Alegere Centrala Termica

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • cheluakame
    Living Legend
    • 27.oct.2012
    • 2394

    Răspuns la: Alegere Centrala Termica

    Cu respect.
    Postat în original de Ranettius
    Si, cum vad ca unii tot insista pe anumite idei, sa le zic "fixiste", o centrala in condensatie daca nu este montata intr-un circuit gandit si proiectat pentru a lucra astfel, e fix pix.

    Degeaba ai centrala in condensatie daca o seteze sa mearga la 60-70-75 sau 80 grd, va functiona ca una normala, cu tiraj fortat. Iar daca o setezi la 50-55 grd, ca sa mearga in condensatie, si nu ai caloriferele dimensionate astfel incat sa asigure necesarul de putere la aceasta temperatura, centrala "va porni in noiembrie si se va opri prin mai" - adica va merge aproape non-stop.
    Eu zic sa va raspund cu cateva intrebari:
    - Care este temperatura punctului de roua?
    - Care este temperatura de tur a instalatiei dumneavoastra? O mai ajustati pe perioada sezonului de incalzire sau aceasta este fixa indiferent de temperatura exterioara?
    - Care este ecartul?
    - Ce temperatura are agentul termic in instalatia dumneavostra cand flacara centralei se opreste? Dar cand aceasta porneste?
    - Care este temperatura apei de la robinet (potabil/nepotabila)?

    Postat în original de lisapet
    Cine ne impiedica sa crestem temperatura agentului, ca centrala pe o perioada scurta sa functioneze la randament de non-condensatie?
    Domnule Andrei, am tot respectul pentru dumneavostra, insa la o centrala ce a fost gandita sa functioneze in condensatie nu putem vorbi de "non-condensatie" indiferent de temperatura de tur pe care o folosim. Stiu ca va veti da seama de ce.
    De altfel si la o temperatura de tur de 80*C in asa zisa "non-condensatie" , randamentul acestor centrale se apropie de 98%, fata de 93-94% al centralelor clasice.

    Postat în original de Ranettius
    3. Nu neg avantajele unei CT in condensatie, insa eu mereu calculez costul de oportunitate, adica: cat ma costa in plus, fata de centrala clasica si radiatoare dimensionate pt temperatura inalta urmatoarele: radiatoare mai mari, posibil un numar mai mare de radiatoare, circuite mai multe sau teava mai groasa, CT in condensatie (cateva sute bune de lei in plus), boilerul pt preparare ACM (multe CT in condensatie nu au boiler inclus,) consumul de gaz pt mentinerea ACM din boiler la temperatura constanta si ma gandesc in cat timp amortizez aceste investitii din reducerea consumului de gaz utilizand temperatura de condensare.
    De ce am avea nevoie de tevi mai groase?
    De ce am avea neaparat nevoie de boiler?

    Postat în original de Ranettius
    4. De aceea nu mi se pare intelept ca, in cazul unui sistem gandit pt "temperatura inalta" sa vin si doar sa schimb centrala cu una in condensatie, crezand ca astfel reduc costurile... S-ar putea ca in cele 20-30 zile (desi cred ca sunt mai multe) din an in care centrala mea in condensatie NU functioneaza in condensatie (ca eu am radiatoare mai mici care nu fac fata la doar 45-50 grd) consumul de gaz sa fie identic cu cel de la o CT normala.... si atunci perioada de amortizare a investitiei creste si mai mult....
    Aceasta este doar o parere pe care vi-o respect dar cu care nu pot fi de acord.

    Postat în original de Ranettius
    (exemplu: ma gandeam sa iau un sistem solar pt ACM. cel mai ieftin, cu boiler afara cred ca e vreo 4000 lei si nu cred ca am siguranta ca iarna nu ingheata tevile - deci sa spunem ca il folosesc doar de primavara pana toamna. Presupunem ca 4000 lei ma costa cu tot cu instalare etc, desi cred ca duce mai mult.
    Eu am consumat in lunile de vara, pt preparare ACM, gaze de cam 35 lei/luna (asta ca am copil mic si umplem o cada cu apa calda in fiecare seara) Pai asta ar insemna, hai sa zic la un consum de 50 lei/luna timp de 9 luni=450 lei/an ca as amortiza cei 4000 lei in aproximativ 10 ani de zile. Asta daca sistemul solar nu are nevoie in acesti 10 ani de vreo interventie, adica bani dati in plus. Mai merita sau nu investitia?)
    Sunt sisteme solare care nu ingheata iarna si mai ieftine. Important este sa stim la ce sa ne uitam, nu la varianta de top.

    Postat în original de Ranettius
    Pai tocmai am zis, daca in acele zile ct consuma ca una clasica, imi creste perioada de amortizare a investitiei.
    Si va mai raspund odata, aici nu aveti dreptate. Puteti argumenta de ce consumul va fi la fel? Apoi va voi argumenta si eu de ce nu va fi.

    Postat în original de Ranettius
    Nu am spus ca nu vad o problema, si nici producatorii nu vad sa scrie undeva, ca la becurile economice, ca CT au un numar limitat de cicluri aprindere-stingere. Dupa cum am zis, daca vreau, scad temperatura pe tur pt centrala clasica si va functiona mai liniar.
    Scaderea temperaturii de tur la o centrala clasica va atrage dupa sine scaderea randamentului deci consum mai mare. Se recomanda modularea puterii centralei (dupa cum ati spus, fie din interfata centralei fie de pe placa) si mentinerea temperaturii de tur la 80-85*C.

