Economisire ENERGIE

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi

  • Temelye
    a răspuns
    Răspuns la: Economisire ENERGIE

    In afara de aprecieri, ce ok ar fi ca macar majoritatea sa fie de acord cu pricipiile dvs

    Lasă un comentariu:


  • addysoftware
    a răspuns
    Răspuns la: Economisire ENERGIE

    Intr-adevar, economisirea energiei este una din cele mai importante in ziua de azi, in contextul incalzirii globale, poluarii si de ce nu, preturilor tot mai mari.

    Si nu e vorba doar de energia electrica. Sunt alte forme de energie care conteaza mult mai mult (atat in balanta globala cat si in buzunarul fiecaruia) decat cea electrica.

    In primul rand: energia termica: incalzirea pe timpul iernii in Romania costa aproximativ cat energia electrica consumata anual.

    Apoi transportul: combustibilul plus utilizarea masinii personale ajunge cam la aceeasi valoare. Deci putem spune fara a gresi prea mult ca toate trei sunt la fel de importante si va atarna greu in balanta economica in cele trei "sectoare" energetice.

    Putem considera, pentru a avea o cifra de pornire, ca fiecare din aceste "amprente ecologice" au valoare egala, de cca 33%. Mai mult sau mai putin, depinde de la om la om si nu are importanta la scara mare.

    Termoizolarea apartamentelor poate reduce consumul de energie termica cu mai bine de 50%. La mine cel putin (de exemplu) consumul s-a redus la o treime. Deci per ansamblu amprenta mea energetica pe energia termica a redus consumul meu total la 78%.

    Folosirea bicicletei in majoritatea situatiilor poate reduce enorm amprenta energetica personala.
    Eu mi-am facut bicicleta electrica, astfel ca s-ar putea spune ca nu e chiar o reducere perfecta; totusi, in comparatie cu un autoturism care consuma cca 5 l /100km (adica cca 50kWh), acest vehicul consuma doar 7A x 3h x50v = 1000Wh /100km. De 50 de ori mai putin. Desigur, bateriile au si ele un cuvant de spus la poluare in momentul fabricarii, si aceasta se reflecta in pretul ridicat al acestora; dar si autoturismul costa (7-15k $) si polueaza la fabricatie , mult mai mult decat un set de baterii (2-300$)+ motor+controller de bicicleta (150-200$).

    Abia apoi ajungem la energia electrica folosita in casa. Aici desigur, cel mai usor de a face reduceri este iluminatul. Becurile LED imi asigura un consum total de cca 3 lei pe luna pentru iluminat. Insa desigur, cu pretul unei investitii initiale de cca 500 lei pt un apartament de 2 camere, dar cu satisfactia unei lumini de calitate si a unei durate de viata ce in mod sigur o sa depaseasca durata vietii mele.. (am 49 de ani).

    In viitorul apropiat:

    Apartamentul se va transforma intr-o Casa (undeva la Hunedoara, intre munti). Climatul este destul de rece (700 m altitudine), dar va fi supertermoizolata cu 80 cm baloti de paie iar consumul pentru incalzire si ACM va fi de cca 7-900 kg material biologic (nu lemn, ci orice deseuri agricole compostabile) pe iarna.

    Transportul: pentru drumuri lungi/grele/urgente, un vehicul de teren Samurai, ce-i drept consuma mai mult decat o masina moderna dar mai putin decat alte vehicule de aceeasi clasa: cca 6-7l/100km pe sosea.

    pentru drumuri locale: bicicleta electrica.

    pentru drumuri in padure, si pentru alimentare unelte agricole si forestiere: vehicul electric cu tractiune 4x4 cu roti speciale (pentru urcat dealuri) si "cutie de viteze" adecvata. Putere 2kW, autonomie 2kWh.

    Casa si vehiculul vor fi alimentate de la 6 panouri fotovoltaice de 240W (total 600eur), energia se va stoca in doua pachete interschimbabile de cate 48V 2kWh baterii LiFePO4 (2 x 1100 eur). Iarna in perioadele fara soare pot reduce consumul total electirc la un nivel de cca 400Wh pe zi (suntem doua persoane). Iluminat (10-20W, cel mai important consumator), netbook (cca 9W), internet (2-5W) telefoane (4-7Wh/zi), muzica (putere necesara 1W) TV (limitat la cateva ore, P =25W) si apa curenta (30-40Wh/zi). Frigiderul dispare iarna, nu este necesar. Spalatul rufelor se va face doar cand este soare.

