Totul despre RADIATOARELE din aluminiu, fonta, otel etc

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • marius_lmd
    Membru Marcant
    • 19.mar.2009
    • 440

    #61
    se regleaza din retur
    o parere in plus nu strica niciodata,

    Comentariu

    • darkstar
      Incepator
      • 01.iul.2009
      • 25

      #62
      Am si eu cateva nelamuriri legate de radiatoare. Nu am experienta in domeniul termoficarii si am auzit tot felul de pareri, idei, firme, marci, modele, etc., insa am cunostiinte de termodinamica si nu mai stiu ce sa cred. Nu vreau sa par rau, dar pur si simplu din experienta nu pot sa mai am incredere in nici un "meserias" si nici in oamenii care ii recomanda (care de cele mai multe ori sunt in necunostiinta de cauza saracii), deci as vrea sa fiu putin in cunostiinta de cauza sa nu fiu luat de prost.

      Din punctul meu de vedere la radiatoare singurii parametrii fizici pentru stabilirea cantitatii de energie transferata de la agentul de incalzire in incapere este suprafata radianta si randamentul transferului termic (dependent de material). Nu luam in considerare inertia termica aici.

      Inertia termica a radiatoarelor din punct de vedere fizic, al cantitatii de energie transferata din agentul termic in incapere poate fi oricare. De ce spun asta? Pentru ca o masa ce absoarbe o anumita cantitate de energie pentru a realiza o diferenta de temperatura delta t va elibera aceeasi energie inmultita cu randamentul termic al procesului fizic pentru a obtine diferenta de temperatura -(delta t). Cu alte cuvinte pe cat de repede se incalzeste pe atat de repede se si raceste. Si atunci intrebarea vine: daca inertia termica are o anumita valoare x atunci centrala isi reduce consumul pentru a mentine aceeasi temeperatura in camera? Sau inertia termica a radiatoarelor nu are nici o influenta asupra consumului centralei?

      Metalul din care este construit radiatorul ar trebui sa influenteze cantitatea de energie transferata din agentul termic, deoarece randamentul de transfer termic face ca mai multa sau mai putina energie sa fie radiata in incapere, restul energiei nu se pierde, ramane in agentul termic. In cazul acesta, pe mine care vreau sa ma incalzesc iarna, ma intereseaza ca energia sa fie transferata de la agentul termic in aer cu un randament cat mai mare, nu ma ajuta altfel. Acum vine intrebarea: Diferenta randamentului transferului termic este considerabila intre otel, aluminiu si fonta (atentie, nu ne intereseaza inertia termica aici)? Ce material este recomandat aici, strict din punct de vedere al randamentului, nu alte motive (rugina, forma, inertie termica, durata de viata, etc.)?

      Forma radiatoarelor. Este forma suprafetei radiante atata de triviala? In afara de imbunatatirea ce o poate aduce prin curentii de aer care ii produce mai poate forma sa aduca alte imbunatatiri? La acest capitol ne putem baza si pe alti parametrii / aspecte in afara de firma producatoare (de exemplu a fost o discutie legata de aripioarele radiante din interiorul unui radiator de otel, aripioare care erau suspect de scunde fata de inaltimea radiatorului)?

      Dimensiunile radiatoarelor. La capitolul acesta am observat ca de obicei dimensiunile unui calorifer sunt lungime, inaltime si uneori se da si latimea. Ce nu imi este mie clar este de ce m-ar interesa acesti parametrii de volum atunci cand cel mai important parametru este suprafata radianta, care nu are legatura stransa cu parametrii volumetrici?

      Avantaje / dezavantaje. Ne poate da cineva din experienta o lista cu avantaje si dejavantaje la radiatoare din fiecare tip de material (otel, fonta, aluminiu)?

      Multumesc pentru raspunsuri.

      Comentariu

      • termoadi
        Membru Marcant
        • 21.ian.2007
        • 982

        #63
        WAU!!! acum asteptam raspunsuri INTELIGENTE cel putin pe masura expunerii de fata
        WAU !!! Bine pusa problema...de ce nici un producator nu da suprafata expusa schimbului termic....?
        O instalatie termica nu incepe si nu se termina cu doua tevi spre radiator

