Calcule termice

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • Baboo
    Living Legend
    • 09.iul.2006
    • 1658

    #16
    Postat în original de Colectionarul
    ... mi-e teama sa nu stau apoi cu usile deschise cum am facut anul asta cand aveam in camera soba de teracota si bagam prea multe lemne in ea ca apoi sa am si 32 grade in camera (in coltul opus sobei)...si sa stau in mijlocul iernii cu usa deschisa cate o jumatate de ora ca parca eram la sauna.
    Înseamna ca aveti prea multe lemne : cînd bagati un lemn in sobă, imaginati-vă ca ati bagat un brat de lemne si nu veti mai sta cu usa deschisa.
    E bine sa avezi rezerve de ori ce fel inclusiv de calorifer. Ma refer la putere. Eu de ex am un calorier de 21 elementi la o suprafata de camera de bloc de 8mp, dar ,,robinetesc'' ca sa zic asa.
    Nu va amintiti ? Ca s-au inventat si robinete prin care daca micsorati debitul se micsoreaza si cantitatea de caldura care patrunde in calorife? Din cite-mi amintesc, debitul este viteza printr-o sectiune la o presiune data, nu?
    Părerea mea.
    Cu stima,
    Sal'tare!
    E bine sa faci ceea ce stii si sa stii bine ceea ce faci!

    Comentariu

    • Colectionarul
      Incepator
      • 26.iun.2011
      • 35

      #17
      Multumesc pentru ajutor.
      E adevarat ca am inmultit cu 1.163 dar rezultatul este cel corect, prin urmare nu exista nici o eroare de 3 zerouri

      Comentariu

      • Colectionarul
        Incepator
        • 26.iun.2011
        • 35

        #18
        Răspuns la: Calcule termice

        Am descoperit unde e greseala...de fapt sunt mai multe greseli ...
        1. Nu am avut niciodata 90 de grade temperatura apei in calorifere...s-a mers cam cu 60...de aici o intreaga eroare de calcul ca nu mai iese aceeasi caldura la 60 de grade cum iesea la 90.
        2. O camera bine izolata va pierde mai mult de un grad pe ora...parerea mea.
        3. Lemnele au fost uscate partial...si nu mai dadeau atata caldura...
        4. Randamenul in mod sigur este sub 50%...
        Concluzia: O stiti pe aia cu socoteala de acasa...?

        Comentariu

        • Mircea G
          Living Legend
          • 14.ian.2007
          • 12085

          #19
          Răspuns la: Răspuns la: Calcule termice

          Postat în original de Colectionarul
          ............
          2. O camera bine izolata va pierde mai mult de un grad pe ora...parerea mea.
          ............
          Am da faliment din start daca ar fi asa !
          Instalatii verificari-revizii gaze

          Comentariu

          • emil
            Incepator
            • 03.mai.2006
            • 1

            #20
            Cam tarziu, (acu am intalnit postarea de acu 8 ani) dar daca nu esti inca lamurit incerc in cele de mai jos.

            Ai facut calcule despre necesarul de putere pt apa, aer, putere calorifer si energie cedata de calorifer.
            Dar ai scris " Presupunem ca este izolata foarte bine si in decurs de o ora se pierde totusi un grad celsius."
            Casa nu pierde grade. Pierde energie. Din acest motiv pentru calcule de necesar termic sunt date valorile rezistentelor termice ale materialelor izolante (sau conductibilitatea termica...) Pierderile de energie depind de marimea suprafetelor in contact cu aerul interior, de diferenta de temperatura interior/ exterior, de grosimea peretilor si rezistentele termice ale peretilor, podelei, tavanului etc. Propozitia pe care ai scris-o nu este adevarata. Daca refaci calculele, energetic, si vezi ce energie inseamna racirea celor 35.2 cu 1 grad, va rezulta necesarul termic al incaperii, adica energia pe care trebuie s-o introduci pentru a pastra temperatura constanta in incapere. Pierderea este continuua in timp si tot continuu trebuie sa fie aportul energetic al incalzirii. Pentru dimensionarea unui calorifer se face mai intai calculul necesarului termic al incaperii ( casei intregi - pentru a calcula ce putere sa aiba cazanul). Apoi se face dimensionarea caloriferului care trebuie sa poata ceda energia necesara. Valoarea de 30- 70 W/mc folosita de mesteri acopera aproximativ necesarul termic pentru o constructie obisnuita din anii 60- 70 pentru o temperatura in exterior de - 12 -15 grade si in interior 19 grade. Daca zici ca ai o camera bine izolata poti spune ca necesarul termic al camerei de 32 mc va fi 32 x 50 = 1600 W Asta pt o diferenta de temperatura interior - 19 exterior -12. Daca afara sunt +5 grade bineinteles necesarul va fi mai mic si nu e nevoie de puterea de calcul .Dar calculul se face pentru cazul cel mai defavorabil - si totusi rentabil. ( Poate ca odata la 15 ani afara vor fi -20 grade - instalatia nu va face fata, dar in cazuri normale va fi capabil sa incalzeasca casa fara sa cresti investitia prea mult pentru cazurile rare cand apar.)



            Deci obtii o putere adica necesar orar de energie, adica pentru camera respectiva ar trebui sa arzi, intr-o ora 0.66 kg lemn la puterea pe care ai folosit-o. In fiecare ora. Acei 1600 kw se pierd in fiecare ora. Asta e greseala din calculele tale. Daca calculezi puterea combustibilului (4kwh - 3500kcal la lemn e cam mare dar e pe acolo) vei mai avea pierderi, energie redusa din cauza randamentului sobei, pierderi la transferul termic combustibil (gaze fierbinti - apa, apa - aer...) Energia cedata de calorifer depinde de cat de cald este caloriferul ( turul) Caloriferul din exemplul tau va da 1056 w numai la tur de 90 grade si neaparat retur de 70. Daca returul e mai cald, caloriferul sigur nu va ceda cei 1056 wati. Daca returul e mai rece de 70 caloriferul va ceda si mai mult de 1056 W. Nu e ceva batut in cuie. ......



            Sunt mai multe presupuneri cu lacune in descrierea calculelor si acestea chiar corecte nu caracterizeaza fenomenul. Atat pe scurt. Daca mai e cazul, revin daca sunt intrebari.

            Comentariu

            Procesare...