Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Conectare boiler termoelectric la centrala

Adună
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Conectare boiler termoelectric la centrala

  Buna ziua,

  Am o centrala pe gaz care furnizeaza si ACM si agent termic pentru calorifere. Doresc sa conectez un boiler electrotermic (electric + o serpentina) la aceasta centrala.

  Vreau ca principalul agent de incalzire sa fie furnizat de centrala, atat iarna cat si vara iar curentul electric sa fie doar ca ceva extra. Pentru aceasta trebuie sa leg serpentina la circuitul de agent termic al centralei.

  Intrebare:
  Cum anume controlez din boiler cand sa porneasca si sa se opreasca centrala?

  Boilerul are termostat pentru alimentarea electrica dar nu am gasit pe piata de la noi versiuni de boiler care sa aiba termostat si pentru a controla pornirea/oprirea centralei. Din ce am inteles de la furnizori, aceste boilere sunt gandite pentru a fi incalzite suplimentar de centrala atunci cand se incalzesc caloriferele, principala sursa de energie fiind cea electrica.

  Singura solutie pe care am gasit-o pana acum (de fapt e gandita de mine, n-am gasit-o implementata) e sa conectez un releu de putere la termostat si prin acel releu sa alimentez in acelasi timp si rezistenta si sa pornesc centrala. As dori sa stiu daca exista vreo solutie mai simpla, fara sa fie nevoie sa desfac boilerul.

  Mentionez ca centrala deja o am, boilerul inca nu e cumparat.


 • #2
  Salut,

  Nu stiu ce vrei exact sa faci insa daca ai probleme cu furnizarea de ACM ,o varianta mai simpla este conectarea unui boiler ca si vas tampon intre centrala si instalatia de apa calda.In felul asta apa furnizata in boiler va fi deja incalzita iar rezistenta boiler-ului va fi folosita doar pentru mentinerea temperaturi din vas in perioada in care apa nu este folosita.

  Comentariu


  • #3
   Buna, multumesc pentru raspuns.

   Nu am probleme cu furnizarea de ACM, e generata de centrala. Doresc sa am apa preincalzita in boiler din urmatoarele motive:
   1. Elimin fluctuatiile de temperatura atunci cand fac dus si cineva foloseste apa in alta parte
   2. Capat autonomie in conditiile in care intr-o dimineata raman fara curent/gaz si trebuie sa fac dus inainte de a merge la munca.

   Doresc boiler termo-electric in ideea ca undeva in viitorul apropriat voi instala panouri fotovoltaice din care sa alimentez electric boilerul. Prefer aceasta solutie si nu cea cu panouri solare din doua motive:
   - nu trebuie sa-mi fac griji ca apa se incalzeste prea mult in timpul verii (desigur exista solutii deja pentru aceasta problema)
   - curent electric se genereaza prin panouri fotovoltaice si iarna, cu un randament acceptabil. Cu panouri solare, iarna nu am randament bun la generarea de apa calda.
   - curentul electric generat prin panouri fotovoltaice poate fi extins ulterior si pentru autonomie energetica a casei.

   Nu doresc boiler ca si vas tampon deoarece pe circuitul instant al centralei nu pot avea mai mult de 56 de grade si la temperatura asta se pot face colonii de bacterii. Doresc sa am in boiler apa undeva la 65-70 grade

   Comentariu


   • #4
    Pentru asta sunt boilerele dedicate pentru centralele pe gaz,sunt mai scumpe dar puterea serpentinei este mai mare.

    Oricum,si cu boiler clasic,fara serpentina,legat ca si vas tampon,preia apa incalzita de la centrala si o va incalzi mai sus la temperatura dorita.

    Comentariu


    • #5
     Asa cum am scris mai sus, doresc sa leg serpentina pe circuitul de incalzire si sa reduc la maxim consumul de curent pentru ca incalzirea apei folosind gazul e clar mai ieftina decat folosind curentul (pana voi cumpara sistem fotovoltaic)
     La ce boilere dedicate pentru centrale pe gaz ca referiti? Nu doresc vas de acumulare ci boiler.

     Comentariu


     • #6
      Inteleg ca nimeni nu a incercat sa faca asa ceva?

      Comentariu


      • #7
       Daca inteleg eu bine, vrei sa legi boilerul ca si un calorifer? e ok, dar trebuie sa pornesti caldura inainte de a face baie, ca sa fi sigur ca ai apa calda in boiler!
       nu uita ca acel boiler are nevoie de un vas de expansiune, ptr siguranta ta!

