Cum proiectez un sistem ventilație într-un apartament orientat spre sud?

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • zanaz
    Incepator
    • 22.iun.2018
    • 1

    Cum proiectez un sistem ventilație într-un apartament orientat spre sud?

    Salut,

    Vreau să realizez un sistem de ventilație simplu care să asigure aerisirea forțată, automată, a unui apartament de 2 camere; automatizarea o am deja planificată, cu senzorii, software, interfețe IoT și părți de comandă. În curând, blocul va fi termoizolat de primărie, și va trebui sa străpung această izolație. Mi-e neclar cum se va comporta izolația, cum ar trebui să poziționez ventilatoarele și cum să fac izolația fonică (când ventilatoarele sunt oprite).

    Stau într-un apartament de 60mp, în care toate camerele sunt orientate cu toate ferestrele la sud; este divizat în 3 secțiuni, dispuse în linie:
    • holul de intrare (în partea de sus, cu peretele selectat în roz) și bucătăria
    • livingul
    • o a treia secțiune care cuprinde dormitorul, balconul, un hol între living, baie si dormitor; întreg balconul este la peretele exterior


    Mai jos, o schiță simplă: holul de intrare este cel cu peretele selectat pe roz, iar ușa de intrare, aflată la nord, este cea perpendiculară pe perete; peretele exterior lung, dispus către observator este orientat la sud (și este cel cu ferestre), acea linie galbenă străbate holul principal, livingul (camera aproape pătrată), holul interior și se termină în dormitor, baia este camera interioară - cu un mic geam spre balcon, iar balconul este camera lungă, dispusă la sud, între peretele exterior și dormitor; între dormitor si balcon există un geam interior, de 400x400 mm. Sorry că nu am ceva mai relevant. Grosimea pereților e orientativa, am măsurat doar interioarele, aproximativ (schița avea scopul de a simula diverse scenarii de organizare).

    Am următoarea problemă: vara este foarte cald, tinzând spre 28-30*C când afară sunt 35; problema rezolvată de un AC pe holul interior, care face față ok. Ventlația însă e groaznică, având toate geamurile deschise, noaptea, temperatura scade foarte greu; dimineața "nu e aer", dacă deschid ferestrele, neexistând curenți transversali, aerul abia circulă. Dacă mă duc la geam, oricât ar fi stat deschis, mereu aerul "pare" mult mai proaspăt. Am rezolvat (temporar) problema într-o manieră foarte "gospodărească", la care aș vrea să renunț: pentru jumătate de oră pun două ventilatoare cu picior în fața geamurilor, unul trage, unul evacuează și ventilează forțat apartamentul; figura asta trebuie să o fac la câteva zile.

    Problema e mult mai atenuată iarna, dacă deschid două geamuri pentru jumătate de oră, totul e ok (cu excepția pierderii de căldură). Am făcut și măsurători de CO2 (intenționez să montez senzori, care, împreună cu un software la care lucrez, vor declanșa ventilația): de la 1000-1300 ppm, cât e după o aerisire serioasă, în două zile fără aerisire sare de 3000, iar dacă mențin ferestrele deschise pe timpul zilei, abia după 24h revine la valorile inițiale; cu ventilația forțată însă durează 10-15m. Asta îmi confirmă ce am bănuit: apartamentul nu se ventilează ușor.

