Instalatie electrica facuta de mine

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • komy
    Membru Marcant
    • 22.iul.2008
    • 441

    Foarte buna comparatia cu masina! Bravo!
    Imi place lumina!

    Comentariu

    • Ranettius
      Membru Marcant
      • 18.oct.2005
      • 589

      Cer si eu un sfat dupa ce am reusit, dupa consultarea cu un electrician prieten, sa fiu in faza finala a realizarii instalatiei electrice.

      Am pornit de la schemele facute in cadrul proiectului de arhitectura, adaptate insa nitel, in ceea ce priveste nr de intrerupatoare si nr. si amplasarea prizelor.

      Casa are subsol+parter+etaj+mansarda, si este legata la trifazic. Asa ca, dupa cum a fost stabilit in proiect, am gandit asa:

      1. circuit trifazic de la cofret (contor montat afara) la tablou amplasat la parter (pentru parter + subsol). La parter am o bucatarie (cu aragaz normal, hota, frigider), 3 camere si 2 bai (fiecare camera cu circuit separat). Lumina impartita in 2 circuite. La subsol am 3 camere iar intr-una va fi si centrala termica de 24kw. La subsol voi avea si atelierul tehnic si 2 convectoare electrice (folosite doar daca voi lucra la subsol).
      Legarura de la cofret la tablou parter va fi cu 5 conductori 4mm. De la subsol voi veni cu circuitele direct in tablou.

      2. Circuit trifazic de la cofret la tablou etaj, care deserveste etajul+mansarda (5 conductori 4mm). Din tabloul de la etaj am plecat cu circuit 3 fire 4mm catre un tablou secundar la mansarda.

      Deci, la mansarda voi avea o alta centrala termica 24kw, masina de spalat (acelasi circuit), baie si 2 camere. Lumina pe 1 circuit, fiecare camera pe circuit priza separat.

      La etaj am bucatarie (cu cuptor electric - circuit separat, masina spalat vase - circuit separat, hota si restul prize bucatarie - circuit separat), baie si 3 camere, fiecare camera cu circuit priza separat. Lumina impartita in 2 circuite.

      Singura intrebare este daca legaturile catre cofret sunt ok facute cu conductor 4mm sau este subdimensionat?

      Mentioneza ca eu am facut numai "lucrul manual", adica pozarea pe perete si legaturile in doze, intrebarile legate de nr de circuite si sectiunile folosite fiind discutate cu electrician.

      Comentariu

      • GERULA2007
        Membru
        • 04.sep.2007
        • 180

        Am facut un calcul al consumatorilor de la etaj.In cazul in care ar functiona toti consumatorii as avea o putere consumata de 11 000 W .
        Acum cum calculez dimensiunea conductorilor care vin din tabloul general?
        Aplicind formula A = W/V => A =47 ,8 . Am un tabel in care se precizeaza ca un conductor de cupru de 6 mm "duce" 45 A. Tinind cont ca nu vor merge toti consumatorii , cel de 6 eset bun?
        Am facut corect calculul?
        Va multumesc !
        PS: in bucatarie vreau sa folosesc cuptor si plita electrica. M-am gindit asa: duc un circuit trifazic direct intr-o doza , folosind cconductori de 4 mm si de acolo fac doua prize trifazice pt cele doua aparate ( estimez o putere absorbita de 4000 - 4500 W). Este corect sau trebuie sa vin cu doua circuite separate din tablou?

        Comentariu

        • Ranettius
          Membru Marcant
          • 18.oct.2005
          • 589

          Referitor la mesajul meu anterior si la cele postate de colegii de aici in ultimele mesaje, vin cu cateva intrebari.

          Stiu ca nu ar trebui sa am probleme avand in vedere ca am lucrat dupa proiect autorizat si discutat cu electrician (montajul l-am facut insa eu ca sa scutesc costuri) insa am avut ceva probleme cu primul electrician care a incercat sa ma si fure (de aceea am ales varianta sa lucrez eu) iar al doilea cu care m-am consultat a mai schimbat nitel datele proiectului.

          Deci, in prima faza, aveam in casa 2 tablouri legate la cofret, astfel: primul care sa deserveasca parter+subsol iar al 2-lea pentru etaj+mansarda.

          Legaturile le-am facut cum am specificat anterior, 5 conductori fy4mmp catre tablouri.

          Acum, revin si scriu aici lista pe care am prezentat-o celui de-al 2-lea electrician.
          Proiectul initial prevedea un consum Pi 17.5kW pe fiecare tablou iar de aici circuitul de forta era dat pe conductor CYY 5*10mmp. Dupa calcule, pentru tabloul de la etaj+mansarda a iesit asa:
          - masina spalat vase - 2000W,
          - 3 AC (2 la etaj, 1 la mansarda)- 3000W
          - semineu electric - 1600W (nu stiu inca daca va fi)
          - centrala termica - 100W
          - calculator - 500W
          - hota - 200W
          - cuptor electric - 2300W
          - frigider - 150W
          - TV (2 la etaj, 1 la mansarda)- 300W
          - becuri: maxim 500W la etaj, 300W etaj (voi folosi numai becuri economice)

          Deci per total, in medie as avea o putere de 6-7kW, poate chiar 8kW. Aplicand formula stiu ca 8000/220=36.6, deci conductor 4mmp.

          Insa daca se poate as mai cere (stiu, e cam tarziu acum) o noua parere.