    Daca doriti, pot detalia mai mult.
    Ultima editare de addysoftware; 04.nov.2016, 22:09. Motiv: typos + precizari suplimentare

    Lasă un comentariu:


  • yo8sbg
    a răspuns
    Răspuns la: Economisire ENERGIE

    "Poate suna SF dar cea mai importanta resursa a planetei sunt proprii locuitori."
    Cred ca e invers, noi oamenii devoram planeta!

    Lasă un comentariu:


  • Temelye
    a răspuns
    Răspuns la: Economisire ENERGIE

    Postat în original de mbostangiu
    Eu cred ca nu este departe momentul la care tot mai multe sisteme "smart" vor comunica intre ele. Și atunci contorul de electricitate va "ști" de exemplu când pleci de acasă, când se termina ciclul de prespălare la mașina de rufe, când curge apa rece la baie ... samd.
    Toate astea vor avea și avantaje desigur dar e adevărat ca vom fi din ce în ce mai controlați și mai dependenți de tehnologie.
    Si eu vad lucrurile aprox.tot cam asa cu mica diferenta ca probabil cindva nu neaparat contorul va fi cel ce va coordona ci un creier electronic plasat poate undeva casa sau la limita proprietetii,sau de ce nu chiar in contor ( in final un fel de calculator mai compact) care cindva va parea firesc si necesar in fiecare locuinta si cine stie daca in numele economiei,ecologiei,optimizarii resurselor,etc nu va fi impus prin lege. Daca va fi asa, adevaratul motiv al impunerii unui asemenea coordonator de procese casnice va fi de fapt dorinta de control. Poate suna SF dar cea mai importanta resursa a planetei sunt proprii locuitori. Nu spun ca va fi la anu dar posibil copii nostri sa prinda aceea perioada.

    Lasă un comentariu:


  • mbostangiu
    a răspuns
    Răspuns la: Economisire ENERGIE

    Eu cred ca nu este departe momentul la care tot mai multe sisteme "smart" vor comunica intre ele. Și atunci contorul de electricitate va "ști" de exemplu când pleci de acasă, când se termina ciclul de prespălare la mașina de rufe, când curge apa rece la baie ... samd.
    Toate astea vor avea și avantaje desigur dar e adevărat ca vom fi din ce în ce mai controlați și mai dependenți de tehnologie.

    Lasă un comentariu:


  • Mircea_G
    a răspuns
    Răspuns la: Economisire ENERGIE

    In cazul montarii unor asemenea contoare , dar in varianta full , este ca distribuitorul iti poate citi si manevra contorul , adica inchis / deschis , din birou , on line ...
    Pt cealalta parte , comunicarea contor cu noi ...cale lunga .
    Acum , in varianta de echipamente detinute de populatie , imposibil identificarea lor de catre contor pt a se realiza " indrumarea " consumatorului... deci deocamdata ar fi posibil doar sa ne notifice telefonic /mail , ce consum avem instant dar mai ales faza cu " daca nu platiti va deconectam "...
    In varianta de viitor in care aparatura este conectata la net , da , poate sa ne streseze cu " invatatul programului " nostru , si sa primim mesaj de genul " bai fraiere , spala acum rufe ca este curentul mai ieftin ..."...dar si asta in cazul ca va exista diferentiere orara extinsa la toata lumea ...

    Lasă un comentariu:


  • Consultant electrice
    a răspuns
    Răspuns la: Răspuns la: Economisire ENERGIE

    Si costurile acestor noi contoare asa cum ati spus sunt convins ca se vor reflecta in facturi, in timp ca sa nu le simti dar orice investitie se face pe carca consumatorului.
    Eu sunt curios in momentul cand va incepe pe larg montarea acestor aparate care vor fi avantajele reale pentru consumatorul casnic, daca vor exista.

    Lasă un comentariu:


  • Jan
    a răspuns
    Răspuns la: Economisire ENERGIE

    Inteligent/destept un cuvant iubit in politica si reclama pentru a incuraja cumpararea unui anumit "obiect" indiferent ca acesta ar fi un televizor, o bomba sau un sistem de paza si control a frontierei… un bun exemplu fiind si asa numitul "Smart Meter" - contorul inteligent.
    Pe langa faptul ca acest contor nu e chiar atat de inteligent nu aduce nici un avantaj in gospodariile private.
    Acest "serviciu" pentru care vei plati bani frumosi nu este altceva decat un mod de-a te lasa controlat sau chiar spionat de furnizorul de energie.
    Si chiar daca iti vei schimba obiceiurile si iti vei controla consumul cu ajutorul contorului, vei ajunge la un maxim de economie undeva la 1,2 - 1,8% - echivalentul a 39 €uro/an, pentru o gospodarie cu patru sau mai multe persoane si cu un consum de cca 6.000kwh… media reala a consumului anual pe gospodarie privata fiind undeva la 3.500kwh

    Datele sint valabile pentru Germania dupa un studiu realizat in 2013 de firma Ernst &Young, la cererea ministerului german al economiei - pe larg la:
    Smart Meter, digitale Stromzähler, sind teuer und bringen keine Einsparung, besagt eine neue Studie. Die Autoren schlagen deshalb vor, die Nutzerdaten weiterzuverkaufen.

