Pompe de caldura

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • Marin
    Incepator
    • 25.feb.2007
    • 48

    #61
    Imi pare bine ca mai este cel putin o persoana care are aceleasi mod de gandire in problema documentarii inainte de a apela la "specialisti". Fiind in tema asupra unei lucrari poti aprecia munca unui specialist platindu-l corect sau cere nelamuriri acolo unde exista dubii.
    Cat despre domnii ingineri pe care i-am ofensat mai inainte imi cer scuze si nu as vrea sa paraseasca acest topic din cauza mea.
    Totusi, putina flexibilitate in acceptarea unei alte gandiri normale de abordare a specialistilor si nu o incredere "oarba" nu cred ar dauna la nimeni.
    Sanatate si s-auzim de bine.

    Comentariu

    • DIY
      Living Legend
      • 07.sep.2007
      • 1756

      #62
      Postat în original de aereniv
      As vrea sa postez si eu cateva ganduri in sustinerea "nespecialistilor" de pe forum ca d-l Marin si Bigdesign.

      1. Faptul ca in Romania ...plaiurile noastre mioritice...
      Multumesc pentru mesajul de mai sus, mesaj prin care, dupa parerea mea, imi sustii punctul de vedere.

      Imi pare, sincer, rau ca specialistii implicati in lucrarea ta s-au dovedit a fi sub asteptari. Asta nu face decit sa confirme ceea ce am mai spus: legislatia romana, la acest capitol, sta cam prost. Cu prea mare usurinta se pot acorda sau "imprumuta" titulaturi. Din pacate, asta este o problema careia nu-i vad rezolvarea in prea scurt timp.

      Ma bucur, se asemeni, ca forumul a fost mentionat ca una dintre sursele de informatie folosite. Dupa parerea mea, forumul exact acest rol il are: de a pune la dispozitie informatii.
      Multi am postat aici topicuri si raspunsuri cu caracter general, detalii menite sa ajute in luarea unei decizii sau in clarificarea unor probleme. Asta nu inseamna, insa, ca s-ar putea ajunge la rezolvarea tuturor problemelor aici!
      Cu toata durerea de cap pe care specialistii de calitate indoielnica o dau clientilor, tot nu cred ca solutia ideala de proiectare si executie va veni dintr-un dialog pe forum, dialog purtat sub ocrotirea anonimatului ... la urma urmei.
      Fara a se interpreta ca nu-mi pasa de cei ce au avut probleme precum cele prezentate mai sus, nu pot decit sa spun ca situatia este ceva de genul :rau cu rau dar mai rau fara rau ...

      Cu toata iritarea provocata de indemnurile mele repetate de a atrage specialisti in rezolvarea problemelor (a oricaror tipuri de probleme!) voi continua s-o fac si pe mai departe.
      De-a lungul timpului mi-am facut un punct de onoare din a refuza sintagma romaneasca ce spune ca "las' ca merge si-asa" si nu am de gind sa ma schimb acum.

      In plus, ramin la parerea mea ca este inacceptabil sa fie jignita, gratuit, o intreaga clasa socio-profesionala ... la gramada!!!

      Cit depre frustrarea celui care a initiat acest topic ... ei bine, totul pornea de la o alta poveste: aceea a preturilor exagerate, preturi care duc la ideea unui sistem home made.

      In privinta preturilor n-am ce face dar vad ca, inca o data, forumul a ajutat. (Evident, agitatia provocata de vestitele pompe de caldura de numai 3.000$ era nejustificata; am clarificat asta, sper.)
      Asa ca, prin recomandari de la om la om, se va ajunge probabil si la separarea comerciantilor de adevaratii prestatori de serivicii complete.

      Cit despre ideea de a construi sisteme la domiciliu ... am prea mult respect pentru ceea ce am vazut, in repetate rinduri, in mari fabrici de sisteme de aer conditionat ca sa pot macar gindi la vreo varianta alternativa; parere personala evident ...