          PS. Cam acelasi rationament se aplica si in cazul tabloului de la parter, acolo fiind chiar mai putini consumatori (1 AC, fara cuptor electric, fara semineu electric)

          Comentariu

          • raducu_ilie
            Living Legend
            • 10.apr.2008
            • 1043

            Daca dvs aveti alimentare trifazica de ce va complicati? De ce nu folositi in amble tablouri acest lucru? Este mai usor de echilibrat fazele si apoi in timp se pot face mai multe lucruri cu trifazatul decat cu monofazatul. Astfel, ca un mic exemplu: cele 3 AC-uri de ce sa nu le montati pe fiecare pe cate o faza? Si exemplele ar putea continua. Calculul dvs ar trebui sa fie: P=RAD3UI de unde I=P/RAD3*U. Stima!
            Sanatate maxima si efort minim!

            Comentariu

            • Ranettius
              Membru Marcant
              • 18.oct.2005
              • 589

              Dupa cum am specificat, de la cofretul de afara, dupa contor, vor pleca 2 "circuite" din conductori de 4mmp (L1, L2, L3, N si NP)catre cele 2 tablouri. Impartirea pe faze o va face electricianul autorizat dupa ce se va monta si contorul afara (casa a fost veche, renovata si avea contor inauntru).

              Ceea ce am scris aici este un fel de "linistire" a mea, avand in vedere ca un electrician a scos un proiect cu CYY10mmp (fara sa discute insa cu mine in prealabil, am primit schitele la pachet cu proiectul de arhitectura) iar altul a mers pe 4mmp (e adevarat, dupa discutiile cu mine).

              Comentariu

              • bassu
                Membru Marcant
                • 25.nov.2008
                • 475

                Pai ar trebuie sa ii multumiti primului electrician. Si binenteles si la cel actual. Faptul ca aveti 5x10 este mai mult decat necesar ptr o gospodarie destul de sanatoasa. Ideea cu impartirea pe faze este buna deoarece acuma aveti posibilitatea de a echilibra fazele. In rest, spor la munca!

                Comentariu

                • Ranettius
                  Membru Marcant
                  • 18.oct.2005
                  • 589

                  Bun, intrebarea mea era exact cui sa-i multumesc si cui sa nu. Mi-e teama ca circuiele pana la tablou sa nu fie subdimensionate. Desi la prima vedere nu e asa, insa de aceea am scris si intrebat aici. Stiu ca un raspuns nu se poate da numai pe ceea ce am scris, eu discutand cu electricianul ce aparate am, consultand si proiectul de arhitectura si primul proiect de electrice, insa voiam sa mai aud si alte pareri.

                  Comentariu

                  • GERULA2007
                    Membru
                    • 04.sep.2007
                    • 180

                    Am calculat corect urmatoarea problema?
                    Am 7 conductori ( 5 de 2,5 si 2 de 1,5 din care unul de 2,5 este nulul de protectie) care reprezinta un circuit de prize ,unul de prize protejate cu o diferentiala si unul pt lumina.Estimez puterea consumata la 3400W. Conform normativului I 7 ( tensiune maxima admisa si diametru teava PVC) trebuiesc bagate intr-o teava PVC de fi 25. ESTE CORECT? Impamintarea nu se considera la numar?
                    Prizele protejate cu diferentiale , trebuie sa aibe nul de protectie nu-i asa?
                    Fiind un circuit separat acesta trebuie luat din tablou neaparat , sau merge luat din doza cea mai apropiata?
                    Multumesc!

                    Comentariu

                    • costel_c
                      Incepator
                      • 22.mar.2007
                      • 9

                      1.Conductorul de protectie nu disipa caldura(in mod normal nu trece curent prin el)iar prin normative se asigura in primul rand eliminarea posibilelor supraincalziri ale conductoarelor in sarcina max. admisa.
                      dimensiunea tubului este suficienta.

                      2.Toate prizele de 230V trebuie prevazute cu CP.Diferentialul oricum lucreaza la atingere, insa este posibil sa nu sesizeze toate defectele de izolatie ale electrocasnicelor(din cauza lipsei punerii carcaselor la pamant).

                      3.circuit separat inseamna acel circuit ce vine direct din tablou(cel putin asa cred ca trebuie inteles).daca alimentati dintr-o doza existenta nu mai poate fi considerat circuit separat-probabil acea doza alimenteaza si alti consumatori.

                      Comentariu

                      • GERULA2007
                        Membru
                        • 04.sep.2007
                        • 180

                        In legatura cu circuitul separat : faza si nulul vin direct din tablou. Numai nulul de protectie il iau din doza.

                        Comentariu

                        • electricman
                          Membru Marcant
                          • 26.iul.2009
                          • 690

                          Toate prizele trebuie sa aiba nul de protectie
                          Siguranta in realizarea si exploatarea instalatiilor electrice.

                          Comentariu

                          • GERULA2007
                            Membru
                            • 04.sep.2007
                            • 180

                            Cicuitul ramine separat ,chiar daca iau impamintarea din doza cea mai apropiata!
                            Multumesc electricman!

                            Comentariu

                            • popsi
                              Membru
                              • 04.ian.2008
                              • 166

                              instalatie electrica
                              Fișiere Atașate

                              Comentariu

                              • komy
                                Membru Marcant
                                • 22.iul.2008
                                • 441

                                Dar nu era oare mai usor sa fi bagat si conductorii in copex inainte de pozare?
                                Imi place lumina!

                                Comentariu

                                Procesare...