Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Incalzire prin pardoseala cu agent termic

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • mar_banica
  a răspuns
  Buna ziua, doresc sa initiez o discutie despre instalatiile de incalzire in pardoseala cu apa, dar folosind placi termice deja configurate si teava multistrat, fara turnarea de sapa peste. Sunt cateva firme ce comercializeaza aceste sisteme, fiind o alternativa pentru renovari sau situatii in care inaltarea cotei sau eventuala sapare nu sunt posibile. Inaltimea placilor este in jur de 2cm, iar apoi se poate remonta parchetul, sau orice alta varianta de gresie, piatra etc. Ce parere aveti? Stiti pe cineva care are asa ceva montat? Cum se comporta fata de sistemul clasic cu sapa?

  Lasă un comentariu:


 • mar_banica
  a răspuns
  Din poza pare ca este o vana cu 3 cai, de amestec pentru apa. Se vede ca are deja gradate temperaturile, si probabil in functie de necesarul de caldura, instalatia folosita si alte elemente de reglaj, se poate alege valoarea dorita. De ce este montata pe retur si nu pe tur, poate ne explica un instalator cu experienta.
  Ultima editare de mar_banica; 10.ian.2021, 16:09.

  Lasă un comentariu:


 • coco1382
  a răspuns
  Oare cum trebuie setata valva aceasta pe retur din grup? Complet deschisa, complet inchisa, sau ...?

  Lasă un comentariu:


 • VYS
  a răspuns
  Alte fire nu merg la pompa dar in cutia de deasupra grupului, cea alba, ar tebui sa fie partea de comanda si control.

  Lasă un comentariu:


 • mar_banica
  a răspuns
  Da, confirm, asa mi s-a parut si mie. Din pacate beneficiarul a platit destul de mult pentru sistem, si are impresia ca este tot ce trebuie. Nenea instalatorul nu a colaborat cu electricianul, sa-i pozeze 2-3 cabluri in plus, si in concluzie a venit, a montat cutia cu ce a putut acolo, si a plecat. Lasa ca se sincronizeaza ele, tu asteapta un pic, ca merge... multumesc pt detalii, o zi buna.

  Lasă un comentariu:


 • VYS
  a răspuns
  Distribuitorul cu grupul de amestec nu au cum sa se sincronizeze singuri. Asa vine kitul, acea pompa are cablurile de alimentare si este normal. De aici mai departe trebuie adaugate elementele necesare de automatizare. Cand spui termostat mecanic este capul termostatat al grupului ce asigura reglajul temperaturii in prdoseala si nu are legatura cu termostatul din camera, ce va comanda pompa de pe distribuitor si centrala.

  Lasă un comentariu:


 • mar_banica
  a răspuns
  in poza este circuitul de care vorbesc, iar firele ce pleaca din pompa sunt singurele existente in montaj - alimentare 230vac. deci cine va porni aceasta pompa?

  Lasă un comentariu:


 • mar_banica
  a răspuns
  Am inteles ce zici, deci ai suplimentat cu cateva piese de automatizare, ca sa zic asa. In situatia mea, pompa nu are niciun fel de componenta de comanda, are doar firele de alimentare. In cutia distribuitoarelor este vana de amestec cu sonda de temperatura - termostat mecanic, fara conexiune electrica, si regulatoare de debit pt tevile de incalzire. Eu cred ca nu va functiona deloc automat, si instalatorul a vandut o minciuna - pompa se sincronizeaza cu centrala..??!!! merci

  Lasă un comentariu:


 • VYS
  a răspuns
  Nu am inteles exact cum ai schema. Eu am o situatie similara si am facut o schema de comanda a celor doua termostate printr-un releu.
  Principiul este ca etajul pleaca comandat de termostatul whireles iar parterul are termostat pe cablu. Cand porneste doar termostatul de la parter (pardoseala) se alimenteaza si caloriferele de la etaj daca nu sunt capatele lor termostatate inchise. Cand porneste etajul, parterul nu primeste caldura daca nu a inchis termostatul de la parter.
  O alta schema este cu vana comandata doar pentru etaj dar este o solutie mai scumpa.

  Lasă un comentariu:


 • mar_banica
  a răspuns
  Buna seara, am o nelamurire legata de functionarea unui sistem de incalzire cu o centrala pe gaz, in condensatie, cu calorifere si incalzire in pardoseala. Acum exista un termostat wireless clasic intr-o camera, si conectat la centrala, ce da comanda de pornire-oprire in functie de setari. La grupul de amestec, pompa este destul de performanta, cu posibilitate de selectare a functionarii in functie de presiunea diferentiala, aerisire etc., dar nu exista decat un termostat mecanic cu sonda si o vana cu 3 cai de amestec. Pompa are firele de alimentare la retea 230Vac si atat. Pe capetele tur si retur in distribuitoare sunt doar debitmetre si nu exista alta automatizare. Instalatorul a spus ca pompa va porni/opri in functie de ce-i va spune termostatul, ca se va sincroniza cu centrala. Dar din punctul meu de vedere, fiind firme diferite, fara optiuni de wifi, bluetooth etc., nu vad cum se va sincroniza. Aveti alte idei despre cum va functiona sistemul?
  Ultima editare de mar_banica; 27.aug.2020, 21:41.

