Boiler electric sau instant electric

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • DIY
    Living Legend
    • 07.sep.2007
    • 1747

    #16
    Postat în original de Arha
    [...] Apa din calorifere nu a inghetat pentru ca am pus antigel. Si pana azi (august) n-am pierdut nici o picatura de apa pe la garnituri.

    Despre eficienta nu comentez.
    Pot sa spun doar ca costurile (la centrala electrica) sunt duble sau triple fata de incalzirea cu gaze.
    De cate ori s-a discutat ideea cu antigel in sistemul de incalzire am fost total impotriva! Contra! In continuare imi mentin acest punct de vedere.
    Antigelul in apa este o gaselnita care, intr-adevar, protejeaza instalatia impotriva inghetului. Eficienta, insa, scade drastic. Consumul de curent electric creste direct proportional. Intrebarea mea ramane: de ce sa cheltuiesti bani cu instalatie, centrala, radiatoare si, ulterior, curent electric (consum marit datorita antigelului) cand se poate merge pe inclazire locala electrica. Asta inseamna mult mai bun control al zonelor, investitie minima, consum direct reportat la necesar, s.a.m.d.
    Numai bine,
    DIY

    Comentariu

    • Arha
      Membru
      • 24.iul.2007
      • 258

      #17
      Cand am cumparat casa era trasa instalatia de calorifere dar nu avea montata centrala.

      Fostul proprietar se incalzea cu un tun de caldura pe motorina si calorifere electrice in fiecare camera (casa nu era si nici nu este permanent locuita). Tunul cu motorina il folosea in living (cam 30-40 mp).

      Pana sa intalez centrala electrica (in zona nu sunt gaze si pentru o centrala pe lemne nu eram pregatit financiar) am stat cateva weekend-uri iarna si m-am incalzit pe acelas sistem, tunul de motorina pentru a incalzi livingul si atmosfera in casa si calorifere electrice in fiecare camera.

      Din pacate nu pot face o comparatie din punct de vedere al costurilor intre cele doua sisteme.
      Caldura in camere a fost aceasi si in cazul centralei si in cazul caloriferelor electrice. Ba as putea spune ca intr-o camera inca folosesc si calorifer electric pentru ca n-am reusit sa echilibrez sistemul si daca dau mai tare caldura din centrala in alte camere nu se poate sta de caldura.

      Probabil ca daca nu aveam deja trasa instalatia de calorifere si montate caloriferele nu investeam in sistem si ma incalzeam in continuare cu calorifere electrice.

      Inca un dezavantaj al centralei electrice in cazul caselor de weekend (mai ales iarna cand apuca sa se raceasca) este ca incalzeste greu casa. In casa mea ca sa ajung de la 10 la 20 grade dureaza cam 8-10 ore. Cu tunul de caldura si caloriferele electrice rezolvam problema in maxim o ora.

      Marele castig al centralei este confortul. De obicei (iarna) ma duc cu o si inainte si dau drumul la centrala si cand revin a doua zi cu familia in casa este placut si cald.

      In acesta iarna am sa las centrala electrica la 10 grade, dar daca consumul va fi nesimtit o voi inchide de tot.

      Daca aveam gaze in zona cu siguranta puneam centrala pe gaze.

