Daca aceasta este prima ta vizita, te rugam sa accesezi pagina cu intrebari si raspunsuri privind folosirea forumului accesand urmatorul link Intrebari si Raspunsuri. Pentru a posta / publica un mesaj trebuie sa te INREGISTREZI. Pentru a citi mesajele din forum, nu trebuie decat sa selectezi forumul dorit.
Buna ziua!
Va solicit ajutorul pentru schimbarea instalatiei electrice intr-un apartament cu 2 camere (instalatie de aluminiu, contor vechi deasupra usii in interior si tablou sigurante fuzibile).
Doresc sa pun o siguranta pentru general si un releu de protectie (supratensiuni sau ce mai este nevoie).
Ma gandeam sa fac in felul urmator:
1 circuit pentru lumina pentru tot apartamentul - conductor cupru 1,5, siguranta de 10A bipolara
1 circuit prize living, balcon - conductor 2,5 - siguranta de 16A bipolara (consumatori tv, pc)
1 circuit prize dormitor, hol mic si hol mare - conductor 2,5, siguranta de 16A bipolara (consumatori tv, laptop, 2 routere, NAS, sistem audio)
1 circuit priza baie - conductor cupru 2,5 siguranta de 16A diferentiala
1 circuit prize bucatarie (consumatori frigider, masina spalat vase, mixer etc)
1 circuit aer conditionat bucatarie - conductor 2.5, siguranta bipolara 16A
1 circuit alimentare cuptor electric si eventual plita electrica - conductor de 3, siguranta bipolara de 20A
1 circuit alimentare masina spalat pozitionata intr-o debara pe hol - conductor 2,5, siguranta de 16A diferentiala
Atasez si releveul ap.
Protecția diferențială este obligatorie pentru toate circuitele. Vă sfătuiesc să montați un singur disjunctor diferențial ca întrerupător general în tablou, pe care-l puteți asocia și cu un releu de supratensiune, iar circuitele finale să le protejați doar cu disjunctoare magneto-termice (adică siguranțe automate „simple”).
În rest, eu zic că e în regulă configurația, mai puțin conductorul „de 3” la circuitul cuptorului. Conductor „de 3” nu există, ci doar de 2,5 sau de 4 mmp.
Multumesc ptr raspuns.
Disjunctoare magneto-termice sa le cumpar bipolare?
Din ce ma informasem parerile erau impartite cu privire la intrerupator general cu diferential. Este bine sa pun sau nu?
Daca pun siguranta diferentiala pe general (32A?) as elimina circuitul pentru priza baie ca nu ar avea sens un circuit separat si as trage alimentare dintr-o doza apropiata.
bogdan07
Cea de-a doua varianta prezentata de colegul Jan este mai corecta, din punctul meu de vedere, cu o mica exceptie: trebuie protejate TOATE prizele prin diferential, adica si cea in care aveti frigiderul. Daca lipsiti de acasa o perioada mai mare de timp, aveti doua variante pentru a nu avea "surprize" la inapoiere: fie apelati la o persoana de incredere care sa verifice macar la doua zile starea instalatiei, fie lasati frigiderul complet gol la plecare.
Eu zic ca frigiderul este un consumator vital si daca vii din concediu si gasesti berea la temperatura camerei, avem deja o urgenta medicala. Propun deci sa-i facem frigiderului un sistem IT-medical.
“Quality means doing it right when no one is looking.”
...Propun deci sa-i facem frigiderului un sistem IT-medical.
Da' nu mai bine-si monteaza omul in tablou un Restart Autotest? Ca asta face diagnoza automata a instalatiei la anumite intervale de timp, plus ca, in cazul aparitiei defectului, incearca restablirea circuitului si daca nu reuseste, poate sa transmita avertizarea prin internet. Ce mai conteaza ca plateste pe el cat pentru tot restul instalatiei, daca in felul asta toata rezerva de bere e pe "maini" sigure?
Va multumesc pentru raspunsuri.
Mai am o nelamurire. Stiam ca sunt si relee cu protectie la supratensiune care cupleaza automat la un interval stabilit dupa eveniment. (la preturi acceptabile). La disjunctoare am vazut ca sunt curba B, C. Ce ar trebui sa iau?
Comment