Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Montarea si exploatarea aparatelor de aer conditionat

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Montarea si exploatarea aparatelor de aer conditionat

  Care este distanta maxima dintre spliter si agregat? La magazinul DOMO mi s-a comunicat ca este de maxim 8 metri iar la FLANCO de 15 metri.
  Pot folosi o distanta de 10 metri?

 • #2
  poti folosi dar randamentul va scade simtitor. Plus te va costa foarte mult traseul suplimentar si freonul care trebuie bagat pt. a compensa distanta f. mare. Cu cat distanta dintre interna si externa este mai mica cu atat este mai fiabil aparatul.

  Comentariu


  • #3
   Incalzire cu aer conditionat

   se poate ca incalzirea cu aer conditionat sa fie o alternativa pe timp de iarna ?[/b]

   Comentariu


   • #4
    Depinde de aparat.
    Dar oricum, cand afara este prea frig randamentul economic este mult sub 100%, deci mai bine pui un calorifer electric in casa.
    Daca afara sunt peste zero grade se pot obtine randamente economice si de 250% pentru ca aparatul preia mai usor caldura din aerul de afara.
    Exista aparate de aer conditionat care produc apa calda sau apa rece pe care o poti distribui in casa si cu ajutorul ventiloconvectoarelor te poti incalzi sau racori.

    Comentariu


    • #5
     E drept ca sunt aparate de A/C care au si functie de incalzire. Insa cele mai multe nu permit functionarea in conditiile in care conditiile exterioare sunt "grele" - adica daca temperatura de afara e sub 2 grade Celsius, spre exemplu. Gasesti detalii in cartea aparatului.
     Exista si aparate care permit asta la orice temperatura exterioara insa de obicei sunt mult mai scumpe.

     Incalzirea cu energie electrica nu e prea eficienta la costuri, din pacate. Dar nu se stie pe viitor, depinde cat se mai scumpesc gazele.
     Stefan

     Comentariu


     • #6
      ma gandeam doar sa trec o iarna sau doua in acest fel pana se mai combina cineva la conducta de gaze ca nu este chiar asa aproape si mai ales ca aerul il folosesc si vara .Bineinteles ca nu este o alternativa prea buna dar o consider mai buna decat cea cu centrala electrica(cazan).
      multumesc pt raspunsuri
      http://www.tehnicainstalatiilor.ro/n...-ti-22,-30.php Ei spun ca doar asta ar fi diferenta intre gaze si curent dar nu prea se pupa

      Comentariu


      • #7
       Candva am calculat diferenta intre incalzirea pe gaz si cea electrica, dar acum s-au mai schimbat preturile.
       Aflasem puterea calorica a gazului metan pe care am transformat-o in kw si am comparat pretul cu cel al kw-tului electric.
       Eu am centrala electrica si nu am de gand sa ma racordez la gaz, pretul va creste mai mult la gaze.

       Comentariu


       • #8
        Ce tip de centrala ai s cat consuma ?Ce sufrafata incalzesti cu ea?
        Eu am de incalzit cam 100 mp din care 30 cu inaltime de 5m si restul de 2,5 si am vazut ca imi trebuie ceva de 9kw dar nici cu aerul nu cred ca ies prea rau . Centrala electrica face si ACM?

        Comentariu


        • #9
         Daca cautati in caracteristicile centralelor termice, o sa gasiti ca o centrala termica de putere 23kW arde maxim 2.56 mc gaz pe ora (asta daca are randament de 90%).
         Deci, 2.56 mc arsi intr-o ora dau 23kWh

         O centrala electrica teoretic ar trebui sa aibe randamentul mult mai bun (aproape de 100%) si intr-o ora, la aceasi putere, consuma 23kWh

         De aici apare echivalenta 2.56 mc este aproximativ egal cu 23 kW
         Pretul la gaze si la curent nu il stiu, dar ce am gasit acum pe internet ar fi ceva de genul:
         gaz - 1 RON / mc
         curent - 0.3 RON / kWh

         Adica intr-o ora se cheltuie cu gaz cam 2.56 RON, si cu curent cam 6.9 RON
         Diferenta pare destul de mare.

         Acum, daca stiti exact costurile la gaz si curent puteti calcula mai bine.

         Oricum, pentru un apartament de 65-80 mp nu este nevoie la incalzire de 23kW, ci doar de 10kW, dar raportul de cost este acelasi, adica indiferent ca incalzesti cu gaz, electric, sau surcele, tot atitia kilowatti ai nevoie, iar in final se reduce la cit costa kilowattul respectiv.

