Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Pompe de caldura

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • #76
  Postat în original de Baboo
  C...red ca si depunerile de saruri erau pe masura....


  Sal'tare!
  Abolut corect! Asta-i si motivul pentru care s-a renuntat la metoda. Plus ca pompele mureau definitiv in mai putin de un an ...

  Numai bine,
  DIY

  Comentariu


  • #77
   Re: Pompe de caldura

   Postat în original de Baboo

   Prin comprimare, ca de altfel toate gazele, CO2-ul trece in starea lichida cu cedare de energie.

   Sal'tare!
   Da, dar ca o anomalie, CO2 nu are faza lichida. Este printre putinele (daca nu singurul) gaze sau solide care nu trece prin faza lichida. SOLID si prin sublimare direct GAZ.

   Comentariu


   • #78
    Ceva stie Ambra, dar nu tot.

    In anumite conditii de temperatura si presiune, CO2 gazos sublimeaza in stare solida. De altfel, aceasta proprietate este folosita (din ce am citit) in unele instalatii de racire.

    In alte conditii de temperatura si presiune, CO2 are si faza lichida. Nu o sa incarc forumul cu explicatii inutile pentru majoritatea, cei interesati pot folosi cu incredere motorul de cautare preferat pentru a afla mai multe. Dau doar un link care vorbeste despre existenta CO2 in stare lichida in Romania zilelor noastre:

    http://www.gds.ro/Gorj%20si%20Mehedi...on,+rasturnata

    Ca incheiere pot spune doar atat: de multe ori uitam un amanunt esential: cuvantul "practic". Ca exemplificare, referitor la lichide formularea corecta este ca sunt "practic incompresibile". Adica dupa fizica se pot comprima, doar ca noi in acest moment nu dispunem de o tehnologie care sa si realizeze acest lucru.

    Comentariu


    • #79
     referitor la consum, o pompa de caldura are un factor de putere de maxim 5 ( si asta in conditii ideale ), dar in medie trebuie luat un factor 3,5
     Asta inseamna ca la 1 kw de curent consumat centrala da 3,4 kw de energie termica. Deci pentru a da 44 Kw energie termica iti trebuie cam 12kw energie electrica pa ora.

     mai departe iti faci singur calculele ...

     Eu zic ca da tot iti faci casa acum, pune si un cos de fum ca nu se stie ..

     Comentariu


     • #80
      Postat în original de gogoson
      Eu zic ca da tot iti faci casa acum, pune si un cos de fum ca nu se stie ..
      Casa are cos... prevazuta pt. centrala pe lemne cu gazeificare... dar vreau sa fac o ghidusie
      Am fost la expo construct in Brasov zilele trecute si mi-au facut cu ochiul sistemele cu pompa de caldura. Casa care o fac e pentru vanzare. Nu o sa pun acolo asa ceva, dar m-am gandit sa iau una din centralele pe gaz care le am ( vezi postul http://www.misiuneacasa.ro/forum/vie...r=asc&start=30 ) si sa-l pun in casa in constructie plus, eventual, o centrala pe lemne si aici unde locuiesc sa montez o pompa de caldura si alternativa ramane una pe gaz. Aici nu am posibilitate de montare de centrala pe lemne, plus vor fi probleme estetice cu depozitarea lemnelor (chiar daca ar fi si peleti)

      Comentariu


      • #81
       Postat în original de KATALIN
       poate cineva sa ne spuna principiul de functionare a acestui sistem geotermal?
       pentru partea de principiu de functionare, citeste atent aici
       d-pompecaldura.ro/index.php?item2=0
       cielo2
       va pup pe toti, in special blondele

       Comentariu


       • #82
        Postat în original de flo8200
        Eu am gasit pe cineva care foreaza manual. Ma costa 250.000 metrul si mai trebuie sa platesc sase oameni pe care ii gasesc eu si care trebuie sa invarta masinaria. Forarea se poate face pana la 30m adancime daca nu se da de piatra si intr-o zi se poate realiza un put. Eu am nevoie de 4-5 asemenea puturi in care sa introduc serpentina verticala pentru o pompa de 9 kw care sa incalzeasca un spatiu de 142 mp, casa fiind izolata.
        Deci investitia nu este foarte mare, probabil ca puturile ma vor costa 50 mil. iar pompa mai costa si ea aproximativ 6000 EUR si mai trebuie sa imi pun si ventiloconvectoare. Aici imi este putin teama pentru ca zgomotul produs de acestea sa nu deranjeze pe timpul noptii, mai ales cand incep sa se incarce cu praf paletele ventilatorului.
        Avand in vedere ca pretul la gaze creste si ca mai pot rusii sa ne faca unele surprize, eu cred ca merita aceasta investitie. Avantajul care nu trebuie uitat este si racirea pe timp de vara in toata casa.
        atentie mare, un asemenea put seaca ! mai ales daca doresti sa il folosesti asa de intensiv
        cielo2
        va pup pe toti, in special blondele

