Economisire ENERGIE

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi

  • coretweaker
    a răspuns
    Postat în original de Consultant electrice
    Sunt probabil substante degajate de plasticul care se incalzeste, de componentele electronice care sunt acoperite cu lac si se incalzesc si ele la randul lor, insa momentan sunt presupuneri vis a vis de efectele daunatoare. Pot aparea efecte adverse abia dupa ani multi de utilizare la care acum nici specialistii poate nu se gandesc.
    Am constatat si eu la cateva dintre becurile economice pe care le am in casa ca, atunci cand functioneaza, degaja un miros in genul plasticului topit. Mirosul nu este totusi la un nivel deranjant.

    Lasă un comentariu:


  • Consultant electrice
    a răspuns
    Vreti sa spuneti ca becurile economice care stau cu partea de sticla in jos se uzeaza mai repede ca toata caldura urca spre electronica nu?

    La ora actuala si la LED-uri este cam aceeasi problema nu rezista electrotehnica cat rezista sursa de lumina.

    Am cumparat de la IKEA un set de 3 becuri mici economice (lampi compacte nu LED) care au costat vreo 12 lei. Testul fiabilitatii il fac acum pentru ca am pus unul pe scara in fata usii in locul unui bec incandescent care stand non stop aprins (60W) se ardea cam in maxim doua luni. Sper sa nu se termine testul din cauza furtului ca la noi orice e posibil.

    Lasă un comentariu:


  • Dumitru popa
    a răspuns
    N-am mai scris demult timp, dar vazand acest subiect va pot spune urmatoarele;
    In apartament am numai becuri economice inclusiv cel din interiorul frigiderului, sa stiti ca per ansamblu nu se observa nicio economie deoarece daca pe de-o parte economisesc cu becurile tot timpul apare alta aparatura care mareste consumul ba un mic televizor in dormitor sau un ruter de internet etc.etc
    Sa revenim la becurile economice, presupaunand ca nu asi marii consumul prin adaos de aparatura, vreau sa spun ca durata de viata a becurilor economice este mica, chiar mai mica decat la becurile cu incandescenta. Desi am cumparat si becuri ieftine si becuri scumpe am observat ca nu tin mult. Am inceput sa le repar si asa au devenit intr-un fel rentabile. Am constatat ca este foarte importanta pozitia becului in soclu, si anume becurile cu soclu in jos au o durata de viata mai mare decat cele cu soclu in sus, asta deoarece compnentele se incalzesc mai mult la cele c usoclul in sus, in special un condesator electrolitic de aproximativ 3 miro care isi pierde electrolitul. Un defect caracteristic este strapungerea unui condesator de aproximativ 300PF/1200V care este legat in serie cu cele doua filamente, si nu in ultimul rand arderea filamentelor. Am observat ca la becurile la care tubul este sub forma de spirala se ard mult mai repede filamentele si asta deoarece partea cu filamentul este inglobata in plastic si se incalzeste mai mult. Parerea mea este ca becurile cu leduri sunt mult mai trainice, deja am inceput sa le folosesc. Cu stima Dumitru Popa

    Lasă un comentariu:


  • Mircea_G
    a răspuns
    Postat în original de VYS
    Ce imi place nebunia asta cu "reducerea dioxidului de carbon"!
    In prezentarea de la noi se zice asa : "Consumul de energie este considerabil redus, ceea ce are şi efecte pozitive asupra mediului." ...s-a evit folosirea formulei dioxid de carbon care pt multi nu inseamna nimic sau inseamna " codoi "

    Lasă un comentariu:


  • VYS
    a răspuns
    Ce imi place nebunia asta cu "reducerea dioxidului de carbon"!

    Adica reduc emisia prin econimsiea catorva W dar prelungitorul respectiv este realizat din materiale care au generat inprocesul de fabricatie, de la materia prima, transport si pana la vanzare, dioxid de carbon cu gramada.

    Lasă un comentariu:


  • Mircea_G
    a răspuns
    Se gaseste si pe la noi , iar banalul intrerupator pt picior , care se gaseste si separat , este prezentat drept minunea minunilor : " este comod de folosit chiar şi atunci când este ascunsă în spatele dulapurilor, datorită întrerupătorului cu pedală pentru picior." ...cam ilogica formularea dar se refera la prelungitorul cu pedala !!!!!

