Alegere Centrala Termica

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • coretweaker
    Membru Marcant
    • 16.iul.2010
    • 890

    Postat în original de roaba68
    pe mine ma intereseaza ce putere trebuie sa aiba centrala ca sa faca fata cu brio la 82 de mp.Multumesc!
    Nu am experienta cu centralele pe curent dar ma gandesc ca una de 12 kW inseamna cam echivalentul a 6 calorifere electrice pe ulei (date la maxim). Pentru 82 mp mie personal mi se pare mai ok cea de 12 kw, dar revin, este doar o parere...

    Comentariu

    • apanoiu
      Membru Marcant
      • 10.mai.2010
      • 643

      Sunt multe variabile. Sunt case de 300m2 pe centrala de 24kw. Nu vad de ce sa nu faca fata. Gandeste-te ca un calorifer cu ulei, model mare consuma cam 1000-1200w/ora. Centrala aceea ar face cat 7 calorifere pe ulei.
      DIY

      Comentariu

      • piancada
        Membru
        • 01.feb.2010
        • 199

        Postat în original de Consultant climatizare
        Pentru a monta o centrala in condensatie si sa functioneze la adevaratul ei randament ar trebui ca centrala sa functioneze in regin de 50-40 de grade (tur retur), caz in care v-ar trebui radiatoare mult mai mari. Din punctul meu de vedere nu se jsutifica o centrala in condensatie pentru un apartament.

        Alegerea materialelor si a radiatoarelor depind numai de bgetul dumneavoastra.

        Instalatia,la pornire, trebuie să urmeze o procedură specifică pentru a evita inconvenientele. În primul rând,arzatorul incepe secvenţa de aprindere ;aceasta este formata din mai multe etape pentru a asigura securitate pentru arzătordeoarece in arzatorintervine reactia chimica de combustie.

        La acest punct apa care se gaseste în cazan şi conducte va avea o temperatură relativ scăzută, returul de apă rece, în cazan , in faza de încălzire produce două efecte negative:

        - Şoc termici excesivi cu tensiuni excesive care pot duce la rupturi in puncte mai delicate ;

        - Formare de condens acid cu pleacrea (initierea) de coroziune pe traectul tubular.
        Deci, apa, înainte de a fi trimisa la schimbătorul de caldura, va trebui încălzită. În acest scop, sistemul de management care pune în aplicare două linii: prima e aceea a pompei anticondensa şi a doua e pusa in actiune prin intermediul unei valvole ( supapa) cu trei căi, care redirecţionează fluxul de apă încă rece catre retur. Pompa de anticondens funcţionează pana cand temperatura apei depăşeşte 55 ° C (temperatura anticondensare setat pe controller).

        Evitarea condensarii gazelor de ardere în interiorul cazanului serveste a impiedica o rapida degradare a centralei (cazanului): degradare din cauza faptului că, condesa gazelor de ardere e "foarte acida (apa se combina cu sulf şi formeaza acid sulfuric) şi poate cu uşurinţă sa atace corpul cazanului, pentru a face aceasta inutilizabil.

        Unicele cazane imune la aceste pericole sunt acelea construite special pentru a utiliza acest principiu cu scopul de optimizare eficienza energetica De fapt, cazanele cu condensare pentru a creşte avantajul de randament sfrutand o parte din caldura latenta de vaporizare, adica va fi utilizata o putere calorifero superioara de cea a combustibilului; spre exemplu, PCI mediu al gazrlor naturale e de circa 8300 kcal/m3 in timp ce cel superior este de '9300 kcal / m3: aceasta diferenza de 1000 kcal/m3 este utilizata în cazane cu condensatie pentru creşterea eficienţei.

        Cazanele normael,care nu sunt concepute pentru a exploata căldura latentă de vaporizare, pentru a preveni deteriorarea, sunt protejate cu dispozitive care să împiedice apa revine la cazan mai mic de 55 ÷ 60 ° C, şi pentru că la valorile de mai jos de aceste temperaturi fumurile (gazele) condenseaza în cazan.

        Pompa anticondens trimite o parte idin fluxul de apă fierbinte din tur direct pe retur, astfel încât să crească temperatura de retur mai repede.

        Debitul sau se poate calcula (în l / h) înmulţind puterea utila a centralei (în kcal / h) cu un factor de 0,03: şi anume, "considerand 30 l / h la fiecare 1.000 kcal / h .

