Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Recomandare tip/model/putere centrala termica

Adună
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Recomandare tip/model/putere centrala termica

  Buna ziua! Renovez o casa veche, compusa din subsol, parter, etaj 1 si mansarda. Peretii sunt de caramida, for fi reabilitati termic cu polistiren, posibil vata pe interior si rigips (depinde cum pun rigipsul, pe sina sau pe sipci de lemn, depinde si cum incap instalatiile pe sub el).

  Suprafete sunt asa:
  - subsol - 44.3 m2 * 2 m (inaltime) - 88.6 m3
  - parter - 92.8 m2 * 2,74 m (inaltime) - 254.4 m3
  - etaj 1 - 98.3 m2 * 2,82 m (inaltime) - 277.2 m3
  - mansarda - 74.5 m2 * 2.62 m (inaltime) - 195 m3

  Deci total ar fi cam 820 m3, hai 900 m3 maxim, iar inaltimea maxima (centrala o pun la subsol) 10m. Centrala va fi pusa la subsol, intr-o incapere de cam 16 m2 * 2 m (inaltime) = 32 m3, cu geam aerisire de cam 0.5 m2 (sau nitel mai mare, depinde cum e necesar).

  In casa vor locui 4 persoane adulte (2 parter si 2 etaj 1+mansarda) plus copii pe viitor. Instalatia va fi facuta cu panou distribuitor pe fiecare etaj, din teava PPE cred.

  Am citit despre centrale, insa nu stiu exact cam ce putere sa aiba si ce tip (am inteles ca in condensatie ar fi cel mai bine, numai sa am multe calorifere sa asigure putere radianta). De asemenea, cred ca ar trebui sa am pompa ajutatoare pe circuit. Pentru apa calda un boiler de 100l ar fi suficient, sau sa ma indrept spre mai mult? La etaj 1 vreau sa pun termostat cu fir pentru comanda.

  Un prieten are montat Feroli de 35kW la o casa nitel mai mica, insa el nu are pompa de apa, iar la mine cred ca ar trebui.

  Ce ati recomanda avand in vedere ce am scris? Stiu ca centralele in condensatie sunt eficiente, insa ce putere, ce marca, ceva recomandari?

  Multumesc.

 • #2
  Re: Recomandare tip/model/putere centrala termica

  Postat în original de Ranettius
  ...Ce ati recomanda avand in vedere ce am scris?...
  Sa iei legatura cu un proiectant bun care sa-ti faca un proiect asa cum trebuie, la ceea ce ai acolo nu merge dupa ureche. Dimensionarea caloriferelor se face si in functie de centrala ( normala sau in condensatie).
  Cu respect.

  Comentariu


  • #3
   Bineinteles ca proiectul va fi facut de cineva cu experienta. Voiam deocamdata mai multe pareri, nu cunosc domeniul. Si nici nu vreau sa zica cineva "trebuie centrala X ca ajunge" si aia sa nu ajunga sau "trebuie Y ca sa ajunga" si sa fie supradimensionata.

   Aveam nevoie de ceva idei initiale.

   Comentariu


   • #4
    Incaperea in care se afla centrala termica trebuie sa aiba suprafata vitrata de 5%din volumul cladirii.

    Pentru instalatiile sanitare este mai recomandata teava de ppr.

    Restul depind de solutia aleasa de dumneavoastra (centrala ce tip de centrala , boiler, etc.)

    Comentariu


    • #5
     Postat în original de Consultant climatizare
     Incaperea in care se afla centrala termica trebuie sa aiba suprafata vitrata de 5%din volumul cladirii. <<...>>
     Oops ...

     Comentariu


     • #6
      Scuze din volumul incaperii.

      Comentariu


      • #7
       Revin cu cateva amanunte si intrebari... Bineinteles ca proiectul a fost facut cu panou distribuitor pe fiecare etaj si recomandarea proiectantului a fost pentru o centrala de minim 50kw.

       Intre timp am tot cautat si am ajuns la concluzia ca ar fi mai economic sa "impart" casa in doua, adica o centrala de apartament pentru parter si partial subsol si o alta centrala + boiler pentru etaj si mansarda.

       Intrebari:

       1. Parchetul vechi din casa se va scoate, insa nu as vrea sa trag tevile prin pardoseala, asta insemnand sa mai adaug o noua sapa peste cea veche (din considerente de greutate). Exista vreo solutie de "sapa" mai usoara? Pentr ca altfel voi fi nevoit sa renunt la distribuitoarele de pe etaje si sa fac multe coloane separate, cum se facea pe vremuri.

       2. Tinand cont de dorinta de a pune 2 centrale, constructorul a recomandat ca centrala si boilerul aferent pentru ACM care vor deservi etajul si mansarda sa fie montate la mansarda. Este vreun impediment faptul ca centrala e pozitionata astfel?

       Multumesc

       Comentariu


       • #8
        se poate sparge sapa veche si inlocui cu una noua, sau macar pe traseul conductelor..
        o parere in plus nu strica niciodata,

        Comentariu


        • #9
         Bun, am inteles. Intrebarea mea de "nespecialist" e daca se poate monta centrala la mansarda, ea deservind si etajul inferior.

         Comentariu


         • #10
          tehnic e ok, dar ramane de urcat centrala acolo si e cam greuta, si ar mai fi ca mansarda sa fie din caramida pt a nu aparea ceva probleme de incendiu....doamne fereste sau alte chestii din cauza cosului...
          o parere in plus nu strica niciodata,

          Comentariu


          • #11
           sincer si eu va recomand un proiectant bun de instalatii care sa fie dispus sa si vina pe santier de cateva ori inainte de a face proiectul si chiar si in timpul executiei.

           Comentariu

           Procesare...
           X