Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Incalzire prin pardoseala cu agent termic

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • #16
  pentru incalzire prin pardoseala trebuie sa tragi un tub de pex incolacit astfel incit sa ai cam 7-8 metrii de tub pe metru patrat. de aici poti afla ce lungime iti trebuie sa instalezi

  in general, traseele trebuie sa fie distantate la 15 cm in zona interioara si 10-12 cm in zona de margine (linga ferestre sau pereti exteriori)

  la parter trebuie sa faci o izolatie suplimentara, pentru ca sa nu pierzi caldura in podea, la etaj nu mai este absolut necesara aceasta izolatie

  combinarea incalzirii prin pardoseala cu calofirere clasice se face destul de greu, iti trebuie un mixer de apa calda/rece, pentru ca temperatura de lucru in calorifere este mai mare decit in pardoseala.

  peste incalzirea in pardoseala se poate turna o sapa, pentru a crea o masa termica, sau se poate pune chiar si nisip (am vazut chestia asta pe un site DIY din state, unde se faceau niste cadre din lemn, intre care statea tubul de pex, se turna nisip, iar deasupra se monta OSB, si mocheta sau altceva)apoi peste sapa poti pune gresie, chiar si parchet mai subtire, daca pui parchet mai gros poti crea un stat izolator si nu se mai disipa caldura asa usor

  in loc de pex poti folosi si teava de cupru.
  atit la pex cit si la cupru trebuie avut grija ca imbinarile sa fie accesibile, pentru ca in caz de probleme sa nu fi nevoit sa spagi sapa pentru interventii

  incalzirea prin pardoseala merge cel mai bine cu centrala cu condensare, dar poti si cu centrala normala, daca aceasta stie sa lucreze cu temperaturi mai mici pe tur si retur (daca poate face mixarea de apa calda-rece)

  preturi si manopere? asta trebuie cautat pe plan local, fiecare ce gaseste. din ce stiu, pexul e mai ieftin ca pexal, cupru e mai scump. izolarea merge si cu polistiren extrudat, nu e obligatoriu formele speciale, si mai scumpe, care se gasesc in pachetele de incalzire prin pardoseala

  Comentariu


  • #17
   Am fost la o firma care distribuie REHAU! Dupa planuri mi-a iesit ca as avea nevoie de incalzire in pardoseala pe 120mp. In dormitoare si bai nu am pus pe toata suprafata si voi suplimenta cu calorifere!

   Materialele pentru 120mp costa 3500Euro, manopera costa 600euro. In aceste preturi nu este inclusa sapa si polistirenul extrudat, nici partea de automatizare pentru ca la momentul actual caut o centrala in condensatie care sa stie ea ce sa faca!

   Principiul ar fi cam urmatorul : agentul termic trece prin calorifere si apoi trece prin incalzirea in pardoseala ... practic energia cosumata pentru incalzirea pardoselii va fi minima!

   Comentariu


   • #18
    Poate va ginditi ca ar fi mai convenabil sa faci incalzire prin pardoseala invarianta cu cabluri electrice - intr-o revista spunea ca investitia se ridica la aproximativ maxim 1.000.000 / mp - pentru interiorul casei, doar partea de incalzire (fara partea de constructii, sapa , izolatie etc)

    Cred ca este mai simplu de realizat si poate mai ieftina din pdv al investitiei.

    Probabil reglajul este mai facil iar inertia instalatiei este mai mica ( nu implica conducte armaturi etc.

    Se laudau ca instalatia are un consum efectiv de ~20 W/mp
    VYS Blog - 100 % D I Y
    Cel mai bun Blog de constructii si amenajari

    Comentariu


    • #19
     4100/120mp ~ 34Euro / mp ~ 1.23mil / mp!

     Eu presupun ca incalzirea cu gaz ... va consuma mai putin decat curentul(pentru ca voi folosi returul de la calorifere)!
     Din cate se pare atunci cand este f.frig scade presiunea la gaz! Oricum in fiecare camera mi-am montat o priza electrica (mai puternica) in care la nevoie se poate pune un calorifer electric!

     Comentariu


     • #20
      Deci ~ 1.23 mil doar instalatia prin pardoseala

      adauga pret centrala, conducta separata in cazul blocului, etc.

      S-ar parea ca este putin mai scump decat cea electrica.

      Acum fiecare alege ce doreste, dar in partea cealalta cred ca energia electrica este de baza.

      Poate peste citiva ani o sa trecem mai repede peste vechile obiceiuri si ne aliniem la standardele lor. Aceiasi problema este si cu aragazele/cuptoarele electrice.

      Ramane ca timpul sa demostreze care ste directia buna.
      VYS Blog - 100 % D I Y
      Cel mai bun Blog de constructii si amenajari

      Comentariu


      • #21
       Stiu ca afara se foloseste curentul electric!

       20W x 120mp x 24ore x 30 zile x pretul pe kwh (~0.4) ~~ 691.2RON!

       Chiar suna foarte bine!
       Vreau mai multe detalii despre incalzirea electrica in pardoseala!

       Comentariu


       • #22
        nu consuma 20W/mp.
        Singura firma din Romania pe care am gasit-o de comercializeaza astfel de sisteme are in specificatiile tehnice ale covorasului consum intre 100-150W/mp. Deci nu e chiar asa...