        Pentru prevalenţa e bine sa se adopte valori scăzute (1 ÷ 2 m aproximativ),deoarece pompa trebuie să depăşească rezistenza numai in corpul centralei.
        Consideram o instalazie cu panouri radiante. Temperatura proiectului sunt de 40 °C tur si 30 °C retur. Daca variem temperatura externa de exemplu de -5 °C vom vedea ca pe tur avem o temperatura de cca 34,5°C iar temperatura pe retur va fi de cca 27°C. Aceasta temperatura este inferioara a cele de condensare a gazului metan Fumurile (gazele de ardere) racindu-se nu vor putea cobori sub temèperatura turului , vor fi mai calde de 27 °C dar mai reci de 57 °C , deci condensand vor ceda propria caldura latenta de condensare apei de tur

        In schimb in cazul unei instalatii cu calorifere, la temperaturi inalte, temperatura de proiect va fi mai ridicata. In Instalatiile moderne temperatura de proiect sunt de cca 75/60 °C In acest caz, generatorul , in conditii optime, va reusi sa lucreze in condesare pentru cca 90% din functionarea sa, cand temperatura externa va fi de cca -12,5°C. Pentru temperaturi externe mai scazute, temperatura din retur va avea valori suriori valorii de roua al gazului si generatorul nu va funcziona in condensatie
        Exista si alta tipologie de instalatie: mixta cu temperaturi diferentiate
        In concluzie , e possibil sa afirmam cum este indicat in literatura de specialitate ca risparmio TEORETIC ce se poate obtine cu o centrala cu condensare fata de una traditionala este de 25-30% pentru instalatii de temperatura scazuta (panouri radiante in podea sau radiatori de mare suprafata) , de 10-15% pentru instalatii tradizionale si de 14-18% pentru instalatii mixte.

        Comentariu

        • doinastela
          Membru
          • 15.feb.2010
          • 145

          centrale cu condensare

          Postat în original de piancada
          ..se poate obtine cu o centrala cu condensare fata de una traditionala este de 25-30% pentru instalatii de temperatura scazuta (panouri radiante in podea sau radiatori de mare suprafata) , de 10-15% pentru instalatii tradizionale si de 14-18% pentru instalatii mixte.
          ..si continuand rationamentul si aplicand aceste procente (de combustibil economisit) la o instalatie a unui Apartament de 60, max. 80 m2 ajungi la aceeasi concluzie ca si Consultantul nostru: nu prea e rentabil sa montezi o centrala cu condensare intr-un apartament.

          Eu le recomand totusi din alte motive: sunt centrale moderne, cu tehnica de ultima ora in ele, de multe ori si cu alte facilitati (gadget-uri): ventilator cu turatie variabila, pompa electronica, etc.
          In plus, sunt in general aparate care se vand in mod curent si in Vest, nu sunt centrale eco, facute special pt. Est.
          www.ivp.ro

          Comentariu

          • nicu78
            Living Legend
            • 25.mar.2010
            • 1164

            alegere centrala

            Si, totusi nu am inteles o treaba aici,.....cum se masoara o casa ,....dupa suprafata desfasurata ,..sau dupa suprafata utila,....ca sa stiu si eu ce putere de centrala sa cumpar,......de exemplu la mine este 168 metri patrati suprafata desfasurata ,...si 142 suprafata utila ,....mentionez ,,..casa e f.bine izolata ,..si pe interior si pe exterior,.....si mam gindit la o centrala de 24 KW,....ma gindesc eu ,.... ,....pentru-ca sint pus pe ginduri ,...la minus 20----25 grade afara oare face fata ,....

            Comentariu

            • piancada
              Membru
              • 01.feb.2010
              • 199

              Re: alegere centrala

              Postat în original de nicu78
              Si, totusi nu am inteles o treaba aici,.....cum se masoara o casa ,....dupa suprafata desfasurata ,..sau dupa suprafata utila,....ca sa stiu si eu ce putere de centrala sa cumpar,......de exemplu la mine este 168 metri patrati suprafata desfasurata ,...si 142 suprafata utila ,....mentionez ,,..casa e f.bine izolata ,..si pe interior si pe exterior,.....si mam gindit la o centrala de 24 KW,....ma gindesc eu ,.... ,....pentru-ca sint pus pe ginduri ,...la minus 20----25 grade afara oare face fata ,....
              nu stiu ce intelegi prin suprafata desfasurata...poate te referi la suprafata construita ,adica utila+ ziduri
              Oricum, parerea mea, 24 kw nu sunt suficienti Eu as lua una 32-35kw Eventual o pui sa faca si apa calda daca are rezerva de putere caci te va costa mai putin decat apa incalzita electric

