Totul despre SOBA CU SERPENTINA

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • georgesecareanu
    Membru
    • 17.apr.2011
    • 171

    Răspuns la: Soba cu plita si bazin

    Domnule Razvan, asteptam raspunsul dumneavoastra!

    Eu am intele asa: e necesara o soba cu plita, care sa fie prevazuta cu serpentina (registru) cu care se vor incalzi celelalte camere.

    Raspunsul meu de amator este asa; puterea depinde de toti parametrii amintiti. Puterea acestei sobe trebuie stabilita in functie de necesarul termic al incaperilor care vor fi incalzite.

    Voi incerca si o traducere cu Google Earth! )

    Comentariu

    • stupina
      Incepator
      • 26.dec.2013
      • 17

      Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

      Din ce tabla se poate efectua un bazin?

      Comentariu

      • sisica_si
        Membru Marcant
        • 19.dec.2013
        • 937

        Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

        Ce fel de bazin?
        Pentru ce il vrei?
        La asa intrebare nu te asteptat sa primesti raspuns.

        Comentariu

        • Consultant climatizare
          Moderator
          • 17.oct.2007
          • 3606

          Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

          Nu mai repetati intrebarile pe toate topicurile cu subiecte asemanatoare. Pentru ca utilizatorii nu vor mai sti unde sa urmareasca discutia, va multumesc.

          Comentariu

          • tymotyman
            Membru Marcant
            • 01.nov.2009
            • 570

            Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

            buna seara! ma poate ajuta si pe mine cineva?

            Buna seara! Am construit si eu o astfel de instalatie. o cusca de teava 2 toli in focar ,pompa,supape ,filtre, vas,ups si tot ce cuprinde.Este a 2 a iarna in care functioneaza,problema pe care o am este ca raman fara caldura in calorifere dupa cateva ore cand inceteaza focul.temperatura cu care lucreaza este in tre 30 si 70 grade. anul trecut serpentina era libera in focar,ca sa prelungesc perioada de inertie termica am astupat cu pamant spatiile dintre tevile serpentinei. am constatat o prelungire a timpului de incalzire ,insa temperatura inainte ajungea si la 90 grade. o alta constatare este ca daca prelungesc alimentarea cu lemne saoba se incalzeste foarte mult in partea de sus dar in partea de focar unde am la ocolul serpentinei refractara mai putin. as dori daca aveti ceva sfaturi cu privire ,o data la sustragerea a mai multa caldura din soba si alta cu privire la prelungirea duratei de functionare a incalzirii.eu m am gandit la adaugarea unei serpentine cupru pe vatra de deasupra focarului iar pt cresterea autonomiei sa folosesc un butoi cu serpentina,autosifonare un tol jumatate,butoiul in pod. poat da si alte detalii eventual poze celor care ma pot ajuta. Multumesc

            Comentariu

            • georgesecareanu
              Membru
              • 17.apr.2011
              • 171

              Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

              Apa din calorifere trebuie sa preia caldura din ceva. Acest ceva este focul, in timpul arderii, sau masa sobei, atata timp cat ramane calda. Daca inertia termica a sobei este mica, apa nu are de unde sa preia caldura pe care sa o transporte in calorifere.

              Daca imi permiteti, va pot spune ca pozitionarea serpenrinei este gresita. In focar temperatura trebuie sa fie cat mai mare, in acest fel si arderea este mai buna. Serpentina nu face decat sa raceasca interiorul focarului.

              La o ardere prelungita peretii sobei se supraincalzesc pentru ca sunt subtiri, daca aveati o soba construita din caramizi pline, aceasta se incalzea incet dar in acelasi timp s-ar fi racit incet, caloriferele ramanand calde mai mult timp.

              O solutie ar fi refacerea sobei. Cea mai buna solutie! Dar viitoarea soba va trebui facuta dupa anumite calcule.

              Comentariu

              • tymotyman
                Membru Marcant
                • 01.nov.2009
                • 570

                Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

                multumesc de raspuns.am incercat sa nu pun in partea de jos a focarului ca sa mentin o temperatura buna de ardere.cu refacerea sobei nu este o problema ca tot eu am facut o,ideea e sa stiu ce sa schimb! eu ma gandeam mai degraba sa construiesc un vas de acumulare si sa mai suplinesc cumva in podul sobei cu o serpentina de cupru.

                Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	DSC04845.jpg 
Afișări:	5614 
Mărime:	76,1 KB 
ID:	614719 Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	Ely047.jpg 
Afișări:	9677 
Mărime:	72,0 KB 
ID:	614720

                Comentariu

                • bobon
                  Membru
                  • 17.mai.2011
                  • 109

                  Răspuns la: Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

                  Nu ai spus mare lucru ca face si cit face dar,, pentru ca sa iti dea caldura mai multa si sa se mentina mai mult trebuie suprafata mai mare si izolata de focar unde trebuie sa aibe loc o ardere corespunzatoare nu inconjurata de apa ce nu permite o ardere buna. Daca vei mari cu alt registru sar putea sa ai probleme cu condensul cum au patit altii. Eu tat ca tine am si am anulat partea de jos si lateralele bagind mortar de argila printre tevi.Intradevar ca nu se mai ridica rapid dar tine mai mult calda apa,numai ca al meu este mult mai mic cam la jumatate de 1" interior unde bag lemnele 20/20/40/cm
                  Bobon...

