nelamurire

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • eduard_ceptureanu
    Incepator
    • 26.apr.2006
    • 29

    nelamurire

    Proiectul casei mele prevede o suprafata de 300 mp. Pana in momentul de fata am terminat o parte a casei (110 mp) in care am montat o centrala de 21 kw (cei de la firma cu care am montat centrala au sustinut ca acopera 175-180 mp). Pentru cealalta parte a casei (190 mp) o sa mai achizitonez la anul inca o centrala cu aceleasi caracteristici. Problema este ca am citit un articol postat pe forum in care se sustine ca montarea a mai mult de o centrala necesita obtinerea unor avize de la Electrica si trecerea pe curent trifazic. Este adevarat? Ma poate lamuri in aceasta problema la care, recunosc, nu m-am gandit?
  • Ing. Teodor BALAN
    Membru
    • 25.feb.2006
    • 268

    #2
    Re: nelamurire

    Postat în original de eduard_ceptureanu
    Proiectul casei mele prevede o suprafata de 300 mp. Pana in momentul de fata am terminat o parte a casei (110 mp) in care am montat o centrala de 21 kw (cei de la firma cu care am montat centrala au sustinut ca acopera 175-180 mp). Pentru cealalta parte a casei (190 mp) o sa mai achizitonez la anul inca o centrala cu aceleasi caracteristici. Problema este ca am citit un articol postat pe forum in care se sustine ca montarea a mai mult de o centrala necesita obtinerea unor avize de la Electrica si trecerea pe curent trifazic. Este adevarat? Ma poate lamuri in aceasta problema la care, recunosc, nu m-am gandit?
    Stimate Domn,

    Din mesajul Dvs. nu rezulta clar daca este vorba despre o centrala termica electrica, sau despre alt fel de centrala.

    Daca presupunerea ca ar fi vorba despre o centrala termica electrica este corecta, atunci solutia tehnica oferita de instalatorii Dvs. este bine aleasa! O centrala termica electrica de 21 kWh acopera un astfel de necesar termic. De asemenea, celalta parte a casei va fi corespunzator incalzita de inca o centrala termica electrica de 21 kWh.

    Pana aici este bine!

    In continuare, se pare ca aveti cateva neintelegeri:

    - in primul rand ca o centrala de 21 kWh nu veti avea cum sa o alimentati cu curent monofazic! Va rezulta un foc de artificii de nu-l veti uita niciodata nici Dvs. impreuna cu familia si nici vecinii Dvs.! ... ;

    - in momentul in care veti solicita avizul de instalare de la ELECTRICA (RENEL, sau cum s-o numi la Dvs. in zona), veti avea grija sa solicitati o putere electrica instalata de 45 kWh (cele doua centrale de cate 21 kWh + o rezerva pentru electrocasnice).


    In continuare, va prezint un mod de calcul estimativ pentru obtinerea avizului: conform tarifelor de la ELECTRICA veti achita 45.000.000 Lei pentru avizul de putere (1.000.000 Lei / kWh), un minimum de 12.000.000 Lei pentru priza de pamant, alte aproximativ 20.000.000 Lei pentru BMP (Blocul de Masura si Protectie), care include un contor clasic, electromecanic, de 73 A/faza. Pentru un contor electronic va mai trebui sa adaugati aproximativ 20.000.000 Lei la suma precedenta.
    In mare, cam acestea sunt din pacate sumele necesare pentru obtinerea completa a unui aviz de la ELECTRICA, dar odata obtinut acesta, va veti bucura de posibilitatea utilizarii neconditionate a sistemului de incalzire pe care vi-l doriti.

    Pentru alte detalii, daca mai apreciati necesar, va rog sa reveniti!

    Cu stima, ...
    Confort si Siguranta Ambientala pentru Dumneavoastra!

