Totul despre RADIATOARELE din aluminiu, fonta, otel etc

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • dandud
    Incepator
    • 09.ian.2008
    • 5

    Re: suplimentare elementi fonta

    Postat în original de doinastela
    preusupun ca ai radiatoare vechi de fonta... Atunci nu ai unde sa mai gasesti altele (ca Uremoas a dat faliment).. Drept urmare trebuie sa iei niste elementi vechi, cum sunt cei dintr-o incapere alaturata
    -desfiintand acel corp de incalzire si niplandu-l cu cel cu pricina, trebuie sa cumperi altul nou (care mai mult ca sigur ar fi unul din otel).
    -cred ca acum rationamentul e mai transparent.

    N-am inteles treaba cu revenitul.. sa revii la ce si de ce ..? Un corp de incalzire mai mare nu face nici-un rau. Pune un robinet termostatic si vei avea constant 22 sau 24 grd (indiferent daca sunt 12 sau 18 elementi).
    -cert ca trebuie mai multi elementi decat ai acum, iar inserierea unui calorifer de fonta cu unul de otel e neuzuala (ca sa nu zic nemaintalnita).
    Eu insa n-am nimic impotriva experimntelor.
    Blocul in care stau nu este reabilitat termic, dar e posibil ca intr-un oarecare viitor sa se intample asta, urmand probabil montarea de repartitoare. Daca nu as putea sa revin la situatia de acum (ca dimensiune de calorifer), as putea fi pus la cheltuieli mai mari, ma gandesc...
    Solutia pe care am gasit-o o socotesc ca fiind "provizorie pe termen mai lung" (suna cam ciudat). Si mai stiu ca nici nu e prea corecta, desi multi vecini si-au pus calorifere cat peretele. Dar "la o adica" as vrea sa pot reveni cat mai usor la situatia de acum.

    Comentariu

    • Consultant climatizare
      Moderator
      • 17.oct.2007
      • 3640

      Daca aveti un robniet termostat nu veti consuma nimic in plus daca temperatura din camera este cea setata.

      Comentariu

      • Tavya
        Incepator
        • 31.mar.2010
        • 11

        Comparatie calorifere

        Salutare,

        pentru ca discutiile sa prinda o nota si mai practica, propun sa apelam la comparatii a.i. cei interesati sa vada clar diferentele intre calorifere.
        Asa deci, cei ce au informatii, sa completeze tabelul/lista mai departe.

        Firma ---- dimensiune ------ putere calorica ------ pret gasit

        D-EG Dunaferr --- 22/60/60 ---1411(90/70/20) / 1113 (75/65/20)---169lei
        DeLongi --- 22/60/60 ---1408W ---- 204Lei
        Ferolli --- 22/60/60 --- 1341W ---- 204Lei


        D-EG Dunaferr --- 22/60/1200 ---- 2821 / 2226 ---- 298 lei
        DeLongi --- 22/60/120 --- 2815W ---- 396Lei
        Ferolli --- 22/60/120 --- 26830W ---- 392 Lei


        D-EG Dunaferr --- 22/90/1200 ----3685W / 2908 ---- 578 lei
        DeLongi --- 22/90/120 --- 3845W ---- 571Lei
        Ferolli --- 22/90/120 --- 3750W ---- 590Lei

        Pt aceste 3 firme am gasit date si am ales diferite marimi (ar fi fost prea mult sa pun toata lista).......va rog sa completati voi cu date pt alte firme.

        Mersi

        Comentariu

        • shobyka
          Incepator
          • 03.nov.2008
          • 40

          Dimensionare calorifere

          Am un apartament cu 2 camere (la soacra) intr-un bloc de caramida in Suceava, la etajul 2 din 4, izolat cu 10 cm de polistiren. O camera este pe colt si are geamuri termopan, celelalte au geamuri obisnuite. Am de pus centrala pe gaz si calorifere. Am dimensionat caloriferele luand in considerare un necesar termic de 62Wh/mc in camera de pe colt si de 57 Wh/mc in celelate camere. Cand am vrut sa cumpar caloriferele, toti vanzatorii mi-au recomandat 35-45 Wh/mc. Credeti ca dimensionarea facuta de mine este acoperitoare?
          Dupa ce am gasit calorifere de diverse marci, am ales Vogel Austria (10 ani garantie, tabla 1,25mm), calorifere cu 2 panouri (am inteles ca se noteaza 22), cu un pret acceptabil, in dauna unor produse mai scumpe (Purmo - Polonia) sau mai ieftine (FIX - Romania, Kalde - Turcia), dar cu aceeasi garantie si grosime a tablei. Eu nu stiu nimic despre aceste calorifere, mi-au fost recomandate ca fiind de calitate buna, imi puteti furniza informatii sau experiente placute/neplacute?
          Va multumesc.

          Comentariu

          • olyoly
            Membru
            • 18.mar.2010
            • 236

            din punct de vedere al calitatii si randamentului , vogel&noot sunt superioare fata de celelalte marci enumerate.stai linistit!ai facut alegerea cea mai buna!
            puterea radiatorului este data de temperatura agentului termic ce trece prin el , daca ai supradimensionat putin nu-i nici o problema , vei reduce factura la gaze datorita timpului de reactie , care este mult mai scurt - si deci cazanul va functiona mult mai putin-asta daca s-a pus un termostat de ambianta.
            daca nu stii , intreaba! dar nu da sfaturi fara sa cunosti!

