Alegerea si constructia cosului de fum

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi

  • coby
    a răspuns
    Răspuns la: Alegerea si constructia cosului de fum

    Separat ar fi cel mai bine ; tineti cont ca la semineu trebuie un diametru interior destul de mare ( 220 + ) .
    Nu stiu cat va renteaza sa l faceti din ceramica versus inox ?

    Lasă un comentariu:


  • smeagle
    a răspuns
    Răspuns la: Alegerea si constructia cosului de fum

    urmeaza sa fac cosul de fum din caramida ceramica patrata cu diametru interior , acum , eu am si semineul care are iesire de 110 mm diametrul si o putere maxima de 14 kw , iar centrala pe lemne va fi dupa calcule de 23-25 kw maxim , ideea este ca nu stiu daca sa fac un cos comun sau pentru fiecare separat ....ele in paralel posibil sa mearga ocazional foarte rar ... doar sa nu fie problema daca cosul va avea diametrul mare cum necesita cazanul pe lemne adica vreo 150 mm parca era dat in fisa producatorului ... deci sa fac cate unul separat sau unul comun ?

    Lasă un comentariu:


  • coby
    a răspuns
    Răspuns la: Alegerea si constructia cosului de fum

    Postat în original de mbostangiu
    a venit si sotia cu niste idei de pe internet cum ca gratarul poate fi cancerigen si ... am hotarat sa renunt la cos ... si astfel in locul gratarului va fi un cuptor electric facut din caramida si atat.
    Acuma depinde cum e facut gratarul ; eu va spun ca , da , nu e ok sa prajesti carnea in bataia directa a focului de lemn / carbuni etc ; eu am o soba cu plita pe care pun un gratar de sarma si pe acesta pun carnea , plita se incalzeste si emana caldura , iar fumul nu ajunge pe carne , niciodata , el se duce pe cos in sus - sper ca ati inteles ideea ! O sa va fac o poza cu soba pt gratare mai tarziu ( sa pun carnea intai ) . Cosul are doar 2 m si trage ca o locomotiva .
    Fișiere Atașate
    Ultima editare de coby; 01.mai.2015, 11:39.

    Lasă un comentariu:


  • mbostangiu
    a răspuns
    Răspuns la: Alegerea si constructia cosului de fum

    Pai, de fapt nu cred ca ăsta e problema, în definitiv coloanele de aerisire de la blocuri sunt comune pentru 10 apartamente și chiar mai multe. Ce-i drept, nici nu funcționează corespunzator, dar nu îmi dau seama dacă e problema de design sau de întreținere.
    Referitor la cazul meu, eu nu sunt convins ca un cos înalt de 9m merita construit...

    Lasă un comentariu:


  • mirceaknap
    a răspuns
    Răspuns la: Alegerea si constructia cosului de fum

    Cam asa ceva

    Lasă un comentariu:


  • mirceaknap
    a răspuns
    Răspuns la: Alegerea si constructia cosului de fum

    Nu puteti face un cos dublu?

    Lasă un comentariu:


  • mbostangiu
    a răspuns
    Răspuns la: Alegerea si constructia cosului de fum

    Multumesc frumos pentru raspunsuri.
    Ideea initiala a fost sa fac cosul inalt pentru gratar (pentru ca toata lumea zicea "cu cat mai inalt cu atat mai bine"), apoi in proiectul casei aveam o zona tocmai buna pentru a construi acest cos si m-am gandit ca daca tot fac ditamai cosul care o sa "traga" ca un motor de ce sa nu racordez la el si hota din bucatarie si sa fac un fel de clapeta pentru selectia sursei de fum (ori hota ori gratarul - niciodata ambele).
    Acum pe langa sfaturile dvs. a venit si sotia cu niste idei de pe internet cum ca gratarul poate fi cancerigen si ... am hotarat sa renunt la cos ... si astfel in locul gratarului va fi un cuptor electric facut din caramida si atat.
    Pentru gratar (ca daca m-am insurat nu inseamna ca renunt la gratar) am sa apelez la o solutie mai putin spectaculoasa insa cu rezultate atestate istoric, garantate de inaintasi si verificate in mod repetat de contemporani - (cutie de tabla asezata pe 2 caramizi, gratar PC52 ...)
    Iata, acestea sunt gandurile mele in zorii unei zile de 1 Mai, zi traditionala de gratar, mici si bere.

    Lasă un comentariu:


  • Consultant climatizare
    a răspuns
    Răspuns la: Alegerea si constructia cosului de fum

    Nu aveti voie sa folositi un cos de fum (aerisire) la sisteme ce au combustibil diferit sau actionare diferita (tiraj natural sau tiraj mecanic).

