Viteza pompei conteaza?

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • Fulger
    Incepator
    • 16.nov.2009
    • 3

    Viteza pompei conteaza?

    Salutare tuturor. Ma confrunt cu urmatoarea dilema: am o centrala termica Viadrus U 22 C; pe circuit am 2 pompe de circulare: una care pleaca la 60 grade si cealalta care merge non stop. Aceasta pompa are 3 viteze. Mentionez ca meseriasul mi-a lasat-o pe viteza 3. Intrebarea mea este: daca o las pe viteza 1 sau 2, n ar fii logic ca apa sa se incalzeasca mult mai repede decat viteza 3 si automat consum mai mic de lemne? Va multumesc.
    Pe robinetul de reglare a temperaturii la centrala am 2 culori: rosu si alb. De ce? Va multumesc.
    Ultima editare de calin.diaconu; 13.dec.2022, 17:13. Motiv: introducere tag-uri SEO
  • gabitzu8400
    Incepator
    • 16.sep.2009
    • 68

    #2
    e cu gazeificare?
    dc a, atunci pompa pe care o folosesti la by-pass, poate fi utilizata la o treapta inferioara decat cealalta ( e si logic, ca are un circuit mult mai mic decat cea pt. restul casei). Tre' sa fii atent insa la puterea pompei - in sine - pt. ca astea folosite pt.. circuitul de by-pass -sunt de obicei mai mici decat celelate (de circulare agent termic).
    Uite, de exemplu, eu folosesc o pompa de circulare agent termic de 32-5, la treapta 2 (e cea mai mare), iar pt. by-pass una de 24-4 (la treapta 1).
    Ambele sunt marca Grundfoss - cu precizarea ca, fata de alte marci, treptele cresc in putere de la 1 la 2 (sau 3, dc e cazul).
    Ultima editare de calin.diaconu; 13.dec.2022, 17:11. Motiv: corectura ortografie

    Comentariu

    • gabitzu8400
      Incepator
      • 16.sep.2009
      • 68

      #3
      Cat despre modul de functionare a pompei de by-pass, functionarea ei incontinuu e ilogica (din punctul meu de vedere), si contravine principiului pt. care a fost instalata de la bun inceput (cel putin pt. faza in care agentul termic nu are o valoare de peste 65 de grade pe tur).
      eu am legat pompa de by-pass la priza centralei, astfel ca aceasta nu merge decat atat timp cat merge pompa de circulare a apei, cu precizarea ca se mai interpune pe circuit un termostat care o opreste (pe cea de by-pass) atunci cand apa are pe retur valoarea setata pe acest termostat. (eu il tin la 50 de grade) - astfel ca este posibil sa mearga pompa de circulare a apei, dar by-pass -ul sa fie oprit (cand nu e nevoie)

      Comentariu

      • Neluc
        Membru
        • 14.sep.2009
        • 215

        #4
        Despre functionarea pompelor de circulatie si de by-pass s-a tot vorbit si decat sa incepem o noua discutie pe aceasta tema mai bine vedeti postari anterioare.Termostatul de reglaj de la Viadrus este notat in asa fel sa se distinga gradatiile din partea de unde este privit.
        citeste manualul utilizatorului,apoi solicita ajutorul service !!!

        Comentariu

        • ggelu
          Membru marcant
          • 28.apr.2009
          • 394

          #5
          @Nelu: Pai cam asta-i problema : ca s-a discutat pe zeci de topicuri care se chema fiecare cum....le-a denumit useru' cu necazu'. Si astea se intind pe cativa ani ! Cum crezi ca ar putea cineva sa gaseasca o informatie relativ rapid ? Gandeste-te ca omu' scrie atunci cand are o problema ; crezi ca are rabdare sa rasfoiasca toate topicurile care aduc la nume cu ce-l doare pe el ?
          Cred ca mai util ar fi un topic pentru zona asta : incalzire cu lemne ...incepand cu reunirea subiectelor recente.
          Ma scuzi, stiu ca asta nu e treaba ta dar poate ma aude vreun admin.

