Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Instalatie electrica facuta de mine

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Postat în original de xena
  Nu stiu ce e ARR - e ceva legat de robotica?
  Era vorba despre AAR, adica anclansarea automata a rezervei, pentru a asigura continuitatea in alimentare a consumatorilor.

  Comentariu


  • In sfarsit am terminat conexiunile in cele 3 tablouri din casa. Mai am unul exterior de firida care va contine 3 MSU si protectie la suprasarcini atmosferice.
   Fișiere atașate

   Comentariu


   • Interesant proiectul dar si mie mi se pare ca are o cablare superfluua. As fi optat pentru o solutie de comanda la consumator, nu la tablou. Comanda se poate face fie cu dispozitive de-a gata (protocolul X10) fie cu relee comandate din panoul central. Avantajul ultimei solutii ar fi fost ca toate firele intra intr-un cablu UTP care putea sa mearga paralel cu cablul de alimentare.

    Nu vreau sa jignesc pe nimeni dar desi se tinde catre o casa automatizata, viitor, SF si toate cele, solutia adoptata este una care duce cu gandul spre paleolitic. Intr-adevar ca si realizare e mai simplu de facut asa, mai ieftin si cam atat.

    Pe viitor va recomand sa aveti si o discutie (la o bere sau altfel) cu un electronist specialist in automatizari, poate veti afla niste idei interesante care v-ar scuti de bataie de cap si de comentariile celorlalti. O solutie eleganta inseamna mult si in ochii potentialilor clienti.

    Indiferent pentru ce dispozitive de comanda optati, acestea trebuie protejate de un regulator de tensiune, de genul celor folosite la sonorizari. Asa puteti proteja si consumatorii mici comandati.

    Comentariu


    • [quote="brainwash"]Interesant proiectul dar si mie mi se pare ca are o cablare superfluua. As fi optat pentru o solutie de comanda la consumator, nu la tablou. Comanda se poate face fie cu dispozitive de-a gata (protocolul X10) fie cu relee comandate din panoul central. Avantajul ultimei solutii ar fi fost ca toate firele intra intr-un cablu UTP care putea sa mearga paralel cu cablul de alimentare.[\quote]

     Daca alegeam solutia de comanda la consumator nu puteam scapa de doze de ramificatie - solutia adoptata a fost pentru inlaturarea oricarei doze din casa.
     Sigur comanda se poate face prin radio cu X10 asta probabil va urma.

     [quote="brainwash"]Nu vreau sa jignesc pe nimeni dar desi se tinde catre o casa automatizata, viitor, SF si toate cele, solutia adoptata este una care duce cu gandul spre paleolitic. Intr-adevar ca si realizare e mai simplu de facut asa, mai ieftin si cam atat.[\quote]

     De ce paleolitic? Folosirea releelor pas cu pas sau a MSU-lor vi se pare perimata? Atunci daca lucram cu cap scara sau cruce, ce era jurasic? Cunosc electricieni care nu stiu(folosesc) de relee pas cu pas sau protectii la suprasarcini atmosferice.
     Am precizat ca nu am implementat sistemul de casa inteligenta; este pur si simplu o instalatie in care consumatorii sunt separati si alimentati direct din tablou.

     [quote="brainwash"]Pe viitor va recomand sa aveti si o discutie (la o bere sau altfel) cu un electronist specialist in automatizari, poate veti afla niste idei interesante care v-ar scuti de bataie de cap si de comentariile celorlalti. O solutie eleganta inseamna mult si in ochii potentialilor clienti.[\quote]


     Inchipuiti-va ca am o buna pregatire de electronist nu in automatizari cei drept, ci in radio si televiziune. Dar, desigur orice informatii sunt binevenite si nimeni nu poate spune ca le stie pe toate.
     Clienti? Nicidecum, e doar pentru mine, pentru altcineva nu as fi facut instalatia asa.

     [quote="brainwash"]Indiferent pentru ce dispozitive de comanda optati, acestea trebuie protejate de un regulator de tensiune, de genul celor folosite la sonorizari. Asa puteti proteja si consumatorii mici comandati.[\quote]

     Comentariu


     • Ma scuzati daca am dat dovada de lipsa de respect. Nu sunt specialist nici in instalatii electrice nici in automatizari, doar am facut niste observatii.
      Nu am auzit pana acum pe nimeni sa foloseasca relee pas-cu-pas si nici nu prea le vad avantajele atat timp cat releele bistabile sunt intr-o forma destul de matura. Poate ma lamuriti asupra alegerii.

