Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Instalatie electrica facuta de mine

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Instalatie facuta de mine

  i-mi este teama sa nu se incurce intre faze si sa puna mai multi consumatori pe aceeasi faza.[de asta i.am sugerat faza separata la etaj. am vazut de exemplu la o casa in zona rurala, trifazat impartit clar. 1 pt o moara din curte, 1 pt atelierul unde avea un abricht, si una pt locuinta.
  PERMANENT AM CEVA DE INVATAT.

  Comentariu


  • "...........Am reusit sa bag 7 fire de 4mm intr-un tub de 20.
   Va rog sa-mi spuneti ce probleme pot aparea lasand la o parte imposibilitatea de a schimba un fir defect..........."

   In mare, v-ati raspuns singur. Conductoarele in cazul unui defect se incalzesc si......
   Sanatate maxima si efort minim!

   Comentariu


   • eu evit sa trag manunchiuri de fire prin conductor. De ce? se poate incalzi, pot lua foc, si apoi nu ai de schimbat numai 2 fire. Eu prefer sa folosesc mai multe copexuri (mai subtiri in diametru) pentru fiecare faza in parte, intrerupator, priza sau altceva. Nu vreau sa ma gandesc ce o sa faceti in cazul in care se impusca un fir si ai cele 7 fire prin copex si trebuie sa le tragi afara prin 2-3 coturi la 90 de grade.

    Comentariu


    • Sa duc trifazat la etaj este un sfat primit aici pe forum si mi se pare f bun. In primul rind , in cazul unei pene de curent , nu raman fara curent pe tot etajul.
     In ceea ce priveste echilibarea fazelor , daca fac un singur tablou la parter ( iau in calcul si aceasta posibilitate) nu este acelasi lucru?Nu am trifazic pe toata casa?
     Fiecare faza are culoarea ei , culoare pe care o voi respecta pina la tabloul de la etaj ,asa ca voi stii ce consumatori voi avea pe fiecare faza urmarind culoarea fazei.
     Cred ca daca bag conf normativului 5 conductori intr-un tub de 25 nu se va intimpla nimic.

     Comentariu


     • 1. "Sa duc trifazat la etaj este un sfat primit aici pe forum si mi se pare f bun. In primul rind , in cazul unei pene de curent , nu raman fara curent pe tot etajul." - pai in cazul unei pene nu veti avea curent pe nici o faza, deci ramaneti fara curent(poate va refereati la un defect pe o faza);
      2. "In ceea ce priveste echilibarea fazelor , daca fac un singur tablou la parter ( iau in calcul si aceasta posibilitate) nu este acelasi lucru?Nu am trifazic pe toata casa? " Faceti un singur tablou, dar echilibrarea pe faze trebuie facuta;
      3. "Cred ca daca bag conf normativului 5 conductori intr-un tub de 25 nu se va intimpla nimic. " - Conform normativului puteti baga si in tub de 20 fara sa aveti probleme. Eu v-am sugerat sa bagati in tub de 25 pentru a usura munca.
      Imi place lumina!

      Comentariu


      • "Am reusit sa bag 7 fire de 4mm intr-un tub de 20.
       Va rog sa-mi spuneti ce probleme pot aparea lasand la o parte imposibilitatea de a schimba un fir defect. " se poate sa fi bagat doar ca recomandat conform normativului ar fi de 32. O recomandare ar fi sa distribuiti cele 7 conductoare in 2 tuburi de 20, pentru a nu se supraincalzi(asta fara sa mai vorbim de inlocuire in caz de defect).
       Imi place lumina!

       Comentariu


       • Eu stiam ca la trifazic in general cade o faza.Greu cad toate fazele.

        Comentariu


        • Postat în original de GERULA2007
         Eu stiam ca la trifazic in general cade o faza.Greu cad toate fazele.
         Depine in ce traf esti alimentat!
         Siguranta in realizarea si exploatarea instalatiilor electrice.

         Comentariu


         • Salut.

