Răspuns la: Producatori de brichete rumegus si calitatea brichetelor
Salut tuturor!
Sunt membru proaspat pe acest forum si m-am inscris din dorinta de a aduce putina lumina in privinta brichetelor din rumegus.
Brichetele din rumegus sunt un material combustibil de umiditate scazuta care arde in totalitate(lasa foarte putina cenusa), nu lasa gudron pe peretii sobelor sau cosurilor si nici funingine.
Atunci cand cumperi lemne de foc, in 90% din cazuri acesta este verde, umiditatea naturala a lemnului verde trecand lejer de 40%, deci, la o tona, iei si cateva sute de litri de apa care, din cate stiu eu, nu arde. Vorbind despre operatiile conexe, este alta poveste, dar spun atat: taiat la lungime, spart, depozitat, curatenie, munca fizica, timp, rotatie sezoniera a materialului combustibil(vezi centralele cu gazeificare). Vazand acestea, am studiat problema si am ajuns la concluzia ca eficienta consumului de brichete pentru incalzire este net superioara altor tipuri de combustibili.
Brichetele se impart, dupa modul de fabricatie in 2 mari categorii: presate cu piston(hidraulic sau mecanic) cu o forta de cca. 250kgf/cm2 si presate cu surub melcat cu o forta de cca. 750kgf/cm2(PiniKay).
Dupa aspect, primele sunt albe/deschise la culoare, umiditatea rumegusului care intra in componenta lor nu este restrictiva(pana la 20%), granulatia materialului de presat de asemenea nu este restrictiva aceasta putand depasi usor 20mm(se pot presa cu succes talas, paie, etc.), prezentandu-se in forma cilindrica sau paralelipipedica(brichetele RUF). Puterea calorica a acestor brichete este sensibil mai mica decat a celor PiniKay, din motivele enumerate mai sus(umiditate, granulatie material, forta de presare).
Al doilea tip de brichete este de departe mai eficient energetic decat primul din mai multe considerente: umiditatea rumegusului care intra in componenta lor este de maxim 12%, din cauza ca extrudorul prin care trece materialul este incalzit la temperaturi cuprinse intre 300-500 grade(motivul pentru care acestea sunt inchise la culoare si miros puternic a ars) pentru a facilita termoformarea si activarea rasinilor naturale ale lemnului(lignine), indiferent daca rumegusul provine de la foioase sau rasinoase. Un alt considerent este granulatia materialului de brichetat care este cuprinsa intre 0,5-3mm maxim, fapt care reduce interstitiile dintre particulele presate si mareste densitatea. Acestea au sectiunea cilindrica cu nervuri la exterior, hexagonala sau patrata, cu gaura la interior si o putere calorica masurata si atestata de min. 6300kcal/kg, umiditate de max. 3,1%, si o densitate de 1250kg/mc(retineti ca acesta este NUMAI material combustibil).
Ce mai deosebeste cele 2 tipuri de brichete este costul de productie: cele formate prin presare la rece(piston) se bricheteaza mai usor, atat umiditatea cat si granulatia nu sunt restrictive, fapt care duce la un cost real de productie de max. 200lei/tona; brichetele pinikay, insa, necesita un cost marit de productie, de cca. 300lei/tona, din cauza ca apar si alte utilaje care conditioneaza rumegusul(tocator, sortator, uscator - de multe ori o sarja de rumegus ajunge, din cauza umiditatii, sa fie trecuta de 2-3 ori prin uscator).
Despre materialul care intra in compozitia lor mai sunt cateva de spus: oamenii intreaba daca mai bagam si altceva in compozitie decat rumegus, iar raspunsul este invariabil:NU, din 2 considerente: nu vrem sa ne sinucidem(orice aditiv am baga, la temperaturile care se dezvolta la brichetare, s-ar transforma instantaneu in vapori care, oricat ai exhausta gazele de distilare uscata care se dezvolta oricum, ar intra fix in plamani.), iar al 2 lea motiv este ca nu exista vreo solutie cu intarire instantanee, iar costurile de productie ar urca semnificativ.
Legat de esentele de lemn din care provine rumegusul, conteaza foarte putin, din cauza ca, la densitatea la care se ajunge, fibrele lemnoase se densifica atat de mult(de fapt nu se bricheteaza daca nu au o anumita densitate) incat nu mai conteaza esenta asa cum se observa diferenta cand ardem diferite esente de lemn.
Nu ma refer aici la brichetele din paie, coceni sau coji de seminte pentru ca nu am avut contact direct cu acestea, dar banuiesc ca sunt, de asemenea, foarte eficiente energetic comparandu-le cu lemnul de foc.
Eu personal produc brichete PiniKay nu industrial, deocamdata pentru consumul propriu(in sobe de teracota), utilajele o parte le-am reconditionat iar o parte le-am confectionat singur(un uscator de 6 metri), in aproape 2 ani.
Daca as vinde, va spun sincer ca nu le-as da mai jos de 150E/tona, pentru ca este o munca enorma si, la banii astia, italienii si grecii vin si le iau direct din hala, puse la paleti.
Ar mai fi multe de spus, dar astept bucuros intrebarile celor interesati si raspund, nu imi fac reclama.
Incheiasem, dar mi-am adus aminte cat fura tiganii si romanii tiganizati hoti padurile! Cand vad dealurile transformate in stepa de parca ar fi trecut peste ele stoluri de lacuste uriase, transformand codrul tarii in bani nefiscalizati, ma apuca toti dracii si ma apuc de treaba, iar!