    Postat în original de Ranettius
    Ca exemplu teoretic, un radiator de 22x800x600 poate da o putere de 1000 W la temperatura de 80 grd si de 500 W la temperatura agentului termic de 50 grd. Deci, daca dvs vi s-a calculat in acea camera un necesar de 1000W si ati luat deja un radiator de 22x800x600 (care asigura acest necesar la temp de 80 grd) in momentul cand il veti lega la o CT in condensatie folosita la o temp de 50 grd radiatorul va da doar 500W => frig in camera.
    Exemplul este gresit sau incomplet, va rog ca atunci cand faceti niste afirmatii sa le faceti corect caci altfel pot induce in eroare, nu se stie cine citeste acest exemplu in graba si il va lua de bun.

    Un exemplu corect ar fi cam asa : Un radiator 22x600x800 la parametrii 80/65/20 ofera o putere de 1493 wati. La parametrii 50/40/20 acesta va oferi doar 572 wati, ca urmare nu va putea atinge temperatura dorita in incapere, mai exact intr-o incapere cu un necesar de 1500 wati la -15/22*C acesta calorifer va putea mentine temperatura interioara la doar -2*C.

    Postat în original de Ranettius
    Subscriu si eu ca dl Lisapet, la opinia ca puteti sa va incredeti in calculele dlui cheluakame.
    iTermice --- Sursa ta de caldura

    Comentariu

    • SERBANESCU CRISTI
      Membru
      • 17.iun.2006
      • 269

      Răspuns la: Alegere Centrala Termica

      Dragii mei,

      Va multumesc mult pt comentariile voastre.
      "specialistii" despre care va tot vorbeam sunt cei de la INSATERM ...
      si iata ce mi-au recomandat:
      -centrala BOSCH tip Condens 7000 ZBR 42 Kw
      - kit evacuare gaze arse AZB 918;
      - boiler indirect SO 200 litri;
      - vas expansiune incalzire de 50 litri la 6 bar
      - vas de expansiune boiler de 25 litri la 10 bar
      - supapa sig. boiler
      - automatizare cu sonda de exterior tip FW 120
      - pompa incalzire HALM tip HGPA 30/7 ( pompa cu reglare in trepte )
      - pompa boiler HALM tip HUPA 25/6 ( pompa cu reglare in trepte )

      nici nu stiu unde sa ma duc ...am inteles ca astia de la INSATERM ar fi printre cei mai buni ( specializati numai pe asa ceva ) in Bucuresti.

      Daca pun aici pe forum suprafatele fiecarei camere / holuri / baie/ bucatarie si inclusiv a caloriferelor cu dimensiunile lor si puterea lor termica , ma poate ajuta cineva cu un calcul si sa mi comunice daca se justifica montarea unei centrale in condensatie ( avand in vedere faptul ca la centrala in condensatie puterea radiatoarelor la 80 grd trebuie sa fie mai mare decat necesarul termic pe camera ) ? caci chiar nu as vrea sa arunc banii pe fereastra ..sa montez o centrala in condensare sa dau o groaza de bani si sa constat ulterior ca nu se justifica ...ca nu mi aduce in final economia de gaz/bani .... ba mai mult Doamne Fereste de frig in camera !!!

      eu nu stiu sa calculez acea putere termica la 80 /50 grade si sa interpretez si nu sunt de specialitate !!! ma asteptam ca oamenii de la insaterm sa faca mai mult decat o simpla luare in evidenta a radiatoarelor ( nr si lungimi ) si pe baza acestor informatii sa mi oferteze ceea ce ati vazut si dvs mai sus 42 Kw. ...
      daca as sti ca ceea ce mi-au recomandat este ceea ce am nevoie si nu voi avea probleme ...nu m-as gandi la bani ...pt ca este o investitie pe termen lung ...si chiar nu este deloc de glumit la acest capitol.
      am scris cam mult ...va multumesc inca o data si astept comentatii / sugestii ... etc
      cristi

      Comentariu

      • cheluakame
        Living Legend
        • 27.oct.2012
        • 2394

        Răspuns la: Răspuns la: Alegere Centrala Termica

        Postat în original de SERBANESCU CRISTI
        va multumesc pt raspunsuri ... sunt in ceata total ...
        nu am inteles totusi de ce nu merge montata o centrala in condensatie la configuratia prezentata ?
        casa este situata in Bucuresti.
        ideea este ca eu am contactat mai multe firme specializate pe instalatii termice si cate firme tot atatea pareri ...
        ultima varianta : 42 Kw centrala bosch in condensatie ...
        si nu stiu ce sa fac , cum sa procedez ...
        astept in continuare si alte pareri/comentarii / sugestii ...
        multumesc anticipat,

        cu stima,,
        C.
        Am sa va raspund punctual pentru a intelege corect.
        Se poate monta o centrala in condensatie, chiar va recomand, insa nu va asteptati sa obtineti de la ea randament maxim. Centrala in condensatie pentru un randament maxim trebuie sa aiba o temperatura de tur cat mai mica. Pentru inceput, sub temperatura punctului de roua (voi spune si anterior care este acesta).
        Firmele respective, pentru a lua banii pe banda rulanta nu acorda importanta fiecarui proiect in parte.
        Astfel, pentru casa dumneavoastra, un calcul simplu 290 mp x 2.5 m inaltime x 60w/mc = 43.5 kw . Dar de unde au luat ei 60w/mc nu va vor putea raspunde nici ei.