        Comentariu


        • #23
         mai ieftin si mai adecvat este incalzirea cu calorifere. eu zic ca sunt bani dati degeaba la incalzirea prin pardoseala( tot caldura se face), si acasa nu vad cu ce ar deranja aparitia caloriferelor in camera. totusi daca faceti incalzire prin pardoseala eu zic ca cel mai bine ar fi sa alegeti folosirea tevilor de cupru- au cea mai mare rezitenta in timp, au ce mai mare putere de degajare.
         va multumesc de raspunsuri.

         Comentariu


         • #24
          Problema consumului la incalzirea prin pardoseala cu electricitate este astfel:

          Pentru interior in functie de marimea camerei si alti factori se aleg sisteme care au o putere instalata intre 50-120 W/mp pentru care consumul efectiv de energie este intre 15-25 W/mp in functie de temperatura dorita...... etc. pentru ca aceasta instalatie nu lucreaza tot timpul bla bla bla...... ca la orice instalatie termostatata.

          Deci a nu se confunda puterea instalata cu cea consumata efectiv, oricum valorile sunt estimative variind in functie de mai multi factori (temperatura dorita, temperatura exterioara, tipul constructiei etc.....)

          Discutam doar principial. O confirmare a valorilor o poate da cineva care are o astfel de instalatie.
          VYS Blog - 100 % D I Y
          Cel mai bun Blog de constructii si amenajari

          Comentariu


          • #25
           corect, mea culpa, n-am fost atent...

           Comentariu


           • #26
            Postat în original de idg
            corect, mea culpa, n-am fost atent...
            Sa nu se mai intimple ca .... te banez.


            Glumesc, sper sa nu te superi , ca am vazut un coleg pe FORUM suparat ca fac unii glume de doi bani.
            VYS Blog - 100 % D I Y
            Cel mai bun Blog de constructii si amenajari

            Comentariu


            • #27
             la pretul pe care l-ati zis se mai adauga si pretul de marire al puterii de curent de la 5 Kw la 10Kw sau chiar 15Kw, depuinde de cat are nevoie.
             eu zic ca este mult mai scump cu incalzire prin curent electric, si ca exploatare si ca montare.
             va multumesc de raspunsuri.

             Comentariu


             • #28
              Postat în original de cuciuch daniel
              la pretul pe care l-ati zis se mai adauga si pretul de marire al puterii de curent de la 5 Kw la 10Kw sau chiar 15Kw, depuinde de cat are nevoie.
              eu zic ca este mult mai scump cu incalzire prin curent electric, si ca exploatare si ca montare.

              Ai dreptate Daniel, oricum data adaugam toate costurile auxiliare o sa ajungem la concluzia ca o lucrare cu cost net de 100 $ (de exemplu) ajunge la 200$ in final.
              Dar asta e viata pe pamant, cit traiesti faci si desfaci. Costuri de exploatare nu vad care ar fi. Ca montare este mai usor pentru ca se vine cu covoarele prefabricate si se fac doar legatrurile iar partea de constructie este aproape identica poate chiar mai putin pretentioasa ca la instalatiile cu apa. Ramane doar compararea cheltuielilor cu investitia initiala inclusiv implicatiilor auxiliare , ca cea la care te-ai referit tu cu marirea puterii instalate de la caz la caz.

              Pina la urma eu cred totusi ca sunt comparabile direfenta fiind de perceptie si mentalitate.
              VYS Blog - 100 % D I Y
              Cel mai bun Blog de constructii si amenajari

              Comentariu


              • #29
               20 W / mp, la 100 mp inseamna 2000W
               dar, deoarece se pune o putere instalata de 50-100 W / mp, poti ajunge la un consum instantaneu de 5000 - 10000 W. asta daca suporta instalatia electrica. acuma depinde de controler, daca stie el sa dea mai incet pe bucatele, si sa nu consume brusc tot odata

               incalzirea electrica e buna daca ai deja casa, si nu mai vrei sa faci modificari majore. si daca e sa ne gindim, electric merge in state, unde pretul la energie oricum e mai mic decit in europa
               oricum, la deranjul care se face, sa scoti parchet, mocheta, apoi sa torni sapa, ori electric ori cu apa tot cam asa de mult deranj

               daca pui insa cu apa ai alt avantaj: poti sa cuplezi o instalatie de incalzire a apei solara, pe care in zilele fara prea mult soare o poti ajuta cu gaz sau chiar si electric

               Comentariu


               • #30
                daca pui insa cu apa ai alt avantaj: poti sa cuplezi o instalatie de incalzire a apei solara, pe care in zilele fara prea mult soare o poti ajuta cu gaz sau chiar si electric
                Nu cred in aceasta varianta alternativa din urmatoarele motive:

                1.Se poate aplica usor doar la case individuale
                2.Costul investitiei este enorm in comparare cu celelalte - dicutam de mii de EURO
                3.Piesele de schimb cred ca sunt foarte scumpe
                4.Necesita asa cum ai spus si tu existenta unei alte surse complementare gaz/electric ceeea ce duce la marirea investitiei.
                VYS Blog - 100 % D I Y
                Cel mai bun Blog de constructii si amenajari

                Comentariu

                Procesare...
                X