Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Incalzire prin pardoseala cu agent termic

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Buna seara, am o nelamurire legata de functionarea unui sistem de incalzire cu o centrala pe gaz, in condensatie, cu calorifere si incalzire in pardoseala. Acum exista un termostat wireless clasic intr-o camera, si conectat la centrala, ce da comanda de pornire-oprire in functie de setari. La grupul de amestec, pompa este destul de performanta, cu posibilitate de selectare a functionarii in functie de presiunea diferentiala, aerisire etc., dar nu exista decat un termostat mecanic cu sonda si o vana cu 3 cai de amestec. Pompa are firele de alimentare la retea 230Vac si atat. Pe capetele tur si retur in distribuitoare sunt doar debitmetre si nu exista alta automatizare. Instalatorul a spus ca pompa va porni/opri in functie de ce-i va spune termostatul, ca se va sincroniza cu centrala. Dar din punctul meu de vedere, fiind firme diferite, fara optiuni de wifi, bluetooth etc., nu vad cum se va sincroniza. Aveti alte idei despre cum va functiona sistemul?
  Ultima editare de mar_banica; 27.aug.2020, 21:41.

  Comentariu


  • Nu am inteles exact cum ai schema. Eu am o situatie similara si am facut o schema de comanda a celor doua termostate printr-un releu.
   Principiul este ca etajul pleaca comandat de termostatul whireles iar parterul are termostat pe cablu. Cand porneste doar termostatul de la parter (pardoseala) se alimenteaza si caloriferele de la etaj daca nu sunt capatele lor termostatate inchise. Cand porneste etajul, parterul nu primeste caldura daca nu a inchis termostatul de la parter.
   O alta schema este cu vana comandata doar pentru etaj dar este o solutie mai scumpa.
   VYS Blog - 100 % D I Y
   Cel mai bun Blog de constructii si amenajari

   Comentariu


   • Am inteles ce zici, deci ai suplimentat cu cateva piese de automatizare, ca sa zic asa. In situatia mea, pompa nu are niciun fel de componenta de comanda, are doar firele de alimentare. In cutia distribuitoarelor este vana de amestec cu sonda de temperatura - termostat mecanic, fara conexiune electrica, si regulatoare de debit pt tevile de incalzire. Eu cred ca nu va functiona deloc automat, si instalatorul a vandut o minciuna - pompa se sincronizeaza cu centrala..??!!! merci

    Comentariu


    • in poza este circuitul de care vorbesc, iar firele ce pleaca din pompa sunt singurele existente in montaj - alimentare 230vac. deci cine va porni aceasta pompa?

     Comentariu


     • Distribuitorul cu grupul de amestec nu au cum sa se sincronizeze singuri. Asa vine kitul, acea pompa are cablurile de alimentare si este normal. De aici mai departe trebuie adaugate elementele necesare de automatizare. Cand spui termostat mecanic este capul termostatat al grupului ce asigura reglajul temperaturii in prdoseala si nu are legatura cu termostatul din camera, ce va comanda pompa de pe distribuitor si centrala.
      VYS Blog - 100 % D I Y
      Cel mai bun Blog de constructii si amenajari

      Comentariu


      • Da, confirm, asa mi s-a parut si mie. Din pacate beneficiarul a platit destul de mult pentru sistem, si are impresia ca este tot ce trebuie. Nenea instalatorul nu a colaborat cu electricianul, sa-i pozeze 2-3 cabluri in plus, si in concluzie a venit, a montat cutia cu ce a putut acolo, si a plecat. Lasa ca se sincronizeaza ele, tu asteapta un pic, ca merge... multumesc pt detalii, o zi buna.

       Comentariu


       • Alte fire nu merg la pompa dar in cutia de deasupra grupului, cea alba, ar tebui sa fie partea de comanda si control.
        VYS Blog - 100 % D I Y
        Cel mai bun Blog de constructii si amenajari

        Comentariu


        • Oare cum trebuie setata valva aceasta pe retur din grup? Complet deschisa, complet inchisa, sau ...?

         Comentariu


         • Din poza pare ca este o vana cu 3 cai, de amestec pentru apa. Se vede ca are deja gradate temperaturile, si probabil in functie de necesarul de caldura, instalatia folosita si alte elemente de reglaj, se poate alege valoarea dorita. De ce este montata pe retur si nu pe tur, poate ne explica un instalator cu experienta.
          Ultima editare de mar_banica; 10.ian.2021, 16:09.

          Comentariu


          • Buna ziua, doresc sa initiez o discutie despre instalatiile de incalzire in pardoseala cu apa, dar folosind placi termice deja configurate si teava multistrat, fara turnarea de sapa peste. Sunt cateva firme ce comercializeaza aceste sisteme, fiind o alternativa pentru renovari sau situatii in care inaltarea cotei sau eventuala sapare nu sunt posibile. Inaltimea placilor este in jur de 2cm, iar apoi se poate remonta parchetul, sau orice alta varianta de gresie, piatra etc. Ce parere aveti? Stiti pe cineva care are asa ceva montat? Cum se comporta fata de sistemul clasic cu sapa?

           Comentariu


           • Va salut! Am și eu o dilema! Am prima treapta de la scara de 19cm. Eu as vrea sa pun eps 120 sau 150 de 10cm și sapa de 5 cm (3 cm peste teava). Dar ce fac cu cei 4cm care raman din scara?

            Comentariu


            • Postat în original de livyu_s Vezi post
             Va salut! Am și eu o dilema! Am prima treapta de la scara de 19cm. Eu as vrea sa pun eps 120 sau 150 de 10cm și sapa de 5 cm (3 cm peste teava). Dar ce fac cu cei 4cm care raman din scara?
             Raman asa, eventual montezi plinta pe ei.
             VYS Blog - 100 % D I Y
             Cel mai bun Blog de constructii si amenajari

             Comentariu

             Procesare...
             X