Totul despre SOBA CU SERPENTINA
Adună
Acesta este un topic important.
X
X
-
-
Răspuns la: Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA
Pai dansul a specificat doar la instalatiile cu vas de expansiune deschis..?!Comentariu
-
Comentariu
-
Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA
Nu inteleg de ce ar fi schimbatorul atat de mare ... Ca si constructie numarul 1 ar fi ok. Numarul 2 nu are nicio noima.iTermice --- Sursa ta de calduraComentariu
-
Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA
La o soba tip ,,cizma" cu schimbator de caldura in ea, ar mai fi loc si de cuptor ?Comentariu
-
Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA
Schimbatorul nu e prea mare,un paralelipiped de 30/30 /150 cm are 2 mp.Totusi varianta 2 pare ca are un traseu mai bun al gazelor,de ce credeti ca nu are noimaComentariu
-
Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA
Nu este chiar asa.. Intoarceti imaginar toata constructia cu susul in jos, si imaginati-va ca turnati in ea apa.. Veti reusi sa umpleti toata constructia, evitand formarea unor "dopuri de aer"?
In alta ordine de idei, rezistenta gazodinamica in varianta 2 este mai mare..Comentariu
-
Comentariu
-
Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA
In Sistemul de Miscare Libera a Gazelor (care sta la baza sobelor in clopote) miscarea fumului trebuie privita ca miscarea unui jet de lichid usor intr-un volum cu lichid greu (aerul inconjurator).
Ma opres aici.. sa las loc si celor mai tineri sa continuie.Comentariu
-
Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA
Multumesc stimati domni,(acesta fusese planul initial) atunci asa va ramane,va voi tine la curent cu mersul lucrarii. Toate cele buneComentariu
-
Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA
Pornind de la desenele prezentate anterior de colegul Pompey, as face in asa fel incat gazele din focar sa intre prima oara in clopotul superior unde s-ar afla si cuptorul. Apoi, din acest clopot, sa coboare in cel inferior unde s-ar afla schimbatorul de caldura.
Ori, daca ar fi pozitionate ambele in acelasi clopot as monta cuptorul deasupra schimbatorului.
Spre deosebire de domnul @Lisapet, eu zic ca exista si aceasta posibilitate, si chiar sunt gaze care o fac, insa aceste gaze urmeaza exact calea care ne si intereseaza, de aceea s-a si vorbit pe aici de "rost uscat". Acesta ar fi descris ca o decupatura pe aproape intreaga latura a focarului, decupatura prin care gazele grele si necombustibile (vapori apa, azot, etc) sa poata parasi focarul si sa se indrepte spre cos, pentru a permite ca in focar sa ramana doar gaze ce pot arde si pot genera o cantitatea mai mare de energie, iar in clopot sa ramana doar gazele arse complet cu temperaturi inalte ce nu vor lasa depuneri pe schimbator.iTermice --- Sursa ta de calduraComentariu
-
Răspuns la: Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA
Focarul are prevazut rostul uscat,de fapt peretele comun cu clopotul va avea 2 degajari stanga-dreapta pe toata inaltimea sa,de cca. 1 cm latime 68 cm inaltime. Nu consider o pierdere importanta daca gazele care le traverseaza (cele mai reci,cred ca la astea ne referim)vor merge direct la evacuare, sper ca cele f fierbinti sa urmeze traseul doritComentariu
-
Răspuns la: Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA
Eu zic ca nu are rost sa stati cu aceasta "frica", acest sistem este aplicat deja si functioneaza, chiar mai bine decat clasicele fumuri. Important este sa aveti un cos bun, si usi etanse pentru a controla bine focul.
Un alt lucru asupra caruia va atrag atentia caci nu vad in desen este calea "directa" si anume, la sobele in care fumul trebuie sa coboare sub nivelul focarului (iesirea fumului spre cos este mai jos decat nivelul focarului) trebuie sa prevedem un suber in parea superioara a clopotului pe care il deschidem la aprinderea focului timp de 5-10 minute pentru "amorsarea"/incalzirea cosului acestuia in vederea crearii tirajului.
Modificare ulterioara:
Desi va spusesem cu cateva mesaje in urma ca voi posta un exemplu de soba cu plita ca model, nu m-am tinut de cuvant caci a aparut intre timp o lucrare si sunt ocupat cu ea. Voi posta si pe forum ceva detalii despre ea la finalizare.Ultima editare de cheluakame; 21.sep.2013, 00:34.iTermice --- Sursa ta de calduraComentariu
-
Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA
Asa am gandit ca va fi ,si pentru ca nu am gasit formula referitoare la calculul exact al orificiilor,am hotarat sa le dimensionez mai mult si anume: iesirea din focar 32/20 samota ne fiind la inceput lipita cu mortar urmand sa mai adaug sau sa mai scot caramizi cu probele de rigoare '' la cald''.Siberul 30/10 reglabil,la fel calea directa. Cred ca am inteles la ce va referiti cu modelul de soba, nu-i nimic e firesc sa nu va puteti ocupa de toate problemele. Oricum mii de multumiri pentru sprijinul acordat
Comentariu
-
Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA
Orificiile se calculeaza in functie de puterea pe focarului si a sobei. Vedeti
ca v-am trimis un mesaj privat
Oricum, dimensiunea canalului ce duce spre cos nu cred ca este necesara a fi mai mare de 12x12. Iesirea focarului este insa discutabila. La o astfel de soba, calculand grosier, cred ca are o putere de ~9 kw (plita + invelis teracota + registru). La o ardere cu o durata de 2 ore (ma gandesc sa puteti avea timp sa gatiti pe plita), orificiul de iesire din focar ar trebui sa aiba intr-adevar undeva in jur de 20x30 - 30x30.Ultima editare de cheluakame; 21.sep.2013, 01:39.iTermice --- Sursa ta de calduraComentariu
Comentariu