Cazan gazeificare ATMOS

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • nicu ii
    Incepator
    • 11.dec.2011
    • 9

    Cazan gazeificare ATMOS

    Buna ziua,
    am instalat un cazan Atmos de 32 kw.Inampin urmatoarele probleme la care doresc raspuns:
    1.Cazanul este pus in functiune cu termovar (un fel de landomat) si cu un puffer de 1000 l.Daca la inceputul focului tin pufferul inchis circulatia agentului este in sens normal tur-retur.Daca tin pufferul deschis(robinetul de acces in puffer deschis) atunci circulatia agentului este pe retur , adica se incalzeste teava de retur !Acest fenomen nu se mai intampla daca deschid robinetul pufferului dupa ce s-au incalzit caloriferele.Care ar fi explicatia si ce s-ar putea face ?
    2.Cazanul este prevazut cu doua termostate - unul pt gazele arse si unul de lucru.Am observat ca autnci cind se supraincalzeste cazanul se opreste si pompa de circulatie de pe termovar nu numai ventilatorul care intretine arderea.Din acest motiv am ajuns cu cazanul in situatia de a fi declansata supapa de circulatie pt racire interioara.Sunt oare legaturile electrice gresit facute (pt eu consider ca pompa de circulatie trebuie sa se opreasca atunci cand s-a terminat focul din cazan deci sa fie comandata doar de termostatul de gaze arse nu si de cel de lucru) sau reglajul din clapeta nu este in mod corespunzator (la 80 grade este inchisa clapeta iar termometrul de pe cazan arata cca 85 grade ).
    Va doresc Craciun fericit tuturor .
  • elixir
    Membru marcant
    • 01.nov.2009
    • 368

    #2
    1. lasa termovarul sa-si faca treaba, fara sa inchizi/deschizi robineti!
    2. legaturi electrice gresite.
    Obs:
    a.la un cazan+ puffer, supapa sts nu-si are rostul!
    b. cate pompe ai? din descrierea ta am impresia ca ai doar una?
    c. cazanul nu e rau, dar are aceeasi ,,automatizare"de peste 10 ani!.. intre timp, lumea a mai evoluat!

    Comentariu

    • nicu ii
      Incepator
      • 11.dec.2011
      • 9

      #3
      Postat în original de elixir
      1. lasa termovarul sa-si faca treaba, fara sa inchizi/deschizi robineti!
      2. legaturi electrice gresite.
      Obs:
      a.la un cazan+ puffer, supapa sts nu-si are rostul!
      b. cate pompe ai? din descrierea ta am impresia ca ai doar una?
      c. cazanul nu e rau, dar are aceeasi ,,automatizare"de peste 10 ani!.. intre timp, lumea a mai evoluat!
      1.Termovarul nu este conditionat de vreun robinet.Acel robinet specificat de mine este pt izolarea pufferului.
      2.Deci pompa de pe termovar trebuie sa se opreasca doar cand nu mai este foc in centrala ?
      a.supapa sts este folosita doar la supraincalzire si consider ca are rostul ei de indata ce a si descarcat !
      b.sunt trei pompe :una pe termovar ,una pt puffer comandata cu termostat de camera si una pt apa calda menajera.

      Comentariu

      • elixir
        Membru marcant
        • 01.nov.2009
        • 368

        #4
        ce vrei sa spui prin ,,izolarea puferului"? izolat fata de cazan, sau izolat pur si simplu? ptr ca daca inchizi un robinet pe puffer, termovarul (cazanul)unde mai descarca???
        teoretic,din descrierea ta, instalatia e facuta bine.
        pompa de la termovar trebuie sa fie actionata de termostatul de pe cazan. cand cazanul e rece, ar trebui sa porneasca la 50-60C, dar la oprire, cand nu mai ai lemne in cazan, ar trebui sa se opreasca la o temp. mai mare, ca sa nu racesti pufferul in cazan. cam la temperatura la care lucreaza si vana de la termovar.
        legat de sts: la un cazan sub presiune, nu temperatura e problema, ci presiunea! e adevarat ca presiune vreste proportional cu temperatura, dar daca ai vase de expansiune dimensionate corect si implementate la fel, nu o sa ai crestere de presiune foarte mare,(cam de la 1 atm la 2 atm) indiferent de temperatura atinsa! ori tu vrei sa incarci pufferul la 90c sau mai mult... nu sa racesti cazanul cand ajunge la 90c..
        LE: eu as pune termoventil cu deschidere la 72C. nu stri daca gasesti doar elementul termostatat ptr schimbat!
        Ultima editare de elixir; 30.dec.2018, 10:55.

