Cel mai eficient sistem de incalzire

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • alex3000
    Incepator
    • 27.aug.2007
    • 54

    Cel mai eficient sistem de incalzire

    Buna ziua tuturor.

    Ce sistem de incalzire imi propuneti pentru o vila P+1+M ???

    Precizez faptul ca vila este ca si faza de realizare la rosu. Am placa turnata intre fiecare etaj, iar acoperisul este realizat cu tabla Lindab.
    Mai fac inca o precizare: la constructia casei am folosit caramida porotherm de 30cm si intentionez sa o si izolez pe exterior cu polistiren expandat de 10-15cm.
    Ca si suprafata utila (de incalzit) discutam de cca 250-300 mc.

    Intrebarea mea este pe ce sistem de incalzire sa merg:
    1.sistemul clasic, centrala termica pe gaz cu calorifere;
    2.incalzire prin pardoseala:
    a. cu gaz
    b. cu energie electrica
    3.incalzire cu panouri soloare
    4.altele (si care ar fi ele in acest caz).

    In aceste vremuri de criza ma intereseaza in primul rand un raport bun calitate - pret - eficinta - durabilitate.
  • ambra0
    Membru
    • 18.mar.2007
    • 297

    #2
    Din cate am vazut, casa este destul de bine izolata. mai conteaza marimea suprafetelor vitrate, unde se va pierde caldura. Am inteles bine? 250-300mc ? Asta inseamna cam 100mp. Deci cam cat un apartament de bloc cu 3..4 camere.
    Eu va sfatuiesc sa puneti incalzire in pardoseala in zonele cu gresie si cu retinere din partea mea in zonele cu parchet, si sa va spun de ce. Desi se poate pune si in incaperi cu parchet laminat!!! (cel natural se va usca si veti avea distante intre placi), in principiu pe parchet se pun covoare care vor atenua efectul de incalzire. Eu am parterul cu gresie (camera de zi, bucataria, holurile -se intretin usor) si am incalzire in pardoseala. Senzatia este super. Stau cu picioarele goale fara sa-mi fie frig, dar la cap este racoare, nu ai senzatia aia de caldura care te face sa transpiri. Am 22 grade la inaltimea de 1,2 m de podea. Podeaua are cam 30 grade. Acum, cum vreti sa optineti caldura, este la alegerea dumneavoastra, dar nu cred sa fie problema de consum la o suprafata asa mica (100mp) si bine izolata. Eu personal, pentru situatia data, as merge pe gaz cu o centrala in condensatie. Sigur, puteti monta suplimentar si un sistem cu panouri solare care sa va asigure apa calda vara, independent de gaz. (in nici un caz ca unica solutie - nu face fata iarna) Pompele de caldura sunt inca prea scumpe si nu merita la asa suprafata.

    Comentariu

    • alex3000
      Incepator
      • 27.aug.2007
      • 54

      #3
      Multumesc ambra0 pt raspuns. Izolatia pe exterior inca nu am facut-o dar este in plan pt anul acesta. Stiu ce inseamna o izolatie bine proportionata pt economia de caldura.
      Mai astept si alte sugestii si pareri de la cei care utilizeaza sisteme de incalzire pt a sti in ce directie sa apuc.

      Comentariu

      • Marcello
        Incepator
        • 18.feb.2009
        • 38

        #4
        Pregateste-ti instalatia ca si cand ai avea pompa termica. Pompele termice sunt scumpe acum. Si nu prea se vor ieftinii. Dar cu anii, poti sa strangi bani si montezi o pompa termica.

        Instalatia: In pardosea cat mai mult, inafara de dormitoare.

        Cazanul: pe gaz, in condensatie daca este si sursa agentului pt. apa calda (la robinet). Pt. apa calda poti folosii o pompa termica (pe schimb de aer) care vine cu tot cu boiler, costa cam 2500 Euro, dar e ffff avantajoasa, consumul de curent e minim, se monteaza in camera tehnica, va produce aer rece, si agent termic cald care incalzeste boilerul. ... ce mai explicatii ... dar na, pt. a intelege tot omul...

