Alegere Centrala Termica

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • cmanica
    Incepator
    • 08.mai.2012
    • 63

    Răspuns la: Răspuns la: Alegere Centrala Termica

    Postat în original de cmanica
    Va salut!

    As avea nevoi de un sfat la alegerea unei centrale termice. Este vorba de o casa P+E+pod, suprafata utila ~ 275 mp, inaltime la finit 2.6 m. Incalzirea este traditionala, cu calorifere de otel (cred ca optez pt Dunaferr) cu exceptia bailor, unde am incalzire in pardoseala + cate o "scarita". Caloriferele au puterea insumata de 34 kW, fara sa pun la socoteala 2 "scarite" si incalzirea in pardoseala pentru cele 3 bai.
    Casa este izolata cu 15 cm polistiren, geamuri tripan, argon etc. Caloriferele sunt un pic supra-dimensionate (cam cu 10%) fata de rezultatul dat de formula <volum x 50 W/mc>. Posibil ca factorul 50 sa fie si el un pic prea mare, poate ca ar fi fost mai nimerit 45 W/mc. Oricum, le-am supra-dimensionat pt a avea o rezerva pe de o parte, iar pe de alta sa pot monta o centrala in condensatie in viitor, daca voi opta pt acest tip.

    Centrala termica va fi "normala", pe gaz, nu in condensatie. Instalatorul imi spune sa ma uit dupa una de aprox 30-32 kW. E ok puterea asta, sau trebuie mai mare (35 kW)?
    Apoi, mi-a recomandat urmatorii producatori: Baxi (ca fiind printre cele mai bune), Immergas (zice ca a montat multe si ca sunt fiabile si n-au probleme cu presiunea apei ca si Bosch-ul), Viessman. Ariston zice ca sunt cam prostute.
    La centrala voi conecta un boiler de vreo 150 litri.
    Instalatia de incalzire consta in urmatoarele:
    - distribuitoare pe fiecare nivel, din acelea ca pt incalzire in pardoseala (explic mai jos de ce)
    - circuite separate la fiecare calorifer, pe pex-A, prin sapa
    - voi avea montate aproape in fiecare camera un crono-termostat, pt a regla diferite temperaturi la diferite intervale orare din zi (ma gandesc la termostatul Computherm Q7 pe fir - e OK asta?)

    Fiind plecati la serviciu o buna parte din zi si casa fiind relativ mare, m-am gandit sa montez aceste cronotermostate pt a eficientiza consumul de gaz.

    Din ce am rasfoit netul si intrebat in stanga si-n dreapta, am retinut cateva idei:
    - schimbatoarele bitermice sunt mai pretentioase la apa calcaroasa (si eu am si mult fier in apa) decat cele in placi. Prin urmare, voi alege o centrala cu schimbator in placi
    - o centrala cu boiler incorporat (de vreo 50 litri) costa cam cu 2000 RON in plus fata de una fara boiler. Un boiler extern de vreo 150 litri ar costa pana in 1500 RON => am un avantaj sa am boiler extern, sistemul fiind si mai fiabil (daca se strica boilerul, centrala va mai functiona. Insa daca se strica boilerul din centrala, poate ca reparatia costa aproape cat o centrala noua)

    Nelamuriri:
    - referitor la "modulatia puterii" arzatorului centralei... Am citit ca centrala functioneaza la randament maxim NU la puteri mici, ci in regim aproape de maxim. Din cate deduc atunci, centralele care functioneaza cu modulatie de putere, ar fi mai nimerite la incalzirea in pardoseala? (unde inertia termica e mare). Pe de alta parte, modulatia de putere in general e o chestie buna, fiindca intretii mai ieftin o temperatura constanta decat sa fie un regim "pornit/oprit". Insa se preteaza aceasta modulatie de putere in cazu meu?
    - modulatia de putere e cumva "activata" doar daca se monteaza sonda externa de temperatura?
    - din cate am mai citit, s-ar parea ca sonda externa de temperatura s-ar bate cap in cap cu crono-termostatele de camera. Daca se monteaza sonda EXT, inseamna ca optezi pentru o temperatura constanta in toata casa, indiferent de intervalul orar. Crono-termostalele au un "raspuns" mai rapid, temperatura poate fluctua destul de mult in diferite incaperi si in diferite intervale orare. Depinde de la caz la caz, care varianta e mai buna.
    In cazul in care ai 1 crono-termostat care comanda direct centrala, s-ar putea intampla conflicte intre comenzile sondei si cele ale termostatului.
    Revenind la cazul meu, daca insa eu comand cu crono-termostalele servo-motoarele din distribuitoare (si nu direct centrala), mai e valabila afirmatia de mai sus, si anume ca sonda externa n-ar trebui montata cand sunt crono-termostate? Din intelegerea mea, sonda de temperatura regleaza temperatura pe tur in fct de temp exterioara (sunt diferite curbe de functionare a centralei). Sonda externa ar comanda scaderea flacarii de ex daca temp externa ar creste, dar si crono-termostatele ar masura o temperatura mai mare in camera. Deci nu s-ar intampla (decat poate pt scurt timp) cazul cand sonda externa ar comanda o micsorare a flacarii, iar crono-termostalele ar comanda o temperatura mai mare pe un anume circuit.
    - pt cazul meu (incalzire cu calorifere si crono-termostate), ar fi mai nimerita o functionare in regim aproape "ON/OFF" a centralei, adica un timp aproape de maxim, apoi flacara minima? Pt anotimpurile de tranzitie, mi-ar trebui o centrala care sa functioneze de la o putere minima cat mai mica, nu?