    Vreau să montez câteva ventilatoare pe peretele sudic, fără sa compromit (viitoarea) capacitate de izolare a apartamentului, în așa fel încât să pot circula aerul din toate camerele. Ca idei, m-am gândit:
    • Aș putea monta unul pe nișa dintre balcon/baie ca să admită aer. Deși ar fi ideal, pentru că aș deschide doar o fereastră în camera pe care o vreau aeristiă, și porni acest ventilator, devine inutil după duș (circulă umiditatea și aerul din baie în casă, fix momentul în care ar trebuie evacuat aerul). Aș putea folosi unul reversibil, sau două ventilatoare. Îmi place ideea pentru că pot folosi unul industrial, mare, de 400mm, fără a face alte modificări pereților, sau l-aș putea monta să evacueaze aer, dar nu voi putea aerisi dormitorul (ventilatorul trâgând aerul din casă, pe balcon unde ește și geamul dormitorului)
    • Unul în living care trage aer, și unul în dormitor pentru evacuare (pe balcon). Daca deschid geamul la bucătărie sau balcon, pornirea ventilatorului din living aerisește livingul + bucătăria/balconul; în timp, datorită curenților de aer, se va aerisi tot.
    • Cochetez cu ideea unuia și deasupra ușii de ieșire, evacuând aerul pe casa scării, deși pare ghetto soluția.


    Întrebările mele, și nelămuririle, sunt următoarele:
    1. Ce ventilatoare există, și ce ar putea fi util? Am văzut ca există unele cu jaluzele automate (pe solenoid, sau acționate de curenții de aer), oare există unele cu jaluzele duble? Tind spre ceva mare, industrial, și cu puține rotații, din perspectiva zgomotului suplimentar.
    2. Ce alte produse m-ar mai interesa?
    3. Cum se va comporta izolația și cum va fi alterată porțiunea prin care voi străpunge peretele?
    4. Ce probleme pot apărea cu cei la asociație sau cu cei care fac izolarea, contractați de primărie? Îmi inchipui că problema este identică ca montarea unei hote.
    5. Cum ar trebui dispuse ventilatoarele, pentru a asigura aerisirea în toate camerele?
    6. Cum pot realiza izolarea fonică prin ventilatoare? Mă interesează să nu aud zgomote de afară cât acestea sunt oprite.
    7. Peretele sudic exterior are (la ochi) 350-380mm. E fezabilă o gaură de 80-150mm prin grosimea asta, sau ar trebui să mă orientez spre panouri "termopan" cu găuri de ventilație în geam?


    Ce neclarități am:
    • Dacă factorul R (rezistența termică) este 0.14 pentru ferestre simple, 1.61-1.78 pentru cele duble (termopane, U=1/R ) si 2.2-3.22 pentru cele triple, conform (sursei)[https://inspectapedia.com/insulation...ues-Table.php], 3.5-5 pentru polistiren; și dacă eu voi străpunge un perete de beton (R=2..14 pentru U:0.52...0.07), în care voi monta un ventilator cu jaluzele (eventual duble?), mă astept ca cele două jaluzele + aerul captat în interior să functioneze tot ca izolație. E greșit? Vreau să nu pierd căldură iarna, cât ventilatoarele sunt oprite, îmi închipui ca plasticul (chiar dacă nu va fi etanș) jaluzelelor din capete, plus aerul dintre, va acționa tot ca izolație; nu mai bine ca betonul; va fi însă superioara geamului?
    • Ce metode există pentru a realiza izolare fonică prin ventilatoare/tubulatură? Tot ce gasesc despre subiect pare legat fie de faptul că ventilatoarele fac zgomot alb când funcționează (ceea ce e adevărat, dar nu mă interesează). Mă interesează ca atunci când sunt oprite, să nu transfere, eventual să atenueze din zgomotul exterior; îmi aduc aminte în diverse situații, cum se auzeau la prieteni zgomote prin hotă și canale de ventilație (petarde de anul nou, claxoane puternice, salvări), cu diverse atenuări. Probabil un ghid de unde în tubulatură? Nu-mi închipui că ar ajuta prea mult nici la zgomotul ventilatorului, turbomecanismele fiind în general zgomotoase...


    Chiar și acum, când plouă și afară sunt 19* C, la mine încă sunt 27 după căldura de astăzi; cu toate geamurile deschise, abia se poate respira; mă gândesc serios la o lucrare mai amplă, cu tavan fals, ascuzând, printre altele, tubulatură de ventilație, cu două circuite în fiecare cameră, recuperatoare de căldură și filtrare; caz în care aș putea tinde chiar spre standardul pasivhaus, fără să mai fie nevoie să deschid geamurile prea des

    Ultima editare de zanaz; 22.iun.2018, 23:14.
  • Mircea_G
    Living Legend
    • 14.ian.2007
    • 12199

    #2
    Răspuns la: Cum proiectez un sistem ventilație într-un apartament orientat spre sud?

