Alegerea aparatelor de aer conditionat

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • i96nds
    Membru marcant
    • 03.ian.2006
    • 427

    #31
    Buna !

    Tie iti trebuie un aparat de 12.000 BTU.
    Nu prea recomand unul de 9.000 pentru ca e cam slab. De obicei oricum mai tii usa deschisa si la camera si mai iese frigul spre hol. Chiar si pentru camera de 15mp eu recomand tot 12.000 btu si nu 9.000.

    Un aparat de 12.000 btu face fata la o camera de 35 mp si inaltime 2.5, parca asa era un calcul aproximativ.
    Stefan

    Comentariu

    • i96nds
      Membru marcant
      • 03.ian.2006
      • 427

      #32
      Buna !

      Tie iti trebuie un aparat de 12.000 BTU.
      Nu prea recomand unul de 9.000 pentru ca e cam slab. De obicei oricum mai tii usa deschisa si la camera si mai iese frigul spre hol. Chiar si pentru camera de 15mp eu recomand tot 12.000 btu si nu 9.000.

      Un aparat de 12.000 btu face fata la o camera de 35 mp si inaltime 2.5, parca asa era un calcul aproximativ.


      P.S. Rog un moderator sa stearga al doilea mesaj - problema de conexiune.
      Stefan

      Comentariu

      • Ogoiogo
        Incepator
        • 19.ian.2007
        • 93

        #33
        Re: Calcul pentru alegere aer conditionat

        Spunemi te rog suprafata peretilor exteriori, orientarea lor si acelasi lucru pentru fereastra/ferestre...suprafata si orientare...daca ai draperii si daca intentionezi sa le folosesti evident.

        Sarcina termica maxima pe vest este undeva in jurul orei 17.
        Dupa mine, la prima vedere este suficient un aparat de 9000 Btu(sarcina de racire totala 2.65Kw) pentru o temperatura interioara de 25 grdC si conditii exterioare de 35grdC/40%.
        Daca montezi un aparat prea mare poti sa ai o serie de dezavantaje...debit mare de aer rece ceea ce conduce la curenti de aer reci, porniri/opriri dese(ceea ce duce la uzura rapida a compresorului)...
        Calculul necesarului de frig nu se face dupa suprafata...sau volum...cum multi vanzatori spun
        Trebuie stiut ca un aparat de ventilare cu racire/incalzire (este impropriu spus aparat de aer conditionat) functioneaza mult mai bine la sarcina maxima decat la sarcina minima.

        Comentariu

        • danutlupu
          Incepator
          • 22.nov.2006
          • 51

          #34
          Am o camera de 8 m.p. neizolata termic avand 2 pereti exteriori si un aparat de 12.000 BTU iar vara cand ajung acasa si constat ca in camera am 28 grade (asa caldura se incinge) mi se par insuficienti si acestia 12.000 dar oricum fac fata si in cateva minute fac atmosfera respirabila. 9000 BTU mi se par absolut insuficienti, e ridicol sa-ti montezi asa aparat mic la o camera atat de mare ceva de genul "motor de 500 cm cubi pe masina de 2 tone" Una e sa vorbesti teoretic din calcule si alta din practica, probabil un aparat de 9000 BTU ar merge non stop vara ca sa raceasca cat de cat o mica suprafata din apropierea lui.
          Avand in vedere ca aparatele de aer conditionat au devenit foarte accesibile ca pret eu ti-as recomanda un aparat intre 14000-18000 BTU, e bine sa ai o rezerva de putere si poti gasi oferte la 1500 RON, conteaza cel mai mult compresorul sa fie de firma si sa aiba garantie 3 ani minim.

