Traseu recirculare ACM

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • Adrian_
    Incepator
    • 12.sep.2010
    • 15

    Traseu recirculare ACM

    Situatia se prezinta in felul urmator:

    Casa este S+P+2 construita de mine in regie proprie in 2003. (sotia arhitect etc, ne-am descurcat destul de bine). Singurul lucru pe care l-am facut cu o firma a fost instalatia termica si de apa curenta (centrala, trasee incalzire, ACM, apa rece, scurgeri). Mi s-a parut normal sa procedez asa, una la mana ca am crezut ca voi putea avea o baza in lucrarea respectiva si doi la mana ca oricum n-as mai fi avut timp sa ma ocup si de asta, fiind prins pana peste cap cu supravegherea santierului, aprovizionarea cu materiae etc, ma rog, 1001 de lucruri.

    Intre timp m-am mai documentat si am constatat ca lucrarea respectiva a fost facuta absolut cu picioarele (ca sa dau doar un exemplu, filtrul in Y a fost montat in spatele filtrului de particule pe linia de alimentare cu apa a intregii instalatii, cu alte cuvinte apa trece intai prin sita de 90 de microni a filtrului de particule si abia apoi prin sita cu ochiuri mari a filtrului in Y). Ma rog, mi-am cumparat o trusa de sudat PPR si am remediat cele mai evidente aberatii.

    Unul din lucrurile pe care le-am cerut de la respectiva lcurare a fost sa am un circuit de recirculare a ACM. A functionat cum a functionat (nu venea chiar apa fierbinte cand deschideai robinetul, dar era cat de cat calduta) pana acum cateva zile, cand a decedat pompa de recirculare montata in acest minunat circuit. Pompa care, desigur, era un DAB ieftin, pentru recirculare agent termic, nu o pompa speciala pentru recirculare ACM.

    Asa ca m-am hotarat sa-l iau si pe asta la bani marunti, si am constatat ca a fost realizat ca in attachment:
    Fișiere Atașate
  • Adrian_
    Incepator
    • 12.sep.2010
    • 15

    #2
    Am achizitionat o pompa Vortex speciala pentru recirculare ACM, iar producatorul a scris clar, in manualul de utilizare, ca trebuie montata pe returul instalatiei de recirculare ACM, nu pe tur cum era montata pompa in instalatia mea. Chestie pe care o pot rezolva relativ simplu (inlocuiesc vechea pompa cu o bucata de teava, iar noua pompa o pun in circuit imediat dupa termostat.

    Problema mea e ca nu inteleg de ce apa rece are doua intrari in circuitul meu de ACM? Am odata intrarea din boiler, facuta prin teul de jos, si inca o intrare, chiar in bucla de recirculare, care se face prin teul din dreapta.

    Dupa mintea mea, legatura dintre cele doua teuri de sus n-ar trebui sa existe, si in schimb ar trebui sa existe o clapeta de sens intre teul de jos si termostat.

    Atasez aici felul in care cred eu ca ar trebui sa arate circuitul de recirculare. Poate specialistii prezenti pe forum ma pot ajuta cu un sfat.

    Multumesc.

    (imi cerc scuze pentru calitatea desenelor si a scrisului din ele, dar sunt facute in paint, cu mouse-ul)
    Fișiere Atașate

    Comentariu

    • ggelu
      Membru marcant
      • 28.apr.2009
      • 394

      #3
      Termostatul ar trebui sa fie pe tur si cat mai apropiat de robinetul "consumatori".
      Daca deja exista o intrare de apa rece in boiler ( alta decat cea din desen ) atunci cea din desen poate fi eliminata; ma refer la teul de jos..
      Nu exista in boiler un racord ( la baza lui ) pentru apa rece ? Si un altul ( mai sus ) pentru recirculare ? In ceea ce priveste schema initiala ....parerea mea e ca le-au ramas materiale si le-au folosit aici.

      Comentariu

      • Adrian_
        Incepator
        • 12.sep.2010
        • 15

        #4
        Mersi frumos de sfat, intre timp mai discutasem si cu un inginer de instalatii si ajunsesem la aceeasi concluzie .