    Ori ai timp prea mult ori .....
    Instalatii verificari-revizii gaze

    Comentariu

    • aurick86
      Membru
      • 05.iun.2012
      • 168

      #3
      Răspuns la: Cum proiectez un sistem ventilație într-un apartament orientat spre sud?

      Iti dau si eu cateva idei:
      -schimbatoare de caldura: DA !!!
      -poti face doar niste ghene din rigips care sa ascunda ventilatia
      -uite model de ventilator pe care il montezi afara, deci zgomotul ramane afara(in mare parte):

      , este gandit sa suga aerul din incapere ...deci si aerul si zgomotul dse duc afara. Ca asta sunt multe, sunt si in Romania, dar de regula sunt de folosinta industriala.
      -zgmomotul il poti micsora folosing conducte de aer cat mai mari si viteza cat mai mica a aerului prin ele...de exp pentru un dormitor nu as merge pe conducte mai mica de 200cm^2 in sectiune.
      -ventilator cu diverite regimuri de turatie, preferabil una foarte mica a.i. sa fie foarte silentios. sa ii poti programa un "Night mode" sa nu te trezeasca uraganul noaptea dupa ce te-ai chinuit 3 ore sa adormi.
      -conducte solide, eu cred ca as folosi teava de scurgere PVC...diametrul de greu de spus, cat mai mare dar diametrul final il vezi si in fct de celelalte componente (ventilator, schimbator caldura, valve etc).
      -cat mai putine curbe/coturi
      -evita reductii, treceri de la un diametru la altul ata la mai mic cat si la mai mare (se fac niste turbulente, se schimba viteza aerului...etc scade eficienta =>creste zgomotul).
      -grija mare la mufari si la prinderi pe pereti (iar tevi PCV care au si prinderi bune cu izolatoare de cauciuc dar si mufe cu garnituri de cauciuc)
      -evita treceri de la conducta rectangulara la una rotunda si invers.
      -evita tubulatura corogata (tubulatura flexibila cum e folosita la hote)
      -Pentru zgomotul de afara: exista niste valve de sens pasive si pentru aer: in genul asteia
      Problema cu genul asta de valva: creste nivelul de zgomot.
      Cred ca mai bine ai cauta ceva activ...cu un mic servo. Exista cauta "one way air damper"
      Zgomotul nu dispare doar cu valvele astea dar ajuta enorm. daca ai pune 2 cred ca reduci 80% din galagia care ar intra.

      Problema principala la ce vrei tu sa faci o sa fie "cum aerisiesti la fel de bine fiecare incapere/sectiune".
      -fiecare sectiune trebuie sa aibe admisie de aer proaspat si evacuare de aer uzat, astea ar trebui sa fie pozitionate diametral opus in camera, si poate una sus si una jos
      Presupun ca nu vei face cate un sistem individual pentru fiecare camera:
      -aerul va alege sa mearga pe calea de rezistenta minima, deci ca fiecare sectiune sa fie ventilata similar, in aceeasi unitate de timp, va trebui sa dimensionezi corect conductele, pentru reglaje fine exista niste "robineti"/valve :

      Dar doar pentru reglaje fine...altfel vor aduce zgomot, poate chiar fluierat.

      Chiar daca nu gasesti pe la noi, toate sunt facute in China, cauta pe eBay, pe Aliexpress etc.

      Undeva in sistemul asta complicat trebuie sa pui si filtre pentru aerul care intra... in genul asta:https://images8.bizoo.eu/image/img36...1316164148.jpg
      Astea trebuie schimbate regulat, o data sau de 2 ori pe an.

      Comentariu

      Procesare...