90 l-20 L 40 in care voi monta un registru din teava de cca 2 m patrati.
Multumesc si eu colegului @cheluakame pentru ajutor.
"Dar din dar se face Rai".. si cum spune Igor Kuznetsov " Lumanarea se pune nu sub masa, ci pe masa, ca sa lumineze cat mai bine."Ultima editare de lisapet; 08.sep.2013, 16:31.Comentariu
-
Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA
Nu maestre lisapet,incerc sa adaptez o soba cu plita din teracota.Cu unele modificari sper sa obtin in focar temperaturi peste 800 grade.De fapt de la vechia soba voi recupera teracota,urmand (soba) sa primeasca tot ce e necesar pentru o ardere performanta: focar din samota, cale directa, rost uscat, aer secundar, izolatie cu vata ceramica, usa cu geam termorezistent si un clopot cu dimensiunea de h-90 l-20 L 40 in care voi monta un registru din teava de cca 2 m patrati. Proiectul e inceput de ceva vreme dar din unele lipsuri a tot fost amanat,tot raul spre bine caci am avut timp sa studiez mai in profunzime discutiile de pe acest forum.Tin sa va multumesc d-voastra, csomi,bobon ciine, etc si tuturor celor ce ne-au ajutat pe noi cei mai putin priceputi, caci iata iarna iarasi bate la usa.Intreb de temperatura samotei pentru ca eu stiu ca rezista la 1200 grade, ceea ce cred ce e ok, altcineva spune ceva de 800 grade, o parere de specialist ar fi tare binevenita.Oricum voi posta si eu toata experienta mea cu soba poate va mai trage si altcineva ca mine ceva concluzii din ea.Toate cele buneComentariu
-
Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA
Cu siguranta va voi tine.Din pacate viteza de inaintare a proiectului e destul de lenta,astazi am curatat o parte din caramizile de samota si am facut o macheta la scara reala a focarului si partea de jos a clopotului (atata samota am avut, voi mai cumpara) .Ma puteti ajuta cu o formula de dimensionare a orificiului de evacuare din focar in clopot,din clopot pe cosul de fum,a aerului primar si secundar caci cam dau din colt in colt.Focarul are L-50, l-30,h-68 (dictata de dimensiunea placilor de teracota) usa alimentare 22/20 atasez cateva poze sper sa se inteleaga
Comentariu
-
Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA
Ce putere ar trebui sa dezvolte focarul?
Puterea sa, trebuie sa fie "Putere degajata de invelisul de teracota" + "Puterea captata de schimbator" + "Pierderi la cos" .
Ati spus de 2 mp schimbator in clopot, asta inseamna 6 kw.iTermice --- Sursa ta de calduraComentariu
-
Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA
DA ,6 kw preluat de schimbator si 2 kw degajati de teracota ,pierderile la cos vor fi minime ,are 5 metri si este din caramida tiganesaca anul asta ramane asa anul viitor il stric si-l fac din refractaraComentariu
-
Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA
Acum am vazut ca este si cu plita, asta inseamna ca trebuie sa luati in considerare si pierderile la nivelul plitei si anume ~7kw/mp
Abductiune de aer secundar preincalzit nu va avea?iTermice --- Sursa ta de calduraComentariu
-
Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA
Plita va fi placata cu samota de 6 cm,(va multumesc, ideea va apartine)peste ea voi pune o a 2 plita pentru estetic,dar locul ochiului mare va fi detasabil adica se va pregati o mamaliguta sau altceva 2-3 ore pe zi ulterior urmand sa fie astupat cu ''dopul de samota''.Pe stanga si dreapta focarului la 5 cm de la podea,voi face cate un canal prin samota pe toata lungimea focarului,dus-intors si iarasi dus urcand progresiv pana la 30-40 cm unde voi face orificiile aer secundar. Va fi preincalzit de temperatura samotei iar reglajul se va face cu 2 robinete la intrare(iesire) sobaComentariu
-
Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA
Plita, pentru un randament mult mai mare, as pozitiona-o deasupra unor catalizatori printre care as injecta aerul secundar preincalzit, astfel incat flacara ce o "loveste" sa fie rezultatul arderii secundare.
Pentru un randament mai bun, nu as apela la samota sub plita (desi anterior oferisem un astfel de exemplu), ci as realiza un "invelis" din fibra ceramica cu care sa acopar plita cand nu se gateste pe ea, astfel plita va reactiona ea insasi ca un catalizator cand este acoperita.
Daca am timp, poate "zidesc" ceva in Sketch-up ca exemplu.iTermice --- Sursa ta de calduraComentariu
-
Răspuns la: Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA
Am omis sa spun ca am destula banda de fibra ceramica de 7/0,5 cm cu care sa fac izolatia intre plita si samota. Ma incurca dimensionarea orificiilor si pozitionare optima a lor.Multumesc,e ar fi binevenit exemplulComentariu
-
Salutare tuturor!
Vreau sa imi fac acasa o serpentina in soba,din discutiile voastre am inteles cum trebuie facuta serpentina insa am o dilema legata de piesele necesare pentru tur respectiv retur.Vreau sa stiu daca pot urma schema din imagine sau daca mai este nevoie de ceva?!Va mutumesc si astept cu placere sfaturile voastre!
Salut!'Bosbiciu' poti pune si ceva poze te rog,exact acelasi lucru vreau sa il fac si mi-ar fi de mare ajutor sa vad si ceva poze.Cu stima!
Comentariu
-
Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA
Fiind teracota, recomand ca in locul vasului de expansiune inchis sa folosesti unul deschis. Astfel poti renunta la supapele de siguranta si instalatia este mult mai "sigura".iTermice --- Sursa ta de calduraComentariu
-
Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA
Si eu va recomand un vas de expansiune deschis dar nu sustin neaparat sa renuntati la supapele de sens.Comentariu
-
Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA
Eu m-am referit la cele de siguranta, nu cele de sens
Ba chiar as pune un actuator care sa opreasca circulatia spre boiler cand temperatura in instalatie scade sub 60-65*C (pentru a pastra apa calda in el).iTermice --- Sursa ta de calduraComentariu
Comentariu