    Comentariu

    • TDJ
      Living Legend
      • 10.apr.2006
      • 2397

      #3
      Cam la limita "o putere electrica instalata de 45 kWh (cele doua centrale de cate 21 kWh + o rezerva pentru electrocasnice)."
      3kWh pentru restul consumatorilor este prea aproape de maximul unei utilizari normale. Cel mai bine ar fi un 4kWh sau foarte acoperitor 5kWh, deci in total 47kWh.
      Puterea maxima pentru aparatura electrocasnica care poate aparea intr-un moment ar fi de genul:
      -2500W-masina de spalat pe incalzire apa.
      -85W-TV
      -130W-frigiderul
      -400W-iluminatul
      -100W-calculatorul
      Obtinem o putere totala de 3,2kW. De asta zic ca ar fi mai indicata o suplimentare cu 4kWh.

      Comentariu

      • faraonu
        Membru
        • 23.oct.2005
        • 207

        #4
        calculatorul atinge pana la 500 de w cu tot cu monitor. lumina nu are 400 la o casa. doar eu am 800w la mine in camera( si da, i-am folosit pe toti odata). daca ai aere conditionate mai adauti 1000-2000 in functie de model/ numarul lor etc. cuptor cu microunde inca 1000-1500 sau poate chir mai mult.

        nu cred ca e nimeni suficient de nebun incat sa foloseasca centrale electrice pt casa. e mult mult prea scump.

        centralele pe gaze nu prea consuma curent electric deci nu le trebuie trifazic. pentru a acoperi insa intreaga suprafata va avea nevoie de 2 centrale, exact asa cum a presupus.

        Comentariu

        • TDJ
          Living Legend
          • 10.apr.2006
          • 2397

          #5
          Este bine ca fiecare sa evite ca in momentul in care masina de spalat incalzeste apa, sa cupleze aspiratorul, cuptorul cu microunde sau AC-ul. Adica sa existe o regula de bun simt in exploatarea aparaturii.
          Asa este, in medie unitatea de calcul are o putere electrica de 300-400W, iar monitorul aproape 100W.Pentru consumul aferent iluminarii am considerat un bec de 100W in sufragerie, 100W in dormitor, 100W in bucatarie, iar aleatoriu 100W pe hol. Bineinteles ca valorile totale sunt relative, dar in mare putem spune ca se situeaza cu un maxim (al bunului simt) in jurul a 3-4kW.

          Comentariu

          • Ing. Teodor BALAN
            Membru
            • 25.feb.2006
            • 268

            #6
            Re: nelamurire

            Firma noastra a instalat in numeroase vile rezidentiale sau sedii sociale pentru firme din Timisoara, Bucuresti, Brasov etc., centrale termice electrice cu puteri insumate de 45 kWh. Aceasta a fost puterea electrica maxima pentru care au primit aprobare beneficiarii respectivi.
            In general s-a mers pe grupuri de cate 3 centrale LAING de cate 15 kWh, cu repartizarea corespunzatoare a spatiilor de incalzit, astfel incat exploatarea sa se realizeze cat mai eficient (pe medii de temperatura, perioade orare de functionare etc.). Nu este obligatorie instalarea tuturor centralelor in acelasi loc, una langa alta, in serie, cum inca se mai chinuie unii sa o faca, desi simt si ei ca "ceva nu este in regula"!

            Pentru fiecare caz in parte, reprezentantii de la RENEL (ELECTRICA) analizeaza conditiile locale privind tipul retelei electrice, puterea instalata a punctului de transformare etc. Iar acolo unde este clar ca nu exista posibilitati de alimentare cu gaz metan, iar alte forme de energie (lemne, combustibil lichid), nu sunt chiar ieftine, cei de la RENEL inca din faza de proiectare prevad retele electrice de alimentare care sa asigure instalarea mijloacelor electrice de incalzire. Astfel ca in "poarta casei" exista inca de la inceput curentul trifazic.

            Asa s-a intamplat de exemplu si in comuna Mihailesti, la iesirea din Bucuresti, spre Alexandria! Dar bineinteles ca sunt nenumarate alte situatii similare!