      Numai bine,
      DIY

      Comentariu

      • Seni
        Living Legend
        • 05.mar.2006
        • 3526

        #63
        Postat în original de aereniv
        Adica am apelat la specialisti. Totul ca la carte. Proiect de arhitectura si rezistenta, proiecte de instalatii, etc. Pentru constructie am incheiat un contract cu o firma. Am angajat diriginte de santier, etc. .
        din cate cunosc, angajarea unui diriginte de santier se face numai in momentul executarii constructiei in regie proprie.....

        Comentariu

        • aereniv
          Membru
          • 27.aug.2006
          • 151

          #64
          Da, d-le DIY, intr-un fel am sustinut si punctul d-voastra de vedere. Dar , va rog sa imi permiteti sa nu fiu de acord cu d-voastra intru-totul. De ex., nu cred ca legislatia sau mai precis starea sa deficitara ar fi singura si cea mai importanta cauza a actualei stari de lucruri in domeniul serviciilor. Legea nu va fi suficienta ca sa ii faca pe oameni responsabili si profesionisti. CAi de ocolire a prevederilor legale se vor gasi intodeauna...

          Atunci cand am vorbit de "iritare" ar fi trebuit sa postez si iconita sau macar ghilimelele pentru ca nici intr-un caz nu mi-as fi permis sa nutresc asemenea sentimente vis a vis de un sfat dat cu buna credinta si in cunostinta de cauza asa cum s-au dovedit majoritatea celor postate de catre membrii cu experienta de pe forum.

          In ce priveste afirmatia d-voastra ca nu puteti accepta jignirile aduse unei intregi categorii/clase socioprofesionale, vreau sa precizez ca nu am intentionat sa aduc jigniri nimanui dar cred in continuare ca la noi profesionistii din orice domeniu constituie exceptia de la regula, iar cei ce dau "tonul" sunt ... nu amatorii, ci NESERIOSII. Ce folos ca avem oameni care stiu cum ar trebui sa faca dar nu o fac pentru ca... "las' ca merge si asa". Si eu fac parte dintr-o categorie profesionala si nu sunt deloc mandru de colegii mei. NU mai am de ceva vreme reactii de genul "nu toti suntem asa". DA, adevarul este ca majoritatea sunt asa cum nu ne place sa recunoastem.

          Pentru d-l Seni,
          Si credeti ca strica o pereche de ochi in plus care va mai si semna ca a verificat anumite lucruri si ca fiecare etapa corespunde proiectelro, etc. M-am gandit ca avand in vedere valoarea investitiei, onorariul unui diriginte de santier care sa fie de "partea mea" pe parcursul executarii constructiei este nesemnificativ in raport cu beneficiile.
          Si uite, ca tot nu-i destul

          Comentariu

          • RaduCA
            Living Legend
            • 09.oct.2005
            • 6452

            #65
            Postat în original de aereniv
            [...] Si uite, ca tot nu-i destul.
            De ce? e prea mult pentru un singur om sau a trecut de partea celorlalti?
            De cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos... şi încă o veste tristă: ieftin, bun şi mult nu există.
            În schimb, există Instalatorul de Iaşi.

            Comentariu

            • aereniv
              Membru
              • 27.aug.2006
              • 151

              #66
              Postat în original de raduca
              Postat în original de aereniv
              [...] Si uite, ca tot nu-i destul.
              De ce? e prea mult pentru un singur om sau a trecut de partea celorlalti?
              Nu, pur si simplu, spuneam ca si lui i-au scapat unele erori ale construcotrului, erori pe care culmea le-am depistat eu.
              Pe de alta parte, trebuie sa recunosc si sa subliniez ca mi-a fost si imi este inca de mare folos. Prefer sa platesc acum si sa impiedic (pe cat este uman posibil) efectuarea unor greseli decat sa cer ulterior firmei sa darame/remedieze/repare sau sa actionez in justitie. Mie mi se pare ca, in special in domeniul constructiilor, oricare ar fi rezultatul actiunilor in justitie, are de pierdut toata lumea si este preferabil sa nu se ajunga acolo.

