Probleme la centrala termica pe lemn/peleti

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi

  • bulba grig
    a răspuns
    aceeasi problema o are si fratele meu .tot cazan VIADRUS 35kw , din cate am citit pe acest forum mai infata este vb de diferenta de temperatura dintre tur si retur , parca . cert este ca trebuie tinuta la temperatura mai mare 80-90 si facut parca o legatura intre tur si retur , un baipas. citeste mai la inceputul topicului .

    Lasă un comentariu:


  • ilar
    a răspuns
    Si eu am probleme cu viadrus U22

    salutare tuturor,

    am cahizitionat, montat prin societate abilitata cacan viadrus cred 47 KW, nopua elementi, si instalatiile aferente tevi calorifere si boiler pt ACM, doua vase de expansiune inchise, unul pt ACM si unul pt circuit de incalzire, doua pompe, din care una anticondens activate de termostat. Cos de fum in jur de 7m, nu stiu exact, dar este peste coama casei mele si a celor din vecinatate, aprox 40-50cm, tirajul zic eu destul de bun, interior din prefabricate de samota rotunda 1950 mm diametru interior, exterior prefabicate pr horn si intre vata pt izolare, inca nu este tencuit pe exterior, am si capac.
    Instalatia a devenit functionala in 23.12.2011 si de atunci merge non stop, setat pe 70(daca ridic temperatura trebuie sa inchid cate un calorifer in fiecare camera si sa aerisesc destul de des pt a mentine in una din cele doua casi temperaturi de 25 grade celsius, iar in cealalta casa aproape la fel fara inchidere de calorifere,acolo este doar unul pe camera) , folosesc lemn amestecat cu carbune. lemnele sunt taiate pt sobe de teracota, din vara 2011, nu sunt asa cum cere producatorul 20% umiditate dar sunt destul de uscate, iar carbunele este de suprafata in jur de 3000-3500 calorii si sunt intr-o lupta continua cu depunerile de gudron si din cand in cand mai apar si scurgeri de "lichid".
    Curat usor in fiecare zi cu peria de sarma care a venit cu cazanul, de fapt deja am consumat trei bucati, o data la trei zile mai intens, o data la doua saptamani pun pe foc produse anti gudron cumparate de la magazine de specialitate, o data la doua saptamani curat hornul(nu prea murdar). Mai am probleme la clapeta de pe evacuare in jurul careia s-au format depuneri, banuesc, pe care se pare ca orisicat m-as chinui nu reusesc sa la indepartez, clapeta se blocheaza la jumatate de cursa pe ambele sensuri. Eventuale probleme cu arderea apar cand se pune mult carbune deoarece creaza foarte multa cenusa, dar mai nou am inceput sa nu incarcam in fata pt a ramane spatiu neetansat de cenusa.

    Astept sugestii sfaturi.

    multumesc anticipat

    Lasă un comentariu:


  • y22dtr
    a răspuns
    probleme centala pe lemne hoterm carbon 45

    va salut stimabililor.acum in zceste zile deosebit de ''calduroase'' unui prieten de-al meu i s-a stricat centrala si anume curge foarte tare direct pe jar.undeva de sus nu stie de unde curge apa mai multa sau mai putina in functie de presiunea care o da pe instalatie.un meserias i-a spus ca nu se poate rapara ca e capsulata.modelul este hoterm carbon 45 clasica.degeaba baga lemne ca apa stinge focul.va multumesc

    Lasă un comentariu:


  • mesorin
    a răspuns
    instalati de incalzire/ventilatie si conditionare a aerului

    am o centrala termica pe lemne .am pus o pompa pe retur si una de baypss ele sunt legate ce termostat cu bratara.as vrea sa stiu cum reglez parametri de functionare(temp.la care sa pornire/oprire)si comenzile pompelor. deci pompa de pe returtemp.depornirede....,oprirede....,si pompa de baypss la temp. pornit...,si oprit la.....va multumesc

    Lasă un comentariu:


  • Consultant climatizare
    a răspuns
    Postat în original de pd
    Am inteles, dar ce pot face in acest moment?
    Cum o pot curata?
    Sunt metode de curatire (solutii sau praf) sau incercati sa faceti un foc ceva mai puternic care sa arda gudronul respectiv.

