Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Instalatie electrica facuta de mine

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Da, dar in viitor e posibil sa mai apara cineva cu o problema similara si atunci e mai bine sa gaseasca deja o rezolvare la problema lui.
  Mai bine prost 5 minute decat toata viata!

  Comentariu


  • va mai deranjez si eu cu o intrebare. este OK daca aranjez sigurantele ca in poza 2, sau trebuie sa le pun ca in poza 1? In poze lipseste siguranta generala, care o sa fie de 25A. Sigurantele sunt urmatoarele:
   25A - generala
   20A - bucatarie
   16A dif - masina spalat
   10A - centrala termica
   16A - hol+ bucatarie
   16A - sufragerie
   16A - sufragerie AC
   16A - dormitor
   16A - dormitor AC
   10A - lumina
   10A - lumina.
   Si as mai avea o intrebare ... cum pun si diferentiala, trebuie, pot sa indoi "acele" pieptenelui ca sa imi intre mie in siguranta diferentiala (faza/nul)?
   Fișiere atașate

   Comentariu


   • Nu vreau sa mai deschid alt topic, asa ca va intreb aici. Exista un cablu pentru alimentare prize care sa poata fi pozat fara alta structura protectoare in adezivul de faianta, pe sub faianta, la montarea acesteia ? Asta inseamna in cca. 5 mm de material . Vorbesc de un cablu omologat pentru asa ceva, sigur. Exista alta solutie pentru problema asta, a trecerii unui cablu de prize pe sub faianta ce se monteaza pe un perete de beton armat, deci greu daca nu chiar exclus saparea de canal in perete ?
    Daca nu va edificati pe site-ul ANPC, un PM si, daca stiu si pot, va informez cu draga inima !

    Comentariu


    • Poti folosi cablu intenc special pentru a fi pozat in tencuiala.

     Comentariu


     • Multumesc !
      Daca nu va edificati pe site-ul ANPC, un PM si, daca stiu si pot, va informez cu draga inima !

      Comentariu


      • Am cautat (poate neinspirat !) cu "search"-ul si n-am gasit !
       As vrea sa amplasez sub faianta, in adezivul de faianta deci, si niste conductori izolati pentru diverse aplicatii, la 12 v.
       Pentru tensiunea asta trebuie tot cablu "intenc" sau merge un cablu banal, cu o izolatie mai "tapana" ?
       Daca nu va edificati pe site-ul ANPC, un PM si, daca stiu si pot, va informez cu draga inima !

       Comentariu


       • Acelasi Intenc dar alegeti o treapta mai mare.

        Comentariu


        • Am omis sa precizez ca va asumati si riscul ca in caz ca ... atunci sa .... Dar fiind cupru sper sa nu patiti asa ceva.

         Comentariu


         • In caz de avarie adica (intrerupere, rupere, etc.) ? Acolo nu-i ca-n copex sau Bergman (asa se scrie?) sau teava de plastic ! Rog pe cei ce au utilizat asa ceva sa spuna daca au avut incidente, daca exista o filozofie si aici, ma gandesc sa fac niste bucle, ca in instalatii, "harpe" parca le zice, de preluare a dilatarilor . Frectie la piciorul de lemn ?
          Daca nu va edificati pe site-ul ANPC, un PM si, daca stiu si pot, va informez cu draga inima !

          Comentariu


          • Intencul prin definitie este un cablu ingropat. In cazul de fata, logic, in tencuiala. Ma gandeam ca daca aveti de alimentat consumatori mai "pretentiosi" sa va ganditi la o supra-dimensionare a respectivului cablu. In rest, nu are ce sa se intample.

           Comentariu


           • Instalatie electrica apartament 3 camere

            Salutari tuturor.
            Incep prin a va spune ca nu sunt electrician de meserie si am si eu nevoie de sfaturi/corectii din partea profesionistilor.

            Am achizitionat un apartament cu 3 camere si are toata instalatia electrica pe Al.
            Din primele studii si analize am ajuns la concluzia ca nu pot inlocui firele instalatiei de iluminat deoarece acestea sunt bagate prin sapa vecinului de deasupra, din cate am inteles si deaceea ma rezum in a inlocui conductorii de aluminiu pentru circuitele de la prize.
            Am studiat toate topicurile importante de pe acest forum, si am reusit sa imi fac instalatia electrica pentru prize. Dimensionarea conductorilor am facut-o respectand normativul I7.
            Doresc sa folosesc disjunctoare bipolare + un diferential pe circuitul de prize. As vrea cateva sfaturi, daca se poate, cu privire la acest diferential (Ce sa aleg mai exact).
            In panoul electric, cel de langa contor, in momentul de fata am 6 sigurante fuzibile. In urma verificarilor am constatat ca toata instalatia de iluminat din casa este pe 2 sigurante fuzibile (una pentru faza si una pentru nul), in consecinta voi avea doar un disjunctor pe toata instalatia de iluminat.

            Atasez schita pentru circuitele electrice de prize, tabloul de comanda si calculul intensitatii curentului pe fiecare circuit.
            Doresc ca in tabloul de comanda sa imi adaug si soneria, dar pana acum nu am apucat sa vad despre ce este vorba exact, asa ca asptet sfaturile dumneavoastra si pe aceasta tema.
            Va multumesc anticipat.

            Cu respect,
            Florin.
            Fișiere atașate

            Comentariu


            • In mare din ce am studiat este bine cum ati gandit; Ca protectie diferentiala pe circuitele de prize se monteaza un intreruptor diferential de 30ma/32A. Daca exista fonduri puteti folosi un diferential si pe circuitul de lumini - paza buna trece primejdia rea.

             Ce conductor intentionati sau ati montat deja pentru prize?
             Curentul nu iarta!

             Comentariu


             • Puteti folosi diferentialul ca siguranta generala si atunci aveti protectie diferentiala si pe circuitul de lumina. Asta ca sa nu mai cumparati inca un diferential separat.

              Puneti ca si siguranta generala un diferential de 32 A sau de 25A, in functie de ce siguranta aveti in cofretul de pe scara, care cel mai probabil e un fuzibil de 25 A.Daca este asa nu are rost sa puneti in tablou diferentialul de 32 A deoarece in caz de avarie va sari siguranta din cofret.

              Comentariu


              • Multumesc celor care au raspuns pana acum.

               Postat în original de Consultant electrice
               Ce conductor intentionati sau ati montat deja pentru prize?
               Intentionez sa montez un conductor de 2,5mm Cu. In normativ am vazut ca se pot folosi 2 conductori, de 2,5mm, de Cu prin tub la o intensitate de 24A, dar tot in normativ am citit ca pe circuitul de prize este indicat sa nu se depaseasca 2kW.

               Acum ce ar trebui sa iau in considerare? Pot depasi cei 2kW pe circuit?

               Comentariu


               • In primul rand vreau sa mentionez ca eu nu recomand diferentiala ca intreruptor general, cel putin nu cea de 30mA. In cazul unei situatii in care declanseaza protectia diferentiala ramaneti in bezna.

                Va recomand sa mergeti cu sigurante de 16A iar unde aveti consumatori mari gen masina de spalat care incalzeste apa sau aer conditionat sa folositi un circuit separat dedicat. La bucatarie cuptorul cu microunde merge la puterea maxima intermitent, iar cuptorul electric are un consum mare continuu la inceput pana se atinge temperatura setata dupa care si el functioneaza intermitent. Banuiesc ca nu o sa existe simultaneitate si cuptor electric si microunde pentru perioade lungi de timp deci puteti folosi un circuit comun.
                Curentul nu iarta!

                Comentariu

                Procesare...
                X