Temperatura scazuta in caloriferele de la etaj

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • alinescoo
    Membru
    • 18.ian.2008
    • 212

    Temperatura scazuta in caloriferele de la etaj

    Va prezint situatia si problema mea printr-un desen. Da, e tarziu si nu stiu cat de sugestiv l-am facut.
    Pe scurt, am instalatia de incalzire de vreo 7 ani. In pivnita cladirii mari este un atmos de 50KW iar turul de la el se ramifica in 3:
    - o coloana catre casa mare care la randul ei se ramifica in 2, una pe fiecare parte a casei, in paralel
    - o coloana catre casa mica
    - o coloana scurta catre boiler

    Fiecare coloana are pompa ei individuala. Pana acum, la etaj nu a functionat incalzirea, abia anul asta reusind sa renovez 2 camere. Initial a fost trasa coloana groasa pana la etaj isi au fost montate cele 2 calorifere insa capul termostat de la ele a fost pus pe * (steluta) in toti acesti ani.

    Buuuun, problema mea e urmatoarea. Caloriferele de sus nu sunt la fel de calde ca si cele de jos. Momentan functioneaza un calorifer la parter si unul la etaj, iar cel de la etaj se simte mai rece decat cel de la parter. Cum sa zic, de exemplu daca la parter abia tin mana pe el, la etaj pot tine mana linistit. De asemenea am observat ca la parter cand pornesc robinetul la calorifer, se incalzeste repede pe cand la etaj dureaza cateva minute pana incepe sa se incalzeasca caloriferul.

    Ce am incercat zilele trecute:
    - am inchis robinetul catre coloana dinspre cladirea mica, in speranta ca apa va fi fortata sa urce. Nu am vazut diferente sesizabile
    - initial pompa a fost pe viteza 1 iar cateva zile tot se auzea aerul in calorifere. Am tot aerisit pe ele pana nu am mai auzit nimic. Apoi am incercat pompa pe viteza 2 si iarasi a inceput sa se auda aerul. Iarasi am tot aerisit. Nu am vazut diferenta notabila intre cele 2 viteze.

    Atasez mai jos si o poza cu pompele. Sper sa va puteti da seama de ceva, fiind in constructie in camera cazanului, cam e praf pe ele. Sunt puse pe retur si desi am vazut pareri impartite pe tema asta, nu mi-au facut probleme. Sunt la al treilea model de centrala si am avut pompe si pe tur si pe retur, insa nu am simtit vreo diferenta.

    Pe toate caloriferele am cap termostatat si am incercat azi urmatorul lucru: am inchis toate caloriferele din cladirea mare cu exceptia ultimului calorifer de la etaj si acesta tot nu s-a incalzit mai mult ca de obicei. Dupa ce l-am lasat sa mearga o vreme, iar a trebui sa il aerisesc deoarece am vazut ca partea din spate a lui nu era calda si se auzea aerul.

    Se poate ca apa sa prefere sa mearga prin boiler fiind mai aproape ?

    Ar trebui ca toate caloriferele de la parterul cladirii mari sa aiba robinetul de retur pornit doar un sfert iar cele de la etaj la cat sa fie ?
    Ce ma sfatuiti sa mai incerc ?
    Fișiere Atașate
  • coby
    Living Legend
    • 21.feb.2012
    • 6865

    #2
    Răspuns la: Temperatura scazuta in caloriferele de la etaj

    O pompa de circulatie mai puternica pe ramura de la etaj . Daca traseul tevilor are multe coturi si/sau este prea lung , s ar putea ca pompa sa nu aiba putere sa duca AT pana la capat .
    Si din nimicuri poti face ceva bun .

    Comentariu

    • Mircea_G
      Living Legend
      • 14.ian.2007
      • 12204

      #3
      Răspuns la: Temperatura scazuta in caloriferele de la etaj

      Parerea mea este ca pompele nu sint instalate bine , la citiva cm de un teu amarit .....Spunea cineva de un distribuitor " serios " . Ar trebui sa modifici ....
      Instalatii verificari-revizii gaze

      Comentariu

      • alinescoo
        Membru
        • 18.ian.2008
        • 212

        #4
        Răspuns la: Temperatura scazuta in caloriferele de la etaj

        Acum am facut iar alt experiment, am pus la toate caloriferele returul aproape inchis si am asteptat sa vad ce se intampla. Am vazut ca la etaj unul din caloriferele de pe cealalta ramura era fierbinte. Apoi mi-am dat seama ca la cel din baie nu umblasem la retur. Am mers si am strans si acolo returul si brusc s-au incalzit restul caloriferelor la etaj, care pana atunci nu se incalzisera. Deci sa conteze chiar atat de mult cum e reglat returul ? Am mers si am dat drumul cate putin la retur, la caloriferele de la parter, pana auzeam apa ca intra il ele. Apoi am mers la etaj si am deschis la maxim. Ramane sa testez sa vad ce se intampla.