      Comentariu

      • bogdanlaurentiu
        Incepator
        • 20.nov.2009
        • 28

        #18
        Ma mir ca se mai discuta inca despre ”eficienta” la incalzirea electrica. Indiferent ca e centrala, calorifer cu ulei, convector sau aeroterma, eficienta e aceeasi: la 1 kWh electricitate ai 1 kWh caldura.
        Singura alternativa relativ convenabila e pompa de caldura aer-aer (adica aer conditionat sistem split invertor), care poate sa-ti dea la -15 grade (exterior) cam 2 kWh caldura pentru 1 kWh electricitate. Se spune ca au factorul COP = 2.
        Atentie, insa: nu toate invertoarele au asemenea performante. De pilda unele modele de Hitachi nu dau, la -15 grade, decat cam 0,5 kWh caldura la 1 kWh electricitate! Fabricantii nu publica de obicei decat datele pentru temperatura exterioara de +7 grade, care nu spun mare lucru. Daikin, Mitsubishi, Toshiba au, conform unor teste independente, un COP de 1,5-2 la -15-20 de grade
        Un aparat de genul asta, la un pret de vreo 4000-5000 RON, poate sa bage doar vreo 2,5-3 kWh caldura cand afara sunt -15 grade. Cele mai puternice sunt mai scumpe si mai zgomotoase. Poti sa cumperi cate unul mic pentru fiecare camera daca iti convine pretul.
        Una peste alta, cu pompa de caldura economisesti cam 50-60% fata de toate sistemele cu rezistenta electrica. Nota: Unitatea interna produce zgomot, fiindca include un ventilator. Iar unitatea externa nu trebuie sa fie acoperita de zapada.
        In ce priveste instantul, e evident mai economicos decat boilerul, care pierde o parte din caldura prin disipare in incapere si vara poate fi chiar neconfortabil din cauza temperaturii. In mod sigur exista instanturi bune, dar trebuie alese corect si de putere suficienta. M-ar interesa ce are de spus un specialist.
        Nu cred ca temperatura apei nu poate fi bine controlata la un instant. Insa probabil ca daca maresti brusc debitul, aparatul nu poate mentine temperatura in primele cateva secunde fiindca are nevoie de timp ca sa reactioneze.

        Comentariu

        • coretweaker
          Membru Marcant
          • 16.iul.2010
          • 890

          #19
          Postat în original de bogdanlaurentiu
          In ce priveste instantul, e evident mai economicos decat boilerul, care pierde o parte din caldura prin disipare in incapere si vara poate fi chiar neconfortabil din cauza temperaturii. In mod sigur exista instanturi bune, dar trebuie alese corect si de putere suficienta. M-ar interesa ce are de spus un specialist.
          Exista boilere imbracate (din fabricatie) intr-un strat de vreo 10 cm grosime de material izolator asemanator ca aspect polistirenului extrudat. Intr-un astfel de boiler incalzesti apa si ramane la aproape aceeasi temperatura aproximativ doua zile, deci pierderi nule. Singura problema ar fi ca nu stiu daca in Romania poti sa gasesti asa ceva.

          Comentariu

          • nyknyk
            Incepator
            • 25.ian.2009
            • 77

            #20
            Postat în original de hersorin
            Sa dau mai multe date despre ce vreau eu sa fac.
            Casa este cu doua nivele de cite 60 mp, caramida Porotherm de 25 cm si urmeaza sa o izolez cu o izolatie de minim 15 cm.
            Locuiesc ocazional nu pe tot timpul anului.
            Sus la mansarda am doua dormitoare si o baie cu cada, jos salon bucatarie si o baie cu dus.
            Am curent Trifazat tras , gaz inca nu am tras si nici nu stiu daca voi trage.
            As vrea sa am apa calda de o baie sau un dus si pentru bucatarie.
            Pentru incalzit casa pe timp de iarna inca nu m-am gindit nici nu am stat niciodata acolo.
            Deci pentru ce am eu nevoie ce imi puteti recomanda , un instant de apa calda , un boiler electric sau poate o centrala electrica care ar putea sa incalzeasca iarna si citeva calorifere?
            Astept ideile dumneavoastra , multumesc.
            1. pentru preparera apa calda menajera poti folosi instantul din imaginea atasata ( eu am asa ceva si sunt multumit, dar functioneaza numai pentru dus si bucatarie)
            2. pentru incalzire pe timp de iarna folosesc in living o soba semineu pe lemne, iar pentru mansarda numai atunci cand se aglomereaza (invitati) folosesc radiatoare electrice.

            3. pentru vasul de toaleta (si pentru toate sifoanele existente in casa) poti se folosesti lichid pentru spalare parbrize pentru iarna - pui in vaul de toaleta 2 l si nu vei avea nici un fel de problema, bineinteles atunci cand nu mai folosesti toaleta ,cand pleci din localitate. ( eu am construit WC-ul in curte (deci excus incalzire) si nu am avut probleme de inghet )
            I-ti spun aceste lucruri din dorinta de a impartasii din experienta mea cu astfel de probleme.

            Si eu tot ocazional folosesc casuta de la tara .

