Pompa de circulatie suplimentara

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • mihai zzr
    Incepator
    • 13.nov.2009
    • 42

    Pompa de circulatie suplimentara

    Buna tuturor.
    mi-am montat singur instalatia de incalzire in casa anul trecut.Mai precis caloriferele.Erau 8 la numar (din tabla).Meseriasul a venit si a racordat centrala (care este pe lemne,marca viadrus cu 5 elementi).Anul acesta am mutat-o in alt loc, o magazie destinata ei si deci am dus-o cam la 10 metri distanta de casa.Tevile din ppr le-am izolat cu vata minerala si le-am ingropat cam la 70 cm in pamant.Apoi deoarece am finalizat inca 2 camere am mai montat 2 calorifere.Sistemul este tip pantalon.pe o parte a casei sunt 4 calorifere iar pe cealalta acum sunt 6.
    Ei , ultimele doua nu se incalzesc ca lumea ,si mai precis ultimul.E adevarat ca este mare , de 1600 cu 600 si cap de linie.Se incalzeste doar jumatea superioara.
    Pompa este NOCCHI SR3, 25/60 , 130. Are 3 viteze de turatie.Degeaba .Tevile din centrala pana se intra in casa sunt de 32,cam 10 metri apoi le-am redus la 25 si la fiecare calorifer am plecat cu 20.Deci coloana principala din casa are diametrul de 25.
    Am incercat sa le reglez din retur pe celelalte dar... tot nu merge cum trebuie.M-am gandit la o solutie : sa mai pun o pompa de circulatie inaintea celor 2 calorifere care nu se incalzesc bine.
    Aici cer ajutorul vostru.Ar fi bine sa fac asa ceva?Si daca da , nu ar lua apa de la cealalta coloana ?Multumesc anticipat.Meseriasul cu care am vorbit nu mi-a dat un raspuns concret.
  • elixir
    Membru marcant
    • 01.nov.2009
    • 368

    #2
    Salut! pompa suplimentara te va ajuta, cu siguranta, dar e posibil si ca centrala sa nu ,,duca" 10 calorifere!(volumul de apa din centrala e mai mic decat cel din retea). oricum, ar trebui sa ai in vedere, in viitor, sa aduci centrala mai aproape de casa. eu am avut centrala la 4m de casa, 2 ierni, apoi am construit o camera lipita de casa. randamentul e altul
    sa ne ti la curent si pe noi!

    Comentariu

    • ggelu
      Membru marcant
      • 28.apr.2009
      • 394

      #3
      Volumul de apa suplimentar ( fata de inainte de mutare) este de ordinul litrilor . De fapt a cresut pierderea de presiune pe coloane si nu se incalzeste exact ultimul element. Pentru verificare fa o proba : inchide ramura cu patru calorifere si se va incalzi si ultimul calorifer din ramura de 6. Esti sigur ca ai facut bine echilibrarea caloriferelor ? De aici ar trebui sa incepi.
      Ca solutii eu vad doua :
      - Inlocuirea pompei actuale cu una mai puternica
      - Faci la intrarea in casa un distribuitor cu o intrare ( de la centrala ) si doua plecari + doua pompe mai mici ( una pentru fiecare ramura ) . Aici iti mai trebuie niste relee pentru pornirea pompelor .
      Solutia pe care o propui poate sa mearga sau nu . Mai simplu ar fi sa faci verificarea de mai sus ( te lamuresti daca nu ai aer in instalatie sau alte probleme ), mai incerci o echilibrare si daca tot nu merge imprumuti o pompa mai mare ( cam o treapta mai mare la debit si una la presiune ) .

      Comentariu

      • mihai zzr
        Incepator
        • 13.nov.2009
        • 42

        #4
        Daca inchid 4 calorifere si ultimul se incalzeste ca lumea.Tu zici sa pun 3 pompe pe instalatie?Eu ma gandesc ca daca "ajut" instalatia spre final , caci de la centrala pana la ultimul calorifer sunt cam 30 de metri, cu inca o pompa ar fi suficient.Si spun asta deoarece doar ultimul calorifer ramane rece in partea inferioara.
        Nedumerirea mea era daca nu cumva montand o pompa in plus pe un traseu sa nu ramana fara flux de apa calda celalalt traseu de 4 calorifere.
        Sau cum zici , as putea incerca o pompa mai puternica, doar de proba.

