Pai da.Eu ma refeream la cazanele pe lemne din inox. Ca si costuri undeva intre 2500-3000 ron inoxul (tabla de 2,5mm, inox alimentar deoarece este moale si nu risca sa fisureze la suduri) Problema este manopera. Daca te pricepi ti-l poti faci singur sau poti apela la un meserias. De cumparat gata nu am vazut.
Am o cunostinta care in trecut si-a facut pt.el cazane cu randament bun, din tabla de otel,dar aparea problema condensului acid care le omora in citiva ani. Ultimul facut pt.el e unul de inox care e cu totul altceva ca si randament .simplitate de intretinere,etc.Tipul e genul autodidact,stie multe chestii de principiu din multe domenii. El afirma ca bate la randament orce cazan pe lemne,atit normal cit si cu gazeificare si daca ma gindesc bine,il cred. Orcum nu e genul sa vb. aiurea si argumenteaza clar ce spune. Un aspect important la acest cazan (de altfel cam la toate din tabla) este ca vasul de expansiune sa fie de tip deschis. Si eu sunt adeptul vaselor de expansiune deschise, sunt cele mai sigure si simple. Fumurile din interiorul cazanului de inox nu sunt drepte,la orizontala,ci inclinate pt scurgerea condensului in cazul folosirii la temperaturi scazute,unde randamentul e maxim. E pacat sa iti faci cazan de inox si sa-l folosesti ca pe celelate,la peste 60 de grade. La el termostatul de pe tur porneste pompa undeva la 30 de grade. Evident, e ok sa bagi lemne uscate si alte chestii generale de bun simt ca la orce cazan pe lemne.
Comentariu