    Lasă un comentariu:


  • mbostangiu
    a răspuns
    Răspuns la: Economisire ENERGIE

    Din câte înțeleg eu e vorba de contor inteligent nu control inteligent. Oricum cei 20% suna a reclama și mă duce gândul la dispozitivul care reduce cheltuielile cu pana la 50% și de fapt e o mare țeapă intens mediatizată și foarte tolerată de autoritățile care se ocupă cu protecția consumatorilor.
    Revenind la contorul inteligent mă gândesc ca poate contribui la reducerea consumului prin facilitarea unor rapoarte din care să-ți dai seama de exemplu ca este foarte atractiva dpdv financiar sa elimini consumul de stand-by prin montarea unui întrerupător general (ca la hotel) și atunci când pleci de acasă oprești consumatorii inutili.
    Treaba cu consumul de stand-by este controlată destul de riguros de UE și de aici vine un program prin care în mod gradual nu mai sunt acceptate la comercializare decât produse cu un consum de stand-by din ce în ce mai mic pe măsură ce trec anii. Evident ca la toate astea se adaugă și alte masuri de genul electrocasnice cu clasa de consum energetic din ce în ce mai buna însă contorul în sine eu nu văd cum poate sa reducă consumul de energie.

    Lasă un comentariu:


  • Consultant electrice
    a răspuns
    Răspuns la: Economisire ENERGIE

    Explicati-mi si mie cum ma ajuta controul inteligent sa fac economie vis a vis de aparatele care consuma curent in stand by? Cum mi le indica care sunt ele - eu asta am inteles din acest reportaj:

    Lasă un comentariu:


  • Galaxy
    a răspuns
    Re: Economisire ENERGIE

    Eu am afara din baie doua intrerupatoare, unul pentru becul de sus, altul pentru cel de la oglinda.
    Mai e unul si la oglinda pentru ca asa a venit, insa nu-l mai folosesc.

    Lasă un comentariu:


  • Consultant electrice
    a răspuns
    Răspuns la: Economisire ENERGIE

    Aveti variante de oglinzi cu lumini integrate si intreruptor, asta presupune insa ca daca doriti sa aprindeti doar lumina de la oglinda intrati in baie pe intuneric pana la oglinda. Daca puneti un intreruptor dublu si aveti doua circuite unul pt. iluminarea generala si unul pentru oglinda este destul de practic pentru ca noaptea spre exemplu aprindeti lumina de la oglinda doar care este mai slaba si mai placuta - eu asa am acasa. In cea de-a doua varianta eu le am in paralel le aprind independent pe fiecare.

    Lasă un comentariu:


  • Galaxy
    a răspuns
    Re: Economisire ENERGIE

    In serie cu cel de afara. Aveti doua fire (sau 3, cu pamantarea) care ies din perete in dreptul oglinzii. Nulul si pamantarea le legati la lampa iar faza o treceti prin intrerupator.
    Acum ce fel ... depinde de situatia de acolo. Cel mai simplu e modelul pe fir, ca la veioze, dar e inestetic. Daca se poate ingropa, atunci unul obisnuit. Daca nu, unul aplicat.

    Lasă un comentariu:


  • onyiercan
    a răspuns
    Răspuns la: Re: Economisire ENERGIE

    Postat în original de Galaxy
    Eu am inteles ca sursa de langa oglinda sa aiba un intrerupator suplimentar, pentru a o aprinde la nevoie, DACA e inchis intrerupatorul de afara (deci daca e lumina in baie deja).
    Iar de afara, cand stingi lumina, se stinge tot.

    E OK ... care era intrebarea ?
    e ok. Intrebarea este, ce fel de intrerupator am nevoie si cum il leg la oglinda?

    Lasă un comentariu:


  • Dosarele x
    a răspuns
    Răspuns la: Economisire ENERGIE

    Puteti opta pt o oglinda cu iluminare si priza.

    Lasă un comentariu:

Procesare...