        Comentariu

        • mihai zzr
          Incepator
          • 13.nov.2009
          • 42

          #5
          cand ma intrebi de echilibrarea retelei la ce te referi? La grosimea tevilor sau la faptul de a inchide mai mult returul caloriferelor apropiate de centrala si deschiderea lui tot mai multe ture pe masura ce ne indepartam de centrala ca in final sa ajung cu el deschis complet?

          Comentariu

          • mihai zzr
            Incepator
            • 13.nov.2009
            • 42

            #6
            In ce priveste presiunea din instalatie este de 1,5 - 2 bar.
            Dumnezeu mai stie cum sa fac.

            Comentariu

            • danM
              Membru
              • 11.feb.2008
              • 199

              #7
              Incearca sa reduci debitul din returul caloriferelor mai apropiate de centrala,eu asa am procedat si am reusit,la primele de langa centrala e deschis returul numai un sfert de tura !

              Comentariu

              • ggelu
                Membru marcant
                • 28.apr.2009
                • 394

                #8
                Postat în original de mihai zzr
                In ce priveste presiunea din instalatie este de 1,5 - 2 bar.
                Dumnezeu mai stie cum sa fac.
                Prin "echilibrare" inteleg inchiderea sau deschiderea robinetilor de pe retur astfel incat temperatura de iesire din calorifere sa fie aproximativ egala pentru fiecare . Este posibil ca la primele sa ai un retur foarte cald ( apropiat de tur ) - asta inseamna debit mare ce este furat din cel al pompei astfel incat debitul nu mai ajunge la toate caloriferele.
                Operatiunea se face prin incercari : inchizi la primul calorifer la 75%, astepti sa se stabilizeze temperatura pe retur ; daca este prea mica mai deschizi putin , daca este prea mare mai inchizi. La fel se face la urmatorul de pe ramura care se incalzeste . Daca ai terminat cu asta si nu s-a incalzit al saselea de pe ramura cealalta incepi echilibrarea si pe ramura respectiva.
                Este posibil sa-ti ia una - doua zile.
                Daca pui o pompa la ultimele doua calorifere este posibil sa-ti fure debitul de pe ramura celalata si sa se repete fenomenul acolo.

                Comentariu

                • mihai zzr
                  Incepator
                  • 13.nov.2009
                  • 42

                  #9
                  GGELU esti un geniu , pentru ca ai stiut sa-mi explici cum se face echilibrarea.Practic conteaza fiecare milimetru de deschidere a robinetilor de retur.Am reusit cam in 2 ore sa o echilibrez iar acum ultimul se incalzeste ca si primul. ITI MULTUMESC .Am scapat de cheltuiala inutila si munca de asemenea. MII DE MULTUMIRI

                  Comentariu

                  • ggelu
                    Membru marcant
                    • 28.apr.2009
                    • 394

                    #10
                    Stai ca n-ai scapat !
                    Stii tu : nu ce-i gratis e pe degeaba ! Am si eu in plan instalarea unui cazan pe lemne ; da-mi te rog niste date : la cat timp alimentezi, cat ai consumat peste iarna....
                    Multumesc!

                    Comentariu

                    • mihai zzr
                      Incepator
                      • 13.nov.2009
                      • 42

                      #11
                      Da , cu toata placerea.Ar fi bine deschis un topic pe tema aceasta " Cat consuma centrala ta?".
                      A mea are 29 KW si incalzesc cu ea 100 mp.Am 8 incaperi si 10 calorifere.Trebuie sa o alimentez din 2 in 2 ore si pun pe foc cam 2 bucati de lemn cu circumferinta de 20 cm pe care le crap in 4.Asta ca sa fac foc serios si sa mentin apa la 70-80 de grade.Daca fac focul in perioada asta cand afara sunt peste 5 grade , o aprind pe la ora 17.00 , cand in casa sunt 19 grade , si la ora 21.00 temperatura creste la 25 de grade.
                      Este interesant faptul ca pana la 22 de grade temp. urca repede, pana intr-o ora si jumatate de cand ii dau drumul, apoi mai lent.Practic pun pe foc ca intr-o soba doar ca intra mai multe lemne.
                      Tin minte ca anul trecut,consumam cam o roaba de lemne pe zi.Nu stiu sa-ti spun cantitatea in metri steri pentru ca nu am cumparat lemne avand resturi din ce a ramas de la demolarea unor corpuri de casa- grinzi ,leturi scandura garduri ,etc.Mai am inca din ele o buna parte.
                      Totusi anul acesta am cumparat 10 metri steri de carpen.Problema este ca nu-i uscat bine.Totusi acum fac focul cu el.
                      Chestiunea bine de stiut este faptul ca atunci cand faci focul este ideal sa folosesti lemn de esenta moale caci se aprinde repede si temperatura urca repede in calorifere.Anul trecut in 30 de minute apa ajungea la 60 de grade ,iar acum dupa ce am mutat-o departe de casa si am mai adaugat 3 metri de calorifer de 600 inaltime, apa ajunge la 60 de grade in 45-50 minute.
                      Sunt curios daca ma descurc cu lemnele astea toata iarna.Oricum am inceput cu dreptul tinand cont de temperaturile de afara....
                      Pentru orice curiozitate , daca te pot ajuta ,scrie-mi.

