Cum montez robinetii termostatati daca am termostat de ambient?

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • Serghin
    Incepator
    • 21.mar.2021
    • 27

    Cum montez robinetii termostatati daca am termostat de ambient?

    Am casa cu 4 camere, momentan voi monta calorifere doar in primele doua camere cum vii dinspre centrala, iar in camerele aflate spre strada (vest), care au igrasie, voi monta ulterior caloriferele, dupa ce le izolez si scap de igrasie. Am inteles ca termostatul de ambient se pune in camera cea mai racoroasa (aceasta va fi a mea, nu suport multa caldura), iar in cealalta camera doresc caldura mai multa pt. mama (cel putin 23 de grade).. Camera ei e prima dinspre centrala, dupa baie. Avand in vedere ca in camera termostatului de ambient nu se recomanda sa pui si robinet termostatat la calorifer, ma gandeam sa pun la mama in camera. Intrebarea e alta: la ce temperatura setez termostatul de ambient din camera mea a.i. la mine sa fie de ex. maxim 21 de grade iar la ea in camera cel putin 23 de grade? Adica, termostatul de ambient din camera mea sa nu imi ridice si mie in camera temperatura tot la 23 de grade, ca in camera memei?
    Si a doua intrebare: dupa ce aranjez si celelalte doua camere dinspre strada, mai la toamna, ar trebui sa mut acolo termostatul de ambient (acelea fiind nelocuite, deci cele mai racoroase si in care nu voi da prea multa caldura)? Sau e suficient sa pun in acele camere doar robinet simplu de calorifer inchis deschis, ca sa nu ma mai complic cu mutarea termostatului de ambient? E adevarat ca, fiind ultimele camere acelea nelocuite (dinspre strada), trebuie lasat deschis macar ultimul calorifer din circuit, sau le pot tine tot timpul inchise cand nu le voi folosi?
  • Mircea G
    Living Legend
    • 14.ian.2007
    • 12085

    #2
    Daca am inteles bine cerinta , ambientul trebuie montat " invers " in camera pe care o vrei mai calda .
    Instalatii verificari-revizii gaze

    Comentariu

    • Serghin
      Incepator
      • 21.mar.2021
      • 27

      #3
      Cum se procedeaza vara, cand vrei sa opresti caldura din casa (radiatoare) si sa ai numai apa calda menajera la baie? E suficient sa pui centrala pe mod vara sau trebuie sa umbli si la termostatul de ambient si sa-l pui pe, sa zicem, o temperatura mai mica gen 16-17 grade? Poti sa il lasi pe temperatura pe care o aveai stabilita pana atunci in casa (ex. 22 sau 23) si sa inchizi caloriferele de la robinetii de tur? Cum e cel mai recomandat?

      Comentariu

      • Mircea G
        Living Legend
        • 14.ian.2007
        • 12085

        #4
        1. treci centrala pe " vara " si nu umbli la nimic
        2. lasi centrala pe " iarna " si nu porneste decit daca temperatura va scadea dramatic . Se poate intimpla ...
        Instalatii verificari-revizii gaze

        Comentariu

        • Serghin
          Incepator
          • 21.mar.2021
          • 27

          #5
          Am Immergas Victrix Terra cu termostat de ambient wireless Honeywell, azi mi-a pus-o reprezentantul in functiune, 425 lei am platit. Zice ca la revizia de peste 2 ani e mai ieftin. Am testat inclusiv si instalatia sa vad daca se incalzesc caloriferele, am pus pe 25 grade termostatul, iar ultimul calorifer din circuit (cel mai departe de centrala, in coltul opus al casei) nu s-a incazit deloc. De ce? Din cauza ca temperatura aerului de afara era de 30 de grade sau din alta cauza? Adica, ca sa se incalzeasca inclusiv ala, ar fi trebuit sa setez termostatul la test pe temperatura >de 30 de grade? Asta inseamna ca nu voi putea afla daca se incalzeste si ala pana la toamna cand vor scadea temperaturile?
          Si a doua nelamurire: daca setez termostatul pe 15 grade (ca sa nu porneasca caloriferele acum vara), doar pt. ACM mai e nevoie sa mai pun si centrala pe mod vara (cu umbreluta), sau pot sa-l las si pe mod iarna (iconul cu calorifer)? Adica, daca eu apas butonul mod vara (umbreluta), mai are importanta la ce temperatura setez termostatul (ca e 15, 20 sau 31 de grade)? Nu e prioritara comanda de pe centrala, cu umbreluta, mod vara, a.i. sa functioneze doar apa calda menajera? Nenea mi-a explicat ca ori ori, tot aia e: ori setez termostatul pe 15 grade sa nu se aprinda si incalzirea la calorifere, ori setez direct modul vara, indiferent de ce temperatura as seta pe termostatul wireless. Daca e mod vara, opreste oricum caldura in calorifere in oricare din situatiile astea!