    Despre centralele astea, ce puteti sa-mi spuneti:
    - Immergas EOLO Maior 32 4E (la asta, vad Putere nominala min. 14.8 kW - e cam mare...)
    - SAUNIER DUVAL ISOFAST F35 H MOD - 35 kW (Pmin parca e 6 kW)
    - Viessman Vitopend 100 (insa puterea maxima e numai 30 kW, nu stiu daca imi ajunge)
    - altele?

    Multumesc.
    Nimeni nu se baga? Chiar asa e de complicat?

    Comentariu

    • coby
      Living Legend
      • 21.feb.2012
      • 6865

      Răspuns la: Alegere Centrala Termica

      Eu zic ca una de 30 kw e suficienta , eu am la 360 mp una de 28 kw si face fata cu brio si sa aiba schimbator de caldura in placi .
      Binenteles ca depinde si de cum e configurat traseul instalatiei , ca , daca are , multe schimbari de directie/coturi / subtraversari s ar putea sa ai nevoie de inca o pompa de circulatie .
      Parerea mea este sa montezi un termostat de ambient si binenteles sa faci o echilibrare hidraulica .
      Si din nimicuri poti face ceva bun .

      Comentariu

      • sonne
        Incepator
        • 24.aug.2009
        • 54

        Răspuns la: Alegere Centrala Termica

        Echilibrare hidraulica? Cum se face?

        Comentariu

        • coby
          Living Legend
          • 21.feb.2012
          • 6865

          Răspuns la: Alegere Centrala Termica

          Postat în original de sonne
          Echilibrare hidraulica? Cum se face?
          Aici las expertii in domeniu sa va raspunda .
          P.S. La marca de centrala eu personal va recomand protherm ( daca nu sunteti snob ) , restul " firmelor" de renume si cu bani multi nu vreau sa le stiu .
          Si din nimicuri poti face ceva bun .

          Comentariu

          • cmanica
            Incepator
            • 08.mai.2012
            • 63

            Răspuns la: Alegere Centrala Termica

            Postat în original de coby
            Eu zic ca una de 30 kw e suficienta , eu am la 360 mp una de 28 kw si face fata cu brio si sa aiba schimbator de caldura in placi .
            Binenteles ca depinde si de cum e configurat traseul instalatiei , ca , daca are , multe schimbari de directie/coturi / subtraversari s ar putea sa ai nevoie de inca o pompa de circulatie .
            Parerea mea este sa montezi un termostat de ambient si binenteles sa faci o echilibrare hidraulica .
            Ce termoizolatie si geamuri ai la casa? (de incalzesti 360 mp cu 28 kw)
            Ref la echilibrarea hidraulica, am citit mai pe repede inainte, insa nu prea m-am prins care e motivul pt care mi-ar trebui. Poate isi dau cu parerea expertii.

            Comentariu

            • coby
              Living Legend
              • 21.feb.2012
              • 6865

              Răspuns la: Alegere Centrala Termica

              Ziduri bca ytong forte 40 cm , geamuri gealan ( fiecare incapere are 4 mp de geam sau mai mult in afara de parter care are gemulete mititele ), fara nici un fel de termoizolatie exterioara sau interioara , temperatura constanta in casa 22 grade , casa pe 3 nivele toate incalzite = iarna trecuta luna cea mai geroasa , factura - 860 lei .
              Echilibrarea hidraulica se face ca sa echilibrezi circuitul agentului termic prin toata instalatia , adica sa nu si caute drumul cel mai rapid inapoi pe retur si astfel sa ai surpriza ca nu toate caloriferele se incalzesc uniform .
              Ultima editare de coby; 05.dec.2014, 23:44.
              Si din nimicuri poti face ceva bun .