        Comentariu

        • nicu ii
          Incepator
          • 11.dec.2011
          • 9

          #5
          Buna seara ,La multi ani tuturor si scuze pt intarziere.
          Multumesc pt raspuns si-mi permit un mic comentariu privind modul de folosire a instalatiei mele.
          Acel robinet este montat la intrarea in puffer (un al doilea robinet este montat la iesirea din puffer).Am tras concluzia ca sunt pusi pt a ,,izola,, pufferul de restul instalatiei in cazul unei interventii.Din cauza asta l-am numit asa (poate neinspirat).
          Pompa de pe termovar descarca direct in instalatie (spre calorifere) dupa ce regleaza temperatura de intrare in centrala (80 de grade pe turul instalatiei si 60 grade pe retur respectiv intrarea in centrala).Dupa cum arata termometrele de pe termovar in momentul in care agentul pleaca spre casa , cred ca termoventilul are deschidere pe 72 grade.Aceasta pompa porneste odata cu pornirea cazanului (a ventilatorului ) , moment in care temperatura agentului este undeva intre 30 si 40 grade.Pana la acest moment focul arde liber fara a fi pornit ceva de pe cazan.
          De regula focul in cazan il aprind in jurul orei 14 , temperatura in living fiind cca 18 grade.Au fost doar cateva zile cand am pornit focul in jur de 12 atunci cand temperatura de afara a fost cu maxima negativa.
          Daca nu as inchide robinetul in cauza , cazanul ar incalzi mai intai pufferul (pt ca este mai aproape !) si dupa aceea ar incalzi in casa caloriferele.Din dorinta evidenta de a avea caldura cat mai repede in casa inchid acel robinet.Aceasta manevra cu robinetul se poate rezolva prin montarea unei electro vane in locul lui ,comandata de un termostat montat pe returul caloriferelor , poate iarna urmatoare !
          Dupa ce in casa este temperatura necesara, deschid pufferul si se incalzesc si cei 1000 litri de acolo (evident cu o suplimentare de lemne de cca jumatate din cantitatea initiala).Dupa terminarea arderii am in puffer cca 80 grade si in living cca 25 de grade .In functie de temperatura de afara , termostatul de camera ( fixat la 20 grade) comanda pompa pt apa din puffer, (cel mai devreme la ora 3 dimineata atunci cand afara s-au inregistrat minus 12 grade.Au fost zile cand apa inmagazinata a fost folosita a doua zi la 11 sau chiar mai tarziu functie de temperatura de afara).Practic pufferul imi asigura energia necesara pt a incalzi casa dimineata , in acest fel nefiind nevoit sa mai incarc cazanul peste noapte.
          Sunt convins ca nu este cea mai buna modalitate de a folosi cazanul .In mod normal la puterea dezvoltata de cazan ( 32 KW) ar trebui cca 2500 l volum depozitat si incalzit in puffere astfel incat sa se poata pastra o temperatura constanta in casa .Din pacate nu este momentan spatiu suficient nici fizic si nici financiar!.Poate pe viitor.
          Totusi cat am studiat nu pot sa-mi explic de ce s-a oprit pompa de pe termovar inainte de a se termina arderea .As dori sa am o explicatie inainte de a apela la cei care au instalat-o,pentru ca am avut de la montaj cateva contradictii cu electricianul firmei privind montarea termostatelor de pe puffer si de pe boilerul de apa calda menajera.In acest sens as dori un mic detaliu (comentariu ) privind ,,legaturi gresite,,.
          Va multumesc.

          Comentariu

          Procesare...