          Comentariu

          • VYS
            Living Legend
            • 19.aug.2005
            • 12977

            #6
            Dcaa in casa sunt 26 °C si centrala este pe 25°C nu prea are cum sa incalzewasca radiatoarele. Probababil a pornit dar pana sa incalzeasca tot circuitul s-a oprit. Daca vrei sa faci proba, fie incerci seara cand este mai rece si setezi termostatul de maxim, 30°C.
            Setezi din termostatul de ambient butonul de protectie anti-inghet (5-6°C) si il lasi asa pana la pornirea sezonului rece.Nu este neaparat nevoie sa comuti centrala pe sezon cald.
            VYS Blog DIY

            Comentariu

            • Mircea G
              Living Legend
              • 14.ian.2007
              • 12085

              #7
              Azi am pornit o centrala . Pt a vedea ca se incalzesc toate caloriferele , am decuplat termostatul de ambient , si am pus centrala la 60 grC. Cu termostatul de ambient nu reuseam deoarece in casa aveam 33 grC.
              Centrala o poti lasa pe modul " iarna " si vara , fara sa umbli la termostat . Ramine termostatul pus pe temperatura de iarna .
              Instalatii verificari-revizii gaze

              Comentariu

              • Serghin
                Incepator
                • 21.mar.2021
                • 27

                #8
                Baietii care mi-au facut instalatia in casa au zis ca sa-i chem si la toamna cand ma hotarasc sa dau drumul la caldura, sa-mi faca echilibrarea caloriferelor, dar as vrea s-o fac eu. Din cate am inteles din tutorialele de pe net, returul caloriferelor cele mai apropiate de centrala se deschide doar un pic si pe masura ce avansez spre ultimul calorifer din circuit voi deschide retururile la maximum, pt. a ajunge caldura si la ultimul calorifer asta de care va ziceam eu ca nu s-a incazit cand mi-au facut proba. Pana la urma am pus calorifere si in ultimele doua camere alea cu igrasie dinspre vest, de care va ziceam mai sus, robineti simpli tur-retur la toate caloriferele, mai putin in camera mea si a mamei (singurele care sunt locuite si cele mai aproape de centrala), unde am pus robineti termostatati Herz cu 6 pozitii. Maica-mea e mai friguroasa, vrea pe la 23 de grade, iar eu doar 21 de grade, dar in acelasi timp sa ajunga caldura si la ultimele calorifere s aincalzeasca si camerelel alea cat de cat, poate elimin umezeala din pereti. Cum fac? Pun termostatul wireless la ea in camera, pe 23 si dau robinetul termostat de la ea din camera la maximum, sa nu interfereze, iar robinetul de la mine din camera pe pozitia 4 (echivalentul a 21 de grade cf. instructiunilor de pe ambalajul capului-termostat)? Sau e mai bine sa pun termostatul la mine in camera, tot pe 23 de grade iar la caloriferul meu s amai inchid din retur sa nu ajunga la 23 de grade?
                Si inca o nedumerire: dupa ce reusesc sa fac echilibrarea in fiecare camera, robinetii de retur vor ramane mereu pe pozitiile respective, sau dupa aia, dupa ce aduc caldura pana la ultimul calorifer, pot da toate robinetele de retur din nou la maximum (dupa ce pompa va reusi sa impinga apa calda pana in ultimul calorifer)?

                Comentariu

                • VYS
                  Living Legend
                  • 19.aug.2005
                  • 12977

                  #9
                  Dupa cum ne intrebi, cred ca este mai bine sa ii lasi pe ei sa echilibreze. Te vei chinui si oricum acum nu poti face probe pre ausor, fiind cald. Asteapta sfarstul lui septembrie pentru aceasta operatiune. Echilibrarea se face din robinetii de retur, odata stabilita pozitia corecta asa vor ramane, nu ii mai modifici.
                  De preferat sa lasi termostatul de ambient acolo unde ai incaperea cea mai rece. In camerele cu robinet termostatat setezi pe temperatura dorita.
                  VYS Blog DIY

                  Comentariu

                  • Serghin
                    Incepator
                    • 21.mar.2021
                    • 27

                    #10
                    Asa am vrut si eu, sa las termostatul in camera cea mai rece, numai ca la mine cele mai reci din casa sunt alea ultimele doua cu igrasie, nelocuite. Iar baietii mi-au zis sa nu fac greseala sa pun cumva acolo termostatul, fiindca atunci centrala va merge non-stop incercand sa ridice temperatura in acea camera indepartata si n-am facut nimic, ba chiar risc sa ridic prea mult temperaturile in camerele locuite! Asa ca mi-au zis sa-l pun in camera mamei, cea care va trebui incalzita cel mai mult, ca ea vrea pe 23, si e si aproape de CT. Iar camerele umede care au robineti simpli, pot da si acolo mai incet din robinetul de tur daca nu vreau atata caldura, gen 23 de grade, fiindca au si ei o anumita cursa, nu doar on/off!

                    Comentariu

                    Procesare...