        Comentariu


        • #83
         Postat în original de flo8200
         Postat în original de Forte
         Am inteles ca trebuie montat si un filtru special pentru impuritati si calcar! Costa minim 1000euro!
         Acel filtru este in sistemele deschise, adica cand tragi apa dintr-un put si versi in altul. Daca iti faci serpentina in pamant pe orizantala sau verticala nu este nevoie de acel filtru.
         corect, in schimb, la sistemul inchis ai cop mai mic
         studiaza un pic teoria la
         d-pompecaldura.ro/index.php?item2=0
         cielo2
         va pup pe toti, in special blondele

         Comentariu


         • #84
          ro.altermedia.info/stiintatehnologie/introducere-in-energia-geotermala_3077.html

          Exista si la nivel industrial .. numai in romania nu gasesti asa ceva

          Comentariu


          • #85
           Postat în original de dmugurel
           Pompa de caldura este de fapt un frigider cu compresor cu ciclu inversat si are la baza acelasi principiu de functionare (ciclul Carnot) insa in loc sa scoata caldura dintr-o incinta inchisa (frigiderul) si sa o cedeze in mediul exterior face invers , ia caldura din mediul exterior si o introduce intr-o incinta inchisa ( spatiul de incalzit). Acest frigider inversat = pompa de caldura, ca sa functioneze, consuma o energie electrica , pentru compresorul cu freon. Dar sursa principala de energie o constituie mediul inconjurator din care se valorifica diferenta de temperatura dintre mediul ambiant (exterior) si al diferitelor medii (cu temperatura mai ridicata decat a mediului), acestea constituind de fapt surse de energie "gratuite"

           La noi asemenea solutii deabia acum revin in actualitate , cu atat mai mult cu cat in conditiile actuale costurile energetice, privatizarea, cerintele de mediu , etc. in foarte scurt timp , or sa impuna asemenea
           solutii.
           Pompa de caldura nu exclude termoizolatia si nici invers ,ele se completeaza reciproc.
           Furnizeaza in jur de 55 grade deci calculati sistemul de incalzire la o temperatura a agentului termic de 55 grade, chiar daca momentan nu va permiteti sa montati o asemenea pompa.Preturile sigur o sa scada odata cu cererea tot mai mare. Si cand or produce si chinezi la scara mare ... , sa vezi preturi de dumping

           Pentru mai multe informati:
           htt
           Au inceput deja sa produca, au si panouri solare.....si au inceput sa apara si importatori, azi unul, maine altul....
           ratzele se trag din camioane

           Comentariu


           • #86
            Ciclul frigorific

            Foarte, foarte pe scurt si simplist ...
            Pentru imaginea atasata:
            1. compresor
            2. condensator
            3. valva de expansiune
            4. evaporator

            In evaporator (4) circula agent frigorific de joasa presiune a carui temperatura de vaporizare este mai scazuta decit temperatura aerului din incapere. Din acest motiv, in momentul in care bateria evaporatorului este spalata de catre aerul rercirculat in incapere, agentul frigorific din baterie vaporizeaza, folosinde-se de caldura din incinta. Ca rezultat, cedeaza "racire". Prin evaporare, agentul frigorific trece in starea de gaz cu presiune joasa.
            Din evaporator, gazul de joasa presiune este trimis in compresor (1) unde este ... comprimat, rezultind gaz de inalta preisune. Prin ridicarea presiunii creste si temperatura (termodinamica de-a zecea).
            Gazul supraincalzit ajunge apoi in condensator (2) avind o temperatura mult mai ridicata decit cea a mediului prin care trece si, ca urmare, condenseaza, transformindu-se in lichid subracit. de presiune inalta. In acest proces cedeaza spre exterior caldura initial preluata de la interior.
            Lichidul subracit de inalta presiune trece prin vana de expansiune (3), destinzindu-se, devinind astfel lichid rece, de joasa presiune care ajunge iar in evaporator.

            In mod ... popular ... evaporatorul este numit unitate de interior iar condensatorul, unitate de exterior.

            In cazul pompei de caldurara: circuitul, prin intermediul unor vane cu patru cai, este inversat => vaporizarea agentului frigorific avind loc in unitatea de exterior, proces prin care se preia caldura de la mediul exterior pe timp de iarna, iar condensarea se petrece in unitatea de interior, unde se cedeaza respectiva caldura.

            Unitatea de exterior poate fi racita cu aer sau apa. In cazul in care se foloseste apa, aceasta poate proveni de la un turn de racire, de la o sursa geotermala sau dintr-un corp de apa (riu, lac) ... ultima varianta fiind din ce in ce mai atacata de catre protectorii mediului inconjurator; si pe buna dreptate!