    Pe viitor incercati sa folositi numai lemne uscate.

    Lasă un comentariu:


  • Sandu_T
    a răspuns
    Postat în original de pd
    Am inteles, dar ce pot face in acest moment?
    Cum o pot curata?
    Poţi încerca cu pastile sau cu praf de curăţare gudron. Nu ştiu dacă este ok să dau numele produsului pe forum, aşa că mă abţin (sunt două sau trei tipuri pe piaţă, din ce ştiu eu). Oricum, este un produs pe care îl foloseşte cu succes un prieten de-al meu. Are o centrală Atmos de ~45kw. Cam o dată pe săptămână aruncă două pastile în camera de ardere, atunci când focul este mai iute (peste jarul încins). Ideea este că depunerile se desprind de pe pereţii coşului şi de pe pereţii camerei de ardere. Urmează să cumpăr şi eu un pachet să văd dacă are vreun efect la mine. Din câte am înţeles, trebuiesc deschise clapetele de la tiraj la maxim înainte de a folosi produsul. Poţi căuta pe internet după termenii "cosar pastile" şi te vei lumina. Oricum, dacă ai uşă de vizitare la coş, ar trebui să se adune acolo toate depunerile ce se vor desprinde de pe pereţii coşului, aşa îţi dai seama dacă funcţionează sau nu.

    Lasă un comentariu:


  • alyxy
    a răspuns
    centrala astra pe lemne

    am o centrala pe lemne marca astra. am observat ca a inceput sa curga apa din ea din spatiul de unde se scoate cenusa.
    care sa fie problema si cat o fi de scumpa remedierea?

    Lasă un comentariu:


  • pd
    a răspuns
    Am inteles, dar ce pot face in acest moment?
    Cum o pot curata?

    Lasă un comentariu:


  • Paulorossi
    a răspuns
    Zmoala de care zici tu e tot un gudron mai vechi.Ca sa scapi de el va trebui sa ai returul in centrala mai mare de 60 grade,asa reusesti sa eviti punctul de roua al apei si deci sa nu mai faci condens in centrala.Daca faci condens in centrala se va face gudron si depuneri de zmoala.Ca sa reusesti sa eviti formarea lui ai nevoie de o vana cu 3 cai termostatata care nu lasa returul in cazan mai jos de 60 grade.Acest lucru presupune sa mergi cu turul la minim 70 grade,in functie de capacitatea centralei,daca instalatia termica iti permite acest lucru.
    Succes!

    Lasă un comentariu:


  • pd
    a răspuns
    depunere in centrala de fonta pe lemne

    Buna ziua si LA MULTI ANI tuturor!

    Am o problema cu depunerea in cenrala. Centrala este mai veche, de 40Kw din fonta fara gazeificare. Sunt multumit de ea cum functioneaza dar a aparut o problema. In afara gudronului pe care il curat periodic cu peria de sarma, am observat o depunere neagra cu aspect de zmoala pe elementii centralei si pe usa (fumul iese din camera de ardere spre usa si se intoarce spre horn prin doua canale). Nu reusesc sa curat acea depunere cu peria de sarma. Cand e oprit focul depunerea e tare si nu poate fi curatata. Am incercat in timp ce era foc si era "incinsa atmosfera" in camera de ardere dar peria se incarca foarte tare (e foarte lipicioasa depunerea, e ca o zmoala).
    Va rog sa ma ajutati cu o solutie de curatare (am incercat cu praf luat din magazin, am aruncat 2-3 bile de naftalina - sugestii date de "mesteri" dar fara rezultat).
    Am cautat pe net si pe forum dar nu am gasit discutii despre asa ceva, doar despre gudron.

