Instalare si exploatare centrala electrica

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • mnemos
    Incepator
    • 27.mai.2007
    • 17

    #91
    In primul rand tin sa multumesc tuturor membrilor forumului, am aflat printr-o lectura riguroasa destul de multe informatii incat sa-mi fac o idee despre ce am de facutr in noua mea casa. Acuma, as avea nevoie de putin ajutor. Am o casa nefinisata inca, si sunt la momentul deciziilor. Constructia este o casuta de aproximativ 70 mp, construita bin BCA, si intentionez sa montez un termosistem. Ce fac insa cu caldura? Am nevoie de o centrala si de niste calorifere, si as dori un sistem electric, in primul rand datorita sigurantei in exploatare. cea mai mare camera este livingul, ce are cam 30 mp, o camera de 15 mp una de 10 mp, o baie micuta de aprox6-7 mp si o bucatarie deschisa in living. Ce ma sfatuiti, la nivel de dimensiuni radiatoare, putere centrala, etc. Presupun ca nu o sa scap de trifazic, nu?
    Daca este, este. Daca nu este, nu este. Asta este. Care este! - Citat din almanahe.

    Comentariu

    • anduvirgil
      Membru Marcant
      • 25.feb.2006
      • 527

      #92
      salut.

      cu siguranta nu o sa scapati de trifazat.

      pentru alegerea centralei, configuratia instalatiei si tipul caloriferelor, cred ca ar trebui sa luati legatura cu o firma specializata in instalatii termice, ei fiind in masura sa va puna la dispozitie toate datele necesare in functie de dorintele dumneavoastra.
      anda panda din ...

      Comentariu

      • termoadi
        Membru Marcant
        • 21.ian.2007
        • 984

        #93
        Haideti sa incercam sa stabilim daca pentru un spatiu dat de ''n ''mp este mai economic sa folosim ct electrica sau simple convectoare dotate cu crono sau termostate de ambient.In prezent la anumite lucrari am intalnit varianta a doua ,bineinteles ca si instalatia electrica se dimensioneaza corespunzator ,convectoarele avand circuite separate si neexistand stechere introduse in prize cum suntem noi obisnuiti,montajul acestora fiind fix . domnilor, astept discutii...
        O instalatie termica nu incepe si nu se termina cu doua tevi spre radiator

        Comentariu

        • mnemos
          Incepator
          • 27.mai.2007
          • 17

          #94
          Multam de raspuns. Evident ca voi apela la o astfel de companie. Intrebarea mea era indreptata mai mult catre ce sa ma astept de la un astfel de specialist, la ce sa fiu atent, pentru ca sunt si multi specialisti nu chiar asa... specialisti. Eu sunt specialist IT si va inchipuiti cu ce ma confrunt in ceea ce priveste persoanele inteligente care, ca orice roman se pricep la toate. In ceea ce priveste convectoarele, prefer un sistem bazat pe o centrala, pentru ca din punctul meu de vedere este mai eficient in timp, imi permite o mai mare flexibilitate pe mai departe, deoarece intentionez sa introduc mai tarziu un sistem bazat pe o tehnologie solara, ce va preincalzi agentul termic.
          Daca este, este. Daca nu este, nu este. Asta este. Care este! - Citat din almanahe.

          Comentariu

          • anduvirgil
            Membru Marcant
            • 25.feb.2006
            • 527

            #95
            salut.

            destul de interesanta folosirea convectoarelor in locul unei centrale electrice si calorifere

            cred ca un sistem de incalzire clasic de centrala+calorifere este mai eficient decat utilizarea convectoarelor (chiar daca acestea sunt legate la un cronotermostat)

            cred ca energia consumata la incalzirea apei la 90grC si utilizarea ei la incalzire pana la 70grC este mai putina decat cea folosita la incalzirea cu convectoare
            anda panda din ...

            Comentariu

            • grozamihai
              Incepator
              • 25.mai.2007
              • 5