              Comentariu

              • ambra0
                Membru
                • 18.mar.2007
                • 297

                #67
                Pompe de caldura

                Am o casa in constructie. Este ridicata la rosu. Ma gandesc sa-i fac incalzirea pe o varianta ieftina de utilizare, tinand cont ca pretul gazului a ajuns la valori insuportabile. Am citit despre pompele de caldura. Am vazut ca sunt de mai multe feluri:
                1. Pompa de caldura sol/apa
                2. Sonda de CO2
                3. Pompa de caldura aer/apa
                4. Pompa de caldura apa/apa
                5. Pompa de caldura cu solutie de apa sarata.

                Mentionez ca in gradina nu am suprafata prea mare de desfasurare (150mp)
                Volumul de incalzit 900mc , zona Brasov.

                Stie careva de pe forum care din sistemele existente este mai economic si care s-ar preta la spatiul existent? Ma gandesc ca la apa/apa e nevoie de pompe mai puternice ...( trebuie sa extraga apa din apa freatica) deci consum mai mare de curent

                Comentariu

                • gogoson
                  Membru Marcant
                  • 14.oct.2006
                  • 621

                  #68
                  daca pui la socoteala ca la o pompa de caldura iti trebuie trifazat, eu zic ca pompele de apa sunt floare la ureche

                  Comentariu

                  • ambra0
                    Membru
                    • 18.mar.2007
                    • 297

                    #69
                    Postat în original de gogoson
                    daca pui la socoteala ca la o pompa de caldura iti trebuie trifazat, eu zic ca pompele de apa sunt floare la ureche
                    Nu am inteles. Adica daca am trifazat nu e problema cu pompa de apa? Da am trifazat! dar ... pe specificatia unei pompe de caldura apa-apa scrie de exemplu putere termica 44 kw (minim cat am nevoie) si consum electric pompe si compresor 6kw. Daca e pe ora 24x6x30zile=4200 kw ????
                    La pompa de caldura sol-apa, la 46kw putere termica consum electric numai 4,5kw, dar din pacate nu am spatiul necesar pentru ingroparea tevilor.
                    Intrebarea este aceasta putere de 6kw si respectiv 4,5kw cam la cat se insumeaza pe 24 de ore de functionare?




                    Comentariu

                    • DIY
                      Living Legend
                      • 07.sep.2007
                      • 1756

                      #70
                      Postat în original de "ambra0
                      ...Nu am inteles. Adica daca am trifazat nu e problema cu pompa de apa? Da am trifazat! dar ... pe specificatia unei pompe de caldura apa-apa scrie de exemplu putere termica 44 kw (minim cat am nevoie) si consum electric pompe si compresor 6kw. Daca e pe ora 24x6x30zile=4200 kw ????
                      La pompa de caldura sol-apa, la 46kw putere termica consum electric numai 4,5kw, dar din pacate nu am spatiul necesar pentru ingroparea tevilor.
                      Intrebarea este aceasta putere de 6kw si respectiv 4,5kw cam la cat se insumeaza pe 24 de ore de functionare?
                      Indiferent care-i denumirea lor comerciala sau populara, pompele de caldura sint de patru tipuri: apa-apa, apa-aer, aer-apa si, evident, aer-aer.

                      Cu alte cuvinte, atit cele denumite "sol" cit si cele de adincime sint cam acelasi lucru. Si unele si altele folosesc apa pentru racirea condensatorului: intr-un caz apa +antigel in serpentine (ideal, apa cu antigel intra intr-un schimbator de caldura ca agent primar si agentul secundar este cel care, de fapt, spala condensatorul) iar in celalat apa direct din pinza freatica (si aici as recomanda, daca nu tot un schimbator de caldura, atunci macar un sistem puternic de filtrare si neutralizare).