        Apoi, radiatoarele le-au recomandat tot ei? Daca da, eu le-as i-as intreba :
        1. De ce sa cumpar o centrala de ~ 2.5 ori mai mare decat puterea insumata a radiatoarelor?
        2. De ce imi recomanda o centrala in condensatie la radiatoare ce nu sunt nici macar egale ca putere cu centrala?
        3. De ce imi recomanda o centrala capabila sa incalzeasca 400m2 (dupa spusele producatorului) cand suprafata ce trebuie incalzita are doar 290 m2?

        Despre procedat, v-am recomandat anterior, mergeti la un specialist si acesta va rezolva problema. Apelati la cineva care nu doreste sa va vanda nimic, doar sa faca demersurile necesare pentru instalarea centralei.
        In Bucuresti vi-l pot recomanda pe @Consultant Climatizare care lucreaza in domeniu si are cunostintele necesare acestui proiect.

        Postat în original de bobyc86
        Eu as merge pe o putere de min 30 KW,
        De ce asa de mare?
        Imi puteti spune care este consumul lunar de gaz cu centrala actuala? Pivnita si mansarda sunt izolate asemanator celorlalte 2 etaje?

        Postat în original de bobyc86
        as alege o centrala in condensare si oscilez daca sa aleg varianta cu boiler inclus (am 2 bai functionale, una la etajul 1 si una la mansarda, centrala este la parter si acum dureaza citeva minute pina ajunge apa calda la mansarda, iar de multe ori am momente de apa rece in timpul dusului si parca m-am saturat de dusuri scotiene).
        Este o alegere buna, eu as cauta o centrala fara boiler inclus, pe care sa-l achizitionez anterior. Caz in care as alege unul cu 2 serpentine, oferindu-mi posibilitatea ca pe viitor sa pot conecta si un panou solar la acest boiler (in prezent, un panou solar modest, cu instalatia aferenta dar fata manopera are un pret de ~ 2000 ron, insa intuitia imi spune ca pe viitor pretul lor va scade destul de mult).
        Ultima editare de cheluakame; 24.sep.2013, 22:07.
        iTermice --- Sursa ta de caldura

        Comentariu

        • Ranettius
          Membru Marcant
          • 18.oct.2005
          • 588

          Răspuns la: Alegere Centrala Termica

          Bun, incerc sa raspund si eu cat de cat punctual:

          1.
          Eu zic sa va raspund cu cateva intrebari:
          - Care este temperatura punctului de roua? - Eu nu am CT in condensatie
          - Care este temperatura de tur a instalatiei dumneavoastra? O mai ajustati pe perioada sezonului de incalzire sau aceasta este fixa indiferent de temperatura exterioara? - Temp pe tur la mine este setata la 70 grd, deoarece altfel caloriferele devin prea fierbinti iar anul trecut, copilul s-a impiedicat si lipit cu fata de calorifer (aveam 80 grd setat) si am avut un mic incident... LA 70 grd nu e pericol. Temperatura o ajustez manual, ca nu am mai avut chef sa platesc un senzor de exterior, astfel incat primavara si toamna am in jur de 60-65 grd si urc apoi la 70 in miezul iernii.
          - Care este ecartul? - Ecartul la ce? Scuze insa nu am inteles
          - Ce temperatura are agentul termic in instalatia dumneavostra cand flacara centralei se opreste? Dar cand aceasta porneste? - Cand se opreste are fix temperatura setata de mine ca maxima. Astfel, cand porneste centrala, flacara creste imediat, apoi pe masura ce agentul termic ajunge la temp stabilita flacara se diminueaza, iar daca ajunge la temp setata si mai e nevoie sa functioneze centrala, flacara ramane undeva la 1/4-1/3 . Cand porneste centrala nu stiu ce temnp are, nu am fost atent la aspectul acesta. Iar anul acesta inca nu a plecat centrala.
          - Care este temperatura apei de la robinet (potabil/nepotabila)? - La robinet am vara 41 grd, toamna 42-43 grd iar iarna 45-46 grd, o setez eu astfel incat sa "friga suportabil" la maxim.
          2.
          De ce am avea nevoie de tevi mai groase?
          De ce am avea neaparat nevoie de boiler? - Tevi mai groase daca folosim de exemplu instalarea radiatoarelor in sistem fara distribuitor... cum radiatoarele trebuie sa fie mai mari pt CT in condensatie, e posibil sa fie nevoie sa folosim si tevi mai groase. Intr-adevar de boiler nu avem neaparata nevoie.
          3.
          Aceasta este doar o parere pe care vi-o respect dar cu care nu pot fi de acord. - Nu este nicio problema, si eu va respect opiniile.
          4.
          Sunt sisteme solare care nu ingheata iarna si mai ieftine. Important este sa stim la ce sa ne uitam, nu la varianta de top. - Si sa fie 2000 lei un astfel de sistem, cum ati dat un exemplu in postarea urmatoare, in cati ani il amortizez daca eu consum pe intreg anul 400 lei gaze? Veti spune ca 5 ani inseamna o perioada rezonabila de amortizare, insa chiar 2000 lei sa fie, cu tot cu instalare, un sistem solar care nu ingheata iarna? Pe un site de centrale preturile pleaca de pe la vreo 8000 lei
          5.
          Si va mai raspund odata, aici nu aveti dreptate. Puteti argumenta de ce consumul va fi la fel? Apoi va voi argumenta si eu de ce nu va fi. -Probabil ca s-a inteles putin gresit.... trebuia sa zic "consuma aproape cat una clasica" Care este insa ecartul de consum intre 2 centrale? Ca sa vedem si in cati ani amortizam. Ca diferenta e de vreo 2400 lei si ceva maruntis intre 2 Ariston, spre exemplu, una clasica si alta in condensatie, putere aprox 35kw. Ori daca centrala in condensatie, care functioneaza la 70 grd de exemplu (ca e montata intr-o instalatie care nu a fost gandita pt condensatie) ajunge sa consume doar cu 10% mai putin, eu zic ca nu prea e economicos...
          6.
          Scaderea temperaturii de tur la o centrala clasica va atrage dupa sine scaderea randamentului deci consum mai mare. Se recomanda modularea puterii centralei (dupa cum ati spus, fie din interfata centralei fie de pe placa) si mentinerea temperaturii de tur la 80-85*C. - Si invers e la fel, scade randamentul la utilizare peste temp condensatie... s-or fi obtinand randamente mai mari, nu contest lucrul asta, insa ecartul intre randamente cred ca ramane relativ constant.
          7.
          Exemplul este gresit sau incomplet, va rog ca atunci cand faceti niste afirmatii sa le faceti corect caci altfel pot induce in eroare, nu se stie cine citeste acest exemplu in graba si il va lua de bun. - Mea culpa, voiam doar sa dau un exemplu teoretic, stiam doar la modul general puterile, voiam sa se inteleaga ideea, nu cifrele. Oricum, foarte bine ca ati explicat si adus amendamentele necesare.