          Comentariu

          • Ogoiogo
            Incepator
            • 19.ian.2007
            • 93

            #35
            Domnule Danutlupu...inainte gandesti si dupa aceea executi...teoria este baza practicii...
            Proiectez sisteme compelexe de HVAC (heating ventilation air conditioning) de aproximativ 9ani...
            Mi-ar lua foarte mult timp sa va explic ce se intampla cu acumularea caldurii in elementele cu masivitate termica dintr-o incapere.
            Daca vreti sa raciti camera doar seara...in regim de timp scurt...atunci este normal sa vi se para putini cei 12.000 Btu. Dar daca stau sa ma gandesc, dupa cum spuneti ca isi face treaba in cateva minute....nu cred ca sunt putini ce 12.000Btu.
            Pentru un calcul rapid, pentru cladiri de birouri, unde ai suprafata vitrata de cel putin doua ori mai mare decat la un apartament si degajari interne de caldura cu muuuult mai mari decat la un apartament, sarcina de racire se considera 100W/mp. 1Kw=3410Btu.
            Stau la casa si am in fiecare incapere cate un aparat de 7000 Btu...cea mai mica incapere are 16mp si cea mai mare 28 mp....si nu am simtit niciodata nevoia de mai mult frig...toate sunt setate pe 25 grdC.
            Permiteti-mi sa raman la parerea mea ca unul de 9000 Btu ar fi suficient...
            Ar mai fi un amanunt destul de important de spus...aceste aparate sunt in trepte de putere...nu sarcina modulanta...(de tip inverter)...iar cu cat aparatul va fi mai mare cu atat sarcina termica in treapta minima va fi mai mare...si revenim la porniri/opriri dese...Curentul maxim absorbit dupa stiinta mea este la pornire...deci consum mai mare de energie electrica
            Nu uitati ca nici centrala conex nu este dimensionata pentru noaptea de revelion...
            Pana la urma este alegerea fiecaruia...eu nu fac decat sa imi spun punctul de vedere.

            Comentariu

            • danutlupu
              Incepator
              • 22.nov.2006
              • 51

              #36
              Domnule Ogoiogo
              Cred ca oricine vrea sa simta confortul termic intr-un timp cat mai scurt, daca imi este cald cand vin din zapuseala de afara de ce sa astept o ora pana cand devine o atmosfera placuta in casa cand pot sa am confortul necesar in doar cateva minute? Iar diferenta de energie electrica consumata cu pornirile dese (desi se poate regla in mai multe feluri aparatul fara sa porneasca des) cred ca se compenseaza pe deplin cu faptul ca obtin temperatura dorita intr-un timp mai mic fara prea mult zgomot de la functionarea aparatului si fara ca el sa mearga in continuu cu riscul de a-l suprasolicita.
              Si apropo de gandirea asta inginericeasca dinaintea executiei: cineva imi recomanda (tot in genul calculelor prezentate de dumneavoastra) ca o camera de 60 m.p. - 168 m. cubi sa o incalzesc cu 2 radiatoare de otel de 1,4 m fiecare dupa algoritmul ca "pt a incalzi o camera izolata termic sunt necesari 50W/m. cub" deci pt camera mea de 168 de m cubi ar trebui sa folosesc 8400 W pe care ii pot obtine "teoretic" de la 2 radiatoare de otel cu 3 randuri de panouri convectoare (tip 33) de 1400 mm lungime si 600 mm inaltime, radiatoare care dezvolta fiecare cate 4423 W maxim, dupa cum se vede din calcule ar intrece chiar necesarul.
              E la mintea oricui cu putin simt practic cred ca nu se poate incalzi corespunzator intr-o iarna grea o camera de 60 m.p. cu 2 radiatoare de otel a 1,4 m chiar daca ar circula prin ele agent termic la 90 grade la fel cum nu se poate raci o camera de 28 m.p. cu un aparat de aer conditionat de 9000 BTU. Si asta o spun tot din practica, avand la servici un aparat de 12000 BTU care sughite saracu si isi da duhul dar abia abia raceste o parte dintr-o sala de aprox 35 m.p. mergand non stop vara.
              Eu cred ca domnul "auarsene" si oricine dintre noi vrea confort termic si nu calcule pur teoretice care nu se potrivesc cu practica ca astea nu tin de cald iarna si nici de racoare vara, sunt curios cati dintre specialistii din magazin i-ar recomada un aparat de 9000 BTU pt suprafata de 28 m.p.; banui sincer ca nici unul. Si cu Trabantul sau Tico poti merge in concediu la munte 5 persoane teoretic, dar practic v-ati incumeta vreunul? Asa ca domnule "Ogoiogo" eu va doresc succes cu proiecarea sistemelor compelexe de HVAC cu suprafetele vitrate, degajarile interne de caldura si sarcinile de racire si oricum nu vreau sa-mi explicati ce se intampla cu acumularea caldurii in elementele cu masivitate termica dintr-o incapere daca diferenta dintre teorie si practica este asa mare.