    Lasă un comentariu:


  • Consultant electrice
    a răspuns
    LEDLENSER Moneysaver

    O solutie de prelungitor cu un intreruptor robust actionabil cu piciorul pentru a inchide complet alimentarea si pentru a face o economie la energie si a mari durata de viata a surselor.

    Bineinteles ca acelasi lucru se poate face cu un prelungitor ieftin cu intreruptor, insa solutia prezentata aici face posibila actionarea mai de la distanta si cu usurinta a acelui buton.
    http://www. zweibrueder.com/ENG/produkte/html_moneysaver/moneysaver_start.php?id=moneysaver
    Fișiere Atașate

    Lasă un comentariu:


  • Consultant electrice
    a răspuns
    Sunt probabil substante degajate de plasticul care se incalzeste, de componentele electronice care sunt acoperite cu lac si se incalzesc si ele la randul lor, insa momentan sunt presupuneri vis a vis de efectele daunatoare. Pot aparea efecte adverse abia dupa ani multi de utilizare la care acum nici specialistii poate nu se gandesc.

    Asa cum am vazut acum ceva timp la televizor chiar la noi in tara ca Protectia Consumatorului a retras nu stiu cate sute de jucarii care contineau un material interzis si la aceste becuri in special cele no-name produse la una din sutele de fabrici din China putem descoperi diverse substante degajate.
    Am intalnit acum ceva vreme un transformator pentru o camera de luat vederi miniaturala care era bagat intr-o carcasa de plastic. Fiind un transformator ieftin se incalzea binisor chiar solicitat 60% din puterea declarata insa problema nu o reprezenta aceasta caldura ci mirosul chimic extrem de puternic degajat de aceea carcasa. Am inlocuit dupa vreo doua saptamani alimentarea cu un alt transformator nemaiputand suporta acel miros care nu se diminua deloc.

    Lasă un comentariu:


  • PowerMC
    a răspuns
    Postat în original de ucenicul.tanar
    Vad ca becurile economice sunt mereu scoase in fata...dar a facut cineva oare un calcul realist, global, care sa tina cont de consumul de energie pentru fabricarea unui bec economic vs. bec cu incandescenta, apoi costul de achizitie, costul de reciclare (noi nu aruncam becurile economice la gunoiul menajer, nu? ), etc? ...
    Cercetătorii au precizat că aceste becuri nu trebuie lăsate aprinse pentru perioade lungi de timp sau amplasate lângă capul unei persoane, întrucât degajează substanţe toxice.

    Uniunea Europeană vrea să scoată din uz becurile normale incandescente până la sfârşitul lui 2012, în încercarea de a reduce emisiile de carbon.

    Becurile economice nu trebuie folosite de adulţi la citit sau ţinut lângă capul copiilor, mai spus experţii.

    Se ştie deja că dacă un bec "ecologic" este spart, împrăştie cantităţi periculoase de mercur. În plus, când aceste becuri funcţionează, emit şi alte substanţe cancerigene.

    Cercetarea germanilor arată că substanţele chimice sunt degajate sub formă de abur. Printre ele se numără fenolul, o otravă injectată de nazişti pentru a omorî victimele din lagărele de concentrare, dar şi naftalină şi stiren.

    Testele arată că materialele folosite la fabricarea becurilor sunt probabil responsabile pentru efectele lor secundare dăunătoare.

    "Un smog electric apare în jurul acestor becuri. De aceea, trebuie folosite cât mai puţin posibil. Nu trebuie folosite în zone neaerisite şi în niciun caz în apropierea capului", spune Andreas Kirchner, de la Federaţia Inginerilor Germani.

    Raportul, apărut la televiziunea germană, a forţat autorităţile să publice o avertizare împotriva "isteriei publice". Departamentul german pentru Mediu insistă că becurile sunt sigure.

    "Trebuie să efectuăm mai multe studii pentru a dovedi că ceea ce spun cercetătorii germani este adevărat", a declarat dr. Michelle Bloor, de la Universitatea Portsmouth din Marea Britanie.

