Da, dar in viitor e posibil sa mai apara cineva cu o problema similara si atunci e mai bine sa gaseasca deja o rezolvare la problema lui.
Anunț
Adună
Nici un anunț încă.
Instalatie electrica facuta de mine
Adună
Acesta este un topic important.
X
X
-
-
va mai deranjez si eu cu o intrebare. este OK daca aranjez sigurantele ca in poza 2, sau trebuie sa le pun ca in poza 1? In poze lipseste siguranta generala, care o sa fie de 25A. Sigurantele sunt urmatoarele:
25A - generala
20A - bucatarie
16A dif - masina spalat
10A - centrala termica
16A - hol+ bucatarie
16A - sufragerie
16A - sufragerie AC
16A - dormitor
16A - dormitor AC
10A - lumina
10A - lumina.
Si as mai avea o intrebare ... cum pun si diferentiala, trebuie, pot sa indoi "acele" pieptenelui ca sa imi intre mie in siguranta diferentiala (faza/nul)?
Comentariu
-
Nu vreau sa mai deschid alt topic, asa ca va intreb aici. Exista un cablu pentru alimentare prize care sa poata fi pozat fara alta structura protectoare in adezivul de faianta, pe sub faianta, la montarea acesteia ? Asta inseamna in cca. 5 mm de material . Vorbesc de un cablu omologat pentru asa ceva, sigur. Exista alta solutie pentru problema asta, a trecerii unui cablu de prize pe sub faianta ce se monteaza pe un perete de beton armat, deci greu daca nu chiar exclus saparea de canal in perete ?Daca nu va edificati pe site-ul ANPC, un PM si, daca stiu si pot, va informez cu draga inima !
Comentariu
-
-
Am cautat (poate neinspirat !) cu "search"-ul si n-am gasit !
As vrea sa amplasez sub faianta, in adezivul de faianta deci, si niste conductori izolati pentru diverse aplicatii, la 12 v.
Pentru tensiunea asta trebuie tot cablu "intenc" sau merge un cablu banal, cu o izolatie mai "tapana" ?Daca nu va edificati pe site-ul ANPC, un PM si, daca stiu si pot, va informez cu draga inima !
Comentariu
-
-
In caz de avarie adica (intrerupere, rupere, etc.) ? Acolo nu-i ca-n copex sau Bergman (asa se scrie?) sau teava de plastic ! Rog pe cei ce au utilizat asa ceva sa spuna daca au avut incidente, daca exista o filozofie si aici, ma gandesc sa fac niste bucle, ca in instalatii, "harpe" parca le zice, de preluare a dilatarilor . Frectie la piciorul de lemn ?Daca nu va edificati pe site-ul ANPC, un PM si, daca stiu si pot, va informez cu draga inima !
Comentariu
-
-
Instalatie electrica apartament 3 camere
Salutari tuturor.
Incep prin a va spune ca nu sunt electrician de meserie si am si eu nevoie de sfaturi/corectii din partea profesionistilor.
Am achizitionat un apartament cu 3 camere si are toata instalatia electrica pe Al.
Din primele studii si analize am ajuns la concluzia ca nu pot inlocui firele instalatiei de iluminat deoarece acestea sunt bagate prin sapa vecinului de deasupra, din cate am inteles si deaceea ma rezum in a inlocui conductorii de aluminiu pentru circuitele de la prize.
Am studiat toate topicurile importante de pe acest forum, si am reusit sa imi fac instalatia electrica pentru prize. Dimensionarea conductorilor am facut-o respectand normativul I7.
Doresc sa folosesc disjunctoare bipolare + un diferential pe circuitul de prize. As vrea cateva sfaturi, daca se poate, cu privire la acest diferential (Ce sa aleg mai exact).
In panoul electric, cel de langa contor, in momentul de fata am 6 sigurante fuzibile. In urma verificarilor am constatat ca toata instalatia de iluminat din casa este pe 2 sigurante fuzibile (una pentru faza si una pentru nul), in consecinta voi avea doar un disjunctor pe toata instalatia de iluminat.
Atasez schita pentru circuitele electrice de prize, tabloul de comanda si calculul intensitatii curentului pe fiecare circuit.
Doresc ca in tabloul de comanda sa imi adaug si soneria, dar pana acum nu am apucat sa vad despre ce este vorba exact, asa ca asptet sfaturile dumneavoastra si pe aceasta tema.
Va multumesc anticipat.
Cu respect,
Florin.Fișiere atașate- apartament_calcul_circuite_electrice_prize_157.pdf (46,5 KB, 304 citiri)
- apartament_instalatie_electrica_prize_119.pdf (5,5 KB, 263 citiri)
- apartament_tablou_electric_210.pdf (4,6 KB, 268 citiri)
- apartament_calcul_circuite_electrice_prize_157.pdf (46,5 KB, 274 citiri)
- apartament_instalatie_electrica_prize_119.pdf (5,5 KB, 234 citiri)
- apartament_tablou_electric_210.pdf (4,6 KB, 249 citiri)
Comentariu
-
In mare din ce am studiat este bine cum ati gandit; Ca protectie diferentiala pe circuitele de prize se monteaza un intreruptor diferential de 30ma/32A. Daca exista fonduri puteti folosi un diferential si pe circuitul de lumini - paza buna trece primejdia rea.
Ce conductor intentionati sau ati montat deja pentru prize?Curentul nu iarta!
Comentariu
-
Puteti folosi diferentialul ca siguranta generala si atunci aveti protectie diferentiala si pe circuitul de lumina. Asta ca sa nu mai cumparati inca un diferential separat.
Puneti ca si siguranta generala un diferential de 32 A sau de 25A, in functie de ce siguranta aveti in cofretul de pe scara, care cel mai probabil e un fuzibil de 25 A.Daca este asa nu are rost sa puneti in tablou diferentialul de 32 A deoarece in caz de avarie va sari siguranta din cofret.
Comentariu
-
Multumesc celor care au raspuns pana acum.
Postat în original de Consultant electriceCe conductor intentionati sau ati montat deja pentru prize?
Acum ce ar trebui sa iau in considerare? Pot depasi cei 2kW pe circuit?
Comentariu
-
In primul rand vreau sa mentionez ca eu nu recomand diferentiala ca intreruptor general, cel putin nu cea de 30mA. In cazul unei situatii in care declanseaza protectia diferentiala ramaneti in bezna.
Va recomand sa mergeti cu sigurante de 16A iar unde aveti consumatori mari gen masina de spalat care incalzeste apa sau aer conditionat sa folositi un circuit separat dedicat. La bucatarie cuptorul cu microunde merge la puterea maxima intermitent, iar cuptorul electric are un consum mare continuu la inceput pana se atinge temperatura setata dupa care si el functioneaza intermitent. Banuiesc ca nu o sa existe simultaneitate si cuptor electric si microunde pentru perioade lungi de timp deci puteti folosi un circuit comun.Curentul nu iarta!
Comentariu
Comentariu