          In concluzie, nu am nimic impotriva CT in condensatie, nu sunt un habotnic care sa respinga "noul" insa observ peste tot, in toate domeniile, de la fotografie la .... ca daca nu ai "ultimul ragnet" nu e bine/eficient/ecologic/modern/cool etc.
          Da, sunt recomandate CT in condensatie dar pentru cazurile cand instalatia e proiectata asa, ca altfel userul vine si intreaba suparat, dupa ce a dat o gramada de bani, ca de ce plateste asa mult pe gaze, desi are condensatie.

          Comentariu

          • cheluakame
            Living Legend
            • 27.oct.2012
            • 2394

            Răspuns la: Alegere Centrala Termica

            Postat în original de Ranettius
            - Eu nu am CT in condensatie
            Nu este obligatoriu sa aveti. Insa in functie de umiditate si excesul de aer, temperatura variaza intre 55 si 65*C.

            Postat în original de Ranettius
            - Temp pe tur la mine este setata la 70 grd, deoarece altfel caloriferele devin prea fierbinti iar anul trecut, copilul s-a impiedicat si lipit cu fata de calorifer (aveam 80 grd setat) si am avut un mic incident... LA 70 grd nu e pericol. Temperatura o ajustez manual, ca nu am mai avut chef sa platesc un senzor de exterior, astfel incat primavara si toamna am in jur de 60-65 grd si urc apoi la 70 in miezul iernii.
            Sau in traducere libera, folositi undeva la 60-70*C temperatura de tur.

            Postat în original de Ranettius
            - Ecartul la ce? Scuze insa nu am inteles
            Ecartul sistemului de incalzire, ori diferenta dintre de temperatura dintre tur si retur.
            Ecartul unei instalatii se situeaza de obicei intre 5 si 20 K (kelvin/grade). Ca urmare, daca dumneata ai o temperatura de tur de 60*C si un ecart de 10K, pe retur veti avea 50*C, temperatura benefica pentru condensatie, deci un randament superior centralei clasice. La un ecart de 20K, lucrurile stau destul de bine si pentru cele 70*C tur, insa nu ma pot pronunta asupra ecartului ...

            Postat în original de Ranettius
            - Cand se opreste are fix temperatura setata de mine ca maxima. Astfel, cand porneste centrala, flacara creste imediat, apoi pe masura ce agentul termic ajunge la temp stabilita flacara se diminueaza, iar daca ajunge la temp setata si mai e nevoie sa functioneze centrala, flacara ramane undeva la 1/4-1/3 . Cand porneste centrala nu stiu ce temnp are, nu am fost atent la aspectul acesta. Iar anul acesta inca nu a plecat centrala.
            La oprire nici nu ma gandeam la alt raspuns, insa pornirea era cea ce ma interesa, caci, apa circuland/stangnand fara sa mai fie incalzita, se va raci. Pornind de la o temperatura de 70*C tur, si o pierdioada de x minute repaus, apa poate scade si la 60*C (poate si mai putin, sunt ceva calcule de facut si este cam tarziu), ca urmare, daca nu turul, macar returul va avea temperatura benefica pentru condensare, deci iar randament mai mare.

            Postat în original de Ranettius
            La robinet am vara 41 grd, toamna 42-43 grd iar iarna 45-46 grd, o setez eu astfel incat sa "friga suportabil" la maxim.
            Cu alte cuvinte aveti apa de la robinet, cea rece la o temperatura de ~10*C si cea calda la 45-46*C maxim. Ambele temperaturi fiind sub 55*C, ba prima fiind mult mai mica decat orice alta temperaturi am gasi intr-o instalatie de incalzire, si cand preparam ACM vom avea parte de condensatie, deci randament mai mare decat cea clasica.

            Postat în original de Ranettius
            - Tevi mai groase daca folosim de exemplu instalarea radiatoarelor in sistem fara distribuitor... cum radiatoarele trebuie sa fie mai mari pt CT in condensatie, e posibil sa fie nevoie sa folosim si tevi mai groase. Intr-adevar de boiler nu avem neaparata nevoie.
            Nu, tevi mai groase folosim doar atunci cand este nevoie sa marim debitul agentului termic din instalatie. Putem avea o instalatie gandita pentru 50/30 sau una pentru 90/70, ambele avand acelasi ecart si transportand aceeasi energie, vor avea si acelasi debit, ca urmare conductele vor fi aceleasi.