              Comentariu

              • doinastela
                Membru
                • 15.feb.2010
                • 145

                necesar termic

                Postat în original de nicu78
                ..142 suprafata utila ,....casa e f.bine izolata ,..si pe interior si pe exterior,.....si mam gindit la o centrala de 24 KW,....la minus 20----25 grade afara oare face fata ,.:
                si eu zic ca in mod normal o centrala de 24 kW ar trebui sa fie suficienta, mai ales ca spui ca ai o casa f. bine izolata termic (si prespun ca inaltimea camerei nu depaseste 2,7-2,8 m).
                -o mica rezerva am pt. ca n-ai precizat in ce zona a tarii e casa.. mai ales ca pomenesti de temp. exterioare de -25 grd C..
                -daca esti in vreun pol al frigului, probabil ca mai indicata ar fi una de 28 kW.
                (32-35 kW mi se par exagerati in cazul de fata, poate doar daca e vorba de un cazan de lemne .. desi si in acest caz ramane de discutat).
                www.ivp.ro

                Comentariu

                • ivanov nelu
                  Incepator
                  • 17.dec.2008
                  • 32

                  Salutare!
                  Doresc un sfat in alegerea unei centrale termice pe combustibil solid, cu gazeificare.
                  Casa are un singur nivel, 75 mp utili, pereti din caramida de 30 cm, izolatie exterioara cu expandat de 5 cm, izolaţie placa in pod cu extrudat de 4 cm, tamplarie termopan aluminiu; situata in zona de campie.
                  Va multumesc anticipat!
                  omul cat traieste invata

                  Comentariu

                  • nicu78
                    Living Legend
                    • 25.mar.2010
                    • 1164

                    alegere centrala

                    Da,.intr-adevar,..ma gindisem si eu la una de 28 KW,.....credca de 32 KW e prea mare ,chiar daca locuiesc in nord ,.....mai precis in iasi,....undeva la tara ,...si temperaturile dupa cum stiti si voi iarna trecuta au fost chiar minus 30--35--grade ,e foarte frig aici ,...camerele nu sint inalte ,undeva la 2,5....2,7,.......Suprafata desfasurata mam gindit exact cum sa spus la utila ,.plus zidit ,....

                    Comentariu

                    • piancada
                      Membru
                      • 01.feb.2010
                      • 199

                      diferenza de pret e foarte mica , de cca 100 euro. Eu am pus una de 35 pentru cca 150 mp E adevarat ca are randament mai mic caci e cu GPL iar casa nu este izolata O folosesc si pentru apa calda menajera.
                      E drept ca se spune ca o centrala are randamentul maxim atunci cand merge incontinuu ...dar eu nu am vrut sa risc Cheltuiala cea mai mare consta in mana de lucru si nu am vrut sa trebuiasca sa pun o alta

                      Comentariu

                      • julica
                        Incepator
                        • 31.mai.2005
                        • 6

                        Ce parere aveti de centralele beretta junior?

                        Comentariu

                        • Consultant climatizare
                          Moderator
                          • 17.oct.2007
                          • 3639

                          O centrala ieftina la care pot aparea tot felul de probleme in timp.

                          Comentariu

                          • danny_el
                            Incepator
                            • 15.iul.2010
                            • 34

                            ce recomandati intre BAXI ECO 3, WIESSMANN VITOPEND 100 sau BOSCH 3000W?

                            Comentariu

                            • Stefi_R
                              Incepator
                              • 18.apr.2008
                              • 16

                              Wiessmann

                              Postat în original de danny_el
                              ce recomandati intre BAXI ECO 3, WIESSMANN VITOPEND 100 sau BOSCH 3000W?
                              Departe de a avea pretentia de a recomanda: am o centrala Wiessmann Vitopend 100 de mai bine de 10 ani si nu am avut nicio problema cu ea. E putin zgomotoasa la o anume vana (dupa ce nu mai folosesc apa calda, la cateva momente se aude un "clanc") dar in rest este o centrala foarte robusta, cu un consum foarte rezonabil. Cred ca s-a rezolvat pana acum si problema acelui "clanc".

                              Succes in alegere.

                              Comentariu

                              • robin1979
                                Incepator
                                • 21.sep.2010
                                • 5

                                Vitodens 222-F

                                Am cautat pe site-urile romanesti si nici urma de Vitodens 222-F.
                                Pe un site din uk apare intr-un pliant din 2007.
                                Aici am gasit mai multe.
                                viessmann.de/de/products/gas-brennwertkessel/Vitodens_222-F.html#

                                Eram curios de pret....

                                Comentariu

                                Procesare...