Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Incalzire prin pardoseala cu agent termic

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Răspuns la: Incalzire prin pardoseala cu agent termic

  De luat in calcul faptul ca in cazul in care optezi pt o centrala pe lemne, trebuie sa adaugi si un puffer in sistem.
  Pt un imobil de 150 mp(fie si anvelopat mediu), o sursa de 35 kW este f mare.
  DIFERENTA CARE FACE DIFERENTA

  Comentariu


  • Răspuns la: Incalzire prin pardoseala cu agent termic

   La un cazan gen CANDLE merge si fara puffer, este un cazan cu ardere superioara si lenta! bineinteles ca e nevoie de ceva cunostinte in realizarea instalatieei, nu doar de ,,nea Gigel", vecinul care stie sa schimbe robineti!
   Edit: 24kw are trebui sa ajunga, iar daca ai casa izolata, chiar si 20kw. ia una care sa mearga pe carbune, o sa ai o autonomie greu de imaginat!

   Comentariu


   • Răspuns la: Incalzire prin pardoseala cu agent termic

    Apelez la cunostintele voastre poate ma sfatuiti. Am instalatie clasica cu cazan cu gazeificare (fara puffer) si calorifere. Temperatura din centrala spre instalatie, in general, pleaca in jur de 60-65 de grade.
    Traseul este doar la un parter si urmeaza sa racordez la el, in 2 camere, incalzire in pardoseala (probabil undeva la mijlocul traseului o sa ma racordez la tur/retur). Cele 2 camere au aprox 3.5m x 4m iar cine se ocupa de instalatie mi-a spus ca am nevoie de 2 circuite in fiecare camera.

    Ideea e urmatoarea, daca prind gust si imi place, sunt sanse sa ma extind cu incalzirea in pardoseala in toata casa, treptat dupa finante. Daca nu imi place (sau pana am finante), ramane asa, 2 camere cu incalzire in pardoseala si restul cu calorifere.

    Ceea ce vreau eu sa obtin este un control foarte precis al temperaturii care intra in incalzirea in pardoseala. Adica daca vreau sa imi intre la 30 de grade, asa sa mearga din distribuitor.

    Acum intrebarile, sa am si eu habar de ce se va intampla in instalatie:
    - daca e sa iau in considerare ca pentru 1-2 ani folosesc incalzirea in pardoseala doar in cele 2 camere, care ar fi optiunea pentru conectarea la instalatia curenta? Cred ca se numeste distribuitor cel care se monteaza in cutie in perete.
    - daca iau in considereare si restul casei, undeva la 12-14 trasee in final, ce distribuitor ar trebui sa aleg?
    - care e cel mai bun mecanism de a controla temperatura care intra in incalzirea in pardoseala?

    Comentariu


    • Răspuns la: Incalzire prin pardoseala cu agent termic

     Buna ziua, va felicit pentru acest subiect! L.am parcurs oarecum pe diagonala (sunt doar economist) si mi.am facut o imagine f f larga. Ce nu am regasit printre posturile citite si.mi este stict necesar: Care este dimensiunea minima a extrudatului de deasupra placii parterului (pt IP cu randament optim - sunt cam friguroasa de fel), daca dl. constructor a crezut mai mult in economie decat in gradul de confort si a montat sub placa extrudat de 3 cm ? Mentionez ca solutia firmei ce urmeaza a.mi executa instalarea IP este de extrudat 3 cm, pentru a nu.mi modifica inaltimea usilor. Multumesc anticipat celor ce vor acorda atentie intrebarii !!!

     Comentariu


     • Răspuns la: Incalzire prin pardoseala cu agent termic

      Treaba e cat mai gros, cu atat mai mica pierderea. Eu am pus 5 cm sub placa si 10 cm sub sapa.

      Comentariu


      • Salutare tuturor si bine v-am gasit! Ma bucur sa fac parte din aceasta comunitate unde chiar daca o sa incep cu o intrebare sper sa pot fi folositor la randul meu si sa impartasesc din experienta renovarii apoi demolarii casei vechi si constructia uneia noi.
       Casa este parter plus etaj incalzita cu centrala termica, parterul prin pardoseala, etajul cu calorifere. Toate bune si frumoase doar ca instalatorul minune n-a prevazut nici o automatizare intre centrala si pardoseala. Centrala este comandata de termostatul de ambient montat sus si pompa de circulație a pardoselii pleaca in momentul cand primeste semnal de la termostatele de la parter. Ca improvizatie pe moment am mutat termostatul de ambient jos si l-am setat la aceeasi temperatura cu celelalte termostate legate la sistemul de pardoseala.
       Modulul de comanda al actuatoarelor circuitelor din pardoseala este de la Giacomini, Giacoklima PM100P.
       Vreau sa stiu daca acesta poate fi conectat la centrala termica sa-i poata da semnal oprire/pornire in acelasi timp cu pompa de circulatie. In caz ca nu poate fi conectat direct este compatibil cu alte module de comanda ceva de genul Salus PL07?
       Ultima editare de Roqaman; 07.oct.2018, 16:42.

       Comentariu


       • Buna ziua
        Am un sistem de incalzire in pardoseala Vision de la Romstal si am o nelamurire: compatibilitatea intre termostatul(cu PWM) si actuator. Termostatul cupleaza si decupleaza circuitul uneori la intervale foarte mici de 30 sec, dar actuatorul are un timp de reactie de 3 min. si nu poate actiona cum ii transmite termostatul. E normal asaceva?