  Lasă un comentariu:


 • radu_p
  a răspuns
  Noi am montat deja tâmplăria , pe exteriorul zidariei . Am luat in calcul un 10 cm pardoseala , dar in funcție de placa și aliniamentul geamurilor am un interval de 8-10 cm pana la rama inferioară a tâmplăriei . Eu m-am gândit daca as ieși la un 8-9 cm cu tot cu finisaj ar fi destul de Ok

  Lasă un comentariu:


 • VYS
  a răspuns
  Cat spatiu ai disponibil?

  Lasă un comentariu:


 • radu_p
  a răspuns
  Bună ziua! Doresc si eu incalzire in pardoseala la casa ce o am in constructie si intrucat doresc sa pastrez cat mai mult din inaltimea camerelor as fi intersat care ar fi cele "SLIM" sisteme daca le pot spune asa. Candva am prins o dicutie despre ceva șapă specială de doar 1 cm insă nu îmi mai aduc aminte de acea sursă. Voi ce recomandări aveți ? Multumesc

  Lasă un comentariu:


 • Aurel Grama
  a răspuns
  @ SIM07
  Probabil postarea mea vine prea târziu pt tine, dar poate vor avea nevoie alții de informația asta.
  În normativul 1264, care stabilește modul de proiectare al unei instalații IPAT, nu se dau grosimile minime ale stratului izolator de sub șapa cu IPAT, ci se dau rezistențele lui termice minime, astfel:
  • Dacă sub pardoseala cu IPAT se află o altă încăpere încălzită, adică locuită, care are o temperatură interioară de calcul apropiată de cea a camerei cu IPAT analizată, rezistența termică MINIMĂ a stratului izolator termic de sub șapa cu IPAT este 0,75 mpK/W, adică vreo 2,5 cm de polistiren extrudat XPS. Hai să zicem 3 cm dacă folosim polistiren expandat de densitate mai mare, gen EPS 120 sau EPS 150.
  • Dacă sub IPAT se află o altă încăpere, dar neîncălzită, sau încălzită cu intermitență, sau se află direct pământul (deci camera cu IPAT se află la parter sau subsol), atunci R minim recomandat = 1,25 mpK/W. Asta înseamnă 4 cm de XPS sau, hai să zicem, 5 cm de EPS120 sau EPS150. Deci recomandarea meșterilor tăi, de 3 cm extrudat, este sub MINIMUL recomandat de normativ! Dar nu cu mult, ci doar cu 1 cm 😊
  • Dacă sub planșeul cu IPAT se află aerul exterior, ca în cazul unei camere care se află deasupra unui gang de trecere prin/pe sub clădire, sau al unei camere de la etaj care iese înafara celei de sub ea, adică înafara perimetrului locuit al nivelului anterior, R minim = 2 mpK/W. Adică vreo 6,5 cm de XPS, sau 7 cm de EPS 120/150. Dar cum de obicei în astfel de cazuri se izolează termic și la exterior odată cu aplicarea termosistemului clădirii, putem în acest caz să punem mai puțin, eventual 3 cm ca la prima variantă de mai sus.
  De menționat că se precizează că, în cazul în care IPAT-ul are dedesubt direct placa pe pământ, rezistența termică minimă de 1,25 mpK/W ar trebui crescută dacă nivelul pânzei de apă freatică este mai sus (adică mai la suprafață) de 5 metri! Deci, hai să zicem 1,75, sau poate chiar 2 mpK/W. Dacă este așa și în cazul tău, atunci meșterii tăi te-au privat de vreo 2-3 cm de izolație termică sub șapă, nu doar de 1cm! Așa pățești atunci când întrebi DUPĂ, și nu ÎNAINTE…
  Pentru cei care vor să afle ce și cum, și să nu se lase la voia meșterilor economi sau habarniști, le propun AICI un “program” cu care își pot dimensiona singuri instalația de IPAT (pasul, temperatura de tur, ecartul de temperatură între tur și retur, grosimea șapei etc etc), totul conform normativului european 1264!!! Dar este important să aveți sau să vă faceți un calcul serios de necesar termic pentru fiecare încăpere, nu din ăla cu 40-50-60 W/mc, din burtă. Nu de alta, dar 40 W/mc x 2,50 m înălțimea camerei = 100 W/mp, care este limita maximă de căldură pe care o poate asigura un IPAT pentru o zonă de locuit, de staționare!
  Mai multe despre calculele de dimensionare ale unei instalatii de incalzire in pardoseala cu agent termic (IPAT) gasiti AICI. Inclusiv un “program” (fisier tip excel) in care puteti simula diferite variante chiar inainte de a va apuca de lucru, si de a verifica astfel solutiile tehnice care vi se propun.
  Salut, prieteni! Singurul program din portofoliu care nu era facut dupa vreun stas concret, ci după ce au inteles “alții” din acel stas, e...

  Lasă un comentariu:


 • iulian-s
  a răspuns
  Mentine temperatura mai constanta decat pe modul normal, fara PWN, doar ca de multe ori face cuplari si decuplari degeaba.fara ca actuatorul sa miste ceva

  Lasă un comentariu:

Procesare...
X