              Comentariu

              • EduardT
                Incepator
                • 24.mar.2014
                • 4

                Răspuns la: Alegere Centrala Termica

                Postat în original de EduardT
                Salutare,

                M-am hotarat sa achizitionez o centrala termica cu ardere de peleti, dar nu sunt foarte hotarat asupra modelului. Datele problemei:
                -casa P+1 160m patrati, placa de beton jos, placa de sus grinzi de 12x20+dulapi de 5cm+osb de 2.2cm+parchet de 1.8cm
                -acoperisul va fi izolat cu spuma poliuretanica 10cm
                -la exterior este izolata cu polistiren 15 cm
                -parterul va fi incalzit cu instalatie in pardoseala (placa fiind izolata de 2 ori cu polistiren extrudat grafitat 3cm)
                -etajul va fi incalzit cu radiatoare

                Bugetul este de 20000 ron, marcile intre care balansez: Ferroli, Biodom, Edilkamin. Pareri?

                Multumesc,
                Eduard
                Cazanul ales este Biodom. Momentan sunt multumit de alegerea facuta. Tinand cont de conditiile prezentate mai sus, precizez ca am consumat pana acum 550 kg de pelet Schw. Centrala nu a fost oprita, a functionat in regim normal. Temperatura in casa a fost mentinuta in intervalul 22-23 grade, uneori chiar si 24. ACM o incalzesc cu boiler. Alti utilizatori de Biodom ce consum ati avut?

                Comentariu

                • cmanica
                  Incepator
                  • 08.mai.2012
                  • 63

                  Răspuns la: Alegere Centrala Termica

                  Pai daca e sa fac o comparatie, atunci mie mi-ar trebui sub 28 kw. In lunile geroase, esti spre maximul puterii centralei?
                  Ref la echilibrare hidraulica, ok, partea asta mi-e clara. Insa nu prea stiu ce i-as mai putea face. Am 2 coloane care pleaca din centrala la cele 2 distribuitoare de nivel. Coloanele sunt din teava de Cu de 25 parca. De la distribuitoare, plec cu pex-A de vreo 16 cred spre fiecare calorifer, separat.
                  Ma rog, o sa pun problema cu instalatorul.
                  Vroiam si pareri despre solutia tehnica cu cronotermostate de camera si branduri de centrale.

                  Comentariu

                  • coby
                    Living Legend
                    • 21.feb.2012
                    • 6865

                    Răspuns la: Alegere Centrala Termica

                    Prima data se monteza centrala .Echilibrarea hidraulica se face doar daca intregul sistem nu functioneaza corect , dupa montarea centralei , nu inainte .
                    Si din nimicuri poti face ceva bun .

                    Comentariu

                    • Consultant climatizare
                      Moderator
                      • 17.oct.2007
                      • 3606

                      Răspuns la: Alegere Centrala Termica

                      Postat în original de cmanica
                      Pai daca e sa fac o comparatie, atunci mie mi-ar trebui sub 28 kw. In lunile geroase, esti spre maximul puterii centralei?
                      Ref la echilibrare hidraulica, ok, partea asta mi-e clara. Insa nu prea stiu ce i-as mai putea face. Am 2 coloane care pleaca din centrala la cele 2 distribuitoare de nivel. Coloanele sunt din teava de Cu de 25 parca. De la distribuitoare, plec cu pex-A de vreo 16 cred spre fiecare calorifer, separat.
                      Ma rog, o sa pun problema cu instalatorul.
                      Vroiam si pareri despre solutia tehnica cu cronotermostate de camera si branduri de centrale.
                      Buna dimineata. Echilibrarea hidraulica se mai poate face si din robineti, daca dimensionarea instalatiei este corecta.
                      Cu privire la termostat, acesta trebuie montat in camera cea mai racoroasa. Puteti opta pentru un termostat wireless.
                      Pentru o alegere mai buna a centralei termice trebuie sa tineti conte de calitate/pret.

                      Comentariu

                      • cmanica
                        Incepator
                        • 08.mai.2012
                        • 63