            Comentariu

            • shobyka
              Incepator
              • 03.nov.2008
              • 40

              Multumesc pentru informatie.
              Daca am supradimensionat putin este perfect, asta am si vrut, dar intrebarea mea era daca nu cumva am subdimensionat, adica 52 Wh/mc, respectiv 62 Wh/mc, sunt cifre acoperitoare pentru situatia pe care am specificat-o?

              Comentariu

              • olyoly
                Membru
                • 18.mar.2010
                • 236

                Aici depinde cum ai luat puterea radiatorului - la ce temperatura de lucru? 70/50 sau 90/70 grade , aceste puteri sunt date la o temperatura a ambientului de 20 grade , daca vrei mai mult trebuie sa ma adaugi ceva...Gasesti atasat coeficientul de corectii in functie de temperatura agentului termic si ce temperatura doresti sa produci in casa.
                Fișiere Atașate
                daca nu stii , intreaba! dar nu da sfaturi fara sa cunosti!

                Comentariu

                • mihai123
                  Incepator
                  • 11.iun.2010
                  • 79

                  salut vreau sa-mi cumpar un calorifer din otel purmo stau la et 10 sunt racordat la RADET din cite am inteles nus recomandate cele pe otel la radet ci cele pe aluminu (nu mai zic fonta)este adevarat ?ce sa fac?si o alta intrebare in caz ca as cumpara pe otel am citit ca daca nare apa oxideaza si trebuie inchis caloriferul cu apa in interior ceea ce inseamna ca pe linga robinet tur mai trebe unul pe retur sa no ia apa la vale? la chestia asta cu opritul caloriferului pare ciudata fiinca tre sa stii cind trebuie inchis caloriefrul mai ales in perioada inceput de primavara cind dau citeva ore caldura sal tin de la primavara pina la urmatoarea iarna cu apa in el pare aiurea ideea sauu???
                  .va multumesc

                  Comentariu

                  • shobyka
                    Incepator
                    • 03.nov.2008
                    • 40

                    Pentru incalzire din sistemul public ar fi indicate niste calorifere de aluminiu sau fonta. De altfel, eu cand am luat calorifere de otel acum 1 luna (Vogel-Noot - Austria), mi-au dat garantie 10 ani daca am circuit propriu si 5 ani daca sunt racordat la sistemul centralizat. Deci, personal, mi-as lua fonta pentru sistemul centralizat.

                    Comentariu

                    • vladk2k
                      Incepator
                      • 19.nov.2008
                      • 63

                      Recomandare Calorifere

                      Salut

                      Mesajul meu are 2 parti si as dori raspunsuri separate pentru fiecare

                      1
                      Intr-un apartament trebuie refacuta toata instalatia termica (inclusiv apa calda), impreuna cu montarea unei centrale de apartament. Firma care face lucrarea de gaze e "prietena" si ne-a recomandat o firma ce vinde astfel de echipamente (centrale de apartament, radiatoare, manopera). Aceasta ne-a recomandat niste calorifere marca ProRad, despre care nu am reusit sa gasesc prea multe informatii pe Internet (doar ca se vand destul de mult in marea britanie). Preturile pe care ni le-au dat sunt cam suspect de mici, dar ma gandesc ca au inclus si o oarecare reducere in cazul in care facem totul cu ei (nu stiu prea multe detalii, nu am fost de fata la "negocieri").
                      Nu stiu ce e cu acest Prorad, am vazut ca Nesli e o pacoste.
                      Altfel, ei mai comercializeaza radiatoare de la Vogel & Noot si Kermi, dar, evident, preturile sunt mai mari. Ca sa va faceti o idee, un radiator 22/600/1000 este 226 lei, iar marca Kermi este 320 lei.
                      As prefera sa cumpar tot de la ei pentru ca asa pot avea pretentia sa imi ofere garantie pe instalatie. Daca cumpar din alta parte radiatoarele, ma pot trezi cu argumente de genul "pai centrala s-a stricat de la radiatoare, nu acopera garantia"...
                      Stiu ca (poate) nu ar trebui sa ne zgarcim la calorifere, dar trebuie sa am in vedere faptul ca trebuie sa cumpar 10-11 calorifere, totalizand vreo 20.000 W, si diferente de genul celei de mai sus se simt

                      2
                      In alt apartament vreau sa schimb doua calorifere vechi de fonta cu unele de otel. Acestea vor fi conectate la reteaua RADET. Pentru camerele respective am calculat un necesar de caldura de 1800 si 1500 W, si am gasit urmatoarele variante pentru calorifere:
                      1. 22/600/800 si 700
                      2. 22/500/800 si 1000
                      3. 11/600/1400 si 1200

                      As cam tinde catre una dintre ultimele doua, in primul rand pentru ca suprafata panoului dinspre camera este mai mare, dar in acelasi timp mai sunt cateva aspecte:
                      • Caloriferele de 22/500 le pot racorda in diagonala, venind cu returul pe sub calorifer
                      • Caloriferele de 11/600 au suprafata mai mare (distribuie mai bine caldura), si nu au panou in spate care sa incalzeasca mai mult peretele.