              #96
              si eu sunt pus pe gandire la folosirea doar a electricitatii in casa
              adica centrala, boiler, plita electrica
              am fost astazi la provalcon (agent vanzari fata frumoasa bruneta si atata a scos niste harti care aveau un studiu dea lor ,curentul scump, alte detali mai bine cumparati aceasta centrala gaz ca avem oferta, era frumoasa si bruneta)
              tot astazi romstal (agent vanzar o doamna 40-45 de ani detalii tehnice bine fondate centrala de 12kw are trei trepte 6 9 12 dar nu trebuie sa mearga neaparat la 12kw numa chiar in situati de -20 grade celsius afara si sa ai 20 grade in casa la care centrala merge in jur la 5-6 ore din 24 ,curentul nu chiar asa de scump,cred ca nu aveau oferta la centrale gaz, in schimb centrala termica gaz cu cazan de cupru 2900 ron
              si in cele din urma protherm unde ma informeaza un domn inginer vanzari detali tehnice complecte asa cred eu(nu sunt din domeniu) imi cere suprafata casei inaltimea gradul de izolare imi socoteste ca am nevoie de cca 8,5kw adica ma incadrez la centrala de 9kw "dar ar fi mai bine sa luati una de 12kw numai ca aveti nevoie de trifazat (am trifazat am raspuns) centrala+boi e apa calada adica 1500w la 80litri 2700 ron
              ma tot gandesc daca acuma 1mcub gaz este undeva la 1 ron cu tva inclus( la care sa anuntat o majorare de 35% pina in septembrie si parca 60% pina in aprile)si 1 kwh este 0.36 cu tva inclus care este mai rentabil gazul care depindem de rusi sau cat de cit curentul care se produce in tara
              daca poate cineva sa imi spuna cam ce consum are de gaz o avut pe zi la o casa de cca 75mp p+mansarda
              deci eu am o casa de 40mp la parter (am si demisol dar face parte din alt patrimoniu adica a parintilor) si cam 30mp mansarda casa este din lemn tencuita pe exterior iar in interior o captusec cu rigips unde precis o sa mai folosesc vata ca suntinca la inceputul constructiei(renovarii,separeare de ai mei)la mansarada am sa pun intre onduline si rigips (scandura folie vata minerala de 10 inca o folie)
              pret de separare curent trifazic 60mil pentru monofazic cam 55 cu toate materialele care a spus electricianul
              separare gaz cam nu stiu inca dar cred ca si ala acolo bate
              sper sa mai gasesc raspunsuri de la voi
              multumesc anticipat

              Comentariu

              • termoadi
                Membru Marcant
                • 21.ian.2007
                • 984

                #97
                Da , pareri diferite...
                Boiler electric ...atentie ti se lungeste gatul pana se incalzeste apa ,circa 5-7 ore si daca umpli o cada ...gata
                este o solutie ieftina, bunicica dar sa nu cereti prea mult
                incercati o ''solara '',merita investitia va garantez
                despre incalzire...no coment ce ne rezerva viitorul ? nu stim insa sigur ne indreptam catre energia electrica
                poate totusi mai scad preturile la pompele de caldura ca totusi nu sunt ''nave spatiale'',tot cateva ''table'' au
                O instalatie termica nu incepe si nu se termina cu doua tevi spre radiator

                Comentariu

                • cismaru dumitru
                  Incepator
                  • 14.aug.2006
                  • 22

                  #98
                  va multumesc pt dezbaterile legate in legatura cu acest subiect. constat ca sint foarte multi interesati de un mod de incalzire cit mai eficient. in zona mea nu sint gaze si chiar de ar fi ramin reticent la acest mod de centrala(ginditi-va ca daca scot din calcul bransamentul strazii la care trebuie sa platesc cota parte, de la strada pina la casa mai am 90 m. ceea ce inseamna cheltuieli fabuloase). deci, renunt.
                  centrala pe lemne inseamna pret de achizitie mai mare fata de electrica, plus inconveninte cu depozitarea, taiatul, cenusa... deci, nu.
                  electricul ramine in calcul. in aceasta iarna am folosit radiator electric, convector electric, convector ceramic. concluziile sint ca toate variantele au consum mare si randament slab, si cred ca este mai rentabil sa ai un singur consumator decit trei. nu cred ca o centrala termica poate consuma mai mult ca cele trei sisteme a caror putere este de 2000, 1500, 1500w. chiar acum am facut termoizolatia la casa, deci pt iarna viitoare va trebui sa fiu complet pregatit. cum va spuneam, m-am hotarit. CENTRALA TERMICA. ramine doar sa ma hotarasc ce aleg. pt aceasta va rog sa ma ajutati cei care aveti montate asemenea centrale si sa-mi impartasiti mie si celorlati colegi din experienta voastra . va multumesc.

                  Comentariu

                  • anduvirgil
                    Membru Marcant
                    • 25.feb.2006
                    • 527

                    #99
                    ce consum lunar de energie ai avut
                    anda panda din ...