    Lasă un comentariu:


  • Sandu_T
    a răspuns
    Postat în original de mihai93
    aud din ce in ce mai des de explozii cu victime la centrale pe lemne .sunt posesorul unei centrale viadrus si drept sa va spun ma cam pune pe ganduri cand aud si vad efectele unei asemenea stiri.
    intrebarea mea este cum se ajunge in aceasta situatie ?pana acum credeam ca daca se opreste curentul ,pompele nu mai merg ,se face presiune in cazan ,da afara apa din cazan supapa de presiune ,ramane cazanul fara apa,crapa un element de la centrala, un calorifer,crapa tevile ,inundatie dar nu bomba.Sa zicem ca NU functioneaza supapa de siguranta,dar merge pompa si se face presiune in cazan. nu se sparg tevile sau caloriferele ?
    eu am o supapa de siguranta de 3 bar pe tur si inca una de 3 bar la intrare in boiler(termo electric).
    deci se ajunge in situatia de a exploda numai atunci cand nu functioneaza supapa de presiune sau nu crapa tevile sau si din alte motive???????
    Explozia apare din cauza a mai mulţi factori cumulaţi, după cum urmează:

    1. Centrala nu a fost curăţată de ceva vreme.
    2. Se alimentează centrala cu lemne de dimensiuni mai mici faţă de specificaţile din manual sau cu resturi de la lemn prelucrat (care pot să conţină şi substanţe chimice, cum ar fi lianţi artificiali)
    3. Evacuarea se face pe un cos construit prost, cu tiraj slab/coş subdimensionat.
    4. Se deschide uşa pentru alimentare cu clapeta de tiraj închisă.

    În condiţiile de mai sus, explozia apare când se deschide uşa pentru alimentare. Gazele din camera de ardere nu au fost arse şi evacuate corespunzător, din cauză că fanta a fost blocată de lemnul de dimensiuni mici la care se adaugă faptul că centrala nu a fost curăţată riguros. Dacă vorbim de o centrală de 45-60 de kw, atunci camera de ardere are un volum mai mare, motiv pentru care explozia poate fi foarte puternică. Odată ce se deschide uşa, oxigenul pătrunde în cameră şi gazul acumulat în cameră se aprinde instantaneu. Toate astea sunt probabile mai ales în cazul în care centrala se alimentează cu aer printr-o fantă dotată cu clapetă gravitaţională şi ventilatorul nu mai funcţionează de ceva vreme, de aici şi lipsa de oxigen.

    Altfel, dacă e o întrerupere de curent electric, pocneşte doar supapa. În calorifere nu mai ajunge apa, decât dacă pompa este legată la o staţie UPS. Problema apare atunci când apa pe cazan ajunge la 120-140 de grade şi centrala nu este echipată cu o unitate UPS. În acea situaţie, dacă supapa nu sare, trebuie închisă centrala/scoasă pompa din priză (dacă e montată separat) fiindcă apa pleacă automat în calorifere la temperatura şi presiunea de pe cazan şi nu e prea bine pentru instalaţie.

    Lasă un comentariu:


  • IOAN ALIN
    a răspuns
    Pompa bypass

    Buna,
    am o problema la instalarea unei centrale pe lemne. Vreau sa fac instalatia cu doua pompe: de circulare si de bypass(pt. ca le am deja). Oscilez intre doua scheme recomandate(fig.1 - gasita pe net, fig.2 - recomandata de mester).
    Am desenat gresit directia supapei de sens(din fig.2) de pe bypass - e deschisa dinspre retur spre tur.
    Multumesc.
    Fișiere Atașate

    Lasă un comentariu:


  • octav82
    a răspuns
    Buna ziua ! Sunt nou pe forum. Mi-am montat in paralel o centrala pe gaz si o termosoba cu lemne. Problema mea este ca nu sstiu sa montez termostatul pe teava sa imi porneasca pompa la o anumita temperatura. Ma poate ajuta cineva? Incerc sa ma mut la casa mea )).

    Lasă un comentariu:


  • piciu
    a răspuns
    -Cred ca aceste explozii sunt cauzate de gazele care sau strans dar din anumite cauze nu au ars, apoi dintr-o data, BAU.

    Lasă un comentariu:


  • cara_ionutz
    a răspuns
    Postat în original de toni.alexandru
    Parerea mea este ca la centaralele pe lemne, explozia apare doar in clipa in care deschizi usa pentru a reancarca centrala, fara a te asigura de faptul ca lemnele sunt arse in totalitate.
    Salut,

    Si cum poti verifica daca lemnele sunt arse in totalitate fara sa deschizi usa de alimentare? Te apuci sa deschiza surubul acela de vizionare? Si care este problema daca lemnele nu sunt arse in totalitate? Presupun ca daca cosul este bun si are tiraj poti sa deschizi oricand gura de alimentare.

    Multumesc,

    Lasă un comentariu:

Procesare...