Daca aceasta este prima ta vizita, te rugam sa accesezi pagina cu intrebari si raspunsuri privind folosirea forumului accesand urmatorul link Intrebari si Raspunsuri. Pentru a posta / publica un mesaj trebuie sa te INREGISTREZI. Pentru a citi mesajele din forum, nu trebuie decat sa selectezi forumul dorit.
Ma refeream la traseele de la tablou la doze.
Sa merg pt lumina cu 2.5 pina la doze ai apoi cu 1.5 pina la bec si intrerupator.
La prize cu 4 pina la doze si apoi cu 2.5 pina la priza.
Ce parere aveti?
Multumesc!
Daca aveti circuite dedicate nu estte necesar sa supradimensionati circuitele. Daca pe circ. de lumina ati pus sig. de 10A cond. de 1,5 este OK. La fel si pe circ de prize la sig de 16A conductorul de 2,5 este suficient. S-ar putea supradimensiona daca ati avea circuite lungi pentru eventualele caderi de tensiune
In cativa ani sursele de lumina vor consuma oricum din ce in ce mai putin deci supradimensionarea nu isi are rostul pentru instalatii casnice decat in conditii mai speciale, lungimi mari etc.
In cativa ani sursele de lumina vor consuma oricum din ce in ce mai putin deci supradimensionarea nu isi are rostul pentru instalatii casnice decat in conditii mai speciale, lungimi mari etc.
Corect.Pentru circuitele de priza este bine sa pui cu o treapta mai mare.
Siguranta in realizarea si exploatarea instalatiilor electrice.
Deci este de recomandat sa merg la prize cu 4 pina la doze si apoi cu 2,5 pina la priza.
La lumini sa merg cu 1,5 direct din tablou.Adevarul este ca becurile nu consuma asa mult.
Multumesc!
1. Circuit de prize, oriunde, 2,5 mm patrati, siguranta bipolara de 16A, preferabil cu protectie diferentiala 30mA
2. In doze NU se face reducerea sectiunii conductorului. NU se face.
3. Circuit de iluminat, oriunde, 1,5 mm patrati, siguranta bipolara de 10A, preferabil cu protectie diferentiala 30mA.
3 reguli de aur, my 2 cents.[/quote]
Iti raspund pentru ca ai pretentia ca astea sunt 3 reguli de aur.Ia sa vedem
1.De ce nu de 20A,25 A,parca se calculeaza in functie de puterea consumatorilor.
2.Daca se pleaca cu 4mm2 din tablou si din dozele de legatura se pleaca cu 2,5 mm2 la prize care este treaba?Unde ai citit tu ca nu se reduce?
3.De ce nu 16A cu 10mA(mai ales in bai, jacuzzi,subsoluri)
Asa ca cel putin regula nr 2 este hilara
Siguranta in realizarea si exploatarea instalatiilor electrice.
In iarna asta vreau sa execut instalatia electrica pe cont propriu (am proiect detaliat). Modificarile fata de proiect vor fi minore: vreau sa adaug cateva prize pentru ventiloconvectoare, rulouri exterioare, etc (proiectantul nu prevazuse astefel de consumatori), vreau sa adaug amplificatoare si splitter-e pentru reteaua de cablu, vreau sa adaug (prin pereti) cablul de boxe pentru sistemele surround, etc.
Nu am o problema legata de a (re)face un calcul (sunt TCM-ist, dar principiile fizicii sunt aceleasi pentru oricine), nelamurirea mea este legata de practica si de tehnologiile specifice: care este cea mai buna metoda de a realiza (fizic) legaturile in doze? Singura metoda pe care o stiu este aceea de a lega manunchiul de conductori cu patentul, prin rasucire.
e mult mai sigur cu reglete.in cazul in care trb sa inlocuiesti un fir,e mai usor sa desfaci o clema,decat sa tai o izolatie care nu se mi desface.
Sigur e "mai sigur" cu riglete ? M-am gandit si eu ca trebuie sa existe ceva de genul rigletelor, iar daca conductorul ar fi fost multifilar (ca la cablul de boxe) si nu un singur fir de 4 sau 2.5 mmp, nici nu as mai fi pus aceasta intrebare pe forum. In acest caz insa, riscul aparitiei unui contact imperfect mi se pare foarte mare. Daca spui ceva de genul unor "papuci" (tip saiba) montati prin presare pe conductor, apoi cositorire si fixare cu suruburi pe o rigleta, atunci sunt de acord cu tine.
Care este solutia standard folosita in practica ?
eu v.am dat solutia folosita de mine.d.voastra,puteti cauta mai multe solutii,si sa o alegeti pe cea mai potrivita pt d.voastra. nu cred ca exista normativ privind clar ce metoda este atestata stadard privind legaturile in doza.
In cazul conectarii cu regleta si dumneavoastra folositi conductori multifilari, pentru imbunatatirea contactelor se pot folosi pini terminali(simpli sau dubli, si vin pentru toate dimensiunile de cablu: 1mmp, 1,5mmp, 2,5mmp, 4mmp, etc).
Acestia se ataseaza pe cablu, in zona dezizolata pentru contact.
Va pun si o poza, iar pentru detalii, intrebati de prietenul "google".
Comentariu