Totul despre SOBA CU SERPENTINA

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi

  • todorovicim
    a răspuns
    Răspuns la: Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

    Postat în original de cheluakame
    Problema dumitale, ca si in cazul altora este lenea. Daca citeati pagina asta si cu una in urma primeati raspunsul.

    Intelegeti odata, cantitatea de apa din bazin/serpentina este irelevanta in cazul puterii. De ea se tine cont doar pentru a calcula ulterior debitul, astfel incat apa sa nu fiarba.

    Apoi caloriferele in plinta, ati facut macar un calcul cu banalul si eronatul 50-80 wati / metru cub sa vedeti daca sunt suficiente? Cum o sa dimensionati caloriferele tot in functie de cantitatea de apa din ele?
    Sau procedati ca si cu serpetina si apoi spuneti ca nu da randament?

    Soba tip cizma in constructie clasica este depasita. Iar plasarea unui bazin de apa deasupra flacarii o sa inrautateasca situatia (atat prin micsorarea spatiului de ardere cat si prin temperatura joasa pe care aceasta o are).
    Daca intr-adevar vreti sa faceti ceva fara prea mare deranj, scoateti plita, ziditi un focar mai inalt (mai adaugati cateva caramizi deasupra plitei), pe care il acoperiti cu caramida samota si eventual vata ceramica (pentru a mentine o temperatura ridicata in focarului), si un aport de aer secundar preincalzit chiar si printr-o teava din cenusar.
    Apoi fumurile sobei le scoateti si impartiti spatiul in doua clopote. Unul se poate izola cu vata ceramica si in el se baga serpentina pentru calorifere, iar celalat clopot se lasa liber pentru a degaja caldura in camera in care este soba.

    Dar asta inseamna multe calcule, si din cate vad, sunteti prea ocupat pentru a studia si calcula.
    O seara buna.
    Soba tip"cizma"se mai foloseste,am vazut.Iarna pe plita, se face mancare,se incalzeste apa pt.animale,etc(asa-i la tara dar si la orase mai mici),are cuptor unde se pot face multe.Indiferent de ce vom spune noi rele sau bune ,omul tot o va face cu un meserias.El a cerut sfaturi si nu critica.Posibil sa aiba critica si acasa de la familie,mai ales ca face o lucrare destul de mare si costisitoare.Si eu am un registru in soba de teracota,facuta acum 9 ani si e ok.Atunci nu am cerut parerea unor"forumisti"ce am de facut.Am consultat meseriasi ce au mai facut asemenea lucrari si am realizat-o cu mici sacrificii financiare atunci(50 mil.lei cu tot cu zugravit)si sunt multumit de functionarea sobei si registrului,avand 8 calorifere.Eram curios cum o va face in soba tip"cizma"si de aceea asteptam finalizarea lucrarii si sa ne-o prezinte...

    Lasă un comentariu:


  • pompey
    a răspuns
    Răspuns la: Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

    OK mii de multumiri acum e clara treaba s-a lamurit tot.Noapte bune si inca o data multumesc

    Lasă un comentariu:


  • cheluakame
    a răspuns
    Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

    Vorbim impreuna si ne intelegem separat.
    Eu nu recomand montarea unui schimbator de caldura deasupra sau pe langa foc, pentru ca scade calitatea arderii.
    Am si mentionat in postul anterior, dar nu cred ca ati inteles. Eu as modifica focarul pentru a putea creste randamentul arderii (focar mai inalt, acoperit cu samota, asigurarea aerului secundar preincalzit de la sfert / jumatea focarului in sus, calculate orificiile de aer atat primar cat si secundar, orificiul de iesire al gazelor din focar si din clopot, etc).
    Si as modifica fumurile, pentru a construi unul sau doua clopote, in functie de situatie.

    Uitati aici un desen despre cum as modifica eu o soba cizma pentru a o imbunatati.

    Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	Soba cizma imbunatatita.jpg 
Afișări:	7794 
Mărime:	58,6 KB 
ID:	608660 Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	Soba cizma imbunatatita 2.jpg 
Afișări:	8019 
Mărime:	51,4 KB 
ID:	608661

    Lasă un comentariu:


  • pompey
    a răspuns
    Răspuns la: Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

    O idee excelenta cu capacul,totusi imediat sub el fiind montat bazinul1 va mai trece caldura de el ca sa ajunga la plita?
    cu un bratel de lemne soba face o caldura de abia poti sta langa ea, dar am observat ca flacara este atrasa in patrea din spate a sobei in zona evacuarii adica pur si simplu cat timp ard lemnele cu flacara aceasta abia atinge suprafata plitei, dupa ce s-a format jarul toata caldura iese in sus prin plita.Bazinul 1 nu va actiona ca o bariera impotriva caldurii atata timp cat apa din el nu va depasii 90-95 grade?si inaltandu-ma cu tavanul focarului nu se va duce toata caldura spre zona din spate-sus a sobei?

    Lasă un comentariu:


  • cheluakame
    a răspuns
    Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

    Pentru ca focul sa arda "cum trebuie", eu recomand inaltimea focarului de minim 50 cm.
    Daca nu vreti sa renuntati la plita, atunci nu se mai izoleaza capacul focarului cu vata ceramica, se lasa doar caramida iar peste aceasta se pune plita.
    Focarul, fiind perfomant (daca este calculat si facut cum trebuie), in partea superioara a lui temperatura ajunge si la 1000 grade. Iar prin radiatie, plita va fi suficient de calda pentru a putea gati pe ea.

    Lasă un comentariu:

Procesare...