      Inteleg ce spuneti cu dozele, recunosc, cum am scris si mai sus, ca e o varianta comoda si destul de sigura de a cabla - doar de la panou la consumator, fara innadiri, doze si alte complicatii. Dar comanda se poate face pe un triac si tot 'montajul' incape in spatele unei prize fara probleme. Plus ca la un moment dat va trebui sa va ganditi si la un modul de 'override', adica un buton la priza/bec (chiar ascuns) care sa preia controlul in cazul in care unitatea centrala are defectiuni.

      Ca o nota separata mentionez ca as fi dorit si eu sa construiesc o poarta batanta automatizata dar m-am oprit pentru ca nu am gasit distribuitor pentru un filtru 'opreste-caine'.

      Comentariu


      • Releu pas cu pas=teleruptor=releu bistabil. Deci e unul si acelasi lucru.
       Nu toate aparatele electrocasnice suporta alimentarea prin triac..
       Piesa opreste caine=lant

       Comentariu


       • Releele bistabile au urmatoarele avantaje:
        -pastreaza pozitia inchis sau deschis indiferent de cate caderi de tensiune sunt pe retea
        -daca sunt modulare (17.5 mm) si sunt montate pe sine, se pote schimba manual pozitia chiar daca este lipsa tensiune
        -sunt mai fiabile decat un triac.
        Apropo, ce parere aveti, cam ce procent din electricieni folosesc teleruptoare?
        Eu zic, 5%
        Mesajul contine pareri personale, fara pretentii de adevaruri universale.

        Comentariu


        • Triacul era doar o simpla metoda de comanda care ocupa putin spatiu.
         Cainele saracul e cuminte de tot, pana apuca sa iasa din curte, nici macar nu e al meu. Stapanii au decis sa-l lase fara lant asa ca o operatiune tipica de bagat masina in curte inseamna: deschide poarta mica, inchide poarta mica, baga cainele in casa lui, deschide poarta mare, baga masina, inchide poarta mare. Mult potential pentru automatizare

         Comentariu


         • Postat în original de xena
          Releu pas cu pas=teleruptor=releu bistabil. Deci e unul si acelasi lucru.
          Nu toate aparatele electrocasnice suporta alimentarea prin triac..
          Piesa opreste caine=lant
          Piesa opreste caine=lant . Dupa cum am vazut pe acest forum se cauta solutiile cele mai aiuristice si complicate , cele simple nu au cautare !
          Instalatii verificari-revizii gaze

          Comentariu


          • am o mare rugaminte daca poate sa-mi spuna cineva cum pot face la o casa batraneasca care ulterior am consolidat si am mai adaugat unele camere cum pot face instalatia electrica de la contoar.am ceva cunostinte in electronica dar nu la voltaj mare.sunt 10 camere din care una bucatarie si una baie.pot sa specific ca ma avantajeaza mai mult sa pun circuitul in stea deoarece casa este patrata.rugamintea este sa-mi spuna cineva incepand de la tablou ce sigurante sa folosesc,cum sa impart cicuitele si daca de la tablou pt un circuit cu 5 prize daca este nevoie sa plec cu cablu de 4 si pe urma in stea sa plec la cele 5 prize cu cablu de 2.5[priza de la bucatarie si baie stiu ca trebuie circuit separat,mai stiu si ca la lumina se foloseste cablu 1.5 si la prize 2.5]astept orice sfat.multumesc

           Comentariu


           • trimiteti o schema a locuintei

            Comentariu


            • Ar mai trebui si o estimare a consumatorilor pe care doriti sa-i utilizati
             ratzele se trag din camioane

             Comentariu


             • in principiu asa arata plus ca mai trebuie lumina exterior in fiecare latura a casei si sus vor mai fi cu timpul 2 camere cat tine suprafata asta.la exteror vreau sa pun cu senzori de miscare acele lampi de 150watt.mu stiu cat de mult ma puteti ajuta la acest desen oricum orce sugestie sau parere o iau in calcul.multumesc
              Fișiere atașate

              Comentariu


              • prea mari consumatori nu o sa fie pt ca nu intentionez sa pun aer conditionat pt ca este la munte.asa in general:frigider,masina de spalat,un mixer de bucatarie,un fier de calcat.....precizez ca este o casa de vacanta nu am intentia sa o fac pensiune sau te miri ce.astept orice sugestie sau parere.multam

               Comentariu


               • Postat în original de tuguiflorin
                .....precizez ca este o casa de vacanta
                Casa de vacanta ? ......pentru un batalion !! Pune o schita mai clara ( cu destinatiile camerelor )si spune daca poti face instalatia prin sapa . Iluminatul cu ce tip de becuri va fi in camerele din interior unde nu ai lumina naturala ?
                Instalatii verificari-revizii gaze

                Comentariu

                Procesare...
                X