                      As dori sa stiu si opinia dvs. legata de aceste calorifere.

                      Am observat pe majoritatea site-urilor ca se da o singura putere pentru radiatoare, desi aceasta depinde de temperatura agentului termic. As vrea sa mai aflu 2 chestii
                      1. Pentru o centrala care spune ca temperatura optima este de 70 de grade dar maximul este de 90 de grade se considera ca functioneaza in regim 90/70/20 sau 70/55/20 (eu banuiesc ca al doilea dar tare mi-e ca puterile de pe site-uri sunt pentru primul)
                      2. Care e regimul de la RADET?

                      Comentariu

                      • Consultant climatizare
                        Moderator
                        • 17.oct.2007
                        • 3640

                        1: daca cele prorad nu va inspira incredere, cumparati vogel sau kermi.
                        2: alegeti modelul de radiator infunctie de spatiul pe care il aveti pentru montarea lui, intaltimea parapetului si puterea degajata.

                        Comentariu

                        • vladk2k
                          Incepator
                          • 19.nov.2008
                          • 63

                          mai sunt si alte opinii, sau cel putin legate de celelalte aspecte ale expunerii mele?

                          Comentariu

                          • Anomis
                            Incepator
                            • 07.aug.2010
                            • 2

                            Postat în original de hector4me
                            Cineva care prin contract trebuie sa imi amenajeze apartamentul mi-a pus in living 2 radiatoare de 60cm fiecare ,in dormitor unul de aprox 100 iar in bucatarie altul de 60 . In baie nu l-a instalat inca... Vroaim sa intreb daca nu sunt prea mici radiatoarele pentru apartement de ~ 80mp Utili . Mai precizez aici ca izolatie exista atat la bloc [ polistiren 5cm ] cat si la apartament [vata sticla ] .


                            Sa il pun sa le schimbe cu unele mai mari ?
                            Radiatorul se alege asa:
                            Calculezi volumul incaperii si il inmutesti cu 45kw sau 50kw in cazul camerelor de colt si al bailor.
                            De mentionat ca radiatoarele de baie tip scarita se aleg cu 30-40% mai mari pentru ca puterea lor este mult diminuata in cazul uscari prosopului pe el.

                            Comentariu

                            • doinastela
                              Membru
                              • 15.feb.2010
                              • 149

                              calorifere la termoficare

                              Postat în original de shobyka
                              Pentru incalzire din sistemul public ar fi indicate niste calorifere de aluminiu sau fonta. ..personal, mi-as lua fonta pentru sistemul centralizat.
                              de acord cu fonta.. nu si cu Al.
                              www.ivp.ro

                              Comentariu

                              • BLK
                                Incepator
                                • 28.iun.2010
                                • 14

                                Cam ce temperatura are apa din instalatia RADET? Ma gandesc ca depinde de cat de departe e blocul de punctul termic, de temperatura externa, dar asa orientativ, ca nu prea stiu la ce sa ma uit in tabele. Am de "utilat" un apartament de 3 camere. Sufragerie 17mp, 2 dormitoare de 10mp, o bucatarie care este deschisa in hol (impreuna au cam 10mp) si o baie micuta de 4mp. Inaltimea este 2,6m. Toate camerele au un perete exterior, in balcon mai precis, care inca nu este inchis (nici nu va fi in aceasta iarna, poate la anul). Singurul lucru pe care l-am facut, a fost sa pun polistiren de 5 in dreptul caloriferului (era ca o nisa, sub fiecare geam, unde peretele era mai subtire decat in stanga si in dreapta geamului), nu stiu cat conteaza.

                                Problema e ca dupa calcule (vreaucaldura si altele), in sufragerie as avea nevoie de 2,8KW si nu am sub geam loc decat de un calorifer de 120cm. In tabelele de pe la producatori la dimensiunea asta, un calorifer tip 22 are intre 2,1KW (la 75/65/20) si 1,7KW (la 70/60/20). Ce fac? Trebuie sa trec la tip 33 care are 2,8KW/2,2KW?

                                In camere sa iau 100/60/22, sau 120/60/22?

                                In baie, cam ce dimensiune trebuie sa aiba un port-prosop ca sa fie si cald in baie, nu numai frumos?

                                Stiu ca in mod normal ar trebui facute calcule, am citit topicul de la inceput, dar avand in vedere ca sunt multe variabile (RADET-ul), cred ca experienta e buna in cazul asta.

                                Sa montez turul si returul in diagonala, sau le las cum au fost? Refac instalatia interioara pe cupru, si ma pot duce unde am nevoie cu teava.

                                Pe unde gasesc calorifere de calitate si la pret bun, ca prin Bricostore (il am aproape) nu au decat Purmo la comanda, si GoOn pe stoc... as vrea sa vad si alte preturi...

                                Multam anticipat!

                                Comentariu

                                Procesare...