                        Răspuns la: Alegere Centrala Termica

                        Postat în original de Consultant climatizare
                        Buna dimineata. Echilibrarea hidraulica se mai poate face si din robineti, daca dimensionarea instalatiei este corecta.
                        Cu privire la termostat, acesta trebuie montat in camera cea mai racoroasa. Puteti opta pentru un termostat wireless.
                        Pentru o alegere mai buna a centralei termice trebuie sa tineti conte de calitate/pret.
                        Eu voi monta crono-termostate aproape in fiecare camera, pe fir (ca e casa nefinisata). Asta ca sa reglez temperatura in fiecare zona a casei pe diferite intervale orare. Casa e bine izolata, zic eu, pierderile de caldura sunt diminuate, si astfel ca imi pot permite ca in dormitor de ex, sa reglez 24° de la 20:00 la 5:00, si 19° in restul zilei. Pt centrala, asta face mult, iar temperatura inauntru poate ca nici nu va scadea pana la 19 pana sa re-intre programul de noapte.
                        Toate caloriferele sunt legate independent in distribuitoarele de nivel, astfel ca pot face reglaj independent pe fiecare camera, comandand servo-motoarele din distribuitoare cu ajutorul crono-termostatului.
                        Casa fiind izolata si incalzirea traditionala cu radiatoare (vezi mesajul anterior http://www.misiuneacasa.ro/forum/sho...l=1#post581548), se preteaza oare o centrala "normala" (nu in condensatie) al carei regim de functionare sa fie <aproape de maxim>, apoi <minim> ? Din cate stiu, randamentul maxim al centralei se atinge cand ea este la (aproape de) maxim.
                        De asemenea, pt o eficienta buna in anotimpurile de tranzitie, ar trebui sa aleg o centrala cu puterea minima cat mai mica?
                        Ma ajuta la ceva ca centrala sa aiba arzatorul cu modulatie? Daca da, pt o astfel de centrala, imi trebuie niste crono-termostate un pic mai speciale, care sa stie sa comande acele servo-motoare in regim continuu (sau in trepte mici), deci NU on/off?

                        Comentariu

                        • sonne
                          Incepator
                          • 24.aug.2009
                          • 54

                          Răspuns la: Alegere Centrala Termica

                          Cum se regleaza temperatura intro camera in care sunt doua radiatoare? Circuitul apei calde prin cele doua radiatoare se realizeaza in paralel?
                          Ultima editare de sonne; 12.dec.2014, 17:32.

                          Comentariu

                          • sisica_si
                            Membru Marcant
                            • 19.dec.2013
                            • 937

                            Răspuns la: Alegere Centrala Termica

                            Cum sunt legate cele 2 radiatoare.
                            Au robineti termostatati?
                            Mai multe detalii.

                            Comentariu

                            • cheluakame
                              Living Legend
                              • 27.oct.2012
                              • 2390

                              Răspuns la: Alegere Centrala Termica

                              Postat în original de cmanica
                              Casa fiind izolata si incalzirea traditionala cu radiatoare /.../, se preteaza oare o centrala "normala" (nu in condensatie)
                              De ce nu s-ar preta una in condensare, sau de ce s-ar preta una "normala" ?
                              iTermice --- Sursa ta de caldura

                              Comentariu

                              • meghitz
                                Incepator
                                • 30.ian.2008
                                • 40

                                Răspuns la: Alegere Centrala Termica

                                Vreau sa schimb centrala la o casa. Am cumparat f curand casa cu un Ferolli de 30KW si merge f prost, nu face fata, nu incalzeste suficient de bine caloriferele, etc.

                                Voi merge pe Vaillant cu siguranta ca si brand. Ideea este ca nu stiu daca sa aleg o centrala normala (32KW) sau una in condensatie (35KW). Am de incalzit aprox 550 mc de aer, distribuiti pe o suprafata de aprox 220 mp (40 mp subsol, 95 mp parter si 85 mp etaj).
                                La etaj, odata cu renovarile facute (vata cu rigips pe interior la peretii care dau afara), am schimbat si caloriferele cu unele de aluminiu f mari. Ideea e ca toata casa are calorifere din aluminiu iar instalatia este facuta jumatate pe cupru pana la distribuitoare (cu o sectiune f groasa) si apoi se merge cu pexal (asa a ales fostul proprietar!!!) pana la calorifere.
                                La parter am calorifere destul de subdimensionate pt o centraa in condensatie dar raman cu ele asa in aceasta iarna si la vara am de gand sa le maresc si pe acestea destul de mult. Deci treaba asta cu subdimensionarea caloriferelor pe parter se rezolva sigur!!

                                Din ce am inteles si am citit aluminiul cu cuprul nu fac echipa f buna si imi vor genera probleme in timp asupra centralei iar cea in condensatie este ceva mai sensibila la astfel de probleme!! Am inteles ca acum se baga in instalatie un ihibitor care anuleaza reactia cuprului cu aliminiu dar nu stiu ce rezultate are in timp!!
                                Voi ce fel de centrala ma sfatuiti sa aleg? Vreau sa instalez ori VU356/5-5 (condensatie) ori VU322/3-5 (normala), comandate de un termostat programabil calorMATIC 470.

                                Multumesc f mult pt raspunsuri!!
                                Ultima editare de meghitz; 21.dec.2014, 10:46.
                                Ma specializez continuu...

                                Comentariu

                                Procesare...