Daca aceasta este prima ta vizita, te rugam sa accesezi pagina cu intrebari si raspunsuri privind folosirea forumului accesand urmatorul link Intrebari si Raspunsuri. Pentru a posta / publica un mesaj trebuie sa te INREGISTREZI. Pentru a citi mesajele din forum, nu trebuie decat sa selectezi forumul dorit.
Alta posibila varianta ar fi doza de aparat de la kopos. Imi place ca pot sa le imbin acolo unde am nevoie de mai multe aparate si de asemenea pot sa intru cu conductoarele pe unde vreau eu.
Alta posibila varianta ar fi doza de aparat de la kopos. Imi place ca pot sa le imbin acolo unde am nevoie de mai multe aparate si de asemenea pot sa intru cu conductoarele pe unde vreau eu.
N-am mai vazut pana acum, desi aduce oarecum la partea interioara cu cele pentru gipscarton. Aceasta ar fi si mai potrivita in cazul de fata, fiind conceputa pentru montaj ingropat. Foarte "simpatica".
Este cineva din zona Brasovului care are de inchiriat o freza sau taie caneluri in pereti din beton?
Pentru refacerea instalatiei electrice traseele o sa fie trase partial prin pardoseala dar tot trebuie sa urc pe perete pentru intrerupatoare/prize + iluminatul din tavan.
Vreau sa fac un circuit cap scara cu un bec la care sa folosesc cablu cyyf in copex metalic 3x1.5 , peretii incaperii sunt din lemn .
Am gasit o schema pe net , va rog sa-mi confirmati daca varianta modificata de mine e corecta:
- vin cu faza si nul+ 1 fir in doza 1 , cobor la intrerupator cu cyyf 3x1.5 - pe un fir leg faza - celelalte 2 le folosesc pentru legatura cu intrerupatorul 2
- din doza 1 plec catre doza 2 cu nulul pt bec si cele 2 fire pentru intrerupatorul 2
- din doza 2 prelungesc catre lampa firul de nul , de la lampa o sa folosesc catre doza si apoi catre intrarulpatorul 2 firul de impamantare . cu celelalte 2 fire ramase merg la intrerupatorul nr 2
In orice schema electrica intreruptorul, sau mai bine zis comutatorul in acest caz are un contactor mobil. Acesta trebuie desenat ca sa nu existe neclaritati vis a vis de schema si modul de conectare. Atata timp cat respectati schema de mai jos sistemul va functiona. Se mai pot gresi conexiunile pe comutatoarele cap de scara, acolo trebuie un pic de atentie la marcajele dupa corpul aparatajului.
Faceti referire la un "fir de impamantare". Impamantarea si nulul nu sunt acelasi lucru si nu trebuie incurcati termenii. Daca doriti sa impamantati lampa mai aveti nevoie de un conductor separat care sa ajunga de la impamantare la lampa.
Multumesc pentru raspuns - cand am scris de fir de impamantare aveam in minte culoarea cablului ce o sa o folosesc pentru a aduce faza de la al doilea intrerupator.
Am facut azi o simulare cu 2 intrerupatoare si un bec si a functionat , am observat ca daca unul dintre intrerupatoare ramane deschis (bec stins) trebuie neaparat inchis ca sa poti aprinde becul de la celalalt intrerupator.
Pai nu este bine, orice pozitie de la un intrerupator cap-scara inchide/deschide pozitia viitoare a celui de-al doilea intrerupator. Adica daca intrerupi sau alimentezi becul de la unul din intrerupatoare asa trebuie si de la celalalt, indiferent de pozitia primului. Nu stiu daca m-am facut inteles !
Cele bune !
Puteti incerca schema asta,sau cu ajutorul multimetrului, cautati borna comuna a comutatorilor unde veti lega .La prima borna comuna faza,la a doua iesirea la consumator
[ATTACH=CONFIG]80301[/ATTACH]Poate am facut eu ceva gresit , am luat 2 intrerupatoare cap scara Geviss si le-am legat ca in poza atasata.
Mai trebuie facut ceva?
Leaga ca in acest desen.
Fișiere atașate
Siguranta in realizarea si exploatarea instalatiilor electrice.
Comentariu