Daca aceasta este prima ta vizita, te rugam sa accesezi pagina cu intrebari si raspunsuri privind folosirea forumului accesand urmatorul link Intrebari si Raspunsuri. Pentru a posta / publica un mesaj trebuie sa te INREGISTREZI. Pentru a citi mesajele din forum, nu trebuie decat sa selectezi forumul dorit.
Problema la care am ramas intepenit acum e un conector pentru doza care sa faca distributia de la sectiune de 4mm la sectiune de 2,5mm, adica sa aiba o intrare pentru 4 mm si mai multe iesiri pentru 2,5 mm (4, 6 iesiri). Deasemenea si de la 2,5 la 1 sau 1,5 pentru iluminat. Pe internet am vazit doar conectori pentru aceeasi sectiune. Exista astfel de conectori de care as vrea eu?
nu prea exista, problema ta fiind atipica, normal nu se face treaba asta in dozele de derivatie, conductorul de 4mm2 se opreste in tablou sau merge in circuit separat la cuptor daca este cazul, 2,5 mm2 se foloseste la circuitele de prize si 1,5 mm2 la iluminat din tablou pana la prize, intrerupatoare respectiv corp de iluminat
in cazul in care doresti sa faci cum ti-ai propus trebuie sa adaptezi ce se gaseste pe piata la situatia ta in conditii de siguranta in exploatare
poti folosi bara de nul/impamantare, cum arata colegul forumist mai sus, exista in diferite dimensiuni, poti folosi regleta normala sau regleta/conector de putere
@da_n - tu zici sa plec cu sectiune de 2,5 din panou pana la dozele de derivatie? asta inseamna mai multe fire prin tub de la tablou si eu sper sa folosesc tubulatura existenta (am un apartament cu 4 camere).
M-am gandit la urmatoarea imparteala cu 5 sigurante:
1 - prize bucatarie
2- prize stanga ap
3- prize dreapta ap
4- iluminat stanga ap
5- iluminat dreapta ap
O sa mai calculez dar cred ca e mic 2,5 pentru doua camere cu 2 aere conditionate si cativa alti consumatori. De aceia as vrea sa merg cu 4mm pana la doza de distrib si de acolo cu 2,5 la prize.
Oricum nu sunt expert in domeniu asa ca accept orice opinie.
Va salut. M-am hotarat sa imi schimb vechea instalatie de pe o parte a casei, unde o sa si renovez in primavara. M-am gandit sa merg cu FY de 4mm coloana, apoi din doze sa cobor cu 2,5 la prize si 1,5 la becuri. As vrea sa merg si cu iluminatul si cu prizele pe acelasi circuit. . Partea de casa care i schimb instalatia are 5 camere, doua holuri si o anexa. Conexiunile in doze sa le fac cu reglete?
Eu v-as sugera cositorirea (asa cum v-am sugerat si in alt forum unde ati mai postat), dar daca nu vreti sa cositoriti, mai bine folositi conectori WAGO. Regletele care se gasesc uzual prin magazine asigura strangerea conductoarelor doar cu varful surubului, ceea poate conduce la sectionarea conductorului.
Eu v-as sugera cositorirea (asa cum v-am sugerat si in alt forum unde ati mai postat), dar daca nu vreti sa cositoriti, mai bine folositi conectori WAGO. Regletele care se gasesc uzual prin magazine asigura strangerea conductoarelor doar cu varful surubului, ceea poate conduce la sectionarea conductorului.
Cositorirea este "sfanta", o legatura slaba, cumulata cu o siguranta prost calibrata sau de calitate slaba pot aduce necazuri.
De cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos... şi încă o veste tristă: ieftin, bun şi mult nu există.
În schimb, există Instalatorul de Iaşi.
Pasta decapanta este coroziva, nu o folositi la astfel de cositoriri. Pentru asta se foloseste colofoniu (sacaz).
Eu folosesc un ciocan de lipit cu puterea de 150 W ( de la Electroarges), fludor "clasic" (nu porcarii dintr-alea asa-zise "ecologice) si un strop de colofoniu pentru o decapare suplimentara. Dupa racirea lipiturii, o curat prin frecare cu o carpa imbibata in alcool tehnic.
Comentariu