Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Instalatie electrica facuta de mine

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Domnul Da_n am gasit asa ceva ,dar era o firma care nu o cunosteam (parca Shrak ceva de genul asta ).
  Am vazut ca cei dela Schneider au gama mai extinsa de apartura. Vreau ca protectia la supratensiune sa revian singura la potitia initiala , sa nu mai fiu eu nevoit sa o cuplez cins sare. Aveti idee unde pot gasi asa ceva?
  Multumesc!

  Comentariu


  • Probabil era vorba de Schrack - este companie mare cunoscuta mai ales pentru relee. Detalii si aici: http:// .schrack.ro/

   Protectiile la supratensiune cam trebuie resetate. Cred ca exista si varianta comandarii lor de la distanta cu un aparat asociat de comanda.

   A nu se confunda descarcatoarele care protejeaza contra supratensiunilor de natura atmosferica cu aparatajul gen bobine MSU care protejeaza contra intreruperii de nul sau a altor tipuri de supratensiuni.
   Curentul nu iarta!

   Comentariu


   • Protectia la supratensiune ii comanda intreruptorului diferential sau tetrapolar sa deconecteze.
    Ea nu "sare", doar iti va semnaliza ca a lucrat.
    Si oricum trebuie sa mergi la tablou sa cuplezi din nou intreruptorul declansat, ocazie cu care resetezi si alarma protectiei de supratensiune.

    Comentariu


    • Salut!
     As vrea ca protectia la supratensiune sa revina singura cind pericolul trece.Am primit o oferta de la Schneider de acest gen 400 ron(la Moeller este scumpa , cam 1000 ron).
     Cei de la Schenider au acest dispozitiv sau cel manual cu cite o bobina MSU pe fiecare faza.
     Cei de la Schrak aveau un releu si o bobina care declansa o tetrapolara - armarea se facea tot manual.
     Mai caut un dispozitiv la care sa conectez generatorul si care sa inchida generalul si apoi sa deschida cind vine curentul ( asta sa fie manual).

     Comentariu


     • Postat în original de gerula2006
      ...Trebuie sa trag trifazic din acest tablou in trei locatii - garaj , etaj si bucatarie ...
      Deşi circuitul garajului nu este reprezentat sper ca urmatoarea schiţa sa vină în ajutorul dvs.

      Comentariu


      • Domnule Leon va multumesc pentru schema.
       Azi m-am apucat de treaba(schema am vazut-o acum).Am lasat generala veche provizoriu pina gasesc protectia si generala corespunzatoare.Sus in dreapta se vede bara de impamintare.In stinga este bara de nul din care voi alimenta tabloul sa nu ma mai plimb cu nulul lor prin tablou. Bara de nul este identica cu cea de impamintare .Trebuie sa fie cumva mai groasa? Tabloul este ABB.Un nul este rosu deoarece la acel moment nu avea albastru fir de 4 mm.
       Am facut puntile din fir de 6 mm, dar intra cam fix doua fire in siguranta.Fir de 10 nici nu se pune problema sa intre.Asa ca am hotarit sa leg doar tripolarele cu fir de 10 si restul sigurantelor cu 6 mm. Am impartit sigurantele pe trei grupe ,fiecare fiind alimentat de la o faza . Fazele care leaga cele trei grupe le voi lua din tripolare.In generala voi lega doar tripolarele si etajul. Firele care se vad acum ca legatura intre generala si grupa din dreapta sunt puse provizoriu.
       Va rog sa imi spuneti unde am gresit si daca am gindit bine in continuare.Orice sfat este bine venit!
       Va multumesc!
       Fișiere atașate

       Comentariu


       • Important în acest moment este sa realizaţi legături cît mai solide- (cu o suprafaţă de contact cît mai mare)- între bornele aparatelor şi conductori, este bine sa lăsaţi ceva rezervă cablurilor care vin sau pleacă din tablou fără însă a neglija aspectul lucrării.
        Pentru inspiraţie vedeţi poza de mai jos:
        Va doresc mult succes!

        Comentariu


        • Eu zic ca sunt destul de solide cu acele punti de fir de 6.Am lasat firele mai lungi cit sa mai pot urca sau cobora ,daca este necesar, siguranta pe alt palier al tabloului. Tblourile din poza sunt facute de profesionisti.
         Nu aveti nici o critica la felul cum am lucrat?
         Multumesc!

         Comentariu


         • Era bine sa folositi si pini ca in poza. Nu ca ar fi imbunatatit conexiunea dar ar fi eliminat zona aceea in care se vede cuprul la intrarea in automate.
          Fișiere atașate

          Comentariu


          • Vizual nu ma deranjeaza.Sa fie practic.Este vreo problema daca se vad acele zone din punti?

           Comentariu


           • Postat în original de gerula2006
            Este vreo problema daca se vad acele zone din punti?
            cred ca nu, oricum dupa ce montezi capacul nu se mai vad

            Comentariu


            • Standardul IEC 60439 scrie ca toate partile care pot fi sub tensiune trebuie izolate pentru protejarea impotriva electrocutarii. Chiar daca respectivul tablou este accesibil numai persoanelor autorizate.

             De aceea un tablou ca cele din pozele atasate arata "profesionist" lucrat.

             Comentariu


             • Deci singura problema ar fi electrocutarea celui care umbla in tablou.In tablou nu umblu decit eu si suprafata descoperita este foarte mica.Asa ca riscul este redus la minim. Tablourile de mai sus sunt facute de profesionisti cu SCULE si MATERIALE pentru profesionisti.Este alt nivel fata de un simplu tablou de casa.
              Stima!

              Comentariu


              • Postat în original de liviu2004
               Standardul IEC 60439 scrie ca toate partile care pot fi sub tensiune trebuie izolate pentru protejarea impotriva electrocutarii. Chiar daca respectivul tablou este accesibil numai persoanelor autorizate.

               De aceea un tablou ca cele din pozele atasate arata "profesionist" lucrat.
               pentru a preveni electrocutarea era suficient sa scoata izolatia mai atent si se evita accesul la conductorul dezizolat

               multe din tablourile "profesionist" lucrate vin asa din fabrica nu sunt facute pe genunchi sau de pe scara, iar profesionistii care le fac de multe ori habar n-au de ce fac, sunt profesionisti de aspect, adica sa arate ca-pozele de mai sus

               Comentariu


               • de multe ori tablotierii din atelierele de productie sunt femei adica "profesioniste" de aceea orice tablou gata construit din punct de vedere al puntilor si conexiunilor intre sigurante trebuie si verificat din pdv al continuitatii puntilor si al strangerii suruburilor....(o femeie nu are forta in mana a unui barbat).pe multe sigurante este inscriptionat cuplul de strangere cu chiea dinamometrica....

                am vazut ca scriati mai sus de punti de 6 mmp , daca o sa va uitati la un tablou facut in fabrica vine cu punti de 2.5/4 mmp pentru circuite de 10A respectiv 16A este dinstanta prea scurta ca sa se supraincalzeasca conductorul folosit pentru punti la aceste intensitati...

                iar daca aveti punti duble adica veniti dintro siguranta si plecati in alta puteti folosi pini de capat dubli , de ex la conductor litat de 4 mmp cereti pini dubli de 4 mmp...sta daca realizati puntile cu cond litat

                Comentariu

                Procesare...
                X