          Comentariu

          • gabitzu8400
            Incepator
            • 16.sep.2009
            • 68

            #6
            din experienta mea, redusa, ca si "forumist" cred ca ggelu are dreptate; ti se ia sa cauti un subiect anume pe cateva sute de pagini de discutii. iti vine sa lasi totul balta.
            Nu inteleg de ce unii se lezeaza asa tare atunci cand cineva face dom'le o 'greseala" de asta, sa mai intrebe o data ce s-a mai discutat de multe ori pe forum.
            la urma urmei, dc nu vreti sau nu puteti, nu va obliga nimeni sa raspundeti

            Comentariu

            • Neluc
              Membru
              • 14.sep.2009
              • 215

              #7
              Scuzele mele ,domnilor.Sa reluamompa de by-pass functioneaza pana la 50 grade,cazanul ajunge mai repede in temperatura.La 50 grade se opreste pompa de by-pass (comandata de un termostat pe returul cazanului),si porneste pompa de circulatie.Ciclul acesta se repeta pana cand caloriferele nu se mai racesc repede,semn ca s-au incalzit camerele,cazanul sta in temperatura ridicata si o sa functioneze doar pompa de circulatie.Pompele vor functiona pe o treapta de viteza superioara(la viteza mica apa va sta mai mult deasupra flacarii si riscati sa va intre cazanul in supratemperatura)
              citeste manualul utilizatorului,apoi solicita ajutorul service !!!

              Comentariu

              • calin.diaconu
                Administrator
                • 17.mar.2005
                • 417

                #8
                Stimati Forumisti,

                legat de subiectul de interes pompa de recirculare, m-am gândit că nu ar fi rău - pentru cei care nu sunt specialiști - să avem câteva elemente de bază, întrebări - cheie, pe care să le putem parcurge logic, o lectură ușoară, din care putem ulterior realiza un articol pe care-l vom publica în secțiunea dedicată.

                Știu că între dumneavoastră, sunt foarte mulți specialiști din domeniu, care pot aduce o contribuție binevenită și apreciată.

                Vă transmit o propunere (un exemplu de dialog, imaginar) mai jos, și aștept cu interes comentariile voastre!

                Mulțumesc!


                --

                Care este rolul pompei de recirculare?

                R: Pompa de recirculare este utilizată pentru a circula apa caldă de la boilerul la corpurile de încălzire (și nu de iluminat, mulțumim dmih, pentru corectură!) dintr-o casă sau clădire. Acest lucru ajută la reducerea timpului necesar pentru ca apa caldă să ajungă la corpurile de încălzire (= calorifere sau radiatoare), precum și la reducerea cantității de energie utilizată pentru încălzirea apei.

                În ce treaptă ar trebui să meargă pompa de recirculare?

                R: Pompa de recirculare ar trebui să fie setată la cea mai mare treaptă de viteză pentru o eficiență maximă. Acest lucru va asigura că pompa funcționează la viteza optimă și este capabilă să circule apa caldă rapid și eficient.

                Ce tipuri de pompe de recirculare există?

                R: Există mai multe tipuri de pompe de recirculare disponibile, inclusiv pompe centrifuge, pompe cu turbină și pompe volumetrice. Fiecare tip de pompă are propriile sale avantaje și dezavantaje, așa că este important să cercetezi și să selectezi cea mai bună pompă pentru aplicația ta specifică.

                Ce pompă de recirculare am nevoie pentru casa mea?

                R: Tipul de pompă de recirculare de care aveți nevoie pentru casa dvs. va depinde de dimensiunea casei dvs. și de tipul de sistem de apă caldă pe care îl aveți. Cel mai bine este să consultați un profesionist pentru a determina cea mai bună pompă pentru nevoile dumneavoastră.



                ... (și întrebările pot continua) ...
                Ultima editare de calin.diaconu; 13.dec.2022, 23:47. Motiv: Am corectat o greseala de redactare, la observația corectă a forumistului Misiunea Casa - dmih, căruia îi mulțumim!
                www.calindiaconu.com

                Comentariu

                • dmih
                  Membru Marcant
                  • 05.feb.2007
                  • 632

                  #9
                  Primul raspuns e Priceless!!!!!!! Ar trebui sa incerci la iUmor, poate iese ceva de acolo.

                  Am facut snapshot si ma gandesc sa il trimit catre toti electricienii Romani de pe YT sa stie ce au ratat (e clar ca vei modifica postarea).

                  Comentariu


                  • calin.diaconu
                    calin.diaconu comentat
                    Editarea unui comentariu
                    Salut, dmih! Multumesc foarte mult pentru spiritul de observatie - voi corect chiar acum. In loc de ”corpuri de iluminat” voi corecta ”corpuri de încălzire”. Mai mult, pentru a te asigura de buna credință și a lăsa replica ta cu sens, voi păstra textul inițial, înainte de corectură.
                    Sunt de părere că nu trebuie să demonstrăm nimic atunci când știm că avem dreptate, iar singurul lucru normal este de a ne cere scuze.
                    Voi încerca să fiu mai atent, pe viitor.
                    Încă o dată, mulțumim pentru atenție și intervenție! Călin Diaconu
                Procesare...