            Postat în original de Ranettius
            - Si sa fie 2000 lei un astfel de sistem, cum ati dat un exemplu in postarea urmatoare, in cati ani il amortizez daca eu consum pe intreg anul 400 lei gaze? Veti spune ca 5 ani inseamna o perioada rezonabila de amortizare, insa chiar 2000 lei sa fie, cu tot cu instalare, un sistem solar care nu ingheata iarna? Pe un site de centrale preturile pleaca de pe la vreo 8000 lei
            V-am spus, depinde foarte mult ce sistem alegeti. Sunt unele variante cu boiler extern ce rezista inghetului si sunt ieftine. In plus,nu trebuie sa luam "totul sau nimic". Daca panoul poate acorda apa cu 5*C mai mare decat cea de la robinet este o economie de combustibil pe care centrala o va face.

            Postat în original de Ranettius
            -Probabil ca s-a inteles putin gresit.... trebuia sa zic "consuma aproape cat una clasica" Care este insa ecartul de consum intre 2 centrale? Ca sa vedem si in cati ani amortizam. Ca diferenta e de vreo 2400 lei si ceva maruntis intre 2 Ariston, spre exemplu, una clasica si alta in condensatie, putere aprox 35kw. Ori daca centrala in condensatie, care functioneaza la 70 grd de exemplu (ca e montata intr-o instalatie care nu a fost gandita pt condensatie) ajunge sa consume doar cu 10% mai putin, eu zic ca nu prea e economicos...
            Uitati ce spun eu. In situatia domnului Serbanescu, cei 4% diferenta de consum (randament) dintre centrala clasica si cea in condensatie la o temperatura de 80* tur, 60* retur atrage dupa sine o economie anuala de 200 ron. La aceasta adaugam si economia pentru prepararea ACM, in cazul dumneavostra, in loc de 400 ron ar scade la 340 ron, adaugam si economia realizata prin reducerea agentului termic in zilele calde. Si ajungem la o o diferenta anuala de 300-400 ron daca nu si mai bine.

            Postat în original de Ranettius
            - Si invers e la fel, scade randamentul la utilizare peste temp condensatie... s-or fi obtinand randamente mai mari, nu contest lucrul asta, insa ecartul intre randamente cred ca ramane relativ constant.
            Da, dar trebuie sa tinem cont ca randamentul minim al centralelor in condensatie este peste cel maxim al centralelor clasice, indiferent de modul in care le exploatam. Si acei 4% desi nu par importanti, aduc economii importante mai ales cu cat creste consumul/necesarul termic.

            Postat în original de Ranettius
            - Mea culpa, voiam doar sa dau un exemplu teoretic, stiam doar la modul general puterile, voiam sa se inteleaga ideea, nu cifrele. Oricum, foarte bine ca ati explicat si adus amendamentele necesare.
            Nu-i nimic, am atras atentia pentru a nu citi cineva gresit.

            Postat în original de Ranettius
            n concluzie, nu am nimic impotriva CT in condensatie, nu sunt un habotnic care sa respinga "noul" insa observ peste tot, in toate domeniile, de la fotografie la .... ca daca nu ai "ultimul ragnet" nu e bine/eficient/ecologic/modern/cool etc.
            Da, sunt recomandate CT in condensatie dar pentru cazurile cand instalatia e proiectata asa, ca altfel userul vine si intreaba suparat, dupa ce a dat o gramada de bani, ca de ce plateste asa mult pe gaze, desi are condensatie.
            Userul poate veni suparat doar atunci cand are si un punct de comparatie. Spre exemplu, dumneata daca ai achizitiona acum o centrala in condensatie, ai putea face o diferenta intre consumul "vechi" si cel nou.
            Si, cum am aratat anterior, centralele in condensatie au un randament superior celor clasice indiferent de tipul instalatiei. Ca urmare, atat timp cat situatia permite, nu vad de ce nu s-ar apela la una (chiar daca instalatia nu este una tocmai recomandata).

            In plus, trebuie luat in calcul si "elementul surpriza" si anume posibila termoizolatie ce aduce instalatia de incalzire spre parametrii necesari centralei in condensatie.
            iTermice --- Sursa ta de caldura

            Comentariu

            • coby
              Living Legend
              • 21.feb.2012
              • 6867

              Răspuns la: Răspuns la: Alegere Centrala Termica

              Postat în original de cheluakame
              In situatia domnului Serbanescu, cei 4% diferenta de consum (randament) dintre centrala clasica si cea in condensatie la o temperatura de 80* tur, 60* retur atrage dupa sine o economie anuala de 200 ron. La aceasta adaugam si economia pentru prepararea ACM, in cazul dumneavostra, in loc de 400 ron ar scade la 340 ron, adaugam si economia realizata prin reducerea agentului termic in zilele calde. Si ajungem la o o diferenta anuala de 300-400 ron daca nu si mai bine.
              La acest calcul , "economie " anuala 400 lei x 10 ani - cam cat e durata medie a unei centrale - = 4000 lei - daca nu intervin costuri de reparatii ; la costul in plus al centralei in condensatie , fata de una clasica, sa zicem ca platesti cam 3000 lei , rezulta economie de 1000 de lei in 10 ani , asa e ? In acest caz merita sa faci efortul financiar la inceput ( poate chiar sa imprumuti acei bani ) ? Pt mine clar nu , dar pt ceilalti ?
              Si din nimicuri poti face ceva bun .