          Incep zilele astea sa fac instalatia electrica dupa un proiect foarte simplu si destul de explicit. Cum la teorie ne pricepem foarte bine, iar practica ne omoara de cate ori are ocazia, apar destul de multe modificari fata de proiect. Pe masura ce voi avea nevoie de informatii, voi incerca sa aflu raspuns pe acest forum. Va multumesc anticipat.

          1.Conform proiectului, legaturile intre tabloul general si celelate tablouri (centrala termica, parter, etaj) se fac cu 5 FY10 in copex de 50 mm. Din motive practice as dori sa montez 5 conductori FY10 in copex cat mai mic ca diametru, macar de 32 mm. Tabloul general este la demisol, iar demisolul este din beton armat. Nu as vrea sa fac un sant mai adanc de 1.5 cm in peretii de beton. As putea astfel sa ingrop copexul de 32 partial in beton 1.5 cm, partial in tencuiala 2.5 cm, ramanand astfel o acoperire de 8 mm. Care este diametrul minim de copex pe care l-ati folosit pentru 5xFY10 ?

          2. Planseul demisolului nu a fost "cablat" in timpul turnarii (asa cum am facut cu celelalte plansee). E OK daca ingrop instalatia de iluminat in polistirenul extrudat de 5 cm (izolatia demisol - parter, prin demisol) folosind copex metalic de 16 mm ? E necesara modificarea proiectului in acest caz, in sensul folosirii unui polistiren de 8 cm ?

          Merci,
          bafta!

          Comentariu


          • FY 10 nu este cam mult?
           Eu intre tablouri vreau sa pun FY 6!

           Comentariu


           • Poate vrea sa puna la etaj sauna alimentata electric...sau incalzirea va fi electrica..cine stie?
            Sanatate maxima si efort minim!

            Comentariu


            • Postat în original de GERULA2007
             FY 10 nu este cam mult?
             Eu intre tablouri vreau sa pun FY 6!
             Cam mult pentru ce, mai bine zis in comparatie cu ce ?
             Nu este nicio problema sa pui FY6 daca acest lucru este consecinta unui calcul. Dimensionarea nu se face in functie de marimea sau culoarea cutiei tabloului.
             Daca vrei totusi sa discutam "babeste" atunci pot si eu sa spun ca un tablou care alimenteaza un etaj de 250 mp trebuie conectat cu cabluri mai groase decat tabloul unui etaj de 120 mp. Tot ar fi o abordare gresita.
             Proiectantul a calculat corect: a insumat puterile intalate ale celor cateva circuite de priza, ale celor cateva circuite de iluminat si a ajuns astfel la FY 10. A tinut cont de toti consumatorii pentru ca avea toate datele. Proiectul de electrice este parte a unui proiect complet al casei, a costat cateva mii de Euro.

             Comentariu


             • Asa e cum zici tu ! Nu m-am gindit ca se poate incalzi electric,de exemplu!
              La mine etajul este ocupat cu 3 dormitoare si doua bai.Deci un consum normal.Consumatorii mari ii am la parter.

              Comentariu


              • Ceea ce am vrut sa spun este faptul ca trebuie sa-ti faci calculele in functie de consumatorii pe care ii ai la casa ta. Daca cineva pune FY10 spre tablou, nu inseamna ca la fel trebuie sa pui si tu. Poate ala are 15 camere pe etajul respectiv.
               Sa-ti iei totusi o marja de siguranta. Nu stii niciodata ce consumatori suplimentari pot aparea. Eu sunt abia cu casa la gri si deja au aparut astfel de situatii. Iti dau exemlu etajul, demisolul si parterul fiind in aceeasi situatie.