Sarbatori fericite, TUTUROR!
Salut tuturor!
Sunt membru proaspat pe acest forum si m-am inscris din dorinta de a aduce putina lumina in privinta brichetelor din rumegus.
Brichetele din rumegus sunt un material combustibil de umiditate scazuta care arde in totalitate(lasa foarte putina cenusa), nu lasa gudron pe peretii sobelor sau cosurilor si nici funingine.
Atunci cand cumperi lemne de foc, in 90% din cazuri acesta este verde, umiditatea naturala a lemnului verde trecand lejer de 40%, deci, la o tona, iei si cateva sute de litri de apa care, din cate stiu eu, nu arde. Vorbind despre operatiile conexe, este alta poveste, dar spun atat: taiat la lungime, spart, depozitat, curatenie, munca fizica, timp, rotatie sezoniera a materialului combustibil(vezi centralele cu gazeificare). Vazand acestea, am studiat problema si am ajuns la concluzia ca eficienta consumului de brichete pentru incalzire este net superioara altor tipuri de combustibili.
Brichetele se impart, dupa modul de fabricatie in 2 mari categorii: presate cu piston(hidraulic sau mecanic) cu o forta de cca. 250kgf/cm2 si presate cu surub melcat cu o forta de cca. 750kgf/cm2(PiniKay).
Dupa aspect, primele sunt albe/deschise la culoare, umiditatea rumegusului care intra in componenta lor nu este restrictiva(pana la 20%), granulatia materialului de presat de asemenea nu este restrictiva aceasta putand depasi usor 20mm(se pot presa cu succes talas, paie, etc.), prezentandu-se in forma cilindrica sau paralelipipedica(brichetele RUF). Puterea calorica a acestor brichete este sensibil mai mica decat a celor PiniKay, din motivele enumerate mai sus(umiditate, granulatie material, forta de presare).
Al doilea tip de brichete este de departe mai eficient energetic decat primul din mai multe considerente: umiditatea rumegusului care intra in componenta lor este de maxim 12%, din cauza ca extrudorul prin care trece materialul este incalzit la temperaturi cuprinse intre 300-500 grade(motivul pentru care acestea sunt inchise la culoare si miros puternic a ars) pentru a facilita termoformarea si activarea rasinilor naturale ale lemnului(lignine), indiferent daca rumegusul provine de la foioase sau rasinoase. Un alt considerent este granulatia materialului de brichetat care este cuprinsa intre 0,5-3mm maxim, fapt care reduce interstitiile dintre particulele presate si mareste densitatea. Acestea au sectiunea cilindrica cu nervuri la exterior, hexagonala sau patrata, cu gaura la interior si o putere calorica masurata si atestata de min. 6300kcal/kg, umiditate de max. 3,1%, si o densitate de 1250kg/mc(retineti ca acesta este NUMAI material combustibil).
Ce mai deosebeste cele 2 tipuri de brichete este costul de productie: cele formate prin presare la rece(piston) se bricheteaza mai usor, atat umiditatea cat si granulatia nu sunt restrictive, fapt care duce la un cost real de productie de max. 200lei/tona; brichetele pinikay, insa, necesita un cost marit de productie, de cca. 300lei/tona, din cauza ca apar si alte utilaje care conditioneaza rumegusul(tocator, sortator, uscator - de multe ori o sarja de rumegus ajunge, din cauza umiditatii, sa fie trecuta de 2-3 ori prin uscator).
Despre materialul care intra in compozitia lor mai sunt cateva de spus: oamenii intreaba daca mai bagam si altceva in compozitie decat rumegus, iar raspunsul este invariabil:NU, din 2 considerente: nu vrem sa ne sinucidem(orice aditiv am baga, la temperaturile care se dezvolta la brichetare, s-ar transforma instantaneu in vapori care, oricat ai exhausta gazele de distilare uscata care se dezvolta oricum, ar intra fix in plamani.), iar al 2 lea motiv este ca nu exista vreo solutie cu intarire instantanee, iar costurile de productie ar urca semnificativ.
Legat de esentele de lemn din care provine rumegusul, conteaza foarte putin, din cauza ca, la densitatea la care se ajunge, fibrele lemnoase se densifica atat de mult(de fapt nu se bricheteaza daca nu au o anumita densitate) incat nu mai conteaza esenta asa cum se observa diferenta cand ardem diferite esente de lemn.
Nu ma refer aici la brichetele din paie, coceni sau coji de seminte pentru ca nu am avut contact direct cu acestea, dar banuiesc ca sunt, de asemenea, foarte eficiente energetic comparandu-le cu lemnul de foc.
Eu personal produc brichete PiniKay nu industrial, deocamdata pentru consumul propriu(in sobe de teracota), utilajele o parte le-am reconditionat iar o parte le-am confectionat singur(un uscator de 6 metri), in aproape 2 ani.
Daca as vinde, va spun sincer ca nu le-as da mai jos de 150E/tona, pentru ca este o munca enorma si, la banii astia, italienii si grecii vin si le iau direct din hala, puse la paleti.
Ar mai fi multe de spus, dar astept bucuros intrebarile celor interesati si raspund, nu imi fac reclama.
Incheiasem, dar mi-am adus aminte cat fura tiganii si romanii tiganizati hoti padurile! Cand vad dealurile transformate in stepa de parca ar fi trecut peste ele stoluri de lacuste uriase, transformand codrul tarii in bani nefiscalizati, ma apuca toti dracii si ma apuc de treaba, iar!
Sarbatori fericite, TUTUROR!
Comentariu