              Comentariu

              • Ogoiogo
                Incepator
                • 19.ian.2007
                • 93

                #37
                Cand veti putea face "un calcul teoritic" atunci puteti discuta de diferenta teorie-practica.
                Din fericire am ocazia sa verific o mare parte din calculele mele teoretice...
                Pana una alta...umpleti buzunarele comerciantilor...
                O camera de 60mp se poate incalzi usor cu 8400W...dar nu veti accepta asta pentru ca asta ar insemna sa intelegeti ca ati dat mai multi bani pe radiatoare decat ar fi fost necesar...(asa este...!)...si cand ati ales centrala tot asa ati facut calculul...in acest caz felicitari...!
                Dar ce va spun eu toate astea...instalatiile sunt simple pentru dumneavoastra...doar aveti atata practica...
                Din pacate de cele mai multe ori noi "teoreticienii" trebuie sa indreptam dupa dumneavoastra....instalatii facute "din practica".
                SUCCES!!!

                Comentariu

                • Ogoiogo
                  Incepator
                  • 19.ian.2007
                  • 93

                  #38
                  Postat în original de danutlupu
                  Si asta o spun tot din practica, avand la servici un aparat de 12000 BTU care sughite saracu si isi da duhul dar abia abia raceste o parte dintr-o sala de aprox 35 m.p. mergand non stop vara.
                  .
                  Si credeti domule ca in camera domnului "auarsene" vor fi tot atatia oameni si probabil tot atatea computere ca in biroul dumneavoastra ?
                  Ajustati va rog conditiile...si nu va mai contraziceti in virtutea inertiei...ca nu are rost.

                  Comentariu

                  • Ogoiogo
                    Incepator
                    • 19.ian.2007
                    • 93

                    #39
                    Domnule "auarsene",
                    Eu unul imi cer scuze pentru contradictia mea cu colegul nostru de forum, contradictie care din pacate nu va ajuta.
                    Sa speram ca vor avea si alti colegi pareri despre capacitatea aparatului necesar dumneavoastra pentru a va lamuri.
                    Eu ma opresc aici...am alte lucruri mult mai bune de facut decat sa ma contrazic cu cineva care are ca argumente strict orgoliul personal...si care daca nu ar reactiona in mod reflex poate si-ar da seama ca se contrazice singur...

                    Comentariu

                    • danutlupu
                      Incepator
                      • 22.nov.2006
                      • 51

                      #40
                      Domnule "auarsene" consumul depinde mai multi factori: temperatura exterioara, cea pe care o doriti sa o aveti in camera, timpul cat folositi aparatul, izolatia si materialele folosite la constructia casei, ect. Va pot spune ca folosirea in cazul meu a aparatului de 12000 BTU la o camera de 8 m.p. neizolata, in medie timp de 3 ore zilnic in zilele cu peste 30 grade temperatura exterioara pentru a aduce temperatura interioara la aprox 24 grade aducea un plus pe factura de electricitate din iulie-august 2006 intre 50-80 RON.