            In cazul in care se foloseste racirea cu apa geotermala, sint doua variante uzuale:
            A. apa necesara racirii condensatorului este pompata spre acesta dintr-un put de adincime si deversata apoi in alt put. Atentie: apa preluata din pinza freatica trebuie sa aiba temperatura de minim 8*C daca vrem ca sistemul sa functioneze si-n pompa de caldura.
            B. Apa care raceste condensatorul este intr-o bucla inchisa, ingropata in pamint la primul nivel de temperatura constanta a solului. Atentie: cantitatea de caldura eliberata in sol nu poate depasi 1.75KW pe metru patrat. De asemeni, instalatia trebuie gindita foarte bine si dotata, eventual, cu back-up de incalzire fiindca solul actioneaza ca masa de depozitare a energiei calorice. In concluzie, cantitatea de caldura cedata solului in timpul verii trebuie sa fie egala cu cantitatea de caldura preluata din sol, in timpul iernii. Cum in Ro necesarul de incalzire il depaseste pe cel de racire ... concluzia este evidena.

            Daca nu se tine cont de acest balans energetic, in timp se afecteaza temperatura solului, scade drastic eficienta sistemului, este afectat mediul ...

            Pompele de caldura geotermale dau un raport de 4.5 la 1 intre util si consum. La consumul acesta al compresorului trebuie, insa, adaugat consumul pompelor, si al ventilatorului (ventilatoarelor), ceea ce scade eficienta.
            Sistemele acestea devin rentabile si si eficiente in aplicatii mari, de cladiri pt birouri, apartamente sau in aplicatii industriale. Mai ales ca aici intervine si recuperarea de energie in diferite moduri ... chiar ca n-are rost sa intru in amanunte ...

            Numai bine,
            DIY
            Fișiere atașate

            Comentariu


            • #87
             Postat în original de cielo2

             corect, in schimb, la sistemul inchis ai cop mai mic
             studiaza un pic teoria la
             d-pompecaldura.ro/index.php?item2=0
             Hai sa vorbim romaneste!!! COP = Coefficient of performance; in traducere libera = eficienta.
             Link-ul de mai sus, dupa parerea mea - al unui reprezentant de echipamente, are niste greseli destul de ... COPlesitoare asa ca sper sa-l folositi numai ca informatie generala ...

             Numai bine,
             DIY

             Comentariu


             • #88
              Postat în original de Lord
              http://ro.altermedia.info/stiintatehnologie/introducere-in-energia-geotermala_3077.html

              Exista si la nivel industrial .. numai in romania nu gasesti asa ceva
              Corectura: ba le gasesti daca-ti trebuie!!! De unde ideea ca nu le gasesti la nivel industrial?!?
              In Ro, marii producatori de echipamente au reprezentante bine stabilite. Evident, n-o sa le gasesti in show-room. De obicei inginerii sint cei care includ echipamentele astea-n proiecte si se importa punctual.

              Numai bine,
              DIY

              Comentariu


              • #89
               Postat în original de dan4orto
               ...V-as ruga sa ne dati detalii despre sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura (de unde, cit, cum, etc). Daca nu este prea mult, aceleasi intrebari si despre sistemul pompa geotermala - incalzire pardoseala (ce cit cum de unde). Multumiri.
               Ventilatia cu recuperare de caldura inseamna ca doi curenti de aer, cel de evacuare (de la interior) si cel de aer proaspat (din exterior) schimba caldura sensibila prin intermediul unui schimbator de caldura in contracurent, precum cel din atasament.
               Aerul cald de la interior este trecut printr-o retea de tuburi fine prin peretii carora cedeaza caldura aerului din exterior care spala suprafata exterioara a acestor tuburi preluind respectiva cantitate de caldura ... foarte pe scurt explicat. Evdent, configuratia de mai sus este uns din multe dar prefer sa ma rezum la ea, ca sa se clarifice fenomenul.

               Atit circuitul dinspre interior cit si cel dinspre exterior au ventilatoare de circulare a aerului. Schimbatorul de caldura (prezentat in atasament) + respectivele ventilatoare si automatizari sint montate intr-o carcasa ce are patru conxiuni la tubulatura.
               Nu se poate adopta aceasta solutie decit atunci cind cladirea are un sistem dedicat de ventilatie care deserveste incaperile.

               Eficienta reala este de maxim 85%; un procent considerabil!

               Numai bine,
               DIY
               Fișiere atașate

               Comentariu


               • #90
                Postat în original de DIY
                Postat în original de cielo2

                corect, in schimb, la sistemul inchis ai cop mai mic
                studiaza un pic teoria la
                d-pompecaldura.ro/index.php?item2=0
                Hai sa vorbim romaneste!!! COP = Coefficient of performance; in traducere libera = eficienta.
                Link-ul de mai sus, dupa parerea mea - al unui reprezentant de echipamente, are niste greseli destul de ... COPlesitoare asa ca sper sa-l folositi numai ca informatie generala ...

                Numai bine,
                DIY
                Salut Diy,
                poate ai dreptate, dar din moment ce nu am gasit reclama la vreun produs...ma gindeam ca nu vrea neaparat sa imi propuna "cea mai ieftina soluti" cum se practica pe la noi

                toate bune
                cielo2
                va pup pe toti, in special blondele

                Comentariu

                Procesare...
                X