        Boilerul face parte dintr-o centrala Hermann Acquaplus 29SE si nu are intrare de apa rece pe jos. Are ceva tot ca un teu, aflat in interiorul sasiului si destul de greu de accesat, asa ca prefer sa folosesc unul exterior (inteleg ca distanta suplimentara de circa 50cm de teava nu influenteaza cu nimic)

        Referitor la pozitionarea termostatului, problema e ca am doua coloane in casa. As putea sa-l pun eventual la teul unde se despart cele doua coloane, dar ar fi cam departe de consumatorii finali si cam aproape de centrala.

        Comentariu

        • apanoiu
          Membru Marcant
          • 10.mai.2010
          • 643

          #5
          De ce nu ai pus pompa wilo speciala pt recirculare confort apa calda?
          Este cam 800-1000 ron si stie singura cand sa porneasca, inclusiv programare orara. Consuma vreo 10 W , dn15. Eu asa ceva o sa montez.
          DIY

          Comentariu

          • draku
            Membru Marcant
            • 12.mar.2007
            • 342

            #6
            mie mi s-ar parea normal ca circuitul de recirculare a apei calde sa inceapa dupa ultimul consumator de pe coloana
            adica la ultima baterie de cada/chiuveta/dus, ce o fi, se pune teu si se continua cu o conducta care se intoarce la boiler.
            pompa de recirculare se monteaza oriunde este posibil/convenabil pe traseul acestei conducte.
            pentru de comanda pompei, as folosi tot atatea termostate cati consumatori de apa calda am, montate imediat dupa consumatorii respectivi
            in felul asta, indiferent care consumator il voi folosi, voi avea de asteptat sa curga doar cantitatea de apa dintre teu si consumator (adica lungimea racordului flexibil, unde e cazul)
            in cazul a doua coloane e mai complicat
            se pot monta 2 pompe, ca 2 circuite separate
            sau, daca se pot uni capetele de coloane, circuitul poate fi deservit de o singura pompa, comandata de termostatele de pe ambele coloane

            Comentariu

            • ggelu
              Membru marcant
              • 28.apr.2009
              • 394

              #7
              Cam tot situatia asta o am si eu ( 2 ramuri ) . Parerea mea e ca nu are rost sa te complici - pui termostatul la capatul ramurii cele mai lungi sau pe ramura pe care e pompa de recirculare . Ca ramane o bucata de teava de 2 m necirculata ...tu stii daca poti trai cu neimplinirea asta .
              Daca te incurca distanta de la termostat la pompa si nu ai pe unde trage firele ai doua solutii :
              - Cumperi o sonerie wireless si o adaptezi la montaj ( termostatul pe post de buton, un releu in loc de sonerie pentru actionarea pompei)
              - renunti la termostat si pui pompa pe o priza programabila si merge in functie de programul familiei de consum apa calda.

              Comentariu

              • termoadi
                Membru Marcant
                • 21.ian.2007
                • 980

                #8
                termostatul de oprire pentru pompa de recirculare acm se monteaza de regula langa pompa pe traseul de intoarcere acm,la intrarea in boiler.
                daca sunt doua sau mai multe ramuri ,acest lucru nu influenteaza cu nimic functionarea sistemului ,pentru fiecare ramura se executa cate o intoarcere din punctul cel mai indepartat ,iar aceste trasee se conecteaza impreuna la punctul de intalnire si se continua normal pana la intrarea in pompa.
                supapa de sens este OBLIGATORIE.
                intrarea recirculare impreuna cu apa rece la boiler este o solutie de compromis acest lucru ducand la diminuarea temperaturii acm
                din boiler,prin amestecarea permanenta a acm recirculata cu apa rece.
                la anumite boilere fara intrare de recirculare ,dar care au in partea superioara un dop central ,am mestesugarit un racord la care am atasat si o teava care injecta recircularea undeva la mijlocul boilerului...
                se poate folosi orice pompa ,cu conditia sa nu aibe carcasa din fier ,ci bronz sau plastic.
                automatizarea se face simplu cu termostat bratara sau imersie si cu o priza programabila care se gaseste acum pe toate drumurile
                O instalatie termica nu incepe si nu se termina cu doua tevi spre radiator

                Comentariu

                • Adrian_
                  Incepator
                  • 12.sep.2010
                  • 15

                  #9
                  Din pacate eu nu am cum sa fac nici macar chestia cu dopul. Singurul lucru pe care mi-l permite centrala pe care o am este sa ma racordez cu returul ACM intr-un teu situat chiar deasupra bilerului (vreo 7-8 cm) , unde tot cu conducta care baga apa rece m-as intalni. Si ca sa fac asta ar insemna sa fac yoga prin centrala cu racordul ala.