                      Domnule Ogoiogo, daca o camera de 60mp izolata termic se poate incalzi usor cu 8400W, atunci o camera normala de apartament neizolata termic de 8 m.p. si 20 m.c. se poate incalzi cu 1500 w, ce se pot obtine teoretic de la un radiator cu 2 randuri de convectoare de 600 mm si 700 mm lungime. Cum vara nu-i ca iarna nici teoria nu-i ca practica, pentru ca nimanui nu-i curge agent termic de 90 grade prin radiatoare ca sa obtina acea putere teoretica de la radiator, asa ca oamenii cu scaun la cap care nu iau in seama calculele pur teoretice, recurg la un radiator de 1000 mm cel putin in loc sa forteze instalatia si centrala cu temperaturi ridicate si nu gresesc cand fac asta. La fel sunt si eu care prefer sa dau ceva bani in plus pentru un radiator mai mare si corect dimensionat (practic zic eu) fata de unele calcule si care sa-mi satisfaca necesarul de caldura in zilele mai friguroase fara sa bag lemne pe foc ca intr-o locomotiva cu riscul de a-mi deteriora toata instalatia sau centrala din cauza ca am ascultat ce au spus "teoreticienii". Iar teoreticienii care repara dupa altii cred ca sunt platiti pentru prestatia lor si nu vad motive de nemultumire, pe cand beneficiarul unei lucrari care sufera de pe urma "teoreticienilor" din cauza subdimensionarii instalatiilor, ramane cu banii dati atat pe lucrare cat si pe proiect iar "expertul" cel mult cu sughiturile de la injuraturi. Eu nu am auzit pe cineva sa se planga ca e prea multa caldura in casa iarna sau ca e prea racoare vara si nu poate reduce capacitatea aparatelor, in schimb oameni care sufereau de frig si aveau calorifere fierbinti dar mici am intalnit destui.
                      La fel, oamnei cu scaun la cap, sunt si cei care isi aleg un aparat de racire a aerului mai mare, nu cred ca va conta asa mult diferenta de pret intre unul de 9000 BTU si unul de 12000 comparativ cu confortul termic oferit iar cu diferenta de energia consumata la porniri........s-o lasam balta.
                      Apopo de sala de 35 m.p. e sala de protocol care nu are decat un calculator si ala cu ecran LCD care nu degaja prea multa caldura. V-as ruga sa aveti amabilitatea de a-mi spune unde ma contrazic.

                      Comentariu

                      • Ogoiogo
                        Incepator
                        • 19.ian.2007
                        • 93

                        #41
                        Permitetimi sa va imbunatatesc vocabularul cu cuvinte de genul :
                        - optimizare,
                        - fiabilitate,
                        - coerenta,
                        - atotstiutor...
                        ...si ar mai fi...invatatile pe acestea...dupa care cautatile in dictionar si poate va insusiti si notiunile lor...dupa care mai vorbim.
                        Sunteti foarte inversunat pe "proiectanti"...sunt constient ca nu toti sunt la fel...insa se pare ca dumneavoastra ii tratati la fel...
                        Iar dumnevoastra stiti atat de multe....incep sa ma simt complexat...oare chiar asa sa fie...?
                        Apropos...

                        Nu uitati ca o sala de protocol....inseamna oameni...care degaja aproximativ 130W...in repaus...acum ca v-ati enervat dumneavoastra probabil degajati mult mai mult...linistitiva...nu face bine la inima...
                        Daca mai aveti echipamente sau ceva de genul asta de cumparat...dati-mi un semn...vi le vand eu...dupa calculul dumneavoastra evident...oricum ies in castig..
                        O seara placuta in continuare

                        Comentariu

                        • danutlupu
                          Incepator
                          • 22.nov.2006
                          • 51

                          #42
                          Daca a optimiza inseamna sa reduci cat de mult cu putinta, atunci sigur capatati din partea mea......numai respect.
                          Poate imi explicati pe acelasi rationament de ce nu se fabrica masini de 20-30 cai putere si de ce majoritatea celor care se vand au intre 100-150 cai putand atinge peste 200 Km/h, folosim toata capacitatea lor in viata cotidiana? Inseamna ca pe toti ne-au pacalit comerciantii astia ticalosi daca nu folosim mai mult de 30% din puterea lor? Eu ma indoiesc ca aveti o masina de 450 cm cubi care ii exploatati la maxim tot timpul. Legatura cu centrala Conex.... nuca in perete; de caldura si aer conditionat ma folosesc constant fara execese sau considerati ca abuzez de un aparat daca obtin un ambiant placut in cateva minute asa cum se intampla cu centrala de telefonie mobila o data pe an?

                          Dumneavoastra vedeti-va de proiectarea instalatiilor si adunati vechime, sau ati adunat mai multe sughituri si va ganditi spre o cariera in vanzari deja? Nu va faceti griji ca am de unde sa-mi cumpar instalatiile, mai bine ganditi-va cum raciti vara camera dumneavoastra de 28 m.p. cu 7000 BTU ca de incalzit iarna am inteles: 25 vecini * 130 W .....cred ca teoretic ar ajunge nu?