            Si inca un amanunt: Acolo unde se instaleaza sisteme electrice de incalzire pe curent trifazic, un om intelept nu renunta la abonamentul monofazic initial!

            Prin urmare, o astfel de casa va avea un abonament monofazic normal, pentru TV, masina de spalat si alte electrocasnice, iar pe abonamentul trifazic va alimenta numai ceea ce tine de asigurarea incalzirii. Daca va fi cazul, va putea opta pentru abonamet cu dublu tarif pentru incalzire, dar si acest lucru depinde foarte mult, de la caz la caz.

            Eu il inteleg pe Domnul care este sceptic si care sustine ca "numai un nebun isi pune centrala termica electrica", dar din pacate acesta nu realizeaza ca practica il contrazice total! Ca este inca o solutie ceva mai scumpa, ... ca exista inca multe prejudecati, ... este adevarat! Dar atata vreme cat sunt multe situatii in care aceasta este unica posibilitate, iar prin ceea ce se obtine nu se compara cu nimic altceva ca fiabilitate, automatizare si eleganta, ... ASTA ESTE! De regula, oamenii gresesc atunci cand incarca instalatia cu radiatoare supradimensionate, crescand astfel coplesitor consumul de energie. Iar la diferenta care exista totusi in prezent intre curentul electric si gazul metan, prin multiplicare si exagerare, bineinteles ca se ajunge la cheltuieli descurajante.

            Avem situatii in Timisoara, in care persoane care au lucrat ani multi prin Germania si s-au intors la familie, au scos tevile de gaz din apartamentele lor, au obtinut aprobarile necesare de la RENEL si si-au instalat in apartamente (de cate 110 mp!), sisteme electrice de incalzire, plite electrice, masini de spalat vase, masini de spalat rufe etc., etc. Totul pe electric! Iar daca i-ati cunoaste, ... fiti siguri ca ati ajunge la concluzia ca nu sunt nebuni! Atata doar ca gandesc altfel si stiu ce vor pentru casa lor! Vorba unuia dintre ei: "Nici un detector de gaz nu face cat o buna priza de pamant!"

            Cu stima, ...
            Confort si Siguranta Ambientala pentru Dumneavoastra!

            Comentariu

            • ceacu neculai
              Incepator
              • 11.aug.2006
              • 5

              #7
              granit

              Daca punem granit/living se pune plinta?Merge combinatia cu parchetul in mijloc?Parchetul trebuie sa fie mai inchis decat granitul? :P :P
              buna ziua vrem sa pune, granit in sufragerie in combinatie cu parchet in mijloc putem face oval sau dreptunghic?
              merge combinatia?

              Comentariu

              • ceacu neculai
                Incepator
                • 11.aug.2006
                • 5

                #8
                va rugam frumos sa ne raspundeti
                buna ziua vrem sa pune, granit in sufragerie in combinatie cu parchet in mijloc putem face oval sau dreptunghic?
                merge combinatia?

                Comentariu

                • Ing. Teodor BALAN
                  Membru
                  • 25.feb.2006
                  • 268

                  #9
                  Postat în original de ceacu neculai
                  va rugam frumos sa ne raspundeti
                  Stimate Domnule Ceacu Neculai,

                  Cu toata bunavoina din partea noastra, cred ca totusi va fi mai greu sa gasiti raspunsurile care va intereseaza, la aceasta sectiune! Va sfatuiesc sa incercati "cu aceeasi insistenta" in alte sectiuni. Poate ca solicitarea Dvs. se incadreaza mai mult la "Amenajari, finisaje, decoratiuni", dar Dvs. stiti mai bine cum veti proceda.
                  Va doresc succes si sa gasiti raspuns cat mai curand problemelor care va preocupa!

                  Cu stima, ...
                  Confort si Siguranta Ambientala pentru Dumneavoastra!

                  Comentariu

                  Procesare...