            Sper sa-ti fie de folos informatiile
            Fișiere Atașate

            Comentariu

            • nyknyk
              Incepator
              • 25.ian.2009
              • 77

              #21
              .... nu stiu de ce dar nu am putut sa atasez si celelalte poze !!
              Fișiere Atașate

              Comentariu

              • costi_8
                Incepator
                • 10.mar.2010
                • 16

                #22
                instant

                Eu recomand un instant fata de boiler. Folosesc unu - Bosh care merge pe gaz si debitul de apa(fara curent)= 1100 ron- este foarte bun, ai apa calda non stop si iti poti regla temperatura si debitul de apa. Dar momentan am o problema de care nu am reusit sa scap : odata cu temperaturile scazute a inghetat apa in el datorita frigului care vine pe cosul de evacuare. S-a mai lovit cineva de problema asta ?

                Comentariu

                • Consultant climatizare
                  Moderator
                  • 17.oct.2007
                  • 3606

                  #23
                  Intradevar cu ajutorul unui instant performant veti face economie de energie deorece veti incalzi strict cantitatea de apa pe care o consumati. In schimb un boiler electric are avantajul ca va asigura ceva mai mult confort datorita temperaturii constante a apei pe care o ofera.

                  Comentariu

                  • marcolino
                    Incepator
                    • 21.iun.2008
                    • 59

                    #24
                    .

                    eu am un boiler 120l calypso parca de la ferroli care consuma in draci. l-am pus 24 ore pe priza cu masurare, pt ca nu intelegeam de ce am un consum asa de mare la curent. rezultatul: 26 kw consumati in 24 ore.

                    asa consuma toate sau al meu e mai hraparet? oricum e iarna si merge si pe centrala cu lemne, dar la primavara, nu stiu ce o sa fac.
                    am platit regularizarea la curent 14 mil din cauza lui. mai puneam ceva si imi luam panou solar

                    Comentariu

                    • coretweaker
                      Membru Marcant
                      • 16.iul.2010
                      • 890

                      #25
                      Re: .

                      Postat în original de marcolino
                      eu am un boiler 120l calypso parca de la ferroli care consuma in draci. l-am pus 24 ore pe priza cu masurare, pt ca nu intelegeam de ce am un consum asa de mare la curent. rezultatul: 26 kw consumati in 24 ore.
                      asa consuma toate sau al meu e mai hraparet? oricum e iarna si merge si pe centrala cu lemne, dar la primavara, nu stiu ce o sa fac.
                      am platit regularizarea la curent 14 mil din cauza lui. mai puneam ceva si imi luam panou solar
                      La rezistentele electrice nu se poate vorbi de randament, fiindca tot curentul consumat este transformat in caldura. Daca un boiler (care nu este defect) consuma mult curent exista doar doua cauze: ori se consuma multa apa calda si din cauza asta rezistenta merge tot timpul incercand sa incalzearca apa rece care intra in boiler, ori boilerul nu are o izolatie corespunzatoare si locul unde este montat este destul de racoros, si deci are pierderi mari de caldura.
                      Alta problema ar putea fi cu termostatul, care nu decupleaza la temperatura la care este setat cea ce face sa creasca presiunea in boiler si poate duce la accidente. Mai este ceva la care ma gandesc, dar nu stiu cum se comporta boilerul (d.p.d.v. al consumului de curent) in situatia asta: depuneri de calcar pe rezistenta ceea ce duce la supraincalzirea rezistentei si in final la arderea acesteia.

                      Comentariu

                      • marcolino
                        Incepator
                        • 21.iun.2008
                        • 59

                        #26
                        boilerul e nou deci nu are de unde depunderi (teoretic). am observat o chestie. daca dau drumul putin la apa calda , el declanseaza pe incalzire, si chiar daca eu am consumat 1L apa, el incalzeste aprox 30 minute.
                        consum apa:
                        dusuri pe zi :2(si in general folosesc apa mai rece -combinare). ceva vase spalate pe-acolo si cam atat.

                        oricum consumul de curent este exagerat. trebuie sa ma orientez catre un panou solar, si pe el sa il folosesc pt acumulare de la panou solar.
                        cred ca se poate. n-o fi prea mic 120l?

