Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Generator electric

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • LOGO!- simpatica jucarie *
  support.automation.siemens.com/WW/llisapi.dll?aktprim=0&lang=en&referer=%2fWW%2f&fun c=cslib.csinfo&siteid=cseus&treeLang=de&extranet=s tandard&viewreg=WW&nodeid0=10805245&objaction=csop en
  Mi-au placut in special aplicatiile prezentate incepand cu pag. 181

  *- in ideea ca informatiile gasite vor fi interesante si pentru alti membri ai acestui forum.

  Comentariu


  • Dezavantajul la Siemens e ca softul se plateste. Ceea ce nu e cazul la Schneider (Zelio).

   Comentariu


   • Dezavantajul la Siemens e ca softul se plateste. Ceea ce nu e cazul la Schneider (Zelio).
    din pacate...
    plus ca implica mai multe componente ptr. programare. Daca se doreste o modificare a unei simple conditionari ai nevoie de un laptop si cablul specializat aferent.... Pe cand la zelio orice modificare de program, parametrii o poti face de pe tastele proprii.

    Comentariu


    • Ei nu-i chiar asa. Am programat si Zelio si Logo in ambele feluri: si taste si laptop.

     Comentariu


     • Postat în original de leon
      LOGO!- simpatica jucarie *
      Mi-au placut in special aplicatiile prezentate incepand cu pag. 181...
      Ma refeream aici la manualul „Welcome to LOGO!“

      Interesante ar putea fi si informatiile gasite la:
      sitrain.com/html_00/f_11_simaticwbt_3.html

      Comentariu


      • Postat în original de DM7
       Incerc sa vin si eu cu o schema. Nu am talentul si rabdarea lui leon dar sper sa fie explicita.
       Schema nu este realizata ci doar am gandit-o, deci poate exista, nereguli, imbunatatiri, modificari. Partea de forta nu am mai realizat-o
       Cum am gandit-o:
       Scenariul 1 - Prezenta tensiuni pe retea este sesizata de d1, care comanda releu de timp t1. Timp necesar pentru a evita socurile la aparia tensiunii sau eventuale aparitii de scurta durata. Dupa temporizarea dt, t1 comanda pe C1 care conecteaza "casa" la retea. Prin inchiderea lui C1, d1 si t1 nu mai sunt alimentati. C1 se automentine pentru a nu fi sub tensiune in permanenta d1 si t1. La disparitia tensiunii si reaparitia ei daca nu se porneste Gen. schema incepe procedura initiala
       Scenariul 2 - Nu exista tensiune pe retea. Se porneste Gen. Prezenta tensiunii Gen este sesizata de d2 care foloseste acelasi t1 (in scop economic) pentru a intarzia conectarii casei la Gen. Asta pentru a ajunge motorul la regim normal respectiv de a ajunge Gen. la parametrii nominali. Dupa dt t1 comanda de data aceasta pe C2 conectand casa la Gen. d2 si t1 si de data aceasta sunt deconectati. Aici ar fi bine de adaugat pe circuitul de forta ( eu nu am facut-o) separarea mentionata de leon respectiv de a functina doar consumatorii vitali pentru a nu suprasolicita Gen
       Scenariul 3 - Reaparitia tensiunii pe retea
       d1 sesizeaza prezenta tensiunii, comandand temporizarea pentru a verifica optimizarea retelei. Dupa dt d1 comanda pe d3 prin t1 care taie alimentarea lui C2, deconectand casa de pe Gen si prin contactele NI ale lui C2 imi creaza conditii de a fi actionat C1 respectiv de a conecta casa la retea. Optional se poate face o semiautomatizare pe Gen., respectiv prin cont NI ale lui C1 se pot inseria pe circuitul de alimentare al Gen. Atunci cand C1 este atras deschide circuitul de alimentare ( aprindere) al Gen. acesta oprindu-se.
       S-ar mai putea face imbunatatiri in sensul ca oprirea Gen sa fie temporizata in cazul disparitiei tensiunii intr-un interval de timp prestabilit nu instantaneu. In cazul acesta automatizarea retrecand automat pe generatorul functionand.
       Am gandit semnalizarile in ideea ca Gen. este in alta incapere. Si poate in timpul deplasarii spre Gen sa apara tensiunea si automatizarea sa fie in perioada de temporizare la conectarea retelei, nemai fiind nevoie de pornirea Gen.
       Asa cum am spus la inceput este o schema imginata si nu a fost realizata. Sunt deschis la comentarii pe tema ei
       Sper sa nu fie cu suparare dar sunt putin nelamurit in ce priveste schema:
       1. Ce se intampla daca in lipsa tensiunii de la retea pornesc generatorul si inainte ca releul de timp sa-si faca temporizarea apare si tensiunea in retea?? Nu s-ar inchide atat contactele NI ale lui d1 si d2 sai as avea astfel scurt intre L retea si L generator?
       2. Am vazut mai jos o rezolvare (introducerea contactelor NI) dar asta ar scoate din calcul revenirea la tensiunea de retea in cazul aparitiei. Ba mai mult, daca dupa pornirea generatorului inainte ca t1 sa-si faca temporizarea apare tensiunea de la retea vor cupla (pana ce se va face o selectie prin contactele NI) atat c1 cat si c2, sau in cel mai fericit caz va cupla unul din contactoare (aleatoriu).
       Sper sa nu gresesc si nu vreau sa fie luat ca un repros sau ceva de genul. E o rezolvare foarte eficienta ce mai are nevoie de cateva imbunatatiri. (o idee buna ar fi sa se pastreze doar contactul NI inseriat cu d2 si atunci cand tensiune de la retea apare generatorul este decuplat automat, indiferent starea circuitului la momentul respectiv sau si mai eficient ar fi alimentarea lui d1 printr-un releu de timp la aparitia tensiunii de retea)
       Numai bine!

       Comentariu


       • Da Dle kytic. NU e nici o suparare. Asa cum am scris sunt deschis la comentarii.
        Aveti perfecta dreptate. Cum am mai spus este o schema pe care am avut-o doar in minte si pe hartie. Daca as fi realizat-o si practic poate as fi gasit ineficientele. Am tot perfectionat-o insa au mai ramas lucruri care mi-au scapat. Va dati seama ca acum mi-a trebuit putin timp pana am reinteles schema si v-am inteles observatiile.
        La pct 1. Aveti dreptate. Am rezolvat aceasta problema prin acele contacte NI.
        La pct 2. Aveti din nou dreptate. Nu mai tin minte de ce am considerat la vremea aceea necesara introducerea contact NI al lui d2 pe circuitul lui d1. Insa acum acest contact nu il vad necesar. Insa realizarea unei temporizari al lui d1 eu nu ii vad rostul. Ar fi temporizare la temporizare. Pentru ca d1 imi comanda si la t1.
        Ba mai mult, daca dupa pornirea generatorului inainte ca t1 sa-si faca temporizarea apare tensiunea de la retea vor cupla (pana ce se va face o selectie prin contactele NI) atat c1 cat si c2, sau in cel mai fericit caz va cupla unul din contactoare (aleatoriu).
        Aici eu nu o vad asa... Pentru caci comandarea ori al lui c1, ori c2 nu poate fi data decat de temporizarea t1. Ele nu au cum sa fie atrase inainte... de dt1. Iar la comanda lui t1, blocarea lui c2 se va face de catre NI al lui d3 de pe ramura lui c2.
        Oricum va multumesc ptr observatii, si sunt deschis la altele...

        Comentariu


        • Vin cam la spartul tirgului dar sa incercam astfel :
         Se ia un contactor tip TCA (denumirea noua nu o cunosc ) cu bobina la 220V . Se leaga bobina la retea si se trece curentul prin NI (bobina actionata ) in cazul alimentarii de la retea si prin contactele ND (cind bobina nu e alimentata ) cind alimentam pe generator .
         Functionare : cind e curent in retea bobina se face automat si se alimenteaza casa din retea .
         Cind se intrerupe curentul , bobina cade singura si circuitul trece pe generator si asteapta pornirea generatorului .
         Cind curentul revine in retea , bobina se face si se trece automat pe retea , si generatorul va merge in gol si se va opri manual .

         Comentariu


         • generator electric

          Cummmmm
          Stai ca nu am inteles bine , cum sa mearga generatorul in gol, si daca nui nimeni acasa vreo 3 zile ,atunci ce se intimpla ?
          '
          '

          Comentariu


          • Postat în original de mx81
           Vin cam la spartul tirgului dar sa incercam astfel :
           Se ia un contactor tip TCA (denumirea noua nu o cunosc ) cu bobina la 220V . Se leaga bobina la retea si se trece curentul prin NI (bobina actionata ) in cazul alimentarii de la retea si prin contactele ND (cind bobina nu e alimentata ) cind alimentam pe generator .
           Functionare : cind e curent in retea bobina se face automat si se alimenteaza casa din retea .
           Cind se intrerupe curentul , bobina cade singura si circuitul trece pe generator si asteapta pornirea generatorului .
           Cind curentul revine in retea , bobina se face si se trece automat pe retea , si generatorul va merge in gol si se va opri manual .
           Ce te faci daca la un scurtcircuit la un consumator contactorul se deschide mai repede decat siguranta automata? Pentru ca tensiunea se apropie de 0. Cat trebuie sa fie Icw al contactorului?

           Comentariu


           • Generatorul merge in gol din momentul cind este tensiune in retea pina la oprirea manuala a acestuia sau pina termina combustibilul .
            Daca se alege un contactor de putere suficienta la scurt circuit cade prima siguranta automata . Suspectati ca ar apare un fenomen de comutatie alternanta :contactorul cade din scaderea tensiunii datorata scurtcircuitului dar reintra in sarcina pentru ca are tensiune la intrare . La reitrare siguranta sesezeaza curentul , cade si nu recupleaza contactorul .
            Daca vrei sa fi mai catolic ca papa pui un releu de timp cu intirziere de 1 secunda de cuplarea contactorului dupa seizare tensiune , dar mi-se pare prea mult .

            Comentariu


            • Nu vreau sa fiu ma catolic decat papa dar asta e fenomenul. Un LC1-D de la telemecanique deschide in 25ms pe cand un C60N-C16 deschide in 20ms (timpul de reactie electric) la care se adauga cel mecanic. Cel putin 30ms.

             Contactorul nu poate face functia de intrerupere curent de scurtcircuit pentru ca nu e construit pentru asa ceva.

             Comentariu


             • Postat în original de mx81
              Vin cam la spartul tirgului dar sa incercam astfel :
              Se ia un contactor tip TCA (denumirea noua nu o cunosc ) cu bobina la 220V . Se leaga bobina la retea si se trece curentul prin NI (bobina actionata ) in cazul alimentarii de la retea si prin contactele ND (cind bobina nu e alimentata ) cind alimentam pe generator .
              Functionare : cind e curent in retea bobina se face automat si se alimenteaza casa din retea .
              Cind se intrerupe curentul , bobina cade singura si circuitul trece pe generator si asteapta pornirea generatorului .
              Cind curentul revine in retea , bobina se face si se trece automat pe retea , si generatorul va merge in gol si se va opri manual .
              Eu am folosit sistemul in cateva locatii si nu am avut nici o problema . Unul din ele are 10 ani de functionare.

              Comentariu


              • Postat în original de jhonyy
               Postat în original de mx81
               Vin cam la spartul tirgului dar sa incercam astfel :
               Se ia un contactor tip TCA (denumirea noua nu o cunosc ) cu bobina la 220V . Se leaga bobina la retea si se trece curentul prin NI (bobina actionata ) in cazul alimentarii de la retea si prin contactele ND (cind bobina nu e alimentata ) cind alimentam pe generator .
               Functionare : cind e curent in retea bobina se face automat si se alimenteaza casa din retea .
               Cind se intrerupe curentul , bobina cade singura si circuitul trece pe generator si asteapta pornirea generatorului .
               Cind curentul revine in retea , bobina se face si se trece automat pe retea , si generatorul va merge in gol si se va opri manual .
               Eu am folosit sistemul in cateva locatii si nu am avut nici o problema . Unul din ele are 10 ani de functionare.
               salut o schema si cod-ul la piese multumrsc

               Comentariu


               • Va salut
                Stiti ce toata lumea stie care mai decare mai destept in felul lui toata lumea a lucrat si a facut dar nimic concret cere sa ajute pe cineva cu o schema a ceia ce are de facut o denumire clara a produselor nimic.Numai sicanari ca aia e asa ca ailalta e alt fel si stai sa citesti sa vezi daca pune cineva ceva care sa intelegi si tu nepriceput si vrei sa inveti cum sati faci treaba fara a apela la "meseriasi autorizati cu experienta in domeniiu" lasati domnilor copilariile si daca chiar vreti sa ajutati pe cineva dati detaliile complete si explicite daca nu ,nu va mai deranjati sa scrieti ca ne ametit in inscrisuri si pan la urma nu gasesti nimic.
                Multumesc anticipat

                Comentariu

                Procesare...
                X