                      Odata clarificat acest aspect, ramine de vazut care-i eficienta. Raportul de 44KW la 6KW mi se pare exagerat ... parerea mea...
                      In general, pentru a obtine o anumita cantitate de racire/incalzire, se va comsuma curent electric cu: compresorul, pompa de circulare pe circuitul de racire al condensatorului (in cazul in care se monteaza si schimbator de caldura, in afara faptului ca eficienta scade drastic, se mai adauga o pompa; de asemeni, pentru cel de-al doilea caz, statia de filtrare are pierderi mari de sarcina => o pompa cu inaltime de pompare marita), pompa de circulare a agentului de racire/incalzire in casa ... asa , foarte pe scurt.

                      Atit consumul cit si capacitatea sint pe ora de folosire. Nu am eu de unde sti cite ore pe zi functioneaza sistemul (depinde de temperatura exterioara, de setari, s.a.m.d.) dar, intr-o zi de temperaturi extreme functioneaza aproape non-stop.

                      Factori de luat in seama:

                      1. In cazul celor care au tubulatura ingropata in sol nu se pot obtine mai mult de 1.75 KW /mp sol; char si in cazul celor cu tuburi verticale. Adica la atit se calculeaza.

                      2. In cazul celor cu pinza freatica, este FOARTE IMPORTANT sa se obtina echilibru cu mediul: cita caldura se scoate (iarna), tot atita trebuie pusa la loc (vara) deoarece inca nu se cunoaste efectul pe termen lung al unui sistem care duce la dezechilibru termic cu mediul. Din pacate, aceasta din urma cerinta este optionala in Romania. Nu exista, inca, legislatie in acest sens.

                      Numai bine,
                      DIY

                      Comentariu

                      • DIY
                        Living Legend
                        • 07.sep.2007
                        • 1756

                        #71
                        Re: Pompe de caldura

                        Postat în original de ambra0
                        ...2. Sonda de CO2
                        N-am auzit de asa ceva; sau, cel putin, nu de denumire. Despre ce este vorba?

                        Multumesc,
                        DIY

                        Comentariu

                        • ambra0
                          Membru
                          • 18.mar.2007
                          • 297

                          #72
                          Re: Pompe de caldura

                          Postat în original de DIY
                          Postat în original de ambra0
                          ...2. Sonda de CO2
                          N-am auzit de asa ceva; sau, cel putin, nu de denumire. Despre ce este vorba?

                          Multumesc,
                          DIY
                          Buna ziua,
                          Nici eu nu prea stiu multe, dar la impartirea pe categorii, apare acest tip.
                          Scrie asa: "Energia acumulata in sol aduce dioxidul de carbon din sonda la punctul de fierbere. Dioxidul gazos urca si intra in schimbatorul de caldura din capatul superior al sondei.In acest schimbator de caldura, energia preluata din pamant de CO2 este transferata agentului de racire al circuitului pompei de caldura.Acest transfer de energie readuce CO2 in stare lichida, curgand la loc in sonda, unde reincepe ciclul"

                          De fapt acum cand am copiat citatul, am realizat ca este o eroare de fond. Bioxidul de carbon !!! NU ESTE LICHID !!!! El exista in 2 stari - gazos si solid !!! - cel putin pe vremea mea asa se invata la scoala. Poate ca intre timp s-a descoperit si proprietatea lui de a se lichefia
                          Deci revenind, tocmai consumul destul de mare de curent ma sperie. Ei spun ca o pompa de caldura din 100% energia care o da, consuma 20% Asa suna frumos, chiar si in cifre 44Kw-6Kw sau 46kw-4,5kw dar daca merge continu, atunci chiar 4,5kw x cu 24 ore da mult pe zi.
                          Deci sunt curios care este consumul pe 24 ore sau media lunara pe perioada iernii.
                          Cu stima

                          Comentariu

                          • Baboo
                            Living Legend
                            • 09.iul.2006
                            • 1681