        Comentariu

        • termoadi
          Membru Marcant
          • 21.ian.2007
          • 982

          #64
          despre inertie termica , in raport cu consumul centralei ,asteptam pe cineva sa ne ''lumineze''
          metalul indicat pentru un transfer termic rapid este aluminiul
          despre forma ,intradevar este importanta prin prisma curentilor de aer produsi
          iar despre dimensiuni ,situatia este clara ,fiecare producator indica o anumita putere instalata pe un anumit corp de radiator ,in anumite conditii ,putere care bineinteles este direct dependenta de suprafata in contact cu mediul inconjurator
          despre avantaje si dezavantaje ,...
          otelul are cel mai bun raport putere/cost achizitie ,robust ,nepretentios la manipulat ,...cu oarece limite bineinteles ,in schimb exista ....rugina
          aluminiul... ce sa spun , pretentios la manipulare ,la niplare ,cost ridicat pe kw instalat ,in schimb snobismul din noi il vede cu ochi buni
          fonta... nu prea se mai intalneste des ,in afara de vestigiile vechilor instalatii de termoficare cu care am crescut...
          Am incercat sa trec asa putin cu comentarii pe langa postul binevenit al ''darkstar'' astept si alte comentarii.
          O instalatie termica nu incepe si nu se termina cu doua tevi spre radiator

          Comentariu

          • LIVIU_112
            Incepator
            • 05.ian.2010
            • 21

            #65
            PAUZA NUMAI EXISTA "MESERIASI CARE POT DA UN RASPUNS EDIFICATOR...
            cand cineva te enerveaza ai nevoie de 42 de muschi sa te incrunti ,da`ai nevoie doar de 4 sa intinzi mana si sa-i f...i una

            Comentariu

            • Mircea_G
              Living Legend
              • 14.ian.2007
              • 12202

              #66
              Credeti ca intereseaza pe cineva sa despice firu-n patru ? La ce foloseste ?
              Instalatii verificari-revizii gaze

              Comentariu

              • LIVIU_112
                Incepator
                • 05.ian.2010
                • 21

                #67
                PE CEI CARE AU AJUNS LA MOMENTUL IN CARE TREBUIE SA ALEAGA TIPUL DA CALORIFERE...
                cand cineva te enerveaza ai nevoie de 42 de muschi sa te incrunti ,da`ai nevoie doar de 4 sa intinzi mana si sa-i f...i una

                Comentariu

                • Mircea_G
                  Living Legend
                  • 14.ian.2007
                  • 12202

                  #68
                  Asta nu cred ca este o alegere complicata. Indiferent care , functioneaza ok .
                  Instalatii verificari-revizii gaze

                  Comentariu

                  • locoman
                    Incepator
                    • 25.aug.2009
                    • 11

                    #69
                    in principiu nu te intereseaza decat 2 lucruri

                    - consum mic la centrala
                    - incalzirea la maxim a incaperilor

                    din aceste puncte de vedere suprafata caloriferului este primul avantaj. cu cat mai mare cu atat mai bine.

                    caloriferele merg pe principiul aerului cald. adica pe jos intra aer rece iar aerul cald se ridica in sus. acel fagure dintre straturi nu face altceva decat sa ajute ca aerul dintre ele sa se incalzeasca mai repede si sa aibe loc transferul in sus. adica lasa usa si geamul la casa deschise larg si nu vei simti curentul de aer. intredeschide-le putin si vei observa ca deja simti considerabil curentul de aer. cam de asta sunt fagurii.

                    era o imagine la un moement dat cu niste calorifere cu aripioare sus. asa am si eu acasa la bloc puse, dar alea nu fac altceva decat sa incerce sa iti redirectioneze aerul cald inspre camera. daca te uiti partea din spate e dreapta, aerul mergand drept in sus pe langa perete iar in fata aripioarele sunt inclinate inspre exterior (interiorul camerei)

                    suprafata caloriferelor ramane de baza insa fara o forma adecvata nu scoti confortul optimal.
                    precum stiti ca pe calorifer sus nu se pune nimic ca sa iti radieze mai bine caldura, tot asa nici jos in dreptul lui nu ai voie sa pui nimic.

                    legat de grosimea tablei, pot sa va spun ca personal (nu am calcule la baza) cred ca este egala cu 0 si nu depinde decat de ce vreti voi sa incalziti.
                    cu cat e mai subtire are loc mai repede transferul termic inspre camera/spatiul de incalzit, centrala va aduce insa agentul termic la temperatura initiala mai greu pentru ca acesta se raceste mai repede, adica va merge mai des si scurt. astea sunt bune pentru baie de ex unde nu stai toata ziua si dai drumul la calorifer inainte de a intra in baie.
                    daca tabla este mai groasa, atunci transferul termic are loc mai greu. centrala merge mai mult timp pana se va incalzi incaperea iar apoi mai rar dar numai in cazul in care ai instalate si termostate in incapere! astea se folosesc la incaperi climatizate, spatii de birouri, spatii in general in care petreci mult timp si vrei o temperatura constanta. dar fara termostat te costa mai scump incalzirea decat cu cele subtiri.

