Economisire ENERGIE

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • PowerMC
    Administrator
    • 02.mai.2007
    • 2210

    #61
    Postat în original de ucenicul.tanar
    Vad ca becurile economice sunt mereu scoase in fata...dar a facut cineva oare un calcul realist, global, care sa tina cont de consumul de energie pentru fabricarea unui bec economic vs. bec cu incandescenta, apoi costul de achizitie, costul de reciclare (noi nu aruncam becurile economice la gunoiul menajer, nu? ), etc? ...
    Cercetătorii au precizat că aceste becuri nu trebuie lăsate aprinse pentru perioade lungi de timp sau amplasate lângă capul unei persoane, întrucât degajează substanţe toxice.

    Uniunea Europeană vrea să scoată din uz becurile normale incandescente până la sfârşitul lui 2012, în încercarea de a reduce emisiile de carbon.

    Becurile economice nu trebuie folosite de adulţi la citit sau ţinut lângă capul copiilor, mai spus experţii.

    Se ştie deja că dacă un bec "ecologic" este spart, împrăştie cantităţi periculoase de mercur. În plus, când aceste becuri funcţionează, emit şi alte substanţe cancerigene.

    Cercetarea germanilor arată că substanţele chimice sunt degajate sub formă de abur. Printre ele se numără fenolul, o otravă injectată de nazişti pentru a omorî victimele din lagărele de concentrare, dar şi naftalină şi stiren.

    Testele arată că materialele folosite la fabricarea becurilor sunt probabil responsabile pentru efectele lor secundare dăunătoare.

    "Un smog electric apare în jurul acestor becuri. De aceea, trebuie folosite cât mai puţin posibil. Nu trebuie folosite în zone neaerisite şi în niciun caz în apropierea capului", spune Andreas Kirchner, de la Federaţia Inginerilor Germani.

    Raportul, apărut la televiziunea germană, a forţat autorităţile să publice o avertizare împotriva "isteriei publice". Departamentul german pentru Mediu insistă că becurile sunt sigure.

    "Trebuie să efectuăm mai multe studii pentru a dovedi că ceea ce spun cercetătorii germani este adevărat", a declarat dr. Michelle Bloor, de la Universitatea Portsmouth din Marea Britanie.

    Sursa RTV
    Va rog sa cititi si sa respectati Regulamentul Forumului Misiunea Casa!

    Community Manager MC

    Comentariu

    • Consultant electrice
      Moderator
      • 08.nov.2005
      • 3240

      #62
      Sunt probabil substante degajate de plasticul care se incalzeste, de componentele electronice care sunt acoperite cu lac si se incalzesc si ele la randul lor, insa momentan sunt presupuneri vis a vis de efectele daunatoare. Pot aparea efecte adverse abia dupa ani multi de utilizare la care acum nici specialistii poate nu se gandesc.

      Asa cum am vazut acum ceva timp la televizor chiar la noi in tara ca Protectia Consumatorului a retras nu stiu cate sute de jucarii care contineau un material interzis si la aceste becuri in special cele no-name produse la una din sutele de fabrici din China putem descoperi diverse substante degajate.
      Am intalnit acum ceva vreme un transformator pentru o camera de luat vederi miniaturala care era bagat intr-o carcasa de plastic. Fiind un transformator ieftin se incalzea binisor chiar solicitat 60% din puterea declarata insa problema nu o reprezenta aceasta caldura ci mirosul chimic extrem de puternic degajat de aceea carcasa. Am inlocuit dupa vreo doua saptamani alimentarea cu un alt transformator nemaiputand suporta acel miros care nu se diminua deloc.
      Curentul nu iarta!

      Comentariu

      • Consultant electrice
        Moderator
        • 08.nov.2005
        • 3240

        #63
        LEDLENSER Moneysaver

        O solutie de prelungitor cu un intreruptor robust actionabil cu piciorul pentru a inchide complet alimentarea si pentru a face o economie la energie si a mari durata de viata a surselor.

        Bineinteles ca acelasi lucru se poate face cu un prelungitor ieftin cu intreruptor, insa solutia prezentata aici face posibila actionarea mai de la distanta si cu usurinta a acelui buton.
        http://www. zweibrueder.com/ENG/produkte/html_moneysaver/moneysaver_start.php?id=moneysaver
        Fișiere Atașate
        Curentul nu iarta!

        Comentariu

        • Mircea G
          Living Legend
          • 14.ian.2007
          • 12085

          #64
          Se gaseste si pe la noi , iar banalul intrerupator pt picior , care se gaseste si separat , este prezentat drept minunea minunilor : " este comod de folosit chiar şi atunci când este ascunsă în spatele dulapurilor, datorită întrerupătorului cu pedală pentru picior." ...cam ilogica formularea dar se refera la prelungitorul cu pedala !!!!!
          Instalatii verificari-revizii gaze

          Comentariu

          • VYS
            Living Legend
            • 19.aug.2005
            • 12977

            #65
            Ce imi place nebunia asta cu "reducerea dioxidului de carbon"!

