Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Generator electric

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • #91
  Postat în original de leon
  Ar fi nevoie de contactul de automentinere C1 dintre clemele 5 si 6?
  Raspunsul e nu.


  Schema nu va functiona niciodata. Daca inteleg eu bine pe la clema 8 ai tensiune de la retea. C1 nu va fi niciodata inchis cand ai tensiune numai de la generator. Asta inseamna ca trebuie sa imparti consumatorii in 2: cei normali si cei de urgenta. Cine face asa separare in casa? Eu nu as face.

  Ai gresit la o chestie: cand te apuci sa construiesti un lucru trebuie sa stii ce vrei sa faci. Poti sa ne explici mai intai ce ai vrut sa faci? Atunci putem judeca daca schema ta reprezinta ceea ce iti doresti. Altfel ai sa primesti raspunsuri "reci" ca al meu.


  LE: daca aveti rabdare pana sambata si daca gasesc vreo farama de chef fac o schema cu micro PLC, va fac si softul, va dau si poze cum ar trebui sa arate tabloul si lista de materiale.

  Comentariu


  • #92
   Postat în original de liviu2004
   Postat în original de Baboo
   Dl Liviu 2004 a mai facut o schema dar nu mai stiu in ce subiect este plasata.
   Era pe aici pe undeva, pusa pe imageshack. Dar pentru ca nu a fost accesata poza, a fost stearsa de site. Too bad ca eu nu mai fac alta.

   Păcat!
   E bine sa faci ceea ce stii si sa stii bine ceea ce faci!

   Comentariu


   • #93
    Multumesc pentru raspunsuri.
    In schema de mai sus, am incercat sa simulez ceea ce prezinta aceasta animatie - insa cu doar o simpla actionare a contactelor de pe retea.
    Generatorul ar fi unul cu pornire electrica.

    Comentariu


    • #94
     ar mai trebui avut in vedere ca, generatoarele nu trebuiesc pornite in sarcina. in special de cele cu pornire automata e vorba (ca la cele cu pornirea la sfoara "automatizarea" e mai simpla).
     ar trebui introdusa o temporizare de cateva secunde la cuplarea consumatorilor la generator, pentru a da timp motorului termic sa ajunga la parametri normali de functionare

     Comentariu


     • #95
      Postat în original de draku
      ar mai trebui avut in vedere ca, generatoarele nu trebuiesc pornite in sarcina. in special de cele cu pornire automata e vorba (ca la cele cu pornirea la sfoara "automatizarea" e mai simpla).
      ar trebui introdusa o temporizare de cateva secunde la cuplarea consumatorilor la generator, pentru a da timp motorului termic sa ajunga la parametri normali de functionare
      Da, o idee buna.
      Acest lucru l-as putea realiza printr-un contact inseriat cu C2 si clema 4.
      Temporizarea acestuia ar trebui realizata din comanda de pornire a generatorului- care oricum va folosi o alta sursa de curent.
      Va multumesc pentru sfat.

      Comentariu


      • #96
       Incerc sa vin si eu cu o schema. Nu am talentul si rabdarea lui leon dar sper sa fie explicita.
       Schema nu este realizata ci doar am gandit-o, deci poate exista, nereguli, imbunatatiri, modificari. Partea de forta nu am mai realizat-o
       Cum am gandit-o:
       Scenariul 1 - Prezenta tensiuni pe retea este sesizata de d1, care comanda releu de timp t1. Timp necesar pentru a evita socurile la aparia tensiunii sau eventuale aparitii de scurta durata. Dupa temporizarea dt, t1 comanda pe C1 care conecteaza "casa" la retea. Prin inchiderea lui C1, d1 si t1 nu mai sunt alimentati. C1 se automentine pentru a nu fi sub tensiune in permanenta d1 si t1. La disparitia tensiunii si reaparitia ei daca nu se porneste Gen. schema incepe procedura initiala
       Scenariul 2 - Nu exista tensiune pe retea. Se porneste Gen. Prezenta tensiunii Gen este sesizata de d2 care foloseste acelasi t1 (in scop economic) pentru a intarzia conectarii casei la Gen. Asta pentru a ajunge motorul la regim normal respectiv de a ajunge Gen. la parametrii nominali. Dupa dt t1 comanda de data aceasta pe C2 conectand casa la Gen. d2 si t1 si de data aceasta sunt deconectati. Aici ar fi bine de adaugat pe circuitul de forta ( eu nu am facut-o) separarea mentionata de leon respectiv de a functina doar consumatorii vitali pentru a nu suprasolicita Gen
       Scenariul 3 - Reaparitia tensiunii pe retea
       d1 sesizeaza prezenta tensiunii, comandand temporizarea pentru a verifica optimizarea retelei. Dupa dt d1 comanda pe d3 prin t1 care taie alimentarea lui C2, deconectand casa de pe Gen si prin contactele NI ale lui C2 imi creaza conditii de a fi actionat C1 respectiv de a conecta casa la retea. Optional se poate face o semiautomatizare pe Gen., respectiv prin cont NI ale lui C1 se pot inseria pe circuitul de alimentare al Gen. Atunci cand C1 este atras deschide circuitul de alimentare ( aprindere) al Gen. acesta oprindu-se.
       S-ar mai putea face imbunatatiri in sensul ca oprirea Gen sa fie temporizata in cazul disparitiei tensiunii intr-un interval de timp prestabilit nu instantaneu. In cazul acesta automatizarea retrecand automat pe generatorul functionand.
       Am gandit semnalizarile in ideea ca Gen. este in alta incapere. Si poate in timpul deplasarii spre Gen sa apara tensiunea si automatizarea sa fie in perioada de temporizare la conectarea retelei, nemai fiind nevoie de pornirea Gen.
       Asa cum am spus la inceput este o schema imginata si nu a fost realizata. Sunt deschis la comentarii pe tema ei
       Fișiere atașate

       Comentariu


       • #97
        @DM7, felicitari pentru schema postata, o voi studia in liniste si poate o parte din ideile prezentate imi vor fi de ajutor.
        Ma ingrijoreaza putin contactul t1 - cel legat in paralel cu automentinerea lui C1, ma gandesc ca impulsul de cuplare sa nu fie prea scurt asa incat bobina lui C1 sa nu reuseasca automentinerea.
        Sper ca intelegeti la ce ma refer.
        Oricum ramane o schema bine gandita pentru care eu va multumesc mult.

        Comentariu


        • #98
         Da leon s-ar putea sa ai dreptate. O eventuala imbunatatire ar fi eliminarea contactelor NI ale lui C1 si C2 de pe circuitul de alimentare al lui t1. Astfel lantul de declansare al lui t1 cred ca se va prelungi (c1- d1 - t1 / c2 - d2 - t1)
         O alta imbunatatire ar fi introducerea pe circuitul de alimentare al lui d1 un contact NI al lui d2 si pe cel al lui d2 un contact NI al lui d1. Asta in special ptr a evita riscul de a pune in paralel cele doua sisteme( regimuri de functionare).

         Comentariu


         • #99
          Cu modificarile de mai sus, pare ca total sa fie in ordine:
          Ar fi interesant de stiut, cum ati vedea rezolvarea problemei, in cazul in care ati dispune de doua relee de timp din seria 80.82 -
          http://www.finder.de/comuni/pdf/S80RO.pdf pag.4

          Bineinteles doar daca timpul liber va permite.

          Comentariu


          • Daca am inteles bine aveti releu de tipul acesta si doriti sa il utilizati in schema? Din caracteristicile codului am inteles ca este un releu de timp ptr pornirea stea-triunghi. Din diagrama de functii (pag7) eu zic sa-i faceti legaturile pe 17- 28 (conexiunea triunghi) Folositi temporizarea necesara (Ex: 1 minut) din T, la care se adauga Tu nesemnificativ (0.05 - 1s) (T+Tu).
           Singura utilitate a lor o vad doar in folosirea ca releu de timp. Deocamdata nu vad a se putea elimina niciun alt releu.
           Sper sa va fie de folos
           Daca realizati schema, va rog sa ma anuntati.

           Comentariu


           • Pornirea generatorului si asigurarea tuturor protectilor posibile, ramane pentru mine cea mai importanta problema din toata aceasta poveste.
            Ideea ar fi sa folosesc un asemenea releu in partea de comanda a generatorului, ceva in genul schitzei de mai jos:

            Comentariu


            • Acum cred ca am inteles la ce v-ati referit. La schema postata de dvs. eu zic ca NI sa fie al lui c1 caci el ii da informatia corecta la disparitia tensiunii de pe retea. Dupa dt1, d1 este declansat dandu-i o informatie falsa prin NI de lipsa tensiuni la t2 (c1 atras). In cazul acesta o simplificare a schemei pe partea de comanda ar fi cea de mai jos. L-am lasat pe d2 desi nu pare a mai avea ce face. Insa in ideea ca tensiunea reapare in perioada de pornire a Gen. ca sa nu il disturbe am considerat sa fie conditionat de d2. Abia dupa ce Gen. a pornit, sa se initieze trecerea la retea. As mai face o remarca: Daca tot aveti o alimentare de rezerva pe cc., as mai pune o temporizre pe initierea de pornire al Gen. Adica nu in momentul in a disparut tensiunea pe retea (c1) sa se porneasca Gen. (t2). In ideea caci va cadea reteaua doar ptr 10 secunde, dupa care totul va fi OK. Are rost sa porneasca Gen. ptr asta? Eu zic ca nu. E suficienta temporizrarea la reconectarea casei la retea ( pentru evitarea socurilor, redisparitia tensiuni, etc)si atat. Daca are o durata mai mare abia atunci sa intre Gen.
             Fișiere atașate

             Comentariu


             • Posibil sa ma insel, insa ma gandesc sa trec atat comanda de actionare a generatorului cat si a contactorului C2 pe alimentarea de 12Vcc.
              As merge pe partea de retea C1 cu schema dvs care mi se pare varianta perfecta compliment pentru ideile prezentate.
              Intradevar d2 pare deja in plus, insa i-as putea eventual alimenta bobina in circuitul de 12V si poate ar putea face ceva mai mult.
              De retinut ideea cu protectia impotriva caderii scurte a tensiunii de retea, trebuie sa ma limitez insa doar la cele doua relee de timp -finder 80.82, cateva relee intermediare in plus, nu ar fi o problema.

              Ma bucur sa cunosc in persoana dvs, un fan al actionarilor electrice.

              Comentariu


              • Multumesc frumos ptr complimente. Dupa parerea mea automatizarile si actionarile electrice, sunt partile cele mai frumoase a electrotehnicii.
               Revenind la scheme, schema prezentata de mine asta a fost in ideea modificarii pe partea de retea (alimentarea lui d3) ca sa puteti folosi direct contactele lui t1 (80.82- tinand cont ca are un singur contact) fara relee intermediare. Insa ptr. t2, ma gandeam ca vor fi nevoie de relee intermediare. Asta pentru ca eu nu am stiut ca exista contactor alimentat cu bobina la 12 V. Ma gandesc ca aveti nevoie de contactori de cel putin 40 A.
               Am incercat o schema pe 12 V (cu C1 si C2 pe 220V). Ea contine in plus si temporizarea la pornirea Gen. Astfel am rtelizat artificial un al treilea temporizator. Acelasi t1 este folsit ca temp la conectarea la retea cat si ca temp. la intarzierea pornirii Gen. Foloseste acelasi T al lui t1. Diodele p1,p2, din seria 1N4001 au rolul de sens iar condestoarele k1,k2, sunt electrolitice pe 16V. Capacitatea lor se alege prin tatonare. Ele au rolul de intarziere la actionare (d2-d3) si la declansare d4. In cazul dat ar fi fost mullt mai elegant folosirea unui smart relay din seria Zelio sau LOGO. Cu 2 contactori si un releu din acesta cu softul scris, s-ar rezolva problema Daca sunt nelamuriri voi mai reveni
               Fișiere atașate

               Comentariu


               • Gasesc foarte interesanta atat realizarea functiei duble a lui t1, cat si ideea intarzierilor de actionare.
                Trebuie sa recunosc ca eram departe de o rezolvare atat de simpla a problemei.
                Am incercat si eu sa schitez cateva variante, insa de fiecare data ajungeam intr-un punct in care, nimic nu mai mergea.
                Ce mai, excelenta rezolvare - respect.
                Voi mai studia problema, voi lua in calcul si varianta folosirii unui smart relais LOGO
                Oricum ideea folosirii unei asemenea instalatii este gandita ptr. casa mea din Ro, aici nu avem probleme cu intreruperile curentului electric.
                @DM7, ar fi o placere sa va pot inapoia intr-o zi ajutorul acordat.

                Comentariu

                Procesare...
                X