                          Comentariu

                          • auarsene
                            Incepator
                            • 27.mar.2006
                            • 11

                            #43
                            Re: Calcul pentru alegere aer conditionat

                            Postat în original de Ogoiogo
                            Spunemi te rog suprafata peretilor exteriori, orientarea lor si acelasi lucru pentru fereastra/ferestre...suprafata si orientare...daca ai draperii si daca intentionezi sa le folosesti evident.

                            Sarcina termica maxima pe vest este undeva in jurul orei 17.
                            Dupa mine, la prima vedere este suficient un aparat de 9000 Btu(sarcina de racire totala 2.65Kw) pentru o temperatura interioara de 25 grdC si conditii exterioare de 35grdC/40%.
                            Daca montezi un aparat prea mare poti sa ai o serie de dezavantaje...debit mare de aer rece ceea ce conduce la curenti de aer reci, porniri/opriri dese(ceea ce duce la uzura rapida a compresorului)...
                            In primul rand va voi raspunde la intrebari: exista un singur perete exterior, de 9mp, orientat spre vest. Ferestrele sunt din geam termopan tricameral cu 2 foi Low-E si au aproximativ 4mp. Nu am draperii, doar jaluzele orizontale metalice albe pe care le inchid tot timpul vara.

                            Va multumesc pentru interesul acordat acestui topic. Imi pare totusi sincer rau ca acest subiect a putut genera o polemica atat de vehementa, care se pare ca a antrenat si sentimente intr-o discutie pe care eu o speram pur tehnica. In plus, eu credeam initial ca e o problema destul de simpla acest calcul, dar se pare ca sunt mult mai multe aspecte de care trebuie tinut cont decat credeam eu initial.
                            Oricum, desi parerile par diametral opuse, am reusit sa desprind cateva idei folositoare in decizia mea. Se pare ca un factor foarte important este si modul cum este sau as dori sa fie folosit aparatul. Domnul "Ogoiogo" mizeaza pe un aparat mai mic dar care sa mearga la sarcina maxima, adica aproape tot timpul, deci care asigura temperatura dorita facand cat mai putine opriri si protejand compresorul. Domnul "danutlupu" opteaza pentru un aparat mai mare, care sa functioneze cat mai putin timp si sa ajunga la temperatura dorita in cel mai scurt timp.
                            Eu sunt o persoana care nu suporta curentul de aer, deci as dori ca aparatul sa functioneze mai mult atunci cand nu sunt in camera, deci cat mai putin timp. Starea mea de confort primeaza in fata uzurii mai accentuate a compresorului, deci cred ca voi folosi aparatul in modul descris de domnul "danutlupu". Totusi, un aparat de 18000BTU mi se pare prea mare si nu il iau in calcul. Fiind o persoana care alege mereu calea de mijloc, inclin spre un aparat de 12000BTU.
                            Oricum, parerile dvs. sunt binevenite in continuare!

                            Comentariu

                            • Ogoiogo
                              Incepator
                              • 19.ian.2007
                              • 93

                              #44
                              Re: Calcul pentru alegere aer conditionat

                              Domnule "aursene",

                              Orice aparat termic...pentru incalzire....pentru racire...are o plaja de putere...de al minim...la maxim.
                              Un aparat mai mic ar merge o perioada din zi la sarcina maxima...nu toata ziua...un aparat mai mare poate sa nici nu fie nevoie sa mearga la sarcina maxima.
                              Eu sunt adeptul unui aparat corect dimensionat tocmai pentru a elimina curentii de aer.
                              Analogia este foarte simpla...sarcina unui aparat tine de diferenta de temperatura intre recirculare si refulare, si debitul de aer.
                              Diferenta de temperatura toate aparatele o au aproximativ aceeasi...pentru ca tine de temperatura de vaporizare a freonului. In concluzie, sarcina termica este dictata de debitul de aer.
                              Aparat mare...debit de aer mai mare...chiar si in sarcina minima.
                              Din calculele mele, rezulta ca ati avea nevoie de o sarcina sensibila maxima de 6500 Btu asta ar insemna o sarcina totala de racire de aproximativ 8800Btu.
                              Eu nu va spun sa va luati un aparat de 9000Btu...sau de 12000 Btu...am spus doar ca mie mi se pare sufiecient cel de 9000 Btu.
                              Domnul "danutlupu" din pacate stie periculos de putine lucruri incat are impresia ca le stie pe toate.
                              Eu ii vorbesc de instalatii si dansul imi vorbeste de masini...
                              Si ca sa fiu si pe intelesul dumnealui...ii voi spune ca degeaba cumperi o masina cu 300 de cai putere daca nu vei folosi niciodata mai mult de 100...
                              Sper sa faceti alegerea buna...