                        Comentariu

                        • Mircea_G
                          Living Legend
                          • 14.ian.2007
                          • 12339

                          #27
                          Postat în original de marcolino
                          boilerul e nou deci nu are de unde depunderi (teoretic). am observat o chestie. daca dau drumul putin la apa calda , el declanseaza pe incalzire, si chiar daca eu am consumat 1L apa, el incalzeste aprox 30 minute.
                          consum apa:
                          Colegul -coretweaker- v-a dat citeva indicatii utile.
                          Consumul de care vorbiti dvs , este mare . Ar trebui sa puneti in aplicare ce v-a spus , adica sa supraizolati boilerul , conductele , chiar si conducta de apa rece trebuie izolata .
                          In legatura cu exploatarea lui .
                          Nu este economic sa aveti temperatura mare in el si apoi sa combinati apa .
                          Folositi aeratoare care sa va asigure reducerea de debit , atit la apa bateriilor cit si la furtunul de dus . Se va reduce consumul de apa , implicit de energie. Cu mult !
                          Supraizolind boilerul si conductele , micsorind temperatura , folosind aeratoare calibrate , puteti sa scadeti lejer consumul la MAI PUTIN DE JUMATATE fata de cit aveti acum .
                          La un consum mare sau mic mai contribuie si distanta la care amplasat fata de punctele de consum .
                          Ar fi interesant de vazut si cum este montat , in special la alimentarea cu apa rece . Poate faceti o poza .
                          Instalatii verificari-revizii gaze

                          Comentariu

                          • coretweaker
                            Membru Marcant
                            • 16.iul.2010
                            • 890

                            #28
                            Postat în original de marcolino
                            boilerul e nou deci nu are de unde depunderi (teoretic). am observat o chestie. daca dau drumul putin la apa calda , el declanseaza pe incalzire, si chiar daca eu am consumat 1L apa, el incalzeste aprox 30 minute.
                            S-ar putea sa mai fie ceva si inclin sa cred ca asta este buba... boilerul are o problema grava de constructie... senzorul de temperatura este amplasat in imediata vecinatate a tevii de admisie (apa rece) si in felul acesta chiar si pentru cantitati foarte mici de apa consumata, rezistenta sa porneasca fara rost.

                            Este destul de nepractic dar poti incerca sa opresti bolerul de fiecare data dupa ce s-a incalzit apa in el si sa-l repornesti numai dupa ce nu mai este deloc apa calda.

                            Comentariu

                            • claudiuco
                              Incepator
                              • 30.aug.2011
                              • 1

                              #29
                              instant trifazat

                              Salutare,

                              Am o casa, nu am gaz.
                              Am incalzire electrica in pardoseala si va spun ca sunt foarte multumit, foarte confortabil.
                              Am insa o problema cu incalzirea apei calde menajere. Am avut panouri solare si am ajuns la concluzia ca nu merita. La cat costa investitia, costuri de intretinere, consum electric al pompelor de recirculare ... ajungi sa-ti recuperezi banii investiti poate in 15 ani daca nu mai mult.
                              Am citit si eu cate ceva si inclin spre un instant electric trifazat ... ceva bun de peste 10kw.
                              Ma poate ajuta cineva cu informatii? Foloseste cineva sau unde gasesc si ma pot informa?

                              Comentariu

                              • body76
                                Membru
                                • 18.nov.2008
                                • 179

                                #30
                                Eu recomand acumularea de orice fel. Sa va spun si de ce.
                                De un an detin un incalzitor cu pompa de caldura de la Ariston. De fapt este un boiler trivalent de 250 de litri cu o izolatie de 50 de mm din poliuretan. Principala sursa de caldura a lui este pompa de caldura care la un consum de 0,9 kw/h da o putere termica de 2,7 kw (la o temperatura de ambientala de 15 grade) A doua sursa de caldura este rezistenta electrica de 1,5 kw, iar a treia o serpentina solara la care se poate lega si o centrala termica (nu am folosit-o pana acum)
                                De-a lungul anului, mai precis de la 1 dec 2010 pana in acest moment a consumat 1730 kw. Asta inseamna o medie de 4,7 kw pe zi.
                                Credeti ca un instant poate sa ajunga la aceasta medie? Vara e posibil insa iarna cand temperatura apei reci la intrare este de 2 grade ma indoiesc.
                                Si mai este un aspect. Putem folosi apa calda la baie si bucatarie concomitent. Este adevarat ca avem aeratoare la chiuvete si al dus.

                                Comentariu

                                Procesare...