            Adica reduc emisia prin econimsiea catorva W dar prelungitorul respectiv este realizat din materiale care au generat inprocesul de fabricatie, de la materia prima, transport si pana la vanzare, dioxid de carbon cu gramada.
            VYS Blog DIY

            Comentariu

            • Mircea G
              Living Legend
              • 14.ian.2007
              • 12085

              #66
              Postat în original de VYS
              Ce imi place nebunia asta cu "reducerea dioxidului de carbon"!
              In prezentarea de la noi se zice asa : "Consumul de energie este considerabil redus, ceea ce are şi efecte pozitive asupra mediului." ...s-a evit folosirea formulei dioxid de carbon care pt multi nu inseamna nimic sau inseamna " codoi "
              Instalatii verificari-revizii gaze

              Comentariu

              • Dumitru popa
                Membru marcant
                • 28.aug.2006
                • 407

                #67
                N-am mai scris demult timp, dar vazand acest subiect va pot spune urmatoarele;
                In apartament am numai becuri economice inclusiv cel din interiorul frigiderului, sa stiti ca per ansamblu nu se observa nicio economie deoarece daca pe de-o parte economisesc cu becurile tot timpul apare alta aparatura care mareste consumul ba un mic televizor in dormitor sau un ruter de internet etc.etc
                Sa revenim la becurile economice, presupaunand ca nu asi marii consumul prin adaos de aparatura, vreau sa spun ca durata de viata a becurilor economice este mica, chiar mai mica decat la becurile cu incandescenta. Desi am cumparat si becuri ieftine si becuri scumpe am observat ca nu tin mult. Am inceput sa le repar si asa au devenit intr-un fel rentabile. Am constatat ca este foarte importanta pozitia becului in soclu, si anume becurile cu soclu in jos au o durata de viata mai mare decat cele cu soclu in sus, asta deoarece compnentele se incalzesc mai mult la cele c usoclul in sus, in special un condesator electrolitic de aproximativ 3 miro care isi pierde electrolitul. Un defect caracteristic este strapungerea unui condesator de aproximativ 300PF/1200V care este legat in serie cu cele doua filamente, si nu in ultimul rand arderea filamentelor. Am observat ca la becurile la care tubul este sub forma de spirala se ard mult mai repede filamentele si asta deoarece partea cu filamentul este inglobata in plastic si se incalzeste mai mult. Parerea mea este ca becurile cu leduri sunt mult mai trainice, deja am inceput sa le folosesc. Cu stima Dumitru Popa

                Comentariu

                • Consultant electrice
                  Moderator
                  • 08.nov.2005
                  • 3240

                  #68
                  Vreti sa spuneti ca becurile economice care stau cu partea de sticla in jos se uzeaza mai repede ca toata caldura urca spre electronica nu?

                  La ora actuala si la LED-uri este cam aceeasi problema nu rezista electrotehnica cat rezista sursa de lumina.

                  Am cumparat de la IKEA un set de 3 becuri mici economice (lampi compacte nu LED) care au costat vreo 12 lei. Testul fiabilitatii il fac acum pentru ca am pus unul pe scara in fata usii in locul unui bec incandescent care stand non stop aprins (60W) se ardea cam in maxim doua luni. Sper sa nu se termine testul din cauza furtului ca la noi orice e posibil.
                  Curentul nu iarta!

                  Comentariu

                  • coretweaker
                    Membru Marcant
                    • 16.iul.2010
                    • 890

                    #69
                    Postat în original de Consultant electrice
                    Sunt probabil substante degajate de plasticul care se incalzeste, de componentele electronice care sunt acoperite cu lac si se incalzesc si ele la randul lor, insa momentan sunt presupuneri vis a vis de efectele daunatoare. Pot aparea efecte adverse abia dupa ani multi de utilizare la care acum nici specialistii poate nu se gandesc.
                    Am constatat si eu la cateva dintre becurile economice pe care le am in casa ca, atunci cand functioneaza, degaja un miros in genul plasticului topit. Mirosul nu este totusi la un nivel deranjant.

                    Comentariu

                    • Bill
                      Membru marcant
                      • 05.dec.2006
                      • 419

                      #70
                      Postat în original de Consultant electrice
                      Testul fiabilitatii il fac acum pentru ca am pus unul pe scara in fata usii in locul unui bec incandescent care stand non stop aprins (60W) se ardea cam in maxim doua luni. Sper sa nu se termine testul din cauza furtului ca la noi orice e posibil.
                      Eu am rezolvat problema iluminarii din fata usii cu un temporizator (gen automat de scara), care se poate aprinde si din exterior (apasand butonul soneriei) cat si din interior (buton gen sonerie separat). Au trecut 2 ani si ceva iar becul (un Philips de 40W cu incandescenta) nu s-a ars inca. Sta aprins vreo 50 secunde si se aprinde de cateva ori pe zi.
                      Cat despre furt nu se pune problema (este fixat pe tavan si are corp dinacela cu sticla si grilaj - toate firele ingropate).