                            #73
                            Re: Pompe de caldura

                            Postat în original de ambra0
                            De fapt acum cand am copiat citatul, am realizat ca este o eroare de fond. Bioxidul de carbon !!! NU ESTE LICHID !!!! El exista in 2 stari - gazos si solid !!! - cel putin pe vremea mea asa se invata la scoala. Poate ca intre timp s-a descoperit si proprietatea lui de a se lichefia Cu stima
                            Prin comprimare, ca de altfel toate gazele, CO2-ul trece in starea lichida cu cedare de energie. Prin destindere (deschiderea buteliei de CO2) se obtzine o racire a mediului inconjurator , in spetza a robinetului unde apare ghiatza carbonica. Acest principiu de comprimare-destindere este folosit la frigidere prin comprimarea freonului. Avem in interiorul frigigerului unde se face absorbtzia de caldura prin destindere si spirala de racire din spatele frigiderului, unde se raceste agentul dupa ce este comprimat.
                            Probabil ca acest principiu de comprimare-destindere al bioxidului de carbon este folosit la pompele de caldura, pentru a transporta caldura din adincul pamintului.

                            Sal'tare!
                            E bine sa faci ceea ce stii si sa stii bine ceea ce faci!

                            Comentariu

                            • DIY
                              Living Legend
                              • 07.sep.2007
                              • 1756

                              #74
                              Re: Pompe de caldura

                              Postat în original de ambra0
                              Buna ziua,
                              Nici eu nu prea stiu multe, dar la impartirea pe categorii, apare acest tip.
                              Scrie asa: "Energia acumulata in sol aduce dioxidul de carbon din sonda la punctul de fierbere. Dioxidul gazos urca si intra in schimbatorul de caldura din capatul superior al sondei.In acest schimbator de caldura, energia preluata din pamant de CO2 este transferata agentului de racire al circuitului pompei de caldura.Acest transfer de energie readuce CO2 in stare lichida, curgand la loc in sonda, unde reincepe ciclul"

                              De fapt acum cand am copiat citatul, am realizat ca este o eroare de fond. Bioxidul de carbon !!! NU ESTE LICHID !!!! El exista in 2 stari - gazos si solid !!! - cel putin pe vremea mea asa se invata la scoala. Poate ca intre timp s-a descoperit si proprietatea lui de a se lichefia
                              Deci revenind, tocmai consumul destul de mare de curent ma sperie. Ei spun ca o pompa de caldura din 100% energia care o da, consuma 20% Asa suna frumos, chiar si in cifre 44Kw-6Kw sau 46kw-4,5kw dar daca merge continu, atunci chiar 4,5kw x cu 24 ore da mult pe zi.
                              Deci sunt curios care este consumul pe 24 ore sau media lunara pe perioada iernii.
                              Cu stima
                              Aaaa ... asta .... acum mi-am dat seama la ce se referea. CO2-ul este folosit ca agent de incalzire pe condensatorul pompei de caldura. E foarte eficient fiindca se foloseste circulatia naturala a CO2-ului dar ... asta impune o limita de vreo 4.5 KW / compresor. Oricum, din cite stiam eu, inca este considerata tehnologie experimentala si destulde scumpa (CO2-ul lucreaza la mare presiune). De asemeni, se aplica si celelalte limitari de la pompele de caldura de mai sus.

                              Acum despre consum: toate cifrele, oricit ar fi echipamentul de performant ,sint mari daca nu le raportam in permanenta la capacitate; ca o consolare ...

                              Numai bine,
                              DIY

                              Comentariu

                              • Baboo
                                Living Legend
                                • 09.iul.2006
                                • 1681

                                #75
                                @DIY: M? bucur ca v-am fost de folos!

                                ?n 1984, cind am fost la Felix, hotelul UGSR-ului era incalzit cu ap? termala extrasa de la adincime si era bagata direct in sistemul de incalzire , in calorifere.

                                Era o adevarata desfatare dpdv termic si caloric pe linga mizeria si frigul care exista IN UNELE LOCURI DIN TZARA. Cred ca si depunerile de saruri erau pe masura....


                                Sal'tare!
                                E bine sa faci ceea ce stii si sa stii bine ceea ce faci!

                                Comentariu

                                Procesare...