        Comentariu

        • Maestrul Max
          Living Legend
          • 28.iul.2006
          • 6880

          #5
          Răspuns la: Temperatura scazuta in caloriferele de la etaj

          Ai toata instalatia dezechilibrata din pdv termodinamic. Cu chin o sa reusesti sa echilibrezi cata instalatia, regland din retur si din tur, insa ar trebui sa chemi o firma serioasa sa iti echilibreze instalatia.
          Cu stima.

          Comentariu

          • cheluakame
            Living Legend
            • 27.oct.2012
            • 2394

            #6
            Răspuns la: Temperatura scazuta in caloriferele de la etaj

            Postat în original de alinescoo
            Va prezint situatia si problema mea printr-un desen.
            Inchideti robinetii si inlocuiti pompa din mijloc cu cea de sus.

            Cladirea mare, avand un traseu mai complex are pierderi de sarcina mai mari, ca urmare necesita o pompa mai puternica. Cea din mijloc va asigura o inaltime de pompare mai mare decat cea actuala.

            Pompa boilerului, daca distanta dintre centrala si boiler nu este mare poate fi setat pe treapta I .
            iTermice --- Sursa ta de caldura

            Comentariu

            • alinescoo
              Membru
              • 18.ian.2008
              • 212

              #7
              Răspuns la: Temperatura scazuta in caloriferele de la etaj

              Multumesc tuturor pentru sfaturi, deabia acum reusesc sa raspund.

              Intre timp am facut cateva experimente. Daca la centrala las vana de amestec pe maxim iar apa are 80 de grade, in caloriferul de sus, dupa 30-60 de minute am in jur de 50 de grade. Caloriferele de la parter au in jur de 70. Daca setez temperatura undeva la 60 de grade, din vana de amestec, in cladirea mica si la parter e foarte ok, la etaj de abia e dezmortit caloriferul.

              Ce am observat, daca opresc toate caloriferele din cladirea mare, exceptand cel de la etaj, e o diferenta sesizabila intre temperatura de retur (am verificat punand mana pe pompe) de la casa mare si casa mica. Tind sa cred ca undeva e opturata teava.

              Cauzele care ma gandesc ca ar putea fi:
              - am modificat pompele intre ele, cea mai puternica fiind acum pe cladirea mare si setata pe viteza 2. Nu am sesizat nici o modificare fata de pompa cealalta. Ma gandesc ca as putea exclude pompa ca fiind o problema, corect ?
              - la etaj ambele calorifere merg cam la fel, deci cred ca sunt slabe sanse ca ele sa fie problema. Se poate un calorifer daca sta mai multi ani sa se infunde ?
              - pot robinetii de pe tur/retur de la calorifere sa influienteze functionarea lor ? Am desfacut un cap termostatat si pare in regula.
              - eu tind sa cred ca e vorba de traseul care poate e infundat. Partea proasta e ca nu am cum sa verific fara sa tai PPR-ul si si asa sunt sanse sa nu gasesc pe unde pe lungimea lui e problema. Dupa cum ziceam, la etaj coloana principala ajunge in 2 puncte. In unul dintre ele, pe un hol unde am un calorifer, se comporta exact ca si cele de la parter, foarte bine. Ma bate gandul sa trag la etaj instalatie pe cupru... Va dati seama ce aiurea ar fi sa gasesc dupa ce trag tevi noi ca problema a fost din alta parte.

              Un meserias a zis ca probabil e teava opturata. Maine sper sa vina un altul sa vedem ce zic.
              Ca intrebare: e o regula sa se puna calorifeul sub geam ? Daca trag retea noua din cupru, trebuie sa pun caloriferele pe peretii opusi geamurilor...

              Multumesc tuturor.
              Ultima editare de alinescoo; 03.nov.2014, 23:09.

              Comentariu

              • coby
                Living Legend
                • 21.feb.2012
                • 6865

                #8
                Răspuns la: Temperatura scazuta in caloriferele de la etaj

                Cum vad eu desi nu s expert : traseul tevilor este prea lung si cu multe coturi - nu este nimic infundat ; ca o rezolvare- parerea mea - ar fi sus la etaj undeva pe coloana principala trebuie montata inca o pompa insa toate pompele ar trebui sa fie la fel cu aceleasi specificatii , nu una de un fel si alta de alt fel , caci daca nu sunt la fel se dezechilibreaza circuitul apei si puteti face oricate experimente ca degeaba .
                Si din nimicuri poti face ceva bun .