              Comentariu

              • Mircea_G
                Living Legend
                • 14.ian.2007
                • 12230

                Răspuns la: Alegere Centrala Termica

                Cite calcule ....
                1. Am tot sustinut ca o ct fara condensatie poate functiona la temperatura scazuta fara a creste consumul , atita timp cit flacara este modulata . Exemplul este la mine unde " merg " aproape toata iarna cu 55 gr pe tur si doar in caz de ger siberian o urc la 60 gr .
                2. O ct in condensatie , la prepararea apei calde merge la " blana " fara condensatie . Condensatia este numai la caldura .
                3. Avind in vedere fiabilitatea ridicol de mica a tuturor centralelor , diferenta mare de pret intre una normala si una in condensatie devine uriasa .
                4. O ct noua din vremurile actuale nu tine nici macar 10 ani , dar sa presupunem ...
                - una normala 25mil /10ani= 2,5 mil an
                -un in condensatie 65 mil/10 ani = 6,5mil an
                la aceste sume adugati anul cite 1,5 mil VTP+ verificarea gaz , deci avem
                4 mil an amortizare la o ct normala
                8 mil an amortizare la o ct in condensatie
                astea sint sume minime in cazul fericit ca nu " cade " ceva , desi toate cedeaza iar reparatiile sint super costisitoare .
                O ct in condensatie asigura o economie de peste 4 mil an pt a fi rentabila ? Eu zic ca NU .
                ..................
                In afara celor ce tiparesc bani , ca sigur nu ii cistiga din munca " la saiba " , lumea prefera centrale clasice deoarece au ajuns " piese de schimb " . Asta vad ca se intimpla .
                Instalatii verificari-revizii gaze

                Comentariu

                • Ranettius
                  Membru Marcant
                  • 18.oct.2005
                  • 588

                  Răspuns la: Răspuns la: Alegere Centrala Termica

                  Postat în original de coby
                  La acest calcul , "economie " anuala 400 lei x 10 ani - cam cat e durata medie a unei centrale - = 4000 lei - daca nu intervin costuri de reparatii ; la costul in plus al centralei in condensatie , fata de una clasica, sa zicem ca platesti cam 3000 lei , rezulta economie de 1000 de lei in 10 ani , asa e ? In acest caz merita sa faci efortul financiar la inceput ( poate chiar sa imprumuti acei bani ) ? Pt mine clar nu , dar pt ceilalti ?
                  Multumesc ca ati sintetizat poate mai clar ceea ce am tot incercat sa zic. Ca o mica completare, cu cei 1000 lei facem VTP pentru cei 10 ani.

                  Da, cine are bani ia de la inceput o CT in condensatie si dimensioneaza corect instalatia. Altfel, raman la ideea ca nu e economicos, cel putin dpmdv, sa platesc o carca de bani deodata cu speranta ca, daca nu se strica nimic, in vreo 10 ani recuperez diferenta de bani.

                  Comentariu

                  • Scifficus
                    Membru Marcant
                    • 23.iun.2013
                    • 857

                    Răspuns la: Alegere Centrala Termica

                    Eu as recomanda o Viessmann Vitopend 100-W de 31kW, daca ajuta cu ceva sfatul.

                    Si eu sunt in cautarea unei centrale cu TF, fara optiunea ACM si cat mai mica, ca putere. Dar din pacate au ajuns mai scumpe decat cele uzuale murale. Stiu ca se poate seta mecanic sau electronic plaja de putere dar inca raman la ideea initiala, asta pana chiar nu mai am de ales. Acum am un Junkers Euroline TN si antic. Doar 7 ierni de functionare fara nici o problema. Saptamana trecuta i-am dat drumul si a plecat fara comentarii. Nu a fost folosita nici o nanosecunda pentru ACM, in pricipiu nici nu este conectata la retea. A vazut doar apa distilata cu foarte putin antigel de instalatii.

                    Daca vede careva o centrala la 15-20kw, murala, TF, eventual fara ACM, il rog sa arunce aici un link sau o denumire. Stiu sa caut si eu pe net dar zic asta poate apare ceva nou si o sar cu vederea. Multam fain in avans.

                    Comentariu

                    • coby
                      Living Legend
                      • 21.feb.2012
                      • 6867

                      Răspuns la: Răspuns la: Alegere Centrala Termica

                      Postat în original de Ranettius
                      Multumesc ca ati sintetizat poate mai clar ceea ce am tot incercat sa zic. Ca o mica completare, cu cei 1000 lei facem VTP pentru cei 10 ani.

                      Da, cine are bani ia de la inceput o CT in condensatie si dimensioneaza corect instalatia. Altfel, raman la ideea ca nu e economicos, cel putin dpmdv, sa platesc o carca de bani deodata cu speranta ca, daca nu se strica nimic, in vreo 10 ani recuperez diferenta de bani.
                      De recuperat nu se recupereaza toata diferenta de bani ci doar POATE o treime , asta in cazuri exceptionale cand totul functioneaza perfect pe durata celor 10 ani .
                      Si din nimicuri poti face ceva bun .