       Comentariu


       • #8
        Postat în original de mcristi Vezi post
        Cum anume controlez din boiler cand sa porneasca si sa se opreasca centrala?
        Este foarte simplu, achizitionati un termostat cu sonda exteriora. Sonda o amplasati undeva pe corpul interior al boilerului (trebuie sa desfaceti termoizolatia exteriora) fie pe conducta de apa calda care pleaca din boiler.

        Comentariu


        • #9
         Daca inteleg eu bine, vrei sa legi boilerul ca si un calorifer?
         Da, doar ca vreau sa functioneze si vara asa, cand nu trebuie sa incalzesc casa.

         achizitionati un termostat cu sonda exteriora. Sonda o amplasati undeva pe corpul interior al boilerului
         M-am gandit la solutia asta, doar ca as fi vrut sa nu fie nevoie sa desfac boilerul.

         Sincer mi-a venit in minte si o alta solutie care mi se pare chiar mai simpla, fara a fi necesar sa desfac boilerul, doar ca trebuie sa caut pe undeva componentele necesare. Ma gandesc sa folosesc o priza indicator de consum pe care sa o conectez la un releu prin care sa actionez centrala. In felul acesta, in momentul in care termostatul boilerului activeaza rezistenta, va creste consumul electric si prin releu voi comanda centrala sa porneasca incalzirea. Sper doar sa gasesc componentele necesare pentru a face asta, altfel va trebui sa fabric eu un indicator de consum care sa actioneze releul.

         Comentariu


         • #10
          E posibil sa gasiti ceva pe la geamurile auto. in momentul in care tii mai mult butonul apasat se incalzete un termic care decupleaza alimentarea motorasului.

          Comentariu


          • #11
           Buna ziua! Am nevoie de ajutor. Am un boiler termoelectric pe care instalatorii l-au legat pe circuitul de radiatoare, dupa puffer. Problema mea este ca nu se incalzeste apa din boiler deoarece trece prin serpentina doar cand porneste pompa comandata de termostatul de camera adica foarte rar. As dori sa leg circuitul boilerului inainte de puffer astfel incat sa am o pompa conditionata de un termostat montat pe boiler(pompa sa porneasca doar cand apa din boiler scade sub 50 de grade de exemplu). Intrebarea mea pe unde introduc termostatul in boiler astfel incat sa nu stric partea electrica a boilerului? Sau pot lega pompa la termostatul existent pentru partea electrica?

           Comentariu


           • #12
            Buna ziua,

            pentru a facilicita conectarea boilerului la o centrala termica aveti mai multe optiuni:

            1. Daca aveti o CT care are suport pe placa electronica pentru un senzor de boiler, pe circuitul de ACM veti putea lega boilerul. In caz contrar in functie de tipul centralei puteti cere informatii de la producator care in unele cazuri are ceva componente aditionale de montat in centrala (ex. vana de deviatie si ceva pe placa electronica).
            2. Sa presupunem ca nu aveti suport pt conectare boilerului la circuitul de ACM:

            Legarea boilerului la circuitul de incalzire:
            - se leaga exact ca un radiator normal dar in locul unde faceti ramificatia T pt conectare aveti nevoie de o vana de deviatie si o mica automatizare;
            vana cu 3 cai:
            - boilerul are un termostat de imersie pe care il vom folosi pt a mentine apa in boiler la o temperatura dorita
            - cu ajutorul vanei de deviatie vom aveam 2 circuite (A si B) de comandat, boiler si radiatoare
            - prioritizam circuitele astfel incat boilerul sa aiba tot timpul apa calda si apoi incalzirea
            - legam senzorul de imersie sa actioneze pornirea centralei si comutarea vanei pe circuitul A (boiler), astfel centrala va incalzi doar apa din boiler
            - daca intre timp primim o comanda de la centrala pt radiatoare o lasam in asteptare pana centrala incalzeste apa din boiler apoi comutam vana pe circuitul B(radiatoare)

            Nota:
            1. este nevoie si de o supapa de sens pt ca pompa centralei sa nu incalzeasca pe retur radiatoarele
            2. daca aveti distruitor pt radiatoare nu ar mai fi nevoie de vana de deviatie, se pot monta servomotoare pe fiecare circuit.
            Comentariu

            Procesare...
            X