                Comentariu

                • cheluakame
                  Living Legend
                  • 27.oct.2012
                  • 2394

                  #9
                  Răspuns la: Răspuns la: Temperatura scazuta in caloriferele de la etaj

                  Postat în original de alinescoo
                  .
                  Din moment ce atunci cand ati inchis robinetii de retur de jos s-au incalzit si radiatoarele de la etaj, automat nu este nimic obturat/infundat.

                  Acum, dupa schimbarea pompei, incercati o echilibrare hidraulica.

                  Diferenta cu noua pompa o veti simti intre turul si returul instalatiei respective (diferenta va fi mai mica).
                  iTermice --- Sursa ta de caldura

                  Comentariu

                  • alinescoo
                    Membru
                    • 18.ian.2008
                    • 212

                    #10
                    Răspuns la: Temperatura scazuta in caloriferele de la etaj

                    Pai mie tocmai asta nu mi-e clar, daca la parter am toate caloriferele au termostatele inchise (deci nu se incalzeste nici un calorifer), caloriferul de la etaj tot asa se manifesta. E ca si cum la etaj nu ar intra suficienta apa.

                    Comentariu

                    • cheluakame
                      Living Legend
                      • 27.oct.2012
                      • 2394

                      #11
                      Răspuns la: Temperatura scazuta in caloriferele de la etaj

                      Pai mai in urma ati spus asa :

                      Postat în original de alinescoo
                      Acum am facut iar alt experiment, am pus la toate caloriferele returul aproape inchis si am asteptat sa vad ce se intampla. Am vazut ca la etaj unul din caloriferele de pe cealalta ramura era fierbinte. Apoi mi-am dat seama ca la cel din baie nu umblasem la retur. Am mers si am strans si acolo returul si brusc s-au incalzit restul caloriferelor la etaj, care pana atunci nu se incalzisera.
                      iTermice --- Sursa ta de caldura

                      Comentariu

                      • alinescoo
                        Membru
                        • 18.ian.2008
                        • 212

                        #12
                        Răspuns la: Temperatura scazuta in caloriferele de la etaj

                        Da, nu am fost eu prea exact. S-au incalzit cele de la etaj, in timp ce mergeau si cele de la parter, insa nu s-au incalzit la fel de tare.

                        Deci ca sa recapitulez:

                        - initial, nu prea era umblat la robinetul de retur de la calorifere, iar apa probabil prefera sa o ia pe scurtatura, in caloriferele de la parter. La etaj aproape ca nu ajungea caldura
                        - dupa ce am inchis returul la toate si apoi am inceput sa deschid incepand de la primul calorifer pana la ultimul, atunci ultimul fiind la maxim, atunci a inceput oarecum sa se uniformizeze si mi-a ajuns caldura si la etaj. INSA, e o diferenta sesizabila de temperatura intre etaj si parter. Deci se incalzesc cele de la etaj mai putin cu aprox 20 de grade.

                        Atasez si niste poze cu o detaliere aproximativa a cum arata instalatia. Lungimea coloanei de la cazan pana la ultimul calorider de la etaj, e de apox 25metri.
                        Ce caracteristici ar trebui sa aibe pompa ? Am pompa prea slaba ?
                        Fișiere Atașate

                        Comentariu

                        • alinescoo
                          Membru
                          • 18.ian.2008
                          • 212

                          #13
                          Răspuns la: Temperatura scazuta in caloriferele de la etaj

                          Incredibil dar am rezolvat problema. Am tot ciocanit pe la coturi si am scos tevile din cleme si le-am leganat. La un momentdat s-a auzit un balbalac si s-a pornit caldura. Am pus pe ambele calorifere aerisitoare automate si s-a auzit aerul cum a iesit. Acum merg cum trebuie, adica apa vine la 60 pe instalatie si nu prea pot sta in camera cu caloriferul la maxim. A naibii treaba si cu instalatiile astea Multumesc tuturor pentru informatii.

                          Comentariu

                          • Maestrul Max
                            Living Legend
                            • 28.iul.2006
                            • 6880

                            #14
                            Răspuns la: Temperatura scazuta in caloriferele de la etaj

                            Al naibi dop de aer, sa se puna unde nu trebuie. Bine ca ati rezolvat problema.
                            Cu stima.

                            Comentariu

                            Procesare...