                      Comentariu

                      • cheluakame
                        Living Legend
                        • 27.oct.2012
                        • 2394

                        Răspuns la: Răspuns la: Alegere Centrala Termica

                        Postat în original de coby
                        La acest calcul , "economie " anuala 400 lei x 10 ani - cam cat e durata medie a unei centrale - = 4000 lei - daca nu intervin costuri de reparatii ; la costul in plus al centralei in condensatie , fata de una clasica, sa zicem ca platesti cam 3000 lei , rezulta economie de 1000 de lei in 10 ani , asa e ? In acest caz merita sa faci efortul financiar la inceput ( poate chiar sa imprumuti acei bani ) ? Pt mine clar nu , dar pt ceilalti ?
                        Ariston 28 kw murala - 2800 ron
                        Ariston 28 kw condensatie - 4800 ron

                        4800 -2800 = 2000/400 = 5 ani
                        De cati ani va merg centralele actuale fara probleme?

                        Dumneavoastra stiu ca sunteti o exceptie in general, dar nu stiu si restul.

                        Postat în original de Mircea G
                        1. Am tot sustinut ca o ct fara condensatie poate functiona la temperatura scazuta fara a creste consumul , atita timp cit flacara este modulata . Exemplul este la mine unde " merg " aproape toata iarna cu 55 gr pe tur si doar in caz de ger siberian o urc la 60 gr .
                        Si atunci producatorii de ce recomanda utilizarea temperaturii de 80*C in combinatie cu termostat de ambient?
                        Imi place in schimb ca aveti instalatie de "condensatie" dar centrala murala. Adica ati investit mai multi bani in instalatie degeaba, dar diferenta pentru CT in condensatie nu se merita

                        Postat în original de Mircea G
                        2. O ct in condensatie , la prepararea apei calde merge la " blana " fara condensatie . Condensatia este numai la caldura .
                        Serios? Care ar fi diferenta?
                        Din cate stiu se poate avea 28 kw (exemplu) si la 50*C tur sau 40 cat dorim ACM dar si la 80*C tur. In plus, intrarea apei are doar 10*C, deci toate conditiile indeplinite pentru condensatie.
                        Ba mai mult, centralele in condensatie au oferite 2 puteri, una mai mica pentru atunci cand centrala nu functioneaza in condensatie, si una mai mare pentru atunci cand functioneaza in condensatie si capteaza si caldura latenta.

                        Postat în original de Mircea G
                        3. Avind in vedere fiabilitatea ridicol de mica a tuturor centralelor , diferenta mare de pret intre una normala si una in condensatie devine uriasa .
                        Pai, ce facem acum, toata lumea se lauda pe aici ca au centrale de 7-10 ani care inca functioneaza bine si dumneavoastra spuneti ca de fapt nu este asa? Eu cunosc instalatii in care nu s-a schimbat agentul termic de 6 ani, si functioneaza perfect si acum.

                        Postat în original de Mircea G
                        4. O ct noua din vremurile actuale nu tine nici macar 10 ani , dar sa presupunem ...
                        - una normala 25mil /10ani= 2,5 mil an
                        -un in condensatie 65 mil/10 ani = 6,5mil an
                        Oameni buni, de unde luati preturile astea, si pentru ce puteri? Sau comparam centrale murale de 24 kw cu unele in condensatie de 40 kw?

                        Postat în original de Mircea G
                        O ct in condensatie asigura o economie de peste 4 mil an pt a fi rentabila ? Eu zic ca NU .
                        Si din pacate aceasta este doar o presupunere, caci nici macar teoretic nu aveti un exemplu, daraminte practic ...

                        Postat în original de Mircea G
                        Eu as recomanda o Viessmann Vitopend 100-W de 31kW, daca ajuta cu ceva sfatul.
                        Mai avem putin si ajungem la centrala de 42 kw recomandata de firma ...

                        Postat în original de Mircea G
                        De recuperat nu se recupereaza toata diferenta de bani ci doar POATE o treime , asta in cazuri exceptionale cand totul functioneaza perfect pe durata celor 10 ani .
                        Da domnilor, nu se recupereaza nimic, este doar o mare teapa, pacat ca ramanem doar la datul cu presupusul ...
                        iTermice --- Sursa ta de caldura

                        Comentariu

                        • Scifficus
                          Membru Marcant
                          • 23.iun.2013
                          • 857

                          Răspuns la: Alegere Centrala Termica

                          Sfatul cu Vitopend-ul este al meu. Nu vad de ce pornirea asta.
                          Pana la urma este o diferenta de 3 kW, teoretici. Practic este si mai putina. Ajuta si la ACM iar in caz de necesar exista o rezerva mica de putere. Pe langa asta recomandarea este facuta si prin prisma calitatii si a pretului.

                          Comentariu

                          • cheluakame
                            Living Legend
                            • 27.oct.2012
                            • 2394

                            Răspuns la: Alegere Centrala Termica

                            Postat în original de Scifficus
                            Sfatul cu Vitopend-ul este al meu. Nu vad de ce pornirea asta.
                            Pana la urma este o diferenta de 3 kW, teoretici. Practic este si mai putina. Ajuta si la ACM iar in caz de necesar exista o rezerva mica de putere. Pe langa asta recomandarea este facuta si prin prisma calitatii si a pretului.
                            Imi cer scuze daca vi s-a parut ca am spus-o intr-un fel anume, nu asta a fost intentia. Insa nu pot fi de acord cu o astfel de putere din cateva motive.
                            1. Necesarul termic calculat la zona Bucuresti a reiesit undeva in jur de 21 kw. Pentru ca nu pot fi la fata locului si nu pot vedea exact cum se prezinta situatia si mai ales cum va fi realizata instalatia, am zis sa nu-i propun omului sa cumpere o centrala de 24 kw si sa se trezeasca ca nu face fata asa ca am apelat la urmatoarea putere care nu ar face probleme chiar daca instalatia nu ar fi executata tocmai corect.
                            2.La un pret de 3300 ron cat costa Vitopend 30 kw, gasim deja centrale in condensatie de 26-28 kw care este mult mai avantajoasa (Vitodens 100-w 26 kw, si pe aceasta cale ii rog si pe colegii de mai sus sa mai verifice inca odata preturile inainte sa afirme ceva).
                            3. Sunt mai mult ca sigur ca in viitor, termoizolatii vor lua amploare si in Romania (fie de buna voie, fie obligati de UE), si astfel ne trezim ca am platit multi bani pe o centrala ce o vom folosi la sfert de putere.
                            4. De diferenta de bani intre o centrala de 28 kw (exemplu Ariston Clas System 28 FF) si cea propusa de dumneata, se pot cumpara vreo 10 role de vata de sticla pentru a le asterne in pod scazand astfel factura lunara, sau alte accesorii pentru centrala.
                            5. Diferenta de debit ACM intre 28 kw si 31 kw la aceleasi temperaturi este de 1.5 litri/minut ...
                            iTermice --- Sursa ta de caldura