         Un zonele unde nu este gaz probabil ca alternativa este curentul, si poate ca in timp se vor egaliza cele 2 preturi, dar deocamdata diferenta este importanta

         Comentariu


         • #10
          Centrala electrica nu da si ACM, dar eu am un boiler bivalent, adica prin el este o serpentina prin care trece agentul care pleaca de la centrala catre calorifere si are si o rezistenta electrica.
          In prima iarna in noua casa am mers cu centrala electrica, dar asta este a doua iarna cand ma incalzesc cu sobele de teracota. Am mai pornit-o cand era frig tare si soba de la parter nu facea fata.
          In prima iarna nu aveam nici polistiren de 5 cm la exterior. Pot sa iti spun ca in prima iarna consumam pentru 125 mp cu inaltimea de 2,6 m si 9 milioane lei pe luna, acum cu casa izolata cred ca as consuma mai putin cu vreo 20%.
          Cred ca o sa mai fie poate 2-3 ani o diferenta semnificativa intre incalzirea electrica si cea pe gaze. Eu am deja incalzire electrica si nu o sa imi trag gaze cand va ajunge conducta pe strada pentru ca asta ar implica o investitie destul de mare si e posibil sa se amortizeze foarte greu sau deloc.
          Tu, acum, trebuie sa pui in balanta si cheltuielile destul de mari pe care le poti avea ca sa iti tragi curent trifazic pentru ca de la un anumit numar de KW e nevoie.

          Comentariu


          • #11
           Postat în original de vtbogdan
           Ce tip de centrala ai s cat consuma ?Ce sufrafata incalzesti cu ea?
           Eu am de incalzit cam 100 mp din care 30 cu inaltime de 5m si restul de 2,5 si am vazut ca imi trebuie ceva de 9kw dar nici cu aerul nu cred ca ies prea rau . Centrala electrica face si ACM?
           Cum ti-a fost calculat acest necesar de 9kw si de catre cine? Ce izolatie ai la casa? Incerc sa imi montez pompe de caldura geotermala si mi s-a calculat un necesar asemanator.

           Comentariu


           • #12
            Incalzire cu aer conditionat

            Cel putin la tehnologia curenta de fabricare a aparatelor de aer conditionat este exclusa utilizarea acestora ca surse unice de incalzire!!!
            Din pacate, cunosc multe cazuri in care unele persoane nu au tinut cont de acest lucru, iar cand iarna s-a instalat cu drepturi depline, au recurs cu disperare la alte solutii "de moment".
            Aparatul de aer conditionat, fie ca este utilizat pentru racire, sau pentru incalzire, trebuie ales nu numai dupa criteriile de pret si aspect estetic. Trebuie sa primeze criteriul dimensionarii corespunzatoare a puterii instalate, functie de volumul spatiului deservit. Apoi, urmatorul criteriu pe care il apreciez ca fiind foarte important in acest moment este "Clasa de functionare si consum electric"! Sunt aparate care la 12 000 BTU, consuma in jurul a 1,2kWh, dar sunt si aparate (foarte ieftine si atractive, de altfel) care consuma 3,5 ~ 4kWh. Dar din pacate, cumparatorul roman nu prea se gandeste la aceste amanunte!... Tehnologic, aparatele de aer conditionat destinate mediilor rezidentiale sunt astfel realizate incat sa poate asigura o incalzire doar in perioadele in care temperatura exterioara scade pana pe la +7 grade Celsius (aici sunt multe de spus, functie de producator, clasa de functionare etc.). Sub aceasta valoare a temperaturii exterioare, randamentul unui astfel de aparat scade foarte mult, mergand pana la functionare inutila, sau chiar mai rau, defectare.
            Confort si Siguranta Ambientala pentru Dumneavoastra!

            Comentariu


            • #13
             Cind vom intra in CE gazele se vor scumpi si mai mult asa ca va fi mai eficienta o centrala electrica.Ma gindesc sa mi-o schimb pe a mea cu o centrala electrica deoarece are deja 5 ani .
             Legat de preturi asta va fi evolutia ,lucrez in domeniu .Poate la anul nu va fi asa de evident dar de la mijlocul lui 2007 sigur.Poti incerca cu centrale pe ulei sau lemne pina cind vedem ce se intimplaAm colegi care le folosescIn strainatate sunt la moda centralele pe ulei deoarece nu in toate zonele sunt gaze (ex Alpi,elvetia,austria zonele de munte )

             Comentariu


             • #14
              Vad ca FLO 8200 are aceeasi parere ca mine .DECI SE PARE CA NU GRESESC

              Comentariu


              • #15
               Incalzire cu aer conditionat

               Iertati-ma, va rog! Ce intelegeti prin "centrale pe ulei"?
               Multumesc!
               Confort si Siguranta Ambientala pentru Dumneavoastra!

               Comentariu

               Procesare...
               X