                    Comentariu

                    • myshyk
                      Incepator
                      • 27.mai.2007
                      • 19

                      consumuri

                      sunt mai nou pe aici prin zona, am citit tot ce s-a scris despre centrale termice. Ce pot sa va spun e ca la o casa de 90 mp. caramida+boltari, izolatie foarte proasta, incalzire cu centrala pe gaz, pe timp de iarna consumul maxim lunar ajungea sa coste 600-700 RON la o temperatura medie in toate incaperile de 19-20 de grade. E un consum mare cu multe pierderi,si cheltuieli mari.Asa ca pentru cheltuieli cat mai scazute, in primul rand trebuie facute izolatii de cat mai buna calitate.Prin izolare cu polistiren de 5cm grosime, au scazut cheltuielile la max. 350 RON pe luna. E adevarat ca am avut si o iarna mai blanda, dar si temperatura medie in camere a crescut la 20-22 de grade.Oricum, la costuri comparabile, e de preferat cazanul termic electric, care nu da rateuri din cauza presiunii scazute la scaderea temperaturii ext.(creste consumul intr-un mod de-a dreptul 'josnic's-ar putea spune)sau a calitatii slabe a gazului furnizat, (care n-are nici o legatura cu calculul teoretic al randamentului)
                      mintile ilustre discuta idei,inteligentele medii discuta evenimente,mintile reduse discuta pe altii

                      Comentariu

                      • gogoson
                        Membru Marcant
                        • 14.oct.2006
                        • 621

                        calculul de putere se face relativ simplu
                        inmultesti volumul casei ( zona de locuit) cu 50 w ( pt o temp de parox 20 de grd) si vezi ce putere ai nevoie.
                        In cazul centralei electric, randamemtul este de 96-99% ( mai exista pierderi cu incalzrea si transportul apei).
                        Deci in felul asta vezi exact ce putere ai nevoie.
                        Pt primavara-toamna iti recomand panouri solare. sistemele cu aport la incalzire ajung in general pe la 2-3000 euro ( dar te tin cam 10-15 ani) si vara nu ai nevoie de boiler electric.

                        Fa calculele si spune-ne si noua.

                        Comentariu

                        • RaduCA
                          Living Legend
                          • 09.oct.2005
                          • 6360

                          Apropo de convectoare: stiu pe cineva care si-a pus convectoare in tot apartamentul, iar dupa un timp scurt si le-a scos pe cele din dormitoare pentru ca faceau zgomot (nu mare, dar suficient sa deranjeze atunci cind vrei sa dormi... sau sa adormi).
                          Stie cineva daca este o situatie des intilnita, sau persoana respectiva este mai sensibila la zgomot?
                          Va multumesc pentru viitoarele raspunsuri.
                          De cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos... şi încă o veste tristă: ieftin, bun şi mult nu există.
                          În schimb, există Instalatorul de Iaşi.

                          Comentariu

                          • VYS
                            Living Legend
                            • 19.aug.2005
                            • 12977

                            Zgomotul este datorat unitatii de ventilare.

                            Daca deranjeaza zgomotul atunci se opreste ventilatorul. Schimbatorul va continua sa emane caldura atat timp cat exista circulatie.
                            VYS Blog DIY

                            Comentariu

                            • RaduCA
                              Living Legend
                              • 09.oct.2005
                              • 6360

                              Multumesc Viorel!
                              Daca se opreste ventilatorul, nu scade randamentul convectorului? Daca "DA", cu cit?
                              Sint intrebari generale, doar ca sa-mi fac o idee cit mai exacta despre convectoare, pentru ca in curind va trebui sa iau o hotarire in legatura cu sistemul de incalzire in viitoarea mea casa. Imi dau seama ca, chiar daca ar fi asa, doar pe timpul efectuarii operatiunii "somn" nu ar fi o mare problema si ca, daca as fi deranjat de zgomot, asa as proceda si eu.
                              In concluzie, stii cam cu cit scade randamentul unui convector daca are ventilatorul oprit?
                              De cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos... şi încă o veste tristă: ieftin, bun şi mult nu există.
                              În schimb, există Instalatorul de Iaşi.

                              Comentariu

                              • mnemos
                                Incepator
                                • 27.mai.2007
                                • 17

                                Revenind la problema centrale electrice, cum calculez cam ce dimensiuni trebuie sa aiba radiatoarele - am ajuns la concluzia ca este necesara o centrala de 8 - insa voi achizitiona una de 12 pentru siguranta. Am inteles studiind acest topic, ca principala problema cu randamentul acestor centrale este folosirea de radiatoare sub dar mai ales supradimensionate pentru puterea centralei. Multumesc de ajutor, gogoson.
                                Daca este, este. Daca nu este, nu este. Asta este. Care este! - Citat din almanahe.

                                Comentariu

                                Procesare...