                            Comentariu

                            • Mircea_G
                              Living Legend
                              • 14.ian.2007
                              • 12230

                              Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Alegere Centrala Termica

                              Postat în original de cheluakame
                              .......
                              Si atunci producatorii de ce recomanda utilizarea temperaturii de 80*C in combinatie cu termostat de ambient?
                              Imi place in schimb ca aveti instalatie de "condensatie" dar centrala murala. Adica ati investit mai multi bani in instalatie degeaba, dar diferenta pentru CT in condensatie nu se merita
                              ............
                              Pai, ce facem acum, toata lumea se lauda pe aici ca au centrale de 7-10 ani care inca functioneaza bine si dumneavoastra spuneti ca de fapt nu este asa? Eu cunosc instalatii in care nu s-a schimbat agentul termic de 6 ani, si functioneaza perfect si acum.
                              ...........
                              Daca ma luati asa ....
                              Ei stiu pt ce recomanda ?... pe mine nu m-au lamurit
                              Am investit in calorifere cind inca nu se vehicula minunea de condensatie si randamentul supraunitar . Ideea a fost a unui specialist in termodinamica ...parca .
                              Si eu ma laud ca n-am avut probleme majore cu centrala , dar cele noi sint varza , fara exceptie .
                              Cine v-a povestit ca agentul termic se schimba ? Eu n-am auzit ,si eu in 10-11 ani cit naiba este de cind am centrala , anul acesta am golit partial ca am facut transformari la instalatie.
                              Asa este vorbesc fara sa cunosc ce cere piata !? daca ziceti dvs .
                              ........................
                              In final putin conteaza , nu sint agent de vinzari centrale , ma intereseaza problema mea .
                              Ce ziceati ca este gresit in modul meu de exploatare al centralei ? Parca am mai intrebat eu pe aici , dar n-am primit explicatii logice care sa ma convinga ca fac ceva gresit .
                              Instalatii verificari-revizii gaze

                              Comentariu

                              • cheluakame
                                Living Legend
                                • 27.oct.2012
                                • 2394

                                Răspuns la: Alegere Centrala Termica

                                Chestia cu lamuritul tine si de felul in care vrem sa privim lucrurile. Daca o tinem de la inceput ca nu sunt bune, indiferent de ce ni se va spune vom refuza sa procesam informatiile. Degeaba pomesteste producatorul de capacitate termica masica a aburului, cantitate de energie latenta, etc daca noi nu vrem sa ascultam.
                                Degeaba el recomanda diversi parametrii daca "noi stim mai bine".

                                Eu cred un lucru, inainte sa apara produsul pe piata, producatorul la testat si para-testat. Ca nu or fi cifrele exact atat ca le dau ei, caci in cazul lor sunt obtinute in conditii de laborator, OK, dar macar apropiate tot sunt. Daca el/ei inginerii spun ca pentru randament maxim este bine sa folosim centrala la 80*C si termostat de ambinet, inseamna ca totusi au si ei dreptate si ceva argumente.

                                Agentul termic in cazul de fata reprezenta apa distilata + glicol. Cu trecerea timpului glicolul isi pierde din propietati si trebuie completat/inlocuit.

                                Nu este vorba de ceea ce cere piata, ci de preturile de pe ea. Ati afirmat ca o centrala in condensatie costa 6500 ron. Am surfat netul, am cautat in pliantele unui distribuitor local si am vorbit la telefon si cu un amic ce are magazin, singurele care se invart in jurul acestui pret au puteri de peste 30 kw, ori sunt modele "speciale" cu puteri sub 20 kw, ori au boiler in dotare. Pe cand cele modeste au preturi cuprinse intre 3000 si 4500 ron pentru gama de puteri 24-28 kw.
                                In opinia mea, daca vorbim de puteri peste 28 kw, ar trebui sa avem cam minim 400 mp ...

                                Apoi, nici eu nu sunt agent de vanzari, am spus-o in nenumarate randuri, si nu ma avantajeaza in niciun fel faptul ca alegeti sau nu un produs propus de mine. Pana la urma fiecare e stapan pe banii sai.

                                Cat despre functionarea la 55-60*C, probabil pentru faptul ca la aceasta temperatura deja apare condensul pe schimbatorul de caldura, lucru care duce la scaderea transferului termic ...
                                Puterea centralei se moduleaza din interfata sau placa de baza (care permit) nu din temperatura.
                                Ultima editare de cheluakame; 25.sep.2013, 20:58.
                                iTermice --- Sursa ta de caldura

                                Comentariu

                                Procesare...