                    eu as recomanda asa
                    mai subtiri unde este nevoie de incalzire rapida si nu neaparat constanta (bai, holuri cu usi inspre exterior, dormitor daca opresti noaptea caloriferul pentru ca oricum ai plapuma ...)

                    mai groase unde este nevoie de temperatura constanta (sufragerie, birou)

                    termostate in fiecare incapere si centrala
                    izolatie buna a circuitului in special la trecerile prin pereti, pardoseli ce nu se doresc incalzite sau oriunde nu se doreste incalzire. nu va ganditi ca vine caldura si de la tevi pentru ca tevile nu va fac circulatia aerului in camera cum o face un calorifer/radiator.

                    Comentariu

                    • locoman
                      Incepator
                      • 25.aug.2009
                      • 11

                      #70
                      am uitat ceva la mesajul anterior.

                      ca va luati de otel ca de fonta ca de aluminiu, tabla zincata, caramida refractara sau mai stiu eu ce. important este sa nu aibe reziduri si calcar. ma refer acum bucatele de metal rupte de la rugina sau mai stiu eu ce care sa infunde si centrala si caloriferele.

                      cat despre mizeria din apa nu va faceti griji. ati incercat vreodata sa puneti apa distilata la fiert?

                      sau sa va intreb altceva, cand faceti de mancare de ce puneti apa la fiert si imediat puneti sare? aha, ca sa fiarba mai repede.
                      deci ca e ruginita sau murdara apa, bucura-te! ai doar grija sa nu fie bucatele de ceva prin ea, vezi ca sunt si filtre magnetice!

                      Comentariu

                      • locoman
                        Incepator
                        • 25.aug.2009
                        • 11

                        #71
                        legat de termostate, recomandarea mea este sa va puneti din termostate pe fiecare calorifer.
                        nu stiu cum le spune exact, alea cu robinet cu tot care le reglezi la fiecare calorifer in parte. atunci ti se va merita un calorifer mai gros pentru ca nu se va raci asa repede si circuitul nu se va deschide asa de repede.
                        izolati in rest toate tevile astfel incat in calorifer sa ajunga agentul termic fara pierderi de pe traseu. la fel si returul. una este sa incalzesti apa de la 20-30 de grade inapoi la 45-55 si alta de la 10 grade de exemplu. (vezi si pompele de caldura alea care se baga in pamant, tot pentru a aduce apa la o temperatura mai ridicata se folosesc, astfel incat centrala sa nu plece cu incalzirea ei de la temperatura la care vine din retea)

                        folositi agenti termici unde puteti in loc de apa. vedeti sa fie cat mai usor de incalzit.

                        Comentariu

                        • darkstar
                          Incepator
                          • 01.iul.2009
                          • 25

                          #72
                          Multumesc pentru informatii.

                          Cineva mi-a recomandat sa nu iau de tabla pentru ca ar avea viata cam scurta. El are de ~6 ani si zicea ca sunt ruginite si unele dintre ele trebuie sa le inlocuiasca. Cam asta este durata de viata la tabla sau este el mai putin norocos?

                          Comentariu

                          • marius_lmd
                            Membru Marcant
                            • 19.mar.2009
                            • 440

                            #73
                            depinde ce radiatoare a folosit, si in ce conditii au fost intretinute, paote a luat turcesti si ce vrea mai mult de la ele sa fie multumit ca au mers atata.....
                            o parere in plus nu strica niciodata,

                            Comentariu

                            • Mircea_G
                              Living Legend
                              • 14.ian.2007
                              • 12202

                              #74
                              Eu nu cred ca au ruginit dupa 6 ani . Poate pe exterior dar atunci este doar vina lui ca nu le-a intretinut . Daca cineva vede un calorifer de tabla , lovit , montat in spatii unde curge apa pe el , sau se tin cirpe ude pe el ( caz des intilnit in firme dar si pe acasa ), murdar , etc , etc , inseamna ca este de calitate proasta ?
                              Caloriferele se intretin . Trebuie si ele spalate pe exterior , curatate de praf , chiar spalate intre aripioarele de tabla ...
                              Instalatii verificari-revizii gaze

                              Comentariu

                              • marius_lmd
                                Membru Marcant
                                • 19.mar.2009
                                • 440

                                #75
                                ok asa este, dar ma refeream la faptul ca am vazut destule radiatoare la care curge rugina din ele in momentul montajului, le desfac din ambalaj si cand scot dopurile alea din plastic se vede rugina cum curge din ele, daca le mai si intorc putin...atunci e vai si amar....
                                o parere in plus nu strica niciodata,

                                Comentariu

                                Procesare...