                      Comentariu

                      • coretweaker
                        Membru Marcant
                        • 16.iul.2010
                        • 890

                        #71
                        Postat în original de Consultant electrice
                        Testul fiabilitatii il fac acum pentru ca am pus unul pe scara in fata usii in locul unui bec incandescent care stand non stop aprins (60W) se ardea cam in maxim doua luni.
                        Si pe cel economic intentionezi sa-l lasi aprins mereu? Te intreb fiindca stiu ca becurilor economice nu prea le place sa le aprinzi si stingi de multe ori, ele avand o durata de viata mult mai mare daca sunt lasate aprinse pe perioade lungi.
                        Apropo de fiabilitate: eu am in casa aproximativ 20 becuri economice de diferite puteri (diverse marci) pe care le utilizez de aproximativ doi ani si in afara de un singur Isotronic care mi s-a ars dupa doar cateva ore de functionare, toate celelalte functioneaza perfect si acum. In privinta economiei de curent, cu siguranta ca este semnificativa, daca ma gandesc ca, de exemplu, numai intr-una din camere am becuri economice care lumineaza echivalentul a 400W dar consuma doar 80W si aceeasi poveste se repeta cam peste tot in casa unde am putut sa pun becuri economice.

                        Comentariu

                        • Mircea G
                          Living Legend
                          • 14.ian.2007
                          • 12085

                          #72
                          Daca discutam de reducerea consumului :
                          vedeti tabelul
                          in 2008 am intrat cu becuri economice si 2008 pina in luna 9 / 2009 , consumul a ramas constant apoi a crescut brusc , mult ... Nu reusesc nici acum sa-mi dau seama ce a intervenit , cert este ca a ramas crescut , cu o perioada de virf pe timpul verii 2010 .Pot fi si cele doua aparate de AC sau hidroforul cu care ud gradina si spal masinile ...totusi acesti consumatori au mai fost . In 2011 am reusit sa scad consumul la un minim " istoric " ; ramine de vazut in continuare ...
                          Ce vreau sa arat ? Nu cantitatea anume consumata este relevanta ci diferenta de consum cu aproape aceleasi echipamente prin exploatare rationala sau nu . Ce am desfintat la acest inceput de an ? " Micii consumatori " Ceasurile electronice de prin toata casa , iluminatul de " veghe " si statul in standby al unor aparate .
                          Ramine de vazut evolutia viitoare .
                          nota : asemenea statistici gasiti pe site-ul enel daca va logati cu codul client .
                          Fișiere Atașate
                          Instalatii verificari-revizii gaze

                          Comentariu

                          • coretweaker
                            Membru Marcant
                            • 16.iul.2010
                            • 890

                            #73
                            Doar o completare... graficele celor de la Electrica sunt relevante doar pentru consumul anual (eventual trimestrial) fiindca se bazeaza pe citiri la fiecare 3 luni, restul fiind "estimari".
                            Oricum, revenind la problema economiei de curent becurile economice reduc foarte mult factura, mai ales pentru cei ca mine care prefera multa lumina in casa. N-am calculat-o exact, dar la mine factura medie la curent este de aproximativ 80 lei/luna in conditiile in care folosesc fara restrictie toate electronicele si electrocasnicele. Fara becuri economice sunt convins ca factura ar fi cel putin dubla, daca nu chiar mai mare.

                            Comentariu

                            • apanoiu
                              Membru Marcant
                              • 10.mai.2010
                              • 643

                              #74
                              Dar de ce nu neoane?
                              Au peste 90 lm/w, deci mai bine decat becurile economice, pot fi cu luminozitate controolabila si au randarea culorii mai buna(de ex Osram seriile 8 - 840 sau 830)
                              Durata de viata este aproape nelimitata
                              Am unul in baie la ai mei cuplat cu un balast electronic serie eco(a se citi ieftin) si de vreo 5 ani merge fara griji, cu porniri dese.


                              Randamentul becurilor economice este de multe ori ucis de lustra inn care se afla montat. Acelasi lucru si la neon.
                              DIY

                              Comentariu

                              • Mircea G
                                Living Legend
                                • 14.ian.2007
                                • 12085

                                #75
                                Postat în original de apanoiu
                                Dar de ce nu neoane?
                                Au peste 90 lm/w, deci mai bine decat becurile economice, pot fi cu luminozitate controolabila si au randarea culorii mai buna(de ex Osram seriile 8 - 840 sau 830)
                                Durata de viata este aproape nelimitata
                                Am unul in baie la ai mei cuplat cu un balast electronic serie eco(a se citi ieftin) si de vreo 5 ani merge fara griji, cu porniri dese.


                                Randamentul becurilor economice este de multe ori ucis de lustra inn care se afla montat. Acelasi lucru si la neon.
                                Neoane bune sint acelea care redau cit mai aproape tot spectrul solar . Cele mai bune si ieftine , Osram 8xx...
                                Durata de viata circa 20000 ore ...dar spectrul se schimba pe masura ce imbatrineste .
                                O lampa buna pt un randament maxim ar trebui sa fie dotata cu reflector .
                                Daca se respecta modul de pornire la prima aprindere , isi scoate banii fara probleme ...
                                Instalatii verificari-revizii gaze

                                Comentariu

                                Procesare...