                  Chestia e ca nu temperatura acm o voi avea mai mica, ci consumul centralei va fi mai mare, pentru ca apa recirculata va intra, amestecata cu apa rece, direct pe fundul boilerului (din ce am vazut in schema teava de intrare merge pana aproape de fund)

                  Comentariu

                  • apanoiu
                    Membru Marcant
                    • 10.mai.2010
                    • 643

                    #10
                    Termoadi, ce alternative am la pompele specializate confort?
                    Cele Confort sunt cam 1000 RON Wilo, Grundfos nu am gasit nicaieri.
                    Este nevoie de o pompa mica, approx 10 W dn15(am traseu de approx 10 metri teava de 25mm, recirculare cu teava de 16mm)
                    Multumesc!
                    DIY

                    Comentariu

                    • termoadi
                      Membru Marcant
                      • 21.ian.2007
                      • 980

                      #11
                      Postat în original de apanoiu
                      Termoadi, ce alternative am la pompele specializate confort?
                      Cele Confort sunt cam 1000 RON Wilo, Grundfos nu am gasit nicaieri.
                      Este nevoie de o pompa mica, approx 10 W dn15(am traseu de approx 10 metri teava de 25mm, recirculare cu teava de 16mm)
                      Multumesc!
                      alternative,...o pompa de circulatie ieftina cu corpul din bronz sau plastic....,nu mai stiu la wilo, cea dedicata z15 cat o mai costa...
                      O instalatie termica nu incepe si nu se termina cu doua tevi spre radiator

                      Comentariu

                      • Adrian_
                        Incepator
                        • 12.sep.2010
                        • 15

                        #12
                        Eu am luat Vortex special pentru recirculare ACM, model BW 152 V oT, cu corp de bronz. A costat 450 ron. Are 25 de wati.

                        Azi am finalizat modificarea circuitului, am mai inclus niste robineti pentru blocarea turului si returului situati cam la 2 metri de teava de centrala (pentru acces facil) si doi robineti de golire, plasati in apropierea centralei. In felul asta imi va fi foarte usor si sa spal boilerul cu apa sub presiune, si sa inlocuiesc pompa sau clapeta unisens, cand va mai fi cazul.

                        Am montat aproape totul pe holendere (robinetii de blocare, pompa, clapeta). Robinetii de golire sunt motati pe teuri de ppr si pot fi si aia inlocuiti usor.

                        Comentariu

                        • bugtuner
                          Incepator
                          • 25.aug.2010
                          • 13

                          #13
                          Sa fim in acelasi topic, atasat e ceea ce doresc eu sa aplic. Doresc sa stiu daca sunt ceva probleme sau nu.

                          Boilerul (cu doua serpentine si retur apa calda) doresc sa il pun in pod (nelocuibil), deasupra baii, legaturile le trag prin-un vechi horn. Il pun in pod in lipsa de spatiu in baie si ca doresc intr-un pas viitor sa il conectez la panouri solare ce vor fi aproape de el.
                          Tevile vor fi izolate bine e clar.
                          Credeti ca e necesara supapa de sens si pe intrarea apei reci in retur dupa pompa?
                          Banuiesc ca inaltimea la care e amplasat boilerul nu pune probleme ca doar pompe de recirculare apa calda se folosesc si la cladiri cu mai multe etaje.
                          Prefer varianta cu alimentare apa rece in retur deoarece nu mai trag inca o teava prin horn (treaba minutioasa) plus pe toate cele 4 tevi de acolo apa calda circula. Daca ar fi trebuit sa trag si apa rece pana sus in pod, mi-e friga de un inghet intr-o noapte rece cand nu folosesc apa deloc si apa rece sta doar pe teava la intrarea in boiler (chiar cu teava izolata). Alimentand apa rece pe retur scap de acesta probelema. Sonda de temperatura pentru pompa de recirculare crea ca cel mai bine e sa o pun te returul apei calde sus aproape de intrarea in boiler, tocmai pentru a prevenii inghetul tevilor nopatea iarna.
                          Fișiere Atașate

                          Comentariu

                          • Consultant climatizare
                            Moderator
                            • 17.oct.2007
                            • 3606

                            #14
                            Eu nu inteleg pe ce retur doriti sa alimentati cu apa rece .

                            Comentariu

                            Procesare...