    Lasă un comentariu:


  • coby
    a răspuns
    Răspuns la: Alegerea si constructia cosului de fum

    Acuma , ca vad despre ce e vorba , constructia cosului de fum , daca nu are o fundatie sanatoasa , nu merge facut din caramida - decat daca porniti de jos cu o fundatie pt acesta . Imi mentin parerea ca sa nu uniti evacuarea de la hota cu viitorul cos de fum de la gratar , se poate face la evacuarea hotei un cos suplimentar lipit de cosul de fum al gratarului , mai scurt ( daca tot doriti cos ) ; Daca hota este cu motor , electrica , atunci hornul chiar daca are 10 m nu " ajuta " cu nimic , mai degraba impiedica evacuarea corecta . E parerea mea , daca altii sunt de alta parere ... sunt binevenite .

    Lasă un comentariu:


  • mbostangiu
    a răspuns
    Răspuns la: Alegerea si constructia cosului de fum

    La acest moment este turnata doar placa pe care va sta gratarul intre cei 2 stalpi in proiect este un perete de 1.5m latime si inalt pana la coama casei (9m). Dincolo de peretele din stanga este bucataria iar aragazul va fi cam in dreptul cosului de la gratar. Ma gandesc ca un cos atat de inalt va "trage" foarte bine tot timpul si ajuta hota iar pentru separatia dintre cele 2 surse de fum cred ca se poate face o clapeta.
    Fișiere Atașate
    Ultima editare de mbostangiu; 25.apr.2015, 15:28.

    Lasă un comentariu:


  • coby
    a răspuns
    Răspuns la: Alegerea si constructia cosului de fum

    Puneti o poza cu spatiul .
    Eu nu as lega pe acelasi horn , 2 surse de fum / aer , poate sa intre fumul de la gratar in casa prin hota ..
    La hota nici nu trebuie un horn asa lung .
    Cosul poate fi facut din caramida , blocuri ceramice pentru horn , tub inox / fier etc depinde de gust/ buget etc

    Lasă un comentariu:


  • mbostangiu
    a răspuns
    Răspuns la: Alegerea si constructia cosului de fum

    Vă rog să-mi dați și mie un sfat.
    Vreau sa fac grătarul în spatele casei bazându-mă pe un perete care iese din planul casei 1.5m, are rol de design și este înalt până la coama casei 9m. Idea mea era sa fac coșul grătarului folosind acest perete ca suport și tot în acest cos sa racordez și hota de la bucătărie care este foarte aproape. Credeți ca e ok? Ce fel de cos sa fac metal prefabricat sau caramida ?
    Mulțumesc.

    Lasă un comentariu:


  • Vali Florea
    a răspuns
    Răspuns la: Alegerea si constructia cosului de fum

    Da, am garanție. Cazanul (Viadrus 45kW) este montat conform instrucțiunilor producătorului, evacuare prin racord inox diam. 180 mm, lungime 120 cm, înclinare 45 grade spre coș, dimensionare coș - diam. 22 cm, înălțime 8 m - acestea ar fi datele tehnice. Combustibil folosit - lemn fag uscat 4 ani. Termostatul clapetei de tiraj este reglat la 75-80 de grade pentru a încărca puffer-ul (1500 l), iar clapeta pe evacuare deschisă la max.
    Să treacă iarna asta care, parcă, nu se mai termină, și o să mă adresez furnizorului pentru garanție. Ce este ciudat că fisurile sunt fine, transversale pe coș și cam în aceeași zonă (mijlocul elementului ceramic). Este posibil - nu elimin posibilitatea - ca între curățiri depunerile să se fi aprins pe interior în zona racordului.

    Lasă un comentariu:


  • Consultant climatizare
    a răspuns
    Răspuns la: Alegerea si constructia cosului de fum

    Postat în original de Vali Florea
    Nu recomand Effe2 (contrar cu ce susțineam acum 2 ani!): pornind de la bază elementele 2 (racord fum), 3, 4, 5 s-au fisurat după 2 ani de exploatare (Viadrus 45 kW). Atenție și succes!
    1. In mod sigur aveti garantie asa ca nu cred ca ar trebui sa fie o problema.

    2. este clar ca daca s-au fisurat elementele apropiate de racord ca aveti o problema cu temperatura gazelor de ardere.

    Lasă un comentariu:


  • Vali Florea
    a răspuns
    Răspuns la: Răspuns la: Alegerea si constructia cosului de fum

    Completez postul anterior: din total de 16 elemente. Nu am termometru pentru gaze arse, termostatul cazanului e reglat la 75 gr.

    Lasă un comentariu:

Procesare...