                      Numai bine

                      Comentariu

                      • lhousero
                        Incepator
                        • 18.ian.2013
                        • 1

                        #12
                        montarea unei pompe de recirculare pentru un calorifer indepartat

                        Am un corp de cladire usor indepartat casei (15m), unde am montat un calorifer alimentat din sistemul de incalzire a casei prin tevi henco izolate termic bagate in pamant la adancime 1-1.2m. Agentul terimc este produs de catre o centrala murala cu tiraj fortat. Desi am echilibrat termic caloriferele prin robinetii retur din circuitul de unde se ramifica caloriferul indepartat am impresia ca acesta nu se incalzeste suficient. Intrebarea este daca ma ajuta montarea unei pompe de recirculare pe returul circuitului indepartat ( pentru o alimentare mai dinamica cu apa calda ), si daca aceasta pompa de recirculare ar afecta cumva pompa interna a cazanului.

                        Comentariu

                        • constantin57
                          Membru
                          • 11.dec.2005
                          • 194

                          #13
                          Răspuns la: montarea unei pompe de recirculare pentru un calorifer indepartat

                          Postat în original de lhousero
                          Intrebarea este daca ma ajuta montarea unei pompe de recirculare pe returul circuitului indepartat ( pentru o alimentare mai dinamica cu apa calda ), si daca aceasta pompa de recirculare ar afecta cumva pompa interna a cazanului.
                          Parerea mea este sa mai pui o pompa pe tur la iesirea din centrala. Apoi echilibrezi din nou. A doua varianta ar fi sa montezi pompa dar pe tur la plecarea spre caloriferul indepartat. Asta pentru ca eu cred ca pompa merge mai bine cind impinge apa. Cind trage se formeaza cavitatie si pompa merge cu zgomot. Oricum mai asteptati si alte pareri.

                          Comentariu

                          • intransingentul
                            Living Legend
                            • 26.iul.2012
                            • 1008

                            #14
                            Răspuns la: Pompa de circulatie suplimentara

                            Ar trebui sa luati in calcul si pierderile de caldura datorita traseului mare pe care il aveti.
                            Desi pompa pe care vreti sa o montati aditional va va ajuta la ridicarea temperaturi, pierderea datorita traseului nu o va mai putea recupera nimeni.
                            Daca considetati ca merita investitia aceasta doar pt a ridica temperatura caloriferului cu 1-2 grade atunci spor la treaba.
                            Cred ca mai fiabila ar fi fost realizarea circuitului cu o izolatie mai buna si un diametru mai mare.
                            De ce radem de greselile altora? Pentru ca nu sunt ale noastre.

                            Comentariu

                            • Consultant climatizare
                              Moderator
                              • 17.oct.2007
                              • 3639

                              #15
                              Răspuns la: montarea unei pompe de recirculare pentru un calorifer indepartat

                              Postat în original de lhousero
                              Am un corp de cladire usor indepartat casei (15m), unde am montat un calorifer alimentat din sistemul de incalzire a casei prin tevi henco izolate termic bagate in pamant la adancime 1-1.2m. Agentul terimc este produs de catre o centrala murala cu tiraj fortat. Desi am echilibrat termic caloriferele prin robinetii retur din circuitul de unde se ramifica caloriferul indepartat am impresia ca acesta nu se incalzeste suficient. Intrebarea este daca ma ajuta montarea unei pompe de recirculare pe returul circuitului indepartat ( pentru o alimentare mai dinamica cu apa calda ), si daca aceasta pompa de recirculare ar afecta cumva pompa interna a cazanului.
                              Nu va recomand sa montati 2 pompe pentru ca exsita pericolul ca sa functioneze bine. Ar fi bine sa montati o pompa cu o presiune mai mare astfel incat sa fie compensate pierderile de sarcina de pe circuit. Plus ca este posibil ca pierderea de temperatura pe traseu sa fie destul de mare dar asta o sa aflati numai dupa ce veti monta o pompa mai puternica.

                              Comentariu

                              Procesare...