    Sursa RTV

    Lasă un comentariu:


  • Consultant electrice
    a răspuns
    Indicele CRI trebuie sa fie peste 80 ca pentru aplicatiile casnice unde avem nevoie de o lumina de lucru. Daca aveti timp inainte de achizitionarea unui banal tub neon studiati site-urile producatorilor mari gen Philips, Osram unde aveti informatii detaliate si explicatii pe intelesul tuturor. Uneori diferentele de pret intre un tub neon slab calitativ si un tub neon de calitate sunt mici, iar diferentele de performanta sunt mari.

    Tot la producatorii de care aminteam mai sus gasiti "electrotehnica" de calitate pentru a va aprinde rapid tuburile cu neon.

    Eu la baie avand doua circuite de iluminat - o lampa pe tavan si una deasupra oglinzii foloseam doua surse diferite respectiv o sursa incandescenta la cea de la oglinda si o lampa cu doua tuburi de neon la cea din tavan. In functie de cum aveam nevoie respectiv intram doar sa iau ceva repede aprindeam sursa incandescenta sau daca faceam o baie aprindeam neoanele. E adevarat ca avand copii e mai greu sa ii faci sa tina cont de treaba asta. Am scapat oricum de orice problema de acest fel avand acum doua corpuri de iluminat LED.

    Lasă un comentariu:


  • Highlander
    a răspuns
    Postat în original de ucenicul.tanar
    Vad ca becurile economice sunt mereu scoase in
    Din proprie experienta, la un apartament cu 3 camere, 2 adulti + 1 copil, am avut tuburi de neon de 18W in cele doua bai, in hol, in bucatarie. M-am enervat ca cele de la baie nu tineau prea mult (aprins - stins des), clipeau enervant 2 - 3 secunde pana se aprindeau, lumina era "rece".
    Fara suparare, insa neoanele, ca si becurile economice, care apartin aceeasi specii numita tubus fluorescentus, cat si aceleiasi rase, mercurus de joasa presiune, sunt pe tipuri de culori masurabile in kelvin, incepand cu 2700k si terminand cu 6500k. eu folosesc 3000-3500k. Trebuie stiut ca cu cat lumina devine mai rece, cu atat trebuie "mai multa lumina"
    de asemenea, ele sunt impartite calitativ dupa capacitatea de randare a culorilon, numita CRI. si e pe coduri. gen 840 sau 930
    CRI=8
    40=4000kelvin cool white
    sau CRI=9 <mai> 30=3000kelvin white

    Tuburile, clasicele tuburi fluorescente sunt mult mai ieftine, rezistente, si calitative decat mai noile compacte. Ma uimeste insa reinventarea rotii la promotori.

    Cat despre clipocitul standard, exista surse electronice, mai sensibile la tensiuni, umezeala, care insa pornesc instant neonul, ce-i drept la putere mai mica, pana se incalzeste.

    eu nu am avut probleme cu tuburile si nici cu sursele, nici in baia mica si fara fereastra, si am aceleasi tuburi de 5 ani. Vreau acum sa le schimb cu mai noile T5, de care sunt atasat.

    Ce-i drept nici eu nu suport lumina asta in camerele de odihna, lucru, unde ma delectez cu halogenuri e27, in locul clasicelor, putere mare, cica cu 30%mai eficiente.

    Lasă un comentariu:


  • sriw
    a răspuns
    Pe mine costurile de productie nu ma intereseaza,atata vreme cat becul este deja produs si sta degeaba pe raft la magazin.Plus ca sunt interesat sa-mi scad mie consumul de energie ,nu la compania cutare care l-a produs.Mi-am luat doua becuri economice cu lumina calda de 15w si sunt foarte multumit de ele,cred ca le schimb toate pana la urma.Reabilitarea termica este aproape terminata in locuinta,sunt multumit si de caldura si de consum(la gaz ma refer).La PC am prelungitor cu intrerupator,il opresc in fiecare seara deci nu consuma nimic in stand-by.Televizorul in schimb consuma,dar n-am ce-i face deocamdata.