        Comentariu


        • Este normal.
         Schimba termostatele de pe functia PWM, fiindca nu iti foloseste la nimic.
         DIFERENTA CARE FACE DIFERENTA

         Comentariu


         • Pai ar trebui sa faca, daca le pun sa functioneze normal am fluctuati de temperatura in casa de 3 grade., inertia termica fiind mare.

          Comentariu


          • Daca tu spui ca ar trebui sa faca si sa dreaga....
           Nu eu sunt proiectantul instalatiei tale si nu cunosc detaliile acesteia. Doar ti-am spus ca in cazuri normale, functia PWM nu foloseste la nimic.
           DIFERENTA CARE FACE DIFERENTA

           Comentariu


           • Mentine temperatura mai constanta decat pe modul normal, fara PWN, doar ca de multe ori face cuplari si decuplari degeaba.fara ca actuatorul sa miste ceva

            Comentariu


            • @ SIM07
             Probabil postarea mea vine prea târziu pt tine, dar poate vor avea nevoie alții de informația asta.
             În normativul 1264, care stabilește modul de proiectare al unei instalații IPAT, nu se dau grosimile minime ale stratului izolator de sub șapa cu IPAT, ci se dau rezistențele lui termice minime, astfel:
             • Dacă sub pardoseala cu IPAT se află o altă încăpere încălzită, adică locuită, care are o temperatură interioară de calcul apropiată de cea a camerei cu IPAT analizată, rezistența termică MINIMĂ a stratului izolator termic de sub șapa cu IPAT este 0,75 mpK/W, adică vreo 2,5 cm de polistiren extrudat XPS. Hai să zicem 3 cm dacă folosim polistiren expandat de densitate mai mare, gen EPS 120 sau EPS 150.
             • Dacă sub IPAT se află o altă încăpere, dar neîncălzită, sau încălzită cu intermitență, sau se află direct pământul (deci camera cu IPAT se află la parter sau subsol), atunci R minim recomandat = 1,25 mpK/W. Asta înseamnă 4 cm de XPS sau, hai să zicem, 5 cm de EPS120 sau EPS150. Deci recomandarea meșterilor tăi, de 3 cm extrudat, este sub MINIMUL recomandat de normativ! Dar nu cu mult, ci doar cu 1 cm 😊
             • Dacă sub planșeul cu IPAT se află aerul exterior, ca în cazul unei camere care se află deasupra unui gang de trecere prin/pe sub clădire, sau al unei camere de la etaj care iese înafara celei de sub ea, adică înafara perimetrului locuit al nivelului anterior, R minim = 2 mpK/W. Adică vreo 6,5 cm de XPS, sau 7 cm de EPS 120/150. Dar cum de obicei în astfel de cazuri se izolează termic și la exterior odată cu aplicarea termosistemului clădirii, putem în acest caz să punem mai puțin, eventual 3 cm ca la prima variantă de mai sus.
             De menționat că se precizează că, în cazul în care IPAT-ul are dedesubt direct placa pe pământ, rezistența termică minimă de 1,25 mpK/W ar trebui crescută dacă nivelul pânzei de apă freatică este mai sus (adică mai la suprafață) de 5 metri! Deci, hai să zicem 1,75, sau poate chiar 2 mpK/W. Dacă este așa și în cazul tău, atunci meșterii tăi te-au privat de vreo 2-3 cm de izolație termică sub șapă, nu doar de 1cm! Așa pățești atunci când întrebi DUPĂ, și nu ÎNAINTE…
             Pentru cei care vor să afle ce și cum, și să nu se lase la voia meșterilor economi sau habarniști, le propun AICI un “program” cu care își pot dimensiona singuri instalația de IPAT (pasul, temperatura de tur, ecartul de temperatură între tur și retur, grosimea șapei etc etc), totul conform normativului european 1264!!! Dar este important să aveți sau să vă faceți un calcul serios de necesar termic pentru fiecare încăpere, nu din ăla cu 40-50-60 W/mc, din burtă. Nu de alta, dar 40 W/mc x 2,50 m înălțimea camerei = 100 W/mp, care este limita maximă de căldură pe care o poate asigura un IPAT pentru o zonă de locuit, de staționare!
             Mai multe despre calculele de dimensionare ale unei instalatii de incalzire in pardoseala cu agent termic (IPAT) gasiti AICI. Inclusiv un “program” (fisier tip excel) in care puteti simula diferite variante chiar inainte de a va apuca de lucru, si de a verifica astfel solutiile tehnice care vi se propun.
             Salut, prieteni! Singurul program din portofoliu care nu era facut dupa vreun stas concret, ci după ce au inteles “alții” din acel stas, e...

             Comentariu


             • Bună ziua! Doresc si eu incalzire in pardoseala la casa ce o am in constructie si intrucat doresc sa pastrez cat mai mult din inaltimea camerelor as fi intersat care ar fi cele "SLIM" sisteme daca le pot spune asa. Candva am prins o dicutie despre ceva șapă specială de doar 1 cm insă nu îmi mai aduc aminte de acea sursă. Voi ce recomandări aveți ? Multumesc

              Comentariu


              • Cat spatiu ai disponibil?
               VYS Blog - 100 % D I Y
               Cel mai bun Blog de constructii si amenajari

               Comentariu


               • Noi am montat deja tâmplăria , pe exteriorul zidariei . Am luat in calcul un 10 cm pardoseala , dar in funcție de placa și aliniamentul geamurilor am un interval de 8-10 cm pana la rama inferioară a tâmplăriei . Eu m-am gândit daca as ieși la un 8-9 cm cu tot cu finisaj ar fi destul de Ok

                Comentariu

                Procesare...
                X