                              Comentariu

                              • tavi_bradu
                                Incepator
                                • 25.ian.2007
                                • 1

                                #45
                                Sunt pentru prima oara pe acest forum si vad ca nimeresc in mijlocul unei polemici vii cu aere de mahala vazand posturile domnului "Ogoiogo"
                                Nu vreau sa accentuez mai mult aceasta controversa dar tin neaparat sa va impartasesc din experienta proprie din care puteti trage fiecare concluziile.
                                In 2000 am terminat casa la rosu si am cerut asistenta unui inginer instalator pentru proiectarea sistemului de alimentare cu apa, canalizare si incalzire, factura pentru proiect fiind una pe masura. Pentru conductele de agent termic ale radiatoarelor am optat pentru pexal care a fost mascat sub tencuiala in tub protector, sincer sa fiu eram foarte bucuros de aspectul estetic al lucrarii prin disparitia tevilor. Am fost insa sceptic la dimensiunea caloriferelor recomandata prin calcul, mi se pareau foarte mici in comparatie cu dimensiunile camerelor, dar am fost linistit de asigurarile specialistului ca nu as avea nevoie de altele mai mari. Am terminat toata lucrarea toamna si m-am mutat impreuna cu familia in ea. De la sosirea sezonului rece am observat ca radiatoarele nu incalzeau suficient camera, dar specialistul a dat vina pe constructia noua care trebuia sa se usuce intr-un timp mai indelungat. Am recurs la calorifere electrice si la aparatul de aer condintionat pus pe incalzire.
                                A venit vara si am fost neplacut surprins sa constat ca sistemul de aer conditionat de 9000 BTU montat la recomandarile aceluiasi specialist nu reuseste sa raceasca salonul de primire de aprox 40 m.p. E drept in 2000 un aparat de aer conditionat costa mai mult decat acum dar daca imi recomanda coret unul mai mare il cumparam pe acela. Am fost atentionat si de cei care mi-au montat aparatul ca nu va face fata incaperii dar.....am ascultat orbeste de proiectul facut de specialist ca doar nu am dat banii degeaba nu? Al doilea an a cedat compresorul de la aparat si a fost schimbat in garantie desi mi s-a atras atentia ca uzura existenta pe piese era pentru uz industrial si nu casnic si puteau foarte usor sa refuze sa-l repare.
                                In 2003 dupa ce m-am lamurit ca radiatoarele sunt prea mici am vrut sa le schimb cu altele mai mari, dar mi s-a explicat ca pentru asta trebuie sa refac aproape toata instalatia si sa distrug rigips-ul de pe pereti, tevile de tur si retur fiind montate in tencuiala peste care era placat rigips. Alta solutie total inestetica ar fi fost sa suplimentez radiatoarele vechi cu altele alimentate din dopurile celor montate deja, solutie la care m-am opus cu desavarsire.
                                In 2005 am vandut casa iar in prezent muncesc la construirea alteia. Va spun cu mana pe inima ca problema cu incalzirea a fost factorul determinant dar am vrut sa beneficiez la noua casa si de avantajul tehnologiilor mai noi.
                                Sunt medic, nu pretind ca am experienta in constructii sau inginerie dar nici nu mai pot accepta ca unii "teoreticieni" cum spunea domnul "danutlupu" sa-si permita sa dea sfaturi din pricina carora pot suferi cei care le pun in aplicare.
                                O remarca pentru domnul "Ogoiogo": cei 9 ani de experienta nu-i suplinesc pe cei 7 de acasa.

                                Comentariu

                                Procesare...