    Consum de curent mai am la filtrul de cafea,dar parca nu m-as intoarce la ibric .Masina de spalat o folosesc pe un program scurt la 30 de grade.

    Deci,ce-am mai putea imbunatatii?

    Lasă un comentariu:


  • tanasie
    a răspuns
    Postat în original de Bill
    ....cei care au gazele la comun opresc robinetii de la calorifere si se incalzesc cu gaze....
    Si eu spuneam atceva ? Si nu mai fi asa suparat ca n-ai de ce.

    Lasă un comentariu:


  • Bill
    a răspuns
    Postat în original de tanasie
    Logic, acum nu mai lasi aragazul sa functioneze in nestire ca-ti arde banii degeaba
    Amice, vezi ca esti "pe langa cu logica ta".
    Am spus ca la acelasi consum platesc mai putin.
    Nu m-am incalzit nici inainte si nici acum de la aragaz, pt simplul motiv ca se umezesc peretii.
    In bloc sunt repartitoare de caldura, iar cei care au gazele la comun opresc robinetii de la calorifere si se incalzesc cu gaze. Din acest motiv m-am debransat eu de la gaze, nu am centrala termica.

    Mai bine te abtii daca sti ca nu poti urmari pana la capat un post.

    Lasă un comentariu:


  • ucenicul.tanar
    a răspuns
    Vad ca becurile economice sunt mereu scoase in fata...dar a facut cineva oare un calcul realist, global, care sa tina cont de consumul de energie pentru fabricarea unui bec economic vs. bec cu incandescenta, apoi costul de achizitie, costul de reciclare (noi nu aruncam becurile economice la gunoiul menajer, nu? ), etc?

    Oare ce procent din consumul global de energie se economiseste daca tinem cont de tot ciclul de viata al unui bec economic?

    Sunt de acord cu alternative economice acolo unde ard 20 de becuri cate 18 - 24 de ore pe zi (ex. in institutii, fabrici si uzine), dar cred ca in mediul casinc, nu face daraua cât ocaua.

    Eu personal sunt sceptic in ce priveste avantajul net al acestora si, desi nu-mi plac teoriile conspirationiste, inclin sa cred ca producatorii de becuri au ajuns la limita de jos cu profiturile care se pot trage din becul cu incandescenta asa ca au inceput sa impinga tehnologia becurilor economice ca noua sursa de profit.

    Din proprie experienta, la un apartament cu 3 camere, 2 adulti + 1 copil, am avut tuburi de neon de 18W in cele doua bai, in hol, in bucatarie. M-am enervat ca cele de la baie nu tineau prea mult (aprins - stins des), clipeau enervant 2 - 3 secunde pana se aprindeau, lumina era "rece". Asa ca am trecut peste tot la becuri cu incandescenta care se aprind instantaneu, dau lumina mult mai placuta si costa incomparabil mai putin.
    Acum, cand fac un calcul, consider ca am facut risipa de bani cu achizitionarea corpurilor de iluminat cu neon si a tuburilor de-a lungul a 3 - 4 ani si ca, de banii aia, mai bine puneam bec cu incandescenta de la inceput.

    Iar factura de electricitate, realist vorbind, mi s-a modificat cu cel mult 10 %, deci neglijabil.

    Daca vreti cu adevarat economie de energie, am si o poveste "pozitiva". Recent s-a facut reabilitatrea termica a blocului meu (placi de beton), cu polistiren de 10 cm. Inainte de reabilitare aveam maxim 20 gr. C in casa, ceea ce pentru mine si pentru copil nou nascut e cam frig, asa ca foloseam aproape permanent din noiembrie pana in februarie surse electrice de caldura (cel mai bine mergea un calorifer cu ulei de 1 + 1 KW, Siemens). Dupa reabilitare, cu caldura de la oras, daca las toate caloriferele deschise la maxim am peste 26 gr. C peste tot, asa ca stau cu ele deschise cam la 1/3 - 1/2 si am lejer 24 gr. C. No asta da economie de energie. Becurile economice pentru acasa sunt un mare fâs pe langa economia asta.

    Lasă un comentariu:

Procesare...