                  Comentariu

                  • tymotyman
                    Membru Marcant
                    • 01.nov.2009
                    • 570

                    Răspuns la: Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

                    Pai am 3 calorifere otel ,50 cm,100 cm, 120cm. Daca bag foc puternic apa urca si la 90 grade. pompa o am setata la 35 grade si in 5 minute de cand aprind focul porneste . La cum este acum registrul dupa ce se stinge focul maxim o ora dureaza pana ajunge la 35 grade si se opreste pompa .
                    . Am avut si eu tevile astupate cu argila,dar am dat o jos ,adevarul este ca dura mai mult caldura, insa camera unde era soba devenea sauna ,temperatura in calorifere nu sarea de 65 grade dar soba se incalzea foarte tare si de aceea am scos argila dintre tevi.Dupa mintea mea ar trebui sa stochez caldura intr un puffer si dupa ce se trece focul sa folosesc apa incalzita.Am ajuns la concluzia ca am putere calorica deoarece temperatura pe retur este foarte ridicata ,care se pierde degeaba atata timp cat ard focul.

                    Comentariu

                    • bobon
                      Membru
                      • 17.mai.2011
                      • 109

                      Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

                      Poti pune un pufer dar tot consumi multe lemne, practic tot faci sauna in camera sobei si mai trebuie spatiu pentru pufer, automatizari pentru functionare.

                      Pentru a evita sauna daca soba este din caramida o poti izola cu vata ceramica de 3-5 cm sau alta vata ce rezista la temperatura apoi imbracata in caramida si tecuita sau lasata natur.In acest fel vei face un cazan.Temperatura care va fi acumulata de serpentina va fi mult mai mare dar mai trebuie umblat si la modul de ardere al lemnelor.(nu este obligatoriu)Initial imbraca soba cu vata si apoi te hotarasti.
                      Bobon...

                      Comentariu

                      • silviu77
                        Incepator
                        • 20.ian.2014
                        • 31

                        Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

                        buna ziua si bine vam gasit. studiez acest forum de citeva saptamini si mi sa parut foarte interesant. pt ce? iata. Am in plan sa construiesc o serpentina din teava de presiune de 1 tol si sa o introduc intro soba de teracota pe care vreau sa o fac tot eu (din lipsa de fonduri). sa va dau citeva date ale constructiei: casa din boltari de ciment de 20/20/40 , cu geamuri termopane (6camere si tripane), izolata la exterior cu polistiren de 5 si 8 (jumate jumate), tavanul este de rigips pe schelet de lemn(o greseala a mea)captusit cu polestiren si vata de 10 la exterior, inaltimea camerelor 2,20m. Suprafata locuibila este de cca 80 mp, 2 dormitoare, 1 baie,1 living, un hol ,o bucatarie, mansarda nu este finisata.din cauza mirosului de fum pe care il degaja soba de teracota m-am gindit sa montez usa sobei in baie si soba sa fie toata intrun dormitor, astfel focarul ar fi de cca 75 cm(50 soba si 25 peretele), serpentina vreau sa o fac in forma de sanie cu dimensiunile37/37cu talpa de 50cm, am calculat si mi-ar trebui cca 9,4 ml de teava. as dori citeva pareri de la meseriasi:fiind focarul prea mare la soba nu se va incalzi mai greu in dormitor? ce calorifere sa cumpar pt a-mi fi pastrata temperatura in camere mai mult timp? sa imbrac serpentina in pamint, in bucatarie (4/2 m) vreau sa bag incalzire prin pardosea cca 25 ml (furtun de plastic sau colac de cupru?) voi mai avea nevoie de calorifer? nu cumva am conceput serpentina prea mare?si bag bani fara rost? ASTEPT PARERI SI SUGERTII (SINCERE , PRACTICE SI IEFTINE) MULTUMESC

                        Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	POZA 2 serpentina.jpg 
Afișări:	4058 
Mărime:	277,5 KB 
ID:	614756

                        Comentariu

                        • cheluakame
                          Living Legend
                          • 27.oct.2012
                          • 2391

                          Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

                          Pardoseala este/va fi izolata? Cu cat?

                          De ce doresti neaparat montarea serpentinei in focar?
                          iTermice --- Sursa ta de caldura

                          Comentariu

                          • silviu77
                            Incepator
                            • 20.ian.2014
                            • 31

                            Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

                            pardoseala in dormitoare este izolata cu polestiren de 3cm iar in bucatarie de 4 cm peste tot am parchet, in viitor vreau sa pun gresie in bucatarie peste incalzire.vreau sa montez o serpentina cu circuit independent pt apa menajera care sa fie amplasat pe prima vatra pe unde circula fumul.nu pot sa fac o soba mai mare de 57/67 cu 7 rinduri, si nu am unde sa montez serpentina pt incalzire. multumesc

                            Comentariu

                            • cheluakame
                              Living Legend
                              • 27.oct.2012
                              • 2391

                              Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

                              3-4 cm izolatie si incalzire in pardoseala este o gluma. Participati la incalzirea globala pe banii dvs.
                              iTermice --- Sursa ta de caldura

                              Comentariu

                              • silviu77
                                Incepator
                                • 20.ian.2014
                                • 31

                                Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

                                sub parchet am pus polestiren extrudat de 3 cm si in bucatarie de 4, casa a fost construita in 70 si nu are elevatie si izolatie in pamint si imi facea condens intre folie si sapa

                                ajutatima si pe mine, cum aflu cita apa intra intro teava metalica de 1 tol lunga de 9.5m, interiot teava 26.6mm

                                Comentariu

                                Procesare...