        Daca in cativa ani iei pompa termica si pt. incalzire atunci iti trebuie acum un cazan pe la 800-900 euro, nu in condensatie ca nu merita, iar caloriferele trebuie marite sau un compresor in plus pe circuitul caloriferelor.

        Comentariu

        • alex3000
          Incepator
          • 27.aug.2007
          • 54

          #5
          Marcello cred ca tu ori lucrezi in domeniu ori esti bine informat, numai ca parca tu vorbesti franceza pentru mine (mai stiu si eu ceva cuvinte in franceza).
          Ideea este ca eu nu stiu ce este aia pompa termica, ...asta e. Sa inteleg ca nu e tot una cu cazanul pe gaz (centrala ternica), da????.
          Pompa termica deci nu are treaba cu gazul ci se alimenteaza cu energie electrica da??? Este asemeni unei centrale termice dar mai eficienta da??? si produce agent termic si apa calda da??? pt ca eu de asta am nevoie.
          Costul este destul de mare, iar daca ar fi sa mai adaugam si caloriferele, tevi si restul instalatiei plus manopera cred ca se duce lejer in 200 de milioane.
          Iar nu stiu de cate tipuri pot fi centralele termice:
          1.Cazanul: pe gaz, in condensatie
          2. si ??????
          Daca ar fi sa merg totusi pe centrala termica sa inteleg ca ar trebui sa merg pe cazanul pe gaz, in condensatie da??? sau nu ???pt ca va fi in cazul meu si sursa de apa calda (nu avem in zona in care stau sistem centralizat de incalzire pt a beneficia de apa calda).
          Pregateste-ti instalatia ca si cand ai avea pompa termica
          --daca poti, detaliaza te rog.

          Comentariu

          • ambra0
            Membru
            • 18.mar.2007
            • 297

            #6
            pompa termica in principal este de trei feluri in functie de unde extrage caldura. Aer, apa sau pamant. Fiecare metoda cu avantajele si dezavantajele lui. Nu detailez, ca poti obtine date de pe google cautand "pompe de caldura". Sunt foarte scumpe, costa mult lucrarile de instalare (forari, sapaturi..etc) dar dupa aceea obtii caldura ieftina ( costa curentul pe care il consuma pompele care circula fluidul)

            Comentariu

            • DIY
              Living Legend
              • 07.sep.2007
              • 1747

              #7
              Re: Cel mai eficient sistem de incalzire..???

              Eficienta implica randament. Daca este, deci, sa alegi sistemul dupa eficienta atunci pompa de caldura geotermala ar fi raspunsul.

              In cazul aplicatiilor rezindentiale (mici) cu compresie, pompele de caldura - dupa tipul agentului de "racire" (in ghilimele fiindca in timpul iernii este vorba, practic, de incalzire ) sint de doua tipuri: cu aer si cu apa.
              Condensatorul (parte din ceea ce in mod uzual se numeste "unitatea de exterior") este, deci, "racit" cu apa sau aer. Aerul avind temperaturi care, iarna, variaza de la -20*C la +5*C nu reprezinta o sursa eficienta pentru incalzire; asta foarte succint.
              In cazul in care condensatorul este racit cu apa si in cazul in care se doreste si incalzire, cele mai populare sint pompele de caldura geotermale (fie iau apa prin put, din pinza freatica, fie cu bucle de tevi ingropate in sol) si cele in circuit deschis, care iau apa din riu, lac s.a.m.d. Cele din urma necesita autorizatii de la mediu si de la Ministerul transporturilor; destul de greu de obtinut.

              In concluzie, varianta cea mai eficienta (ca randament, adica!) este cea cu pompa de cladura racita cu apa, apa fiind in bucla inchisa sau in puturi; pompele de caldura geotermale, adica. Eficienta transferului termic poate ajunge chiar si la 4 la 1. 4KW caldura, pentru 1 KW curent electric, dupa ce s-a scazut consumul compresorului si cel al pompei (pompelor) de circulatie a agentului de "racire". In cazul in care incalzirea in casa se face prin apa, trebuie sa se scada si consumul pompei (pompelor) de circulatie a agentului termic.
              Desigur, este si varianta cea mai costisitoare.
              o alta problema a variantei acesteia cind se foloseste exclusiv pentru incalzire este aceea ca solul se dezechilibreaza termic si, in timp, pompa de caldura nu mai functioneaza la parametrii prevazuti sau chiar se opreste. Ca sa nu pomenesc si de efectul negativ pe care-l are asupra mediului.
              Apa calda menajera se prepara prin intermediul unui schimbator de caldura cu inmagazinare.

              Urmatoarea ca eficienta ar fi cea cu inclazire cu panouri solare. Destul de costisitoare si aceasta tinind cont de faptul ca, pe linga panourile solare, are nevoie de vas de stocare agent termic, modul de pompare si, foarte important!, protectie a panourilor solare pe timpul noptii; toate ... actionate electric. In plus, sint zile pe an cind valoarea radiatiei solare nu atinge cotele estimate si atunci se foloseste curentul electric pentru incalzire. De aceea si este pe locul doi si nu pe unu, cum se-ntimpla in alte zone climatice.

              Urmatoarea ca eficienta este inclazirea locala electrica. Aici totul este foarte clar: consumi cit trebuie, fara pierderi pe partea de energie numai ca ... depinde de pretul curentului electric. ca investitie, cea mai accesibila.

              Ultima din categoria celor eficiente este varianta cu centrala pe gaze, in condensatie. O centrala in condensatie iti da un randament real (pe sistem!) de vreo 96-98%; adica am scazut consumul pompei (pompelor), ventilatorului s.a.m.d.

              Mai departe, ca vrei inclzire in pardoseala, in pereti sau in plafon, ca mergi pe varianta cu radiatoare sau circulatie fortata a aerului ... este chestiune de preferinta personala si un proiect bine intocmit iti va mentine o rata ridicata a eficientei sitemului, per total. Nu se poate spune ca incalzirea in pardoseala este mai eficienta decit cea cu radiatoare si invers (ca exemplu) atit timp cit proiectul tine cont de toate aspectele.

              Nu am atins aici variante de genul: incalzire electrica + centrala eoliana sau alte asemenea fiinda si-asa m-am intins cam mult ... desi explicatiile sint foarte pe scurt.
              Asta fiindca sint atitea de spus la capitoulul instalatii ...
              Numai bine,
              DIY

              Comentariu

              • roscatraian
                Membru Marcant
                • 15.feb.2009
                • 308

                #8
                Interesant subiect si vom discuta la nesfarsit pe el.
                Eu am terminat casa de vre-o 3 ani si am intors pe toate( poate nu chiar pe toate) partile tipurile de incalzire: pompe de caldura, centrale pe lemne, gaze, electric, clu, panouri solare, eoliana, hidro......
                Am ales centrala in condensatie pe gaze naturale. Mi s-a parut cea mai ieftina solutie pentru ca este la indemana. Aparent lemnele ar fi fost mai ieftine daca ai posibilitatea sa le cumperi la prima mana( am,de la ocolul silvic), dar activitatile aditionale(transportul, descarcatul, taiatul, caratul in magazie sau mai bine in uscator, curatenie dupa taiere, etc. , caratul iarna in sala centralei, alimentarea centralei, problemele care apar cand se ia curentul, etc, etc.) m-au convins ca este mai bine cu gaze.
                Sunt convins ca incalzirea in pardoseala sau pereti este eficienta termic dar ridica permanent praf in casa. Pentru copii si persoane sensibile este problema mare. Spune si teoria si am avut confirmare de la cineva care a trebuit sa renunte la incalzirea in pardoseala datorita alergiei la praf a unui copil. Acolo unde nu exista astfel de probleme( nu am gasit studii pentru efecte pe termen lung la cei care nu au alergie-sper sa nu fie ca silicoza la minieri) este super buna solutia in special in ideea ca vor apare solutii ieftine de captare a energiilor alternative. Spun asta pentru ca incalzirea in pardoseala ofera o suprafata de transfer termic foarte mare si lucreaza pentru acelasi confort termic cu temperaturi mult mai scazute ale agentului termic. Si temperaturile mici ale agentului termic duc la cresterea randamentului instalatiilor de captare.
                Cu siguranta vor apare instalatii ieftine de captare a energiilor alternative si atunci incalzirea in pardoseala este OK. Dar mai sunt si ventilo-convectoarele care pot merge pe temperaturi scazute si sigur se vor mai inventa si alte-cele.
                Cat priveste pompele de caldura mi se pare a fi cea mai buna solutie acolo unde nu sunt gaze si lemne. Investitia initiala este mare si energia electrica scumpa, dar are viitor(eu cred ). Nu consider a fi o problema ecologica-enegiile introduse si extrase din panza freatica sunt ~ egale si cred ca afecteaza precum un purice elefantul. Si iarna iti dau caldura si vara racoare.

                Comentariu

                • DIY
                  Living Legend
                  • 07.sep.2007
                  • 1747

                  #9
                  Postat în original de roscatraian
                  <<...>>Spune si teoria si am avut confirmare de la cineva care a trebuit sa renunte la incalzirea in pardoseala datorita alergiei la praf a unui copil. .
                  Sincer, eu n-am auzit de teoria asta pina relativ de curind si nici nu-mi dau seama de unde anume a putut porni ... Normativele de proiectare nu spun decit de confortul personal in directa legatura cu temperatura pardoselii si nu mentioneaza nimic despre chestia asta cu praful.

                  Postat în original de roscatraian
                  <<...>> Dar mai sunt si ventilo-convectoarele care pot merge pe temperaturi scazute si sigur se vor mai inventa si alte-cele..
                  Ventilo-convectoarele nu sint cine stie ce eficiente energetic fiindca transferul fortat (cel care da plusul de energie preluata) vine la costul ... functionarii ventilatorului. Ventilo-convectoarele sint recomandate atunci cind anumite cerinte nu pot fi rezolvate pe caile uzuale. Nu le-as recomanda intr-un proiect rezidential ... parerea mea.

                  Postat în original de roscatraian
                  <<...>>Nu consider a fi o problema ecologica-enegiile introduse si extrase din panza freatica sunt ~ egale si cred ca afecteaza precum un purice elefantul. Si iarna iti dau caldura si vara racoare.
                  Eu m-am referit (si o s-o fac ori de cite ori am ocazia, fiindca se pare ca fenomenul nu este pe deplin inteles) la pericolul care vine din folosirea solului, ca sursa, prin bucle ingropate. Asta-i cazul in care poate interveni dezechilibrare termica. Nu m-am referit, deci, la sursa din pinza freatica.
                  Chiar si asa, eu nu ma pot arunca sa montez pompe geotermale din pinza freatica fara un calcul de bilant energetic pe un an. Din pacate, nevoile omului si graba lui de a aplica tehnologii noi nu inseamna ca putem sti ce efecte vor avea, in timp, respectivele tehnologii. Exemple in acest sens (unele, foarte grave, chiar din domeniul ... pompelor de cladura!!!) confirma acest punct de vedere. Tot ce putem face este sa estimam, sa ne gindim la toate aspectele si sa avem mare grija. Asta-i tot.
                  Numai bine,
                  DIY

                  Comentariu

                  • Consultant climatizare
                    Moderator
                    • 17.oct.2007
                    • 3606

                    #10
                    Re: Cel mai eficient sistem de incalzire

                    Postat în original de alex3000
                    Buna ziua tuturor.

                    Ce sistem de incalzire imi propuneti pentru o vila P+1+M ???

                    Precizez faptul ca vila este ca si faza de realizare la rosu. Am placa turnata intre fiecare etaj, iar acoperisul este realizat cu tabla Lindab.
                    Mai fac inca o precizare: la constructia casei am folosit caramida porotherm de 30cm si intentionez sa o si izolez pe exterior cu polistiren expandat de 10-15cm.
                    Ca si suprafata utila (de incalzit) discutam de cca 250-300 mc.

                    Intrebarea mea este pe ce sistem de incalzire sa merg:
                    1.sistemul clasic, centrala termica pe gaz cu calorifere;
                    2.incalzire prin pardoseala:
                    a. cu gaz
                    b. cu energie electrica
                    3.incalzire cu panouri soloare
                    4.altele (si care ar fi ele in acest caz).

                    In aceste vremuri de criza ma intereseaza in primul rand un raport bun calitate - pret - eficinta - durabilitate.

                    de ce nu apelati la un proiectant de instalatii ?

                    Comentariu

                    • alex3000
                      Incepator
                      • 27.aug.2007
                      • 54

                      #11
                      Multumesc mult pentru sfaturile si lamuririle aduse.
                      Abia acum am o idee de ansamblu a ce inseamna sistem de incalzire a unei locuinte.
                      O sa incerc sa iau legatura si cu un proiectant de instalatii pt. acesta problema. Proiectantul de instalatii il gasesc in principiu la firmele care comercializeaza si monteaza sisteme de incalzire sa inteleg. Banuiesc ca orice firma care se ocupa cu asa ceva fie are proproiul proiectant fie colaboreaza cu unul.
                      Oricum, sfaturile primite de la cei care au trecut deja prin asa ceva, sunt extrem de valoroase.
                      Mai astept informatii.

                      Comentariu

                      • DIY
                        Living Legend
                        • 07.sep.2007
                        • 1747

                        #12
                        Postat în original de alex3000
                        <<...>>
                        O sa incerc sa iau legatura si cu un proiectant de instalatii pt. acesta problema. Proiectantul de instalatii il gasesc in principiu la firmele care comercializeaza si monteaza sisteme de incalzire sa inteleg. Banuiesc ca orice firma care se ocupa cu asa ceva fie are proproiul proiectant fie colaboreaza cu unul <<...>>
                        N-as prea crede. In plus, fiecare va avea interesul sa-ti vinda gama de produse pe care o reprezinta. Proiectantii sint proiectanti; inregistrati ca atare, pe cont propriu, sau afiliati unui firme.
                        Poti, desigur, intreba la furnizorii de echipamente daca ei iti pot recomanda pe cineva. Acel cineva s-ar putea sa fie independent; ramine sa afli.
                        Personal, m-as feri ca de altceva de mesterii instalatori care se ofera sa faca si proiectarea.
                        Numai bine,
                        DIY

                        Comentariu

                        • marius_lmd
                          Membru Marcant
                          • 19.mar.2009
                          • 440

                          #13
                          detalii

                          incalzire in pardoseala cu panouri solare si un boiler de .... litri, functie de suprafata casei....eu asa execut la toate lucrarile iar clientii sunt foarte multumiti
                          o parere in plus nu strica niciodata,

                          Comentariu

                          • Daniel332007
                            Incepator
                            • 20.mai.2012
                            • 19

                            #14
                            Răspuns la: detalii

                            Deci pana la urma se ridica praful sau nu in cazul incalzirii in pardoseala? Cei care au asa ceva ce pot spune? Eu am fost la cineva acasa acum multi ani (aprox. 1994) si aveau mari probleme cu praful din cauza asta.... Stergeau praful si a doua zi era de iar asezat in strat gros... E drept ca era prea calda pardoseala incat imi transpirau ciorapii iarna cand luam masa in butarie pe gresie incaltat... Cineva de specialitate mi-a zis ca daca instalatia de incalzire in pardoseala e realizata corect ea nu trebuie sa depaseasca 28-29 grade si atunci nu sunt deloc probleme cu praful...
                            Voi ce credeti?

                            Comentariu

                            • Scifficus
                              Membru Marcant
                              • 23.iun.2013
                              • 857

                              #15
                              Răspuns la: Cel mai eficient sistem de incalzire

                              Cum naiba sa se ridice praful cand suprafata incalzita este 100% egala cu suprafata pardoselii? Fizica de gradinita. Ca sa se ridice trebuie sa ajunga de undeva aerul. Mai repede un calorifer va ridica praful.

                              Si doi la mana, nici bani de o matura nu aveti sa dai din cand in cand prin casa?

                              Comentariu

                              Procesare...