               La fel am si eu: 3 dormitoare, 2 bai si 2 dresinguri. In plus am si 2 terase mari. Total etaj = 180 mp. Nu am incalzire electrica, exista doar consumatori normali, cum ai si tu. Cel mai mare consumator era masina de spalat. Am observat in proiect (valabil pentru toate tablourile) ca daca inginerul respectiv a plecat din tablou cu 3 circuite de priza a 2.5 mmp si 2 circuite de iluminat a 1.5 mmp, a intrat in tablou cu o sectiune egala cu suma sectiunilor care ies, in cazul nostru 10 mmp. Pare oarecum logic. Racirea pe timp de vara sa facea cu ventiloconvectoare alimentate de un chiller aflat in curte si alimentat din tabloul centralei termice aflat la demisol. Din considerente practice si financiare am ales sa folosesc aparate de aer conditionat in locul chillerului. Astea se alimenteaza din tabloul de la etaj. Daca adaug ca pe exteriorul casei vreau sa pun si 4-6 reflectoare a 500 W pentru a ilumina curtea in caz de nevoie, iti dai seama ce bine imi prinde acum acel FY10.

               Probabilitatea sa folosesti toti consumatorii simultan este destul de mica. Proiectantul a ales un coeficient de simultaneitate de 0.9. E suficient insa sa se intample o singura data: cele 3 aparate de ac sa functioneze toate (cam 3 kW), masina de spalat (cam 2 kW), reflectoarele (cam 2 kW), iluminatul, 1-3 televizoare, un calculator puternic pe care ruleaza un joc, etc. Ne apropiem vertiginos de cei 12.8 kW putere instalata pe etajul respectiv. Daca faci diferenta de pret dintre FY10 si FY6 pentru cei 30 m de cablu necesari conectarii celor 3 tablouri si daca tii cont ca vei avea candva (peste 5 sau peste 10 ani) cine stie ce consumatori ocazionali, iti dai seama ca acum e momentul sa te gandesti de 2 ori. Instalatia electrica o faci o singura data.

               Bafta!

               Comentariu


               • Postat în original de Thorp
                ........................Daca faci diferenta de pret dintre FY10 si FY6 pentru cei 30 m de cablu necesari conectarii celor 3 tablouri si daca tii cont ca vei avea candva (peste 5 sau peste 10 ani) cine stie ce consumatori ocazionali, iti dai seama ca acum e momentul sa te gandesti de 2 ori. Instalatia electrica o faci o singura data.

                Bafta!
                Si D-ne multi nu pricep cand le spui,ca instalatia electrica nu-i pt 1 an 2 si nu-i o zugraveala,la care daca nu-ti mai place culoarea o schimbi( n-am spus ca la zugravit nu trebuie meseriasi si ii si acolo manopera),ca viata ii scumpa si poate depinde de o protectie,ca de multe ori
                trebuie sa iei in calcul o supradimensionare,un tub in plus in perete(in functie de configuratia locuintei),separatie pe circuite(Ultimul raspuns care l-a am primit zilele asta a fost:-Ce d-le la mine acasa,is 2 sigurante pe toata casa si merge)2 aer conditionat,bucatarie,hidrofor,utilitati interioare/exterioare.
                ...Mai baga o lita in plus si ajunge cu nr de lite mai mare decat in conductor. Si uite asa ia foc.
                Sa fie o masina mai importanta decat o casa?
                Degeaba-i oare un tablou cu zeci de sigurante in bordul unei masini,sau numa ca sa-i creasca pretul de fabricatie?Casa ii mai putin importanta?
                Anul trecut am refacut instalatia electrica a unui vecin.S-au modificat peretii,urma sa schimbe usile si alte modificari interioare,si cu planul modificat al casei in mana l-am intrebat:
                -Unde-ti pui TV-urile?
                -Nu stiu.
                -Mobilierul cum vine?
                -Nu stiu inca........
                -Bucataria cum o configurezi?
                -N-am cumparat-o inca.
                ....Noah fa-i instalatia electrica.Au trecut aproape 2 saptamani pana au cazut sot-sotie de acord care pe unde le aseaza

                Si multe ar mai fi de spus.
                Cu respect ... Ovi
                Un pret mic nu inseamna o afacere buna.Lucrul bun e scump! Lucrul prost te costa dublu, poate triplu, poate...viata !!!

                Comentariu

                Procesare...
                X