O idee... calorier aluminiu

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • Russell
    Incepator
    • 13.mar.2008
    • 26

    O idee... calorier aluminiu

    Salut
    Sant legat la RADET si ma bate gandul sa imi schimb calorierul din dormitor cu unul de aluminiu deoarece cel de fonta pe care il am nu face fata cand afara sant temperaturi scazute... M-am gandit la unul de aluminiu deorece are putere calorica mare si ar trebuie sa faca mai multa caldura ca cel de fonta binenteles pt aceleasi dimensiuni. Toate bune pana aici dar citind pe forum am vazut ca la cel de aluminiu apare problema coroziuni si inplicit problema degajari de hidrogen.
    M-am gandit sa cumpar caloriferul respectiv de 10 elementi si inainte de montare sa il vopsesc pe dinauntru pt a evita corodarea. Am prin garaj o cutie de vopsea pt masina, din aceea cu intaritor, si as putea sa o folosesc. Practic prepar vopseaua si o torn in calorifer, agit caloriferul cateva minute si scurg surplusul de vopsea....Vopseaua asta cu intaritor se usuca foarte repede (cateva ore) si nu necesita ventilatie ca vopselele clasice. Aceasta vopsea e foarte rezistenta atat la temperatura cat si la actiunea chimicalelor.
    Totul pare simplu dar ma gandesc ca daca eu am avut ideea asta acum atunci sigur si altcineva s-a mai gandit la asta inainte dar nu am vazut pe nicaieri ca , caloriferele de aluminiu sa fie vopsite pe dinauntru...
    Nu eu am descoperit America asa ca ma gandesc ca trebie sa fie un motiv pt care nu se practica "vopsitul caoriferelor pe dinauntru". Stie cineva care ar fi acest motiv?
    Multumesc
  • Maestrul Max
    Living Legend
    • 28.iul.2006
    • 6878

    #2
    Daca de la distribuitorul de energie termica primiti doar o anumita cantitate de caldura cred ca indiferent din ce material ar fi radiatorul tot aceasi cantitate de caldura o sa va fie eliberata de radiator. Difera doar inertia termica a radiatorului.
    Cu stima.

    Comentariu

    • Russell
      Incepator
      • 13.mar.2008
      • 26

      #3
      M-am gandit si eu la asta dar caloriferul de fonta e fierbinte, RADET-ul baga caldura. Dormitorul respectiv e pe colt si are 2 pereti afara... frig afara - frig in camera
      Ce parere aveti de ideea mea cu vopsitul caloriferului pe dinauntru? E bune sau nu?

      Comentariu

      • DIY
        Living Legend
        • 07.sep.2007
        • 1747

        #4
        Re: O idee... calorier aluminiu

        Postat în original de Russell
        Salut
        <<...>>M-am gandit la unul de aluminiu deorece are putere calorica mare si ar trebuie sa faca mai multa caldura ca cel de fonta binenteles pt aceleasi dimensiuni. <<...>>
        La aceeasi suprafata de radiatie nu au puteri diferite; numai inertia termica difera.

        Postat în original de Russell
        Am prin garaj o cutie de vopsea pt masina, din aceea cu intaritor, si as putea sa o folosesc. <<...>>
        Nu stiu cum anume reactioneaza vopseaua respectiva in contact cu apa, pe termen lung, la temperaturi ridicate. In plus, nu stiu cum reactioneaza la faptul ca instalatia respectiva are perioade alternante in care ba este plina cu apa, ba este golita.

        Postat în original de Russell
        Totul pare simplu dar ma gandesc ca daca eu am avut ideea asta acum atunci sigur si altcineva s-a mai gandit la asta inainte <<...>> Multumesc
        In general, vopseaua si acoperirile de orice gen reduc rata de transfer termic ... poate sa fie asta o explicatie. In plus, fiecare adaos ... costa! Pretul este un alt criteriu.
        Numai bine,
        DIY

        Comentariu

        • Maestrul Max
          Living Legend
          • 28.iul.2006
          • 6878

          #5
          Postat în original de Russell
          M-am gandit si eu la asta dar caloriferul de fonta e fierbinte, RADET-ul baga caldura. Dormitorul respectiv e pe colt si are 2 pereti afara... frig afara - frig in camera
          Ce parere aveti de ideea mea cu vopsitul caloriferului pe dinauntru? E bune sau nu?
          Nu merita sa vopsiti radiatorul pe interior. Dumneavoastra mai degraba ar trebui sa investiti in termoizolarea peretilor exteriori deoarece doar asa puteti ridica confortul termic din camera.
          Cu stima.

          Comentariu

          • Consultant climatizare
            Moderator
            • 17.oct.2007
            • 3606

            #6
            In nici un caz sa nu vopsiti radiatorul pe interior .
            Puteti cumpara un radiator mai mare dar cea mai buna solutie este sa va ganditi serios sa izolati apartamentul pe exterior.

            Comentariu

            • stefanev
              Membru Marcant
              • 05.iul.2007
              • 435

              #7
              mi-a luat-o inainte cu raspunsul... Ai 2 pereti afara, daca ii izolezi, se va schimba treaba in bine. De ce sa incalzesti ceea ce pierzi, in loc sa pastrezi ceea ce incalzesti?

              Comentariu

              • Russell
                Incepator
                • 13.mar.2008
                • 26

                #8
                Am facut pe timpul iernii experimentul respectiv, adica am schimbat caloriferul de fonta cu unul de aluminiu de aceleasi lungime. Imediat dupa operatiune s-a simtit caldura mai multa in respectiva camera. Practic nu am mai fost obligat sa folosesc radiator electric.
                Principala problema este pretul caloriferelor de aluminiu care e mare .
                Deci daca aveti calorifer de fonta/otel (mai ales de otelde proasta calitate!!!) care se incalzeste normal dar care nu face fata camerei atunci schimbati-l cu unul de aluminiu de aceleasi dimensiuni.
                Eu am folosit Feroli clan 600.

                Sper sa va ajute aceasta informatie mai ales ca acum e vara si foarte multi for face reparatii/schimbari la instalatia de incalzire... eu sigur voi face!

                Comentariu

                • mishupopa
                  Incepator
                  • 08.iul.2009
                  • 1

                  #9
                  Calorifer fonta versus calorifer aluminiu

                  Parerea mea,si a altora(si specialisti si nespecialisti). Daca spala-i cu soda calcinata(nu caustica!!!) si apa fierbinte sub presiune,vechiul calorifer sau vorbea-i cu baietii de la centrala termica sa faca treaba asta,fara sa te mai obosesti cu demontat,carat,spalat,montat inapoi,etc...,obtineai acelasi rezultat ca si schimbarea+banii cheltuiti pe caloriferu de aluminiu.Aspectul inestetic al vechilor calorifere fonta se poate remedia cu o mascare din lemn,sticla+metal,etc.Trioxidul de Al(mai activ ca rugina,oxidul de Fe + peretii mai subtiri Al versus pereti calorif fonta vechi) rezulta durata mai mica de viata Al <=> Fonta.Cand m-am mutat anu trecut am regretat ca fostul propr. a schimbat cu calorifere de otel(n-are legatura cu alea de Aluminiu,dar ca idee) cele vechi de fonta din dormitor,bucatarie,baia mare(cauza modificari).A ramas din fonta doar cel din living,care spalat cum am spus mai sus ...INCOMPARABIL. Mentionez ca cele din otel sunt relativ noi 2005.Acum 2 luni vecinu de palier si-a renovat apartam..A schimbat vechile calorifere cu nu stiu ce. Le-am vazut dimineata cand am plecat la servici pe scara.Dupa masa,cand am venit sa-i propun un pret,le dusese deja la fier vechi.Problema nu-i de bani,dar, eu nu vreau calorif. de Alu,Otel. Vreau de-alea de fonta groase.


                  Toate bune,

                  Mihai

                  Comentariu

                  • Bill
                    Membru Marcant
                    • 05.dec.2006
                    • 421

                    #10
                    Citind topicul mi-ar adus aminte de o intamplare. Eu acasa am calorifere de fonta si repartitoare de caldura. Cand s-au montat repartitoarele, s-au pus si robinetele cu capul termostatat. Corpul robinetului este dintr-un aliaj care este f. bun conducator de caldura, am observat eu. Cand circula apa prin calorifer, pe calorifer pot sa stau cu mana (nu sunt fierbinti, se poate spune ca sunt calde) iar daca pun mana pe corpul robinetului dupa cateva secunde trebuie sa o iau deoarece este exagerat de fierbinte.
                    Explicatia mea este ca, caloriferul de fonta avand "n" starturi de vopsea nu mai radiaza corespunzator caldura. Alta explicatie nu gasesc. Daca caloriferul era din aliajul din care e facut robinetul (si nevopsit bineinteles) sunt convins